Vyšetření v těhotenství. Berou krev ohledně krevní skupiny?

dablik09
10. črc 2023

Zdravím maminky, chtěla bych se s vámi poradit. Jsem po druhé těhotná. Aktuálně 10tt +5 dní. Zatím mi doktor, ale nebral vůbec krev, nekontroloval moč. Dokonce se mě dnes sestřička zeptala, zda doma dohledám těhotenskou průkazku a krevní skupinu. Neměli by mi tu krev nabrat oni? Myslím si že z toho odběru se zjišťovalo mnohem víc než jen krevní skupina? Možná si to ale už špatně pamatuji.
Mám termín už na 1.screening . Ale v prvním těhotenství jsem chodila každou chvíli na krev, kontrolovali neustále moč. A v tuto chvíli chodím od 5.týdne každých 14dni na kontrolu, ale vždy jen na ultv.

kackabis
10. črc 2023

@dablik09 to je divný, já dostala průkazku nějak 9+tt a moč taky chtěli na každou poradnu, dokonce už na první kontrolu mi řekla ať jí přinesu. Odběry mi brali hned jak jsem byla na první kontrole potvrdit těhotenství, dělal se komplet krevní obraz. A to vím jistě, protože v laborce dělala jedna slepice od nás ze vsi a já byla naštvaná, že o těhotenství bude vědět půl vsi dřív než to budem chtít oznámit našim a synovi. Potom jsem šla nalačno na poradnu myslím ještě třikrát kvůli dalším odběrům. Těhotenskou průkazku z prvního těhotenství snad ani nemůžeš mít, to si nechávají v porodnici. Nebo aspoň u mě si ubobou dětí průkazku nechali v porodnici..

ivkasolavova
10. črc 2023

Krev mi brali hned jak zjistily těhotenství jestli roste hcg ,a potom před 1 genetikou aby výsledky měli tam . A moč říkala až od 3 měsíce a průkazku taky dávají od 3 měsíce kde je už větší jistota

dablik09
autor
10. črc 2023

@kackabis
Děkuji za zprávu. Mě opravdu krev nebrali ani jednou. U doktora jsem byla už na 4kontrolách a vždy mi udělal jen ultrazvuk, tak jsem z toho taková zaskočená. První syn se narodil v roce 2016. Takže je to pár let, ale pamatuji se že jsem na krvi byla celkem často.

kackabis
10. črc 2023

@dablik09 na tvém místě bych se ozvala 🙂

astrit1
10. črc 2023

@dablik09 Ahoj, já dnes 8+0tt, na prvním ultrazvuku jsem byla 7+4tt, moč zatím nechtěli, průkazky budou dávat na další kontrole 10+4tt a budou brát i krev k 1.screeningu. Taky mi to přijde trošku jiné než v prvním těhotenství, ale mám jinou doktorku.🤷🏻‍♀️

hanka_12345
10. črc 2023

@kackabis me ji vratili

escapelle
10. črc 2023

Když je těhotenství potvrzeno na uzv,není potřeba odebírat hcg. Ve všech třech těhotenstvích mi při odberech na 1.trim screening brali i ten zbytek. Zaprvé jedno pichnuti, zadruhé nemá smysl brát to dřív,kdyby to třeba nedopadlo.
Hodně štěstí 🍀

martt
10. črc 2023

@dablik09 Mne krev brali u obou dětí až při prvním screeningu ve 12 týdnu těhotenství, kdy jsem dostala i těhotenskou průkazku. Dřív ji u nás na gyndě nedávají podle pana doktora to je do toho 12 týdne buď a nebo. To tě nechci nijak strašit. Moč mi brali u druhého těhotenství někdy v 10 týdnu, ale kvůli tomu , že jsem měla problémy a zánět močového měchýře.

martt
10. črc 2023

@kackabis Ono to je doktor od doktora a nemocnice od nemocnice. Mne těhotenskou průkazku u obou dvou dětí dali až na 12.tydnu a v porodnici mi je dali domů.

dablik09
autor
11. črc 2023

@astrit1 děkuji za odpověď, já mám teď také jiného doktora, než v prvním těhotenství. Krev mi bude brát až 31.7. ten den bude dělat i 1.screening. Tak snad bude vše v pořádku.

dablik09
autor
11. črc 2023

@martt moc děkuji za info. Asi to má opravdu každý doktor jinak. 🙂

pettule2
15. črc 2023

Ahoj, jsem ráda, že to je různé a někde i podobné. Ja byla včera na kontrole, doktor mi řekl, že jsem 9+1, krev mi budou brát na další návštěvě za 14 dní a 1.screening pak až za další 14 dni ale prý to zaleží od velikosti miminka, zda to o týden neposunou. Když jsem se ptala na průkazku, tak mi řekl, že zatím není potřeba a co do ní napsat. Kdy mi ji však dají už se nezmínil.

bartk
15. črc 2023

Mě doktor bral krev tedy jen jednou a to při návštěvě kdy jsem dostala prukazku, kterou jsem dostala až nějaký 11tt . Po té mi už krev nebral a jen kontroloval moc . Neslyslela jsem od žádné kamarádky ,ze by ji neustále bral gynekolog krev .

mama_mila
15. črc 2023

Mně v obou případech brali krev u gynekologa cca 8-9tt, pak až ke konci a mezitím na screeningu. Průkazku mi taky u obou dětí vzali v porodnici. Gynekologa jsem měla pokaždé jiného.

teryem
15. črc 2023

Na první krev jsem šla před prvním screeningem, na krev kvůli krevním skupinám s chlapem jsme šli spolu až někdy později

boruvkovykoblizek
16. črc 2023

Ahoj, já byla poprvé na krvi až 12+něco a potom na 1. screening ve 13tt, prukazku jsem dostala až potom a moč jsem začala až po screeningu nosit do každé poradny co 3 tydny. Krevní skupinu zjistili z krve před screeningem i když svou krevní skupinu znam.

dablik09
autor
31. črc 2023

@boruvkovykoblizek ahoj děkuji všem za odpověď🙂 asi opravdu každý doktor to řeší jinak 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru