Zadýchávání v pátém týdnu těhotenství. Je to normální?
Ahoj holky taky se vam stalo ze se zadychate u beznych činností? Ja mam chvilkama pocit ze se nemuzu poradne nadechnout. Jsem 5.tyden
v 5. tt ještě ani tělo pořádně neví, že je těhotné, takže souviset to nebude, počkejte v posledním trimestru, to je teprve lahoda
Já se tedy zadýchavala už od 2. týdne, kdy jsem ani nevěděla, že jsem těhotná a teprve na základě ztíženého dýchání jsem si udělala t. test 😀 Pomohlo mi začít brát těh. vitamíny, kde je dostatek železa.
Otěhotněla jsem během první vlny covidu, takže v práci celý den v roušce. Ze dne na den jsem se v ní skoro dusila (do té doby jsem ani nevěděla, že ji mám), za pár dní pozitivní test. Takže v době, kdy se mi hůř dýchalo jsem ještě ani nevěděla, že jsem těhotná 😉 Brzy se to zlepšilo.
Rozhodne a nebyl to jen pocit. Kolem 8. tydne nasledujici mesic nebo dva. Zadychalabjsem se rano cestou do prace, bylo mi blbe v buse s rouskou, nakupy jen co nejrychlejsi a tak. Pak to postupne preslo. Zadychavani v tretim trimestru je proti tomu slaby odvar. Dokonce jsem si kvuli tomi nechala udelat PCR, negativni.
@mizumys ano, obvykle to znaci nedostatek zeleza. Dopln, jsou volne prodejne. A nemas problem se srdcem?
@journals ne zcela, ono i zacatek tehotenstvi je zatez, i kdyz jina, nez pak fyzicky nosit 10-15kg ke konci... Mne treba gynekolog na rutinni prohlidce nekdy v zacatku takhle prisel na dost zasadni srdecni vadu (zjistil jo teda kardiolog, ale gyn me k nemu poslal, ze to zadychavani neni normalni. a nebylo).
Jinak treba zadychavani se v rousce je uplne normalni. Ono i dost zalezi na tom, jaka/z ceho rouska je. Staci vzit jiny typ
Já teda nikdy nebyla těhotenská hysterka, co počůral padesát testů a za každým prdě vidí těhotenstvil, ale právě podle zadýchávání, únavy, nevýkonnosti jsem poznala, že jsem těhotná. Přijela jsem po 14 dnech na další stáž do prahy a u okruhu, který jsem denně běhala, jsem málem vyvracela plíce. Nejdřív jsem myslela, že alergie, ale byla zima, nic moc nekvetlo, neměla jsem rýmu a neteklo mi z očí. No, pak prsa, test negativní (duchy jsem nelovila), ale já věděla, že je něco jinak.
@journals zadychavani v rousce u me normalni neni. Nosila jsem ji bezne a pomerne dlouho a vcelku mi to nic nedelalo. Dokonce se mi stavalo, ze jsem si ji zapomnela sundat u zubare. A byl to furt stejny typ respiratoru. Pokles zeleza samozrejme se zacatkem tehotenstvi souvisi. Takze ano, souvislost to ma.
Ano, já se teda zadýchávala dost už na začátku. Potom to přestalo a těžce se mi dýchá až teď poslední týdny.
Neměla jsem problém se zadychavanim ve smyslu zvýšené frekvence dýchání nebo "nedostatečné kapacity plic", ale velmi brzy jsem měla problém s "kvalitou" vzduchu - ne jen pachy, ale hlavně vydýchaný vzduch byl problém. Byl to ale pocit, že se dusim, aniž by na to měla vliv rychlost či hloubka dechu.
Mela jsem to, resila s gynekologem a pomohlo dodat zelezo. Ted jsem tehotna zas a zacina to vypadat podobne…
Je pravda, ze ja mela v te dobe zelezo na spodni hranici normy. A ze ta je hodne benevolentni. Taky jsem zacla jist zelezo+folat.
@mizumys taky jsem se zadychavala a srdicko tlouklo dvakrát tolik
@mizumys tak mě napadlo, máš potvrzeno, že je těhotenství tam, kde má?
@ludmilka90 jeste ne az 27.
@mizumys tak držím palce ať je tam, kde má být 🍀 já jsem to také tak měla a bohužel to bylo mimoděložní
Před prvním těhotenstvím jsem byla v top formě, hodně cvičila, běhala obden 10km atd. A pak jsem si jednou šla zas zaběhat a prostě to nešlo. Uběhla jsem cca a 2 km a nemohla to vydejchat. Myslela jsem že na mě něco leze, ale lezlo na mě těhotenství.. Druhý den jsem měla pozitivní test. Takže za mě to možný je. I když nevím jakým mechanismem to funguje, když je všechno teprve v počátku.
@mizumys já jsem to měla a hodně, začalo to někdy v prvním trimestru. Jsem astmatik a záchvaty mám při zadýchání. V těhotenství jsem nevyšla schody. Obvodní se mi vcelku vysmála, že jsem líná (a letos podruhé, když jsem tam šla se zády), alergoložka nic objevného neobjevila. Já si připadala jako kdyby mi na plicích seděl orangutan. No a v osmém měsíci jsem v červenci na plným slunci dělala sena a no problem, porod taky pohoda. Takže třeba se to zlepší. Za mě jsou z celého množení nejhorší první čtyři měsíce.

@mizumys to je spis vsugerovane. V 5.tydnu moc neni z ceho byt zadychana. Tim chci rict, ze to s tehotenstvim ted nesouvisi