Očkování proti tetanu. Máte zkušenost v těhotenství?
Ahoj holky, pri kontrole a ecg mi doktor sdelil, ze mam proslou tetanovku asi 2 roky, a ze by to chtelo preockovat, ze se to ted nove dela i v tehotenstvi, v druhem a tretim trimestru, aby se protilatky dostaly i k plodu...me se to nejak nezda..nema nekdo zkusenost?
Ja si nechavala pichnout tetanovku pred par lety (mela jsem ji uz propadlou) na zaklade zjisteni protilatek z krve. Chteli mi pichnout, tusim ze celkem tri vakciny, ale nechtela jsem. Zaplatila jsem si ty protilatky (pro moji dr. to byl neuveritelny problem) a mela jsem jich dost, tak stacila jen jedna vakcina. A pred aplikaci ji zajimalo, jestli jsem tehotna. Takze za me ne, rozhodne s aplikaci pockat az po tehotenstvi.
@klea81 Chripku od virozy? To je bud preklep, nebo si jedina na svete, kdo to dokaze.
V těhotenství bych se nenechala očkovat proti ničemu. A k tomu očkování proti chřipce,tchyně se nechala očkovat na doporučení obvoďačky. Měla takové zdravotní potíže,že byla tři týdny v nemocnici.
@alcar
tak nevim jestli je to jina vakcina ale ted co me ockovali tetanovku tak to byla prave ta kombinace tetanus-cerny kasel-zaskrt a byla to jenom jedna vakcina
@zelenaesmolda je to uz 8 let a mela jsem vakcinu TetaVAC nebo tak nejak. Ciste jen tetanus.
Očkování je takový sajrajt, že pokud už, tak nikdy ne v těhotentví a během kojení. Nepředpokládám, že by u Vás bylo možné jakékoli riziko nákazy tetanu. Od lidí to nechytíte a nemyslím, že se třeba budete hrabat s otevřenou ránou v koňském hnoji, nebo s břichem kopat na poli atd. Očkování také není 100% a všespásné, vůbec neznamená, že se Vám automaticky po očkování vytvoří protilátky. Může mít naprosto nulový efekt. Někomu vydrží protilátky o hodně déle, než se uvádí a někdo si je nevytvoří vůbec (ale protilátky se plošně bohužel nezjišťují). Naopak velkým negativem je rozhození imunitního systému a mnohem větší náchylnost na jakékoli další nemoci, protože imunitní systém nefunguje jak má a to klidně půl roku po očkování, než se srovná. Ve vyjímečných případěch může dojít i k jeho trvalému poškození. Doporučuji velmi rozvážit i negativa a číst příbalové letáky očkování a všechny možné zaznamenané nežádoucí účinky. Rozhodně ne si nechat píchnout vše, co se objeví na trhu. Nikdy nemůžete být naočkována na vše.

@zelenaesmolda pracuje u lůžka intenzivní péče, tj. Na aro, res, jipu. Ten obor jako takový se jmenuje anesteziologie a intenzivní medicína a po atestaci se pak většinou doktor věnuje buď jednomu nebo druhému, dělat opravdu dobře obojí v celém rozsahu není možné.