icon

Oteklé nohy v druhém trimestru. Je to normální?

1685m
4. čer 2025

Ahojte , jsem dnes 16,4 TT těhotenství .
Začínají vedra a mě hrozně těžknou nohy , otékají hlavně na chodidlech a lýtkách. Ruce jsou mírně oteklé ,
Oteklost přijde hned z rána , mám pravidelný pitný režim , nohy nahoře , pohyb mám dostatečný.
Je to někdy i bolestivé. Nevím zda to řešit s Dr.
Je to moje druhé těhotenství. První bylo na pohodku , žádné problémy , tak si nevím nyní rady je to jako být poprvé těhotná , po pěti letech 😂
Máte nějakou radu ? Je to normální mít už teď oteklé nohy ?
Děkuji

lis6
4. čer 2025

Řešila bych, pokud jsi oteklá asymetricky (třeba jen jedna noha) řešit okamžitě!

palja
5. čer 2025

@1685m řešila bych s dr. Otoky nohou můžou signalizovat problémy se srdcem nebo ledvinami. Nebo to taky může být z horka a nic vážného. V každém případě je lepší to nechat vyšetřit. Já jsem. Měla otoky až ve třetím trimestru a tělo "jen" zadrzovalo vodu. Nohy jsem měla jak konve, lýtka velká jak stehno a odeznelo to až na konci šestinedělí. Takže vůbec nic příjemného. Ráno jsem si měla nasazovat kompresivni punčochy, než nohy otečou a pak zbytek dne se šetřit a mít nohy nahoře. Taky jsem to měla jen v jednom těhotenství.

denisazn
5. čer 2025

@1685m také mi otekaly nohy dost brzy. Ale ne už od rána, ale až po nějaké "námaze ". Stačilo jít do obchodu a zpět.

dashyyy
5. čer 2025

já jsem hrozně otékala, zavodňovala se, nakonec za to mohl tlak a podezření na preeklampsii, vysoký tlak, dušnost, skončila jsem před porodem na pozorování hospitalizovaná pod dohledem .. určitě bych zavolala dr., alespoň konzultovat

1685m
autor
5. čer 2025
@dashyyy

já jsem hrozně otékala, zavodňovala se, nakonec za to mohl tlak a podezření na preeklampsii, vysoký tlak, dušnost, skončila jsem před porodem na pozorování hospitalizovaná pod dohledem .. určitě bych zavolala dr., alespoň konzultovat

@dashyyy díky , právě nejsou oteklé celý den , jen ráno a večer ale opuchlá jsem fakt už z rána co vstanu.
nevím jestli je to i tím teplem , že začíná léto nebo nějaký problém .
Hlavně teda nohy od lýtek po prsty .
K Dr jdu příští týden tak to s ní Pořeším .
Jinak tlak mám nízký , v normě. 😄

1685m
autor
5. čer 2025
@palja

@1685m řešila bych s dr. Otoky nohou můžou signalizovat problémy se srdcem nebo ledvinami. Nebo to taky může být z horka a nic vážného. V každém případě je lepší to nechat vyšetřit. Já jsem. Měla otoky až ve třetím trimestru a tělo "jen" zadrzovalo vodu. Nohy jsem měla jak konve, lýtka velká jak stehno a odeznelo to až na konci šestinedělí. Takže vůbec nic příjemného. Ráno jsem si měla nasazovat kompresivni punčochy, než nohy otečou a pak zbytek dne se šetřit a mít nohy nahoře. Taky jsem to měla jen v jednom těhotenství.

@palja děkuju , určitě Pořeším s Dr .
Myslím že to je i tím teplem. Jsem poprvé těhotná přes léto. První těhotenství jsem byla cajk protože jsem rodila v tento měsíc.