icon

Zvýšený či vysoký krevní tlak již na začátku těhotenství

brebruska
18. dub 2015

Ahoj, chci se zeptat, jestli tu má některá maminka takový problém, jako já: Včera jsem byla na kontrole 9+6tt. Sestřička mi naměřila tlak 130/90 😨 Můj obvyklý tlak před těhotenstvím byl 110/60. Před třemi týdny na kontrole jsem měla tlak 118/78, tak jsem si říkala super, konečně normální tlak. Ale teď už je vyšší a bojím se, že na příští kontrole se zase zvýší. Měřila mi ho pak i doktorka na hematologii (jsem navíc trombofilik) a ta naměřila po půlhodinovém sezení naprosto v klidu - četla jsem si - úplně stejnou hodnotu. Navíc mi naměřila i strašně vysoký klidový tep 120!!! Jsem teprve v 10tt, mám za sebou zamlklé těhotenství, dvě revize dělohy (první se nepovedla), píchám si injekce na ředění krve, v 6tt jsem měla pod choriem hematom a krvácela jsem a teď vysoký tlak ☹ Teď si ho měřím doma a někdy naměřím 130/70, někdy 120/70, pulz okolo 90-100. V rodině vysoký tlak máme, ale já ho měla vždy spíše nižší. Je tu nějaká maminka, která měla vyšší tlak již na začátku těhotenství a jak případně těhotenství pokračovalo?

Strana
z4
zarucha
27. dub 2015

@brebruska Děkujeme, Bětuška za pár dní oslaví rok a dělá nám jen samou radost, je to smíšek a moje nejsladší holčička 🙂 Za chvíli se taky dočkáš 🙂 JIstě vše dobře dopadne, hodně sil a hodně štěstí, ať se mimi drží a vše probíhá dobře!

p1983k
27. dub 2015

@brebruska To jen oni mě stresují 😢 ,honí mě všude možně po kontrolách i když jsem je upozorňovala čím je to způsobeno..mimi taky poslouchám,ale prostě nemám ty doktory od té doby ráda a i tak jsou obavy aby bylo vše ok 🙂 ...blázen no 😀 Když jsem doma tak je to dobré 😉

brebruska
autor
27. dub 2015

@zarucha Děkuji, vám taky hodně sil, ať třeba časem pořídíte Bětušce sourozence, ať si má s kým hrát 😀

brebruska
autor
27. dub 2015

@p1983k no vidíš, tak na ně prď a cestou k doktorovi se stav v cukrárně 😀 a až ti budou říkat, že máš vysoký tlak, tak řekni, že zásadně jen z nich a doma ho máš úplně v pořádku. 😎 A obavy budou od teď už napořád, hold budeš máma, mámy se bojí o děti pořád 😉

78marcela
27. dub 2015

@p1983k já taky to tak mám. Ale tento tlak je porad ještě v normě. Tak bud v klidu, bude to dobré

brebruska
autor
30. dub 2015

@donia ahoj, tak jak jsi na tom s výsledkama, už dorazily všechny? Dlouho ses neozvala, tak snad ne kvůli nějakému problému?!? ☹

donia
30. dub 2015

@brebruska ne ne, zatim nic jineho nevim. musi to kultivovat v laboratori, takze cekam. jdu tam 15.5. na kontrolni utz, tak to uz by mely byt komplet

brebruska
autor
3. kvě 2015

@donia Tak budu držet pěsti, ať ti to dobře dopadne. Já jdu 7.5. tak jsem taky zvědavá, jak dopadnem...

brebruska
autor
8. kvě 2015

@lusiana125 já svoje výsledky krevních testů zjistím až 14.5., ale už mám výsledky z prvotrimestrálního screeningu: riziko 1:50 000. Potkala jsem se tam haluzově s kamarádkou, kterou jsem neviděla několik let, a má stejný týden těhotenství i stejné výsledky ze screeningu 🙂 Manžel byl se mnou a teprve teď začal sám říkat, že čekáme prcka, byl na utz naprosto soustředěnej a všechno pečlivě sledoval (myslím, že víc než z mimina byl unešenej z toho, co ten utz všechno zvládne 😉 ). A máme doma krásnou fotečku. Časem je sem všechny dám. Jak vyšel srceening vám? Už výš výsledek? Držím pěsti...

donia
8. kvě 2015

@brebruska tak super, ze mas screening ok

brebruska
autor
9. kvě 2015

@donia no a vy už víte všechny výsledky z toho odběru, nebo vás ještě nechávají čekat?

brebruska
autor
9. kvě 2015

@donia a děkuji, konečně nějaká pozitivní zpráva. Za měsíc to chceme oznámit...

donia
9. kvě 2015

@brebruska ne ne, nevime, jeste cekame. Uz si myslim, ze by mi po nedeli mohli kazdy den volat. Rikali 2-3 tydny, tak ted v patek to bylo 2 tydny od odberu. Jinak tam jedu v patek na kontrolni utz, tak to uz snad nejpozdeji mi povi. Pak uz to take chceme rict, hlavne detem, ty chudaci jen furt vidi jak mi neni dobre a jak resim tlak a maji strach co se se mnou deje. Tak aby vedely, ze je to kvuli miminku.

brebruska
autor
9. kvě 2015

@donia no to by chtělo 😉 U nás to zatím nikdo neřeší, jen kamarádi si ze mě pořád utahují, že nepiju (už od vánoc), jestli nejsem těhotná. Ale čím později se to dozví, tím dýl budu mít klid hlavně já. A hlavně čím později se to dozví tchýně. Ta je totiž úplně šílená a už od vánoc nám makupuje věci pro mimino jen aby nám "naznačila" 😠 přestala jsem kvůli tomu jezdit k nim, protože jsem toho měla plné zuby. Nejradši by nám kecala naprosto do všeho, takže předpokládám, že až to řeknem, tak to bude: tohle nemůžeš, tohle si vem, tohle jsem vám koupila... ☹ Bylo to tak i se svatbou. Tchán taky říká, že takové věci máme oznamovat nejlépe tak týden dopředu 🙂 Ale s těhotenstvím by to asi neklaplo 😀 Ale taky by to šlo, ukázala bych se tam na začátku listopadu s tím, že za týden rodím 😀 😀 😀 😎

donia
9. kvě 2015

@brebruska tak to jste dobry, ze to takhle vydrzite. Me jak bylo blbe hned od zacatku, tak na to tchyne bohuzel prisla. Museli jsme zkraje brezna zrusit jarni prazdniny u nich a ona se hned ptala jestli jsem tehotna. Tak ji manzel nechtel lhat. Jinak bychom to oznamovali az po screeningu, cim dele, tim lepe. Oblecky nastesti mame po detech, tak nas ceka nakupovat jen ty velke veci (postylka, matrace, kocarek atd.), ale to az po porodu.

brebruska
autor
9. kvě 2015

@donia já mám mladšího brášku, tak dostanu vše po něm - oblečení, postýlku, vaničku, kočárek, hračky, nočníčky, všechno je to ve sklepě a macecha jen čeká, kdy se toho bude moct zbavit 😀 tak jí pořád přesvědčuju, že ještě chvilku a pak si to všechno vezmu, že to vyhazovat určitě nemá 😎 A tím, že s největší pravděpodobností čekáme kluka, tak bude sedět i barva 🙂

donia
9. kvě 2015

@brebruska my prave mame take po rodine, ja mam 2 deti, segra taky a ted to ma pujcene kamaradka, co se ji loni narodil chlapecek, takze mi to pak, az se bude blizit termin, zase vse vrati. Jen ty velke veci jsme prodali a to tedy pak budeme muset dokoupit, jen to nechci predem, stale mam strach, tak proste po jistote az po porodu. Holt manzel a segra vyrazi na nakupy az ja budu v porodnici. Stesti, ze dnes se da sehnat temer vse hned.

brebruska
autor
9. kvě 2015

@donia jj, já se bála, že jsem jediná posraná strachy a všem to chci říct až co nejpozději, ale koukám, že je to vcelku normální 😉 manžel to moc nechápe... Ale teď mě celkem uklidnil i ten screening, a na další kontrolu jdu hned příští týden, tak si říkám, že když bude vše v pořádku, tak už není důvod (kromě šílenství mé tchýně 🙂 ) to tajit. Tchýně slaví začátkem června narozeniny, tak je to ideální příležitost - z ničeho jiného větší radost mít nebude 🙂

donia
9. kvě 2015

@brebruska tak aspon vite, cim ji udelate radost 😉
Ja to u prvniho hlasila hned, jak mi to dr. potvrdil, u druheho asi taky tak nejak, to si clovek neuvedomoval co by se mohlo stat. Jenze jak je clovek starsi a slycha to kolem sebe, tak je proste opatrnejsi.

brebruska
autor
10. kvě 2015

@donia no právě, já to moc roztrubovat nechtěla právě kvůli tomu zamlklému těhu. To se člověk vážně bojí, aby se to nezopakovalo 😒 Mám hroznou radost, ale pořád je bržděná tím strachem. . . Ale časem se to lepší. Hlavně po kontrolách u dr, nebo když si poslechnu srdíčko 🙂

donia
10. kvě 2015

@brebruska tak me krome take strachu ze zamlkleho desi ted hlavne ten tlak, ten mi proste nedovoli se poradne radovat. Oddychnu si fakt az po porodu, tak si rikam, uz aby to bylo.

brebruska
autor
12. kvě 2015

našla jsem bodýčko, které bude mimi nosit u tchýně 😀 http://www.depingo.cz/produkt/body-mamka-nepotr...

sisinka1973
2. zář 2015

@brebruska Ahoj, s tím tepem jsme na tom skoro stejně, mám teď za měsíc termín, mám celkem strach, jak to bude při porodu.. Mám vyšší tep, okolo 85-90 i normálně, v těhotenství se mi to ale vyhouplo při poslední prohlídce ( 7. měsíc) na 117 tepů / min. Někdy to na sobě i cítím, trochu se mi motá hlava, myslím, že to je tím. Beru Vasocardin 50, půlku na noc, teď mám začít brát ještě půlku ráno, včera jsem začala, ale zatím nic, a nemusím se ani měřit.. Tlak mám zatím v pořádku.. Jak jsi na tom teď Ty?

brebruska
autor
2. zář 2015

@sisinka1973 Ahoj, no já si tep dlouho neměřila, vím, že je vyšší, než by bylo ideální, ale ještě nekolabuju 😀 Tlak se mi sám upravil, naposledy jsem měla 109/66, ale běžně mívám tak 112/74, takže paráda. Jen už se mi teď hůř dýchá, jak děloha tlačí na plíce, tak teď bojuju celkem s tím... Prášky díky Bohu žádné neberu, jen si občas slupnu nějaké ty vitamíny.

sisinka1973
4. zář 2015

@brebruska Děkuji za odpověď, s tím dýcháním to máme stejné koukám... Já si tep taky doma neměřím, ale cítím to na sobě, když jsem v klidu, že je rychlý.. Jak se připravuješ na porod, čekáš první mimčo? 🙂 Mě už se o tom pomalu začíná zdát, kvůli tomu tepu mám obavy , jestli to vůbec udýchám 😖

svobodka86
3. pro 2016

Prosím mám dotaz. Dostala jsem v 11tt neschopenku kvůli vysokému tlaku. Měla jsem před těhu 140/90 u lékařů, ale nemá, sy bílého pláště...a teď mi dali holtr na 24 hod a nejvyšší hodnota přes den 170/07 v klidu...a průměr přes den 142/90 a přes noc 138/88!! Což prý na noc taky hodně. Dali mi Dopegyt, půlku ráno a půlko večer...a dali mi neschopenku...co když prášky ale tlak zlepší, nebudou mě tlačit jít do práce? Prodávám v cestovce (ač se to nezdá, stresu až až)..samozřejmě hned si za mně hledají náhradu (nedivím se), ale asi bych je pěkně nakrkla přijít třeba po měsíci..a hlavně si neumím představit, že já se tam vrátím třeba po měsící.....myslíte že tedy můžu brát neschopenku až do mateřské??? Díky moc!

lusiana125
4. pro 2016

@svobodka86 byla jsem doma od 7.tt do práce mě už nepustili, i když jsem chtěla nakonec jsem měla vyvolaný porod ve 35 tt hodnoty jsem měla podobné jako ty 😉

alcar
4. pro 2016

@svobodka86 bud v klidu, s touto diagnozou, ktera uz ted zkomplikovala tvoje rane tehotenstvi si opravdu zadny doktor nelajzne te do prace pustit! U tohoto ti hrozi preeklampsie a to zcela vazne - muze k ni dojit drive nebo pozdeji. Urcite bys mela byt pod peclivym dohledem kardiologa a pravidelne si merit tlak i doma. Jinak ja mam zkusenost, ze Dopegyt mi tlak nezlepsil, ale drzel ho, jeste spolu s Vasocardinem, v unosnych mezich.

brebruska
autor
4. pro 2016

ahoj, jak píše @alcar tak by tě měli opravdu hlídat a asi se taky připrav na vyvolávaný porod dříve 🙂
jinak mě se tlak časem upravil sám a nakonec jsem rodila ještě o dva týdny po termínu (bohužel vyvolávaně, hroznej děs...)

svobodka86
4. pro 2016

@alcar
@lusiana125 holky díky moc za reakce..máte ve všem 100% pravdu. Jen sem to asi potřebovala slyšet. Zítra to jdu akorát předat do práce. Už tedy vše vědí, ale vůbec se mi tam nechce :(

Strana
z4