icon

Jak se rozhodnout pro odběr plodové vody? Těhotenská cukrovka a rizika.

alikscha
8. dub 2022

Ahoj holky, prosím Vás, nemůžu se nějak rozhodnout. Byla jsem na 1.screeningu a teď v 16tt na velkém UZ a vše v pořádku. Až na to, že se nechtěl vůbec ukázat obličej a nemohli ho zkontrolovat. Nicméně hodnoty vycházejí dobře, ale cca v 11tt mi zjistili těhotenskou cukrovku a v 7tt jsem prodělala Covid s teplotami. Už kvůli tomu jsem byla poučena, že to mám řešit s genetikou, navíc u mého prvního těhotenství nebyla zjištěná u miminka vrozená vada braniční kýla a po porodu bylo zjištěno tolik nepříjemností, že nakonec syn musel na 2 operace. Navíc kvůli tomu řešíme u něj podezření na autismus. Je mi 33, tím, že se neví, kdy přesně u mě k cukrovce došlo a nemám zrovna pěkné čísla jsem požádala genetičku o odběr plodové vody (protože u cukrovky takto brzy právě hrozí vývojové vady), ale je pravda, že mě do toho popostrčila spíše kamarádka. Byla jsem podepsat souhlasy, ale na genetice se mě ptali, proč od toho chci jít, když vše vypadá dobře. Dokonce nemám vůbec těhotenské nevolnosti, což u syna jsem měla takové, že jsem musela být i v nemocnici. Na genetice mi říkala, že si to mám rozmyslet a když tak, to mám odvolat. Takže mám pocit, že jsem se špatně rozhodla, jestli svým rozhodnutím spíše nepodstupuji zbytečná rizika. Co myslíte?

Strana
z2
alikscha
autor
10. dub 2022

@me_druhe_ja to je mi moc líto. To byl i ten hlavní důvod, proč jsem do toho chtěla jít, protože i když u syna během těhotenství nešlo nic poznat, tak se stále ještě trápíme. Jenže nikdo mi není schopen vysvětlit, proč to na screeningu nešlo vidět, když se to normálně pozná. Plíce stlačená, srdce posunuté, díra v bráníci a levé varle až v hrudníku. Z odběru plodové vody by tenkrát nic nepoznali, takže na dnešní dobu celkem průšvih a s tím varletem jsme rarita. 🤷‍♀️ Úplně Vás chápu, já si taky říkám, že je lepší udělat pro to vše, ale když mi bylo řečeno, že by se z té plodovky řada věcí ani neukázala, kdyby to bylo špatné, tak se mi do toho nechce. Nebojím se toho zákroku kvůli sobě , ale o miminko samotné a jestli nás potká opět autismus, to mi nikdo bohužel z žádného vyšetření nikdy dopředu neřekne. 😔Takže musím doufat, že vše bude v pořádku a že ani ta cukrovka nezpůsobí nepříjemnosti. 🙏

2hanah
11. dub 2022

@alikscha Já bych znovu taky nešla, pro mě hrůzostrašný zážitek a ty nervy, co mě to stálo, vyčítala jsem si potom, že jsem se do toho nechala od doktorů natlačit, ikdyž jsem prvně odmítla a nechtěla jsem, protože intuice říkala, že je vše v pořádku, ultrazvuk byl taky v pořádku, pak jsem se na sebe zlobila, že jsem malého ohrozila. Cukrovku mám 30 let - od dětství a mám s ní 3 zdravé děti, u dvou mě tam ani nikdo neposílal, až teď u posledního humbuk jak blázen, ale co bylo nejhorší, doktorovi nešla odebrat plodová voda (a to je vyhlášený dlouholetý odborník) a místo jednoho vpichu mě do břicha píchnul celkem třikrát - už nikdy víc! Hnus a ty nervy o malého, nešlo o jedno píchnutí, ale o riziko infekce hned ze tří vpichů. Tohle je ovšem moje zkušenost a rozhodnutí je na Vás, přeju hodně štěstí a zdravé miminko❤️

alikscha
autor
11. dub 2022

@lenkalubina mě nabízela krevní testy, ale prý nejsou až tak spolehlivé jako ty z plodovky a říkala tuším 12 500 Kč, což mě dost zaskočilo. Prý se ještě v některých případech občas vyšetření proplácelo přes pojišťovnu, ale to bylo dříve. Od doby, co začal řádit Covid asi nebylo odkud už brát a teď si to musí každý platit sám.

alikscha
autor
12. dub 2022

Tak pro info, volala jsem na genetiku, že jsem nemocná, sami mi řekli, že se ani při nemoci odběr nedělá, je tam riziko zavedení infekce, tak jsem řekla, že to ruším a stejně mi ponechali termín za týden. 🤷‍♀️ Ještě to tedy zkonzultuji se svojí gynekoložkou, i když jsem teda rozhodnutá, ale je fakt, že ona se mnou prošla všechna těhotenství, rodila mi syna a bohužel byla i u toho, když jsem o miminko loni přišla. Takže možná pro svůj klid se s ní ještě poradím, co ona si myslí, když testy jsou OK, ale předchozí těhotenství měly komplikace.

berynka
12. dub 2022

@alikscha rozhodnutí je jen a jen na tobě. Neřešíš jen nenarozené dítě a zodpovědnost za něj, ale řešíš i nynější rodinu a svůj život, jak by ho ovlivnilo postižení dítěte.
Já u třetího těhotenství, vzhledem k myšlenkám výš, byla na odběru plodové vody. Genetička to po pohovoru nechala na mně. Brala jsem v úvahu svůj vyšší věk, že i běžná vyšetření v těhotenství nejsou stoprocentní, v rodině jsme měli u plodu vadu neslučitelnou se životem, u které se neprokázala příčina.

Strana
z2