Těhotná na vysoké škole. Máte zkušenost?

dominika299
27. srp 2022

Ahojte, mám na Vás pár otázok na ktoré potrebujem poradiť.
Mám 22 rokov,práve idem do bakalárskeho ročníka a zostala som tehotná. Neviem ako sa mám zachovať so školou. Požiadať o individuálny plán, kombinované štúdium alebo školu prerušiť na rok? Aspoň Bc. by som chcela určite dokončiť. Máte s tým nietorá skúsenosť?
Ďalej čo ma zaujíma je, že okrem toho, že študujem v CZ, tak aj tu pracujem na skrátený úvazok už rok. Niečo som už pozerala na internete, že musím byť zamestananá min. 270 dní v posledných 2 rokoch, teda materskú by som mala mať. Avšak nemám tu vybavený prechodný pobyt...bude to problém? Je potreba si to vybaviť a bude to stačiť aby mi uznali tieto prídavky ako MD a RP?
Ďakujem za Vaše rady.

cherie24
27. srp 2022

@dominika299 a bude se podílet i otec dítěte? To je celkem podstatná věc, jak ti bude nápomocný on, jak časově, tak finančně. Taky jde o to, jestli budeš kojit nebo ne. Pokud budeš kojit, neumím si to moc představit s tím malým miminkem. Já teda otěhotněla v posledním ročníku Bc, takže jsem dokončila, nastoupila do magisterského a hned v srpnu, ještě před začátkem studia, žádala o přerušení magisterského studia až do 3 let dítěte. Ale říkali,že kdykoliv bych se v průběhu rozhodla, můžu normálně nastoupit i v průběhu rodičovské. Já bych na tvém místě přerušila na ty 3 roky a uvidíš, jak to budete zvládat a kdyžtak můžeš nastoupit až bude mít prcek třeba rok nebo dva nebo klidně i dříve nebo až půjde do školky. Prostě jak to budete cítit a zvládat všichni. 🙂

dominika299
autor
27. srp 2022

@cherie24 áno podielať sa bude, s otcom spolu žijeme, takže nápomocný bude určite v oboch smeroch. Ďakujem za skúsenosť, aj toto by bola fajn možnosť, uvidím ako sa dohodnem so školou. 🙂

elsy3
27. srp 2022

@dominika299 Já jsem otěhotněla v prváku na magisterskem studiu. Rozhodla jsem se neprerusit, jen jsem požádala o individuální plán. Stále jsem chodila na nějaké semináře a do práce na zkrácený úvazek, dokud to šlo. Po porodu jsem chodila jen na zápočty a zkoušky. Prodloužila jsem studium o půl roku, takže jsem studovala jen 2,5 roku na Ing. Mela jsem ale velkou pomoc v hlídání ze všech stran. Vím, že pokud bych přerušila, už bych se k tomu zpátky nedokopala. V dcerinych 3 letech se narodilo druhé mimco a to už si vůbec nedokážu představit. Takže radím zkusit neprerusit, požádat o dálkové nebo individuální studium. Přerušit se dá vždy, pokud to nepůjde. Hodně štěstí a hlavně zdraví🙂

kevi1
27. srp 2022

Ja som otehotnela v poslednom rocnika balakara. Skolu som neprerusila, dokoncila som aj magistra. Nemala som ani individualny plan, len som studovala skolu, kde som musela chodit len na niektore seminare, takze sme sa s manzelom prestriedali. Priklady (studovala som ekonometriu a statistiku, takze same pocitanie) ni posielali zo seminarov kamosky. Rodina 400km daleko, takze nepomohol nikto.. na skusky som sa ucila po nociach. Ako dalo sa to, zalezi na tom, jak ti vyjdu v ustrety a jak ti pomozu so zapiskami kamarati. Za mna ale pracovat pri decku 100x jednoduchsie jak studovat 😂 co sa tyka tych ostatnych tvojich otazok, kludne napis sz..

inssomnia
27. srp 2022

@dominika299 já si dělám dálkově další školu při dětech. Největší bonus je uznaná doba rodičovství - učitelé by měli být vstřícní, domlouvat se např i mimo termíny na zkoušky, a hlavně se neplatí školné při prodlužování studia (ostatní podmínky pro postup do dalšího semestru ovšem platí).
Kojení jsem zvládla, ovšem 1. semestr s miminem jezdil vždy někdo s kočárkem kolem fakulty a v pauze mezi přednáškami jsem vždy bleskově přebalila a nakojila. Druhý semestr už mimino bylo doma s odstříkaným ve flašce. Pak přišel covid a online výuka to dost usnadnila. :D

prejeta_zaba
27. srp 2022

Záleží, jakou děláš školu, jak to máš daleko od domu, jak často tam musíš být, jestli je někdo ochotný hlídat a hlavně, co vůbec škola nabízí. Protože v mnoha oborech nejde jen tak odejít na kombinované nebo libovolně přerušovat. 🤷‍♀️ Já jsem bakaláře neprerušovala, jen jsem si dala co nejvíc předmětů jako těhotná, abych pak s miminem musela jen 2x týdně na seminář. Měli jsme to kousek, manžel hlídal, mimčo bylo klasicky kojené, láhev nechtělo. Třeba s dojížděním si to neumím vůbec představit. Učit po nocích se dá. S batoletem je to pak horší.

inssomnia
28. srp 2022

@prejeta_zaba já mám ten dálkáč na druhém konci republiky, takže jsme ve dvou vyjížděli v pět ráno a vraceli se mezi desátou a půlnocí. Byla to jízda... ale ta podpora rodiny je fakt klíčová. Bez toho, že jeden člověk bude prostě v dobu školy plně k dispozici to nepůjde. A za mě tak dva tři týdny zkouškového, kdy jsem dítě dostávala jen na kojení a uspávání.

konidana
28. srp 2022

Kdysi spoluzacka na vs mela behem studia 2 deti. Mela teda hlidani od maminky a vsemoznou podporu, ale normalne vystudovala prezencne Ing.na stavarne. A odstanicovala za 6 let misto 5.5 ( ja taky tak , a to jsem fakt deti nemela jen mi chybela v jednom rocniku jedna zk.a vse se posunulo)

prejeta_zaba
28. srp 2022

@inssomnia to musela teda být brutální jízda 😅

dominika299
autor
29. srp 2022

Super. Ďakujem Vám baby moc za rady 😊

jankavranova
29. srp 2022

@dominika299 S papíry úplně neporadím, ale bez pomoci přítele, rodiny, příp. kamarádů, to úplně nepůjde. A i tak se nemůžeš úplně spoléhat na nějaké sliby, protože než ta situace nenastane může slibovat kde kdo cokoliv a ve výsledku to bude jinak. Moje zkušenost je bohužel taková, že jsem měla naslibováno jak bude manžel a tchánovci hlídat(naši bydlí 300km daleko, kdyby byli blíž, bylo by to jiné), abych se mohla učit a ve výsledku to bylo víceméně hlídání jen na docházku do školy(+zk)... Školu jsem musela ukončit, protože když to došlo do fáze, kdy jsem měla jít na zkoušky, ale neměla jsem vůbec čas se jakkoliv připravit a hlídání se nijak nezlepšilo, tak jsem usoudila, že mám prostě smůlu.

inssomnia
29. srp 2022

@jankavranova potvrzuji. U nás teda podpora drží maximálně, ale na konci zkouškového jsou unavení a protivní všichni, atmosféra by se dala krájet. Velký faktor u mě je, že ten papír nepotřebuju a není moje první rodeo. I tak to bylo náročné. Teď jdeme už pomalu do finále a poslední rok si rozložím do dvou, takže nejhorší už je za námi.

cherie24
30. srp 2022

@jankavranova to je pravda, ex mi taky sliboval, jak si i magistra dodělám s miminkem a pak byl problém si zajet i na rehabilitaci...
@kevi1 asi bych úplně nesrovnávala bakalářské a magisterské studium. Je to určitě obor od oboru, ale u nás byl těžší třeba bakalář, respektive prostě těch předmětů tam bylo podstatně, ale podstatně více a poměrně dost i cvičení, exkurzi, seminářů, které byly povinné, což třeba na Mgr už není. S dítětem si třeba svůj obor neumím představit, ale magistra jsem si chtěla dodělávát i s malou a to mi i říkali, že to s dítětem skloubit lze. Akorát pak přišel covid, pořád nějaké změny, uzavírání krajů a škol a tak je nakonec místo studia druhé. 😄 Magistra ještě nějak řešit plánuju i při těch 2 dětech. Ale spolubydlící měla například obor, kde to bylo tak jednoduché, že to bylo až k pláči, takže tam si to umím představit i s tím dítětem...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru