icon

Ovlivnila konzumace kofoly výsledek zátěžového testu na cukrovku?

luna03
30. kvě 2024

Ahoj holky, jsem v 15tt a byla jsem včera na zátěžovém testu z cukrovky. Šla jsem předčasně kvůli minule cukrovce v těhotenství. No poprvé s prvním dítětem sem měla 5,1 hraniční a teď druhým 5,9 ALE 😀 já blbec, (ano já vím jsem blbec), vypila den předtím v 18h půl litru kofoly a po dceři dojedla pohár. To mi to mohlo výrazně zkreslit? Nebo mám tak či tak po druhé zase cukrovku? 🤣

Strana
z2
werumka
2. čer 2024

@angelinie Bohužel diabetologové, kteří nemají zkušenost s GDM, dokážou udělat těhotným v životě paseku. Osvěta probíhá, ale všude asi ještě nedotekla 🙂 Určitě není cílem hladovět. Hlad bys pociťovat neměla. Třeba diabetikům 2. typu se nedoporučuje večer jíst. Těhotná potřebuje večer jíst a mnohdy je ta druhá večeře jedinou možností, jak dostat lačnou glykémii do limitu, protože právě absence jídla způsobí její zvýšení.
Jestli jsi dostala random dietu pro DM2, která navíc bývá i tak často trochu obstarožní, tak jsi hlad mít musela...

angelinie
2. čer 2024

@werumka díky za odpověď, potěšilo mě, že to může být i jinak. Tak třeba v dalším těhotenství 😅 mně právě přišlo zvláštní, že o tom nikdo nic nevěděl v Brně, tam bych čekala aspoň nějaké odborníky...

werumka
2. čer 2024

@angelinie Ona ta osvěta začala až po roce 2014 kdy vyšly ve známost výsledky studie HAPO a taky nová doporučení od ČDS. Ale co jsem sledovala, tak to šlo dost pomalu a teprve poslední 4 roky mám pocit, že to začíná být víc globální - i u běžných diabetologů vídám pokyny pro diabetes v těhotenství, těhotné už dostávají jiné jídelníčky, které jsou vypracované právě týmem kolem paní doktorky Krejčí. A třeba proužky do glukometrů jsou hrazené pojišťovnou asi teprve ty čtyři roky. To taky muselo projít tlakem od lékařů, aby z číselníku nebyly vyňaté ženy s gestačním diabetem na dietě.

werumka
2. čer 2024

@exbordelar
Posílám ještě ty grafy, které jsem našla:
Jsou to záznamy tří zdravých lidí - kancelářský pracovník, jedlík, pětileté dítě.
Na grafech je vidět, jak rychle se zmetabolizuje jídlo (škoda, že u těch dospělých není vložen počet sacharidů, ale podle těch grafů bych dokázala odhadnout, kdy a co snědli 😀)
http://portal.diakobraz.cz/2021/02/11/zaznam-cg...
http://portal.diakobraz.cz/2020/10/07/glykemie-...
http://portal.diakobraz.cz/2020/10/05/zaznam-10...

- když mrkneš na poslední odkaz - graf zdravy-_kancl
30. září večer a 1. října ráno.
30. září večer se hodně najedl, podle vizuálu toho grafu si dal v osm večer něco hodně sacharidového s dost tuky (protože je tam u toho peaku delší přesah). Vidíš ale, že inzulín pankreasu zareagoval jak měl. Byť trochu prudce (podle toho odhaduji, že těch sacharidů bylo dost a potravina měla vyšší glykemický index). Nicméně o půlnoci byla glykémie dole a naoapak po půlnoci klesla až moc. Proto to játra dorovnala. Ale zase tak akorát, je vidět malá vlnka, která už je ve tři ráno stabilní. Hladina glykémie je v šest hodin ráno totožná s ostatními dny, ačkoliv výchozí hodnoty večer jsou jiné.
27. září - 28.září
27. září večer podle všeho proběhla nějaká véča po deváté večer a podle všeho přišel nášup ještě kolem půlnoci. Jak je vidět, sacharidy byly změtabolizovány před druhou ráno. Opět silnější reakce organismu, podle všeho v tom jídle byly zahrnuté rychlé cukry, na které pak slinivka reaguje takto. Játra to pak dorovnala, v šest ráno opět standardní hladinka.

Třeba u jedlíka je vidět, že obecně má tu hladinku o něco vyšší - všechny dny, nezávisle na vývoji glykémie večer.

U chlapečka je glykémie celková o celý 1mmol/l nižší než u jedlíka. Chlapeček měl častější výpadky signálu, ale je tam zase informace o sacharidech. 11.prosince si dal ve 20:11 84 g sacharidů. To už je slušnej ranec 😀 Hodinu poté měl glykémii přeměřenou ještě na glukometru byla 6,9 mmol/l.

Na grafech je ale hezky vidět, jak rychle reaguje metabolismus na přijaté sacharidy a dostane glykémii znovu do normy. Podle počtu sacharidů se mění prudkost "vlny", ale ne doba, potřebná k jejímu zpracování.

K příkladům, které uvádíš tady ve vláknu, bych doplnila, že zahrnují i další proměnné. Zkusím popsat:
1. Případ zakladatelky - v 18 hodin půl litru kofoly a dojedený pohár. Odhadem příjem 70g sacharidů, které navíc byly rychlé. Tohle není v krvi ve zdravém metabolismu znát už v deset večer. Natož aby to bylo znát ráno 🙂 Nicméně to, že zakladatelka po půlnoci nespala, mohlo uměle zvýšit glykémii nad limit.
2. Hamburger v devět večer. Zase - odhadem nějakých 60g sacharidů max. O půlnoci je to pryč. Pokud se nic dalšího výjimečného nedělo (ze seznamu, který jsem uváděla výš), nebude lačná nijak zkreslená.
3. Celodenní jídlo a sladkosti na svatbě. Samotné jídlo je v pohodě. To metabolizuje postupně a pokud pak žena v klidu spí, je to v pořádku. ALE - svatba většinou mění celkový režim a vymyká se i pohybem a jinou aktivitou. Bývá tam pak větší únava. A toto může změnit profil glykémie. Ne to jídlo, ale ten celkový režim dne. Pokud je den před odběrem nějakým způsobem výjimečný, je dobré odběr odložit.
4. Čtyři snickersky - i kdyby sis je dala v osm večer a na odběr šla v sedm, vůbec nic tam po nich nebude. Snickersky jsou rychlé cukry, které ti vystřelí glykémii po hodině. Spíš pak ale po nich padneš kolem půlnoci níž směrem k hypu (podobně jako u OGTT) a bude ti šoufl 🙂 Je to vidět např i na grafu pracovníka v kanceláři. Rychlé cukry vedou často k následné hyperkorekci.

Ohledně dotazů - zkus kontaktovat diabetologii, která pracuje s těhotnými - např. v UPMD v Podolí nebo právě u Apolináře. Pak jsou také fajn na těhotenské diabetologii v Motole. Myslím, že když zavoláš jménem vaší ordinace, tak budou rádi 🙂 Internistu pěkně prosím né, u nich už jsem se párkrát nasmála taky, když viděli poprvé v životě senzor na měření glykémie, ačkoliv tady už sedm let před tím byl 😃

Je potřeba brát v potaz, že fyziologická hladina glykémie u těhotných je nižší (toto je také k ověření u paní doktorky Krejčí). Takže pracovat s limitem 5,6 není v těhotenství vypovídající.

Ten systém, který máte nastavený, funguje tak, aby těhotná “přešla” přes lačnou k testu. Jenže pokud ta žena uměle sníží lačnou (právě v hrůze, aby jí neměla vysokou) a projde testem, který je v pořádku, je jí sebrána možnost znovuzměření lačné, která v pořádku být nemusí (právě pro to, že jí uměle snížila). A tím pádem se nedozví, jestli zrovna ona není tou těhotnou, která bude mít GDM pouze o té zvýšené lačné.

Pak bych ještě možná upozornila na jeden velký nešvar a to je posílání na OGTT co nejdřív - tedy ideálně hned z kraje 24. týdne. Lepší je vždycky spíš později, protože stáří těhotenství může být různé a nemusí odpovídat gestačnímu stáří v průkazce. Tam pak vzniká taky určitý počet falešných negativit.

K testování je asi prostě potřeba přistupovat víc globálně (např. zbystřit by se například mělo u žen po hormonální stimulaci, protože u nich je GDM častější). Tedy ne jen na základě přijatých sacharidů, ale i toho, v jaké době je test proveden, jestli je ta žena ok, vyspaná, co je její norma...

Uf, omlouvám se za elaborát 😀

j.a.n.i
2. čer 2024

@werumka Super elaborát 👍 když je příspěvek plný informací, tak vůbec nevadí, že je dlouhý.

werumka
2. čer 2024

@j.a.n.i Děkuju, přiznávám, že v tomhle tématu mi stručnosti úplně netyká 😀
Na druhou stranu nejsem fakt lékař, ani vystudovaný odborník. Takže moje data nemusejí být správná. Během doby, co sleduju problematiku GDM se taky hodně věcí změnilo. Například doporučené minimální množství sacharidů, nebo problematika škodlivosti ketonů. A věřím/doufám, že se časem objeví další studie, které třeba určité věci zpřesní.

Strana
z2