icon

Zaměstnání - chci změnit v raném stádiu těhotenství. Máte zkušenost?

paulline0055
15. lis 2019

Dobrý den vespolek dámy, mám malou technickou, už to asi bude tak že jsem těhotná 🤰, jsme šťastní ale problém je moje práce, pracuji jako Servírka a i přes to že dostávám na ruku 20tis., je mi přiznána minimální mzda. Toho se trochu bojím u mateřské, navíc ta práce je celkem náročná jak psychicky tak fyzicky. Má tu některá z vás zkušenost se změnou zaměstnání kvůli platu již v raném stádiu těhu? Jak to chodí, co by jste radily, jak by jste jednali... Budu vám opravdu hodně vděčná za každou radu 😬🤦‍♀️🤷‍♀️ děkuji vám všem

Strana
z2
zelenaesmolda
16. lis 2019

@paulline0055
nemuze te vyrazit,jsi v ochranne lhute ne?

bassetlady
16. lis 2019

@zelenaesmolda ve zkušebce může

zelenaesmolda
16. lis 2019

@bassetlady
tak ona uz ma zkusebku za sebou ne?

motylcice29
16. lis 2019

@bassetlady ale muž by musel zůstat doma....respektive by nemohl pracovat na svou původní smlouvu, ze které by čerpal PPM. Ale i to se dá obejít......

paulline0055
autor
16. lis 2019

@zelenaesmolda zkusebku už dávno nemám

paulline0055
autor
16. lis 2019

Holky dekuju za odpovědi... Asi je to marný... A spíš riziko že bych neměla vůbec nic... Ale jak to je vlastně s rodicakem? Bere se v potaz i MD nebo když je MD tak si můžu vypočítat Rodicak jen na 2 a půl roku a tím mít větší částku s tím že těch půl roku by byla MD, jestli chápete co tím myslím

drep
16. lis 2019

@balogis tak pokud je jí v práci blbě, zvrací, omdlívá, tak to je důvod k pn. Za mě s minim. Vycházkami, protože pokud někdo kolabuje, tak má ležet doma a ne někde trajdat. Pokud není zdravotní důvod k pn a není kam přeřadit, tak ze zákona zaměstnavatel musí ponechat doma za plný plat. Hele, já měla za těhotenství asi 5 prekolapsů, taky všechny v práci, vždycky jsem si sedla a přešlo to (jednou jsem se teda musila chytit postele pacienta, u kterého jsem dělala konzílium) a věřím, že spousta ženských by na to uhrála neachopenku na celý těhotenství. Holt nejsem spousta a hanba by mě fackovala.

balogis
16. lis 2019

@drep samozřejmě že pokud Dr napíše pn tak s vycházkami s tím plně souhlasím,já když dostala pn pár týdnů před nástupem na md tak sem vycházky ani nevyužila,byla jsem ráda že max vyzvednu holku ze školy a nakoupím.zeny které mají pn např několik měsíců lituji,mě bylo psychicky lépe v práci než samotné doma a to jsem ji měla cca tři týdny.Je fakt,že těhotenství není nemoc a spoustu žen by klidně mohlo dál pracovat ale nechce se jim no.

jituli84
16. lis 2019

@balogis Některé mají taky pn , protože několikrát potratily a v práci by to určitě 15 hodin nedávaly

balogis
16. lis 2019

@jituli84 ano ale to neberu jako zneužívání to je v pořádku

balogis
16. lis 2019

@jituli84 moje kamarádka několikrát potratila, naposledy ji Dr napsala pn i když byla v pořádku ale dělala v kadeřnictví dvanáctky,s chemií,na nohou..tak ji dostala vlastně preventivně

jituli84
16. lis 2019

@balogis Ono at je je to jak chce, je na lékaři jestli pn vystaví no

balogis
16. lis 2019

@jituli84 v případě zakladatelky bych nicméně spíš volila variantu pracování na současném místě dokud to zdravotní stav dovolí a pak případně pn než hledání nového místa

jituli84
16. lis 2019

@balogis tak to určitě , v těhu si hledat nové místo je hloupost no, já první trimestr stejně stravila na záchodě , sama uvidí jak jí bude

vineta
16. lis 2019

@drep Ale zaměstnavatel je povinen přeřadit nebo nechat doma za 100 % jen v zákonem (respektive vyhláškou) stanovených případech, ne hned každou těhotnou, která svojí práci kvůli těhotenství ze subjektivních důvodu nezvládá. Pokud jí doktor nechce napsat PN (protože je třeba “jen” unavená a zvrací, ale neomdlívá) a nespadá do těch zaměstnání, kde má zaměstnavatel onu povinnost, tak žádnou jinou možnost než dovolenou nebo neplacené volno nemá.

drep
16. lis 2019

@vineta ještě je možnost zkrácení úvazku. Kolegyně na konci chodila od sedmi do jedný, protože celou pracovní dobu už nezvládala. Unavený je dnes prakticky každý, těhotná netěhotná, to už by fakt nepracoval nikdo, ale zvracení mi přijde jako sakra dobrý důvod pro pn. Ale ano, máš pravdu, vyhláška to vymezuje poměrně jasně a není to dané subjektivním pocitem těhotné, že se jí tuhle práci nechce dělat, naštěstí.
Mimochodem, četla jsem docela zajímavý článek o těhotných doktorkách v evropě a my si ještě můžeme pískat. Nepamatuju si přesně ty země, ale tuším, že v norsku nemají úlevy žádné, prostě normálně pracují, včetně nočních ( i když zase nevím, jestli noční neslouží jenom dvanáctky, pak by mi to asi taky nevadilo). Někde jim třeba umožní nesloužit, ale pokud neslouží, tak se jí ta doba nepočítá do předatestační přípravy a podobně.

bassetlady
16. lis 2019

@motylcice29 vždyť to píšu o koment vedle, že musí malat na druhou smlouvu

bassetlady
16. lis 2019

@zelenaesmolda to jo, ale já to pochopila, že řeší vyhazov v případné jiné nové práci.

zelenaesmolda
16. lis 2019

@bassetlady
jo tak 🙂

modrykonik147
17. lis 2019

Ahoj.taky jsrm chvili delala jako servirka a mela tzv cerne penize do obalky.ale ono neni spatne si treba z kazde vyplaty dat penize bokem presne na takove situace.a rekneme si narovinu ze i spropitne udelaji za mesic nemalou castku.takze ted pracuj co nejdyl to pujde a davej si penize bokem a materskou bez problemu zvladnes.rodicak uz si pak nastavis jak budes chtit

widowblack
17. lis 2019

Ty jo , mě se líbí jak je tu každej chytrej s tím že na to máš myslet dřív - asi nikdy nezažili že je člověk rád když má práci ať má na pásce i minimálku . Jinak v hospodě to tak je na pásce minimálka a bokem zbytek ( a není to provinění zaměstsnce , ale zaměstnavatele) . Ono někdy s prací a tím kdo tě zaměstnává ( hlavně soukromníci ) je to složité .... kdo nezažil nemůže soudit , neboť ne všem se podaří mít flek ve fabrice a nebo být kancelářská , a flek v krámě taky není pro každého natož v restauraci. Ale jak říkám kdo nezažil nemůže soudit . Já osobně si prošla x zaměstnáním od dělnice kdy sem na výplatu brala 8100,- přež servírku kde sem základ měla jako ve fabrice ale bokem dalších 8tis ( to je najednou úplně jiný život a neřešíš to zda tě v budoucnu může čekat neschopenka atd ... ses ráda že můžeš dítku koupit nový boty co chce ) přez prodavačku za pultem kde zas máš vše na pásce ale pokud máš kolegině co kradou tak si to celoplošně strhnou z platu a ses v prdélce tak či tak ..,. Je fakt že poslední zaměstnání bylo fajn - fabrika 7 let ( ale vypracovat a vyřvat si prachy to byl extrém - a začínala sem tam na cca 12tis ). Uf sice to není odpověď na tvou otázku ale spíš mě dokáže naštvat to jak jsou tu někdy lidi "chytrý"

jancabr
17. lis 2019

manžel má restauraci a také už se setkal s těhotnými servírkami. Co si pamatuju z poslední doby, tak minimálně 3 a každá to snášela jinak. Všechny to oznámily brzy (nejpozději kolem 10 tt). Všechny chtěly zůstat v práci jak to jen půjde. Vyšel jim vstříc a přizpůsobila se pracovní doba i práce. Netahaly žádné těžké bedny s minerálkami, nepřestavovaly stoly apod. Ta jedna šla na nemocenskou brzy, kvůli zdravotním potížím. Druhá šla na nemocenskou cca v pátém měsíci a ta třetí chodila ještě přes obědy na plac v šestém nebo skoro sedmém měsíci.

Strana
z2