icon

Predporodni kurzy - je nutné je navštěvovat?

petranaty
4. lis 2019

Ahojky ,holky myslíte že je predporodni kurz tak důležitý ? Je tady někdo ,kdo čekal první a na žádné kurzy nechodil ? Zajímají mě vaše zkušenosti .. taky mě zajímá ,zda někdo z vás používal jako přípravu na porod aniball a kdy s tím začal a zda to taky není zbytečné 🙂 děkuji za názory .

Strana
z2
nika_nadherna
5. lis 2019

Na kurzu jsem jako prvorodička nebyla a nelituju toho. Byla jsem ale na prohlídce porodnice, abych věděla, co kde je a kam jít až budu rodit a jak to tam vypadá. Součástí bylo i krátké povídání o porodu. Aniball jsem nepoužívala, za mě je to zbytečnost. U porodu jsem tlačila podle instrukcí PA, měla jsem křížové bolesti, takže o nějakém nacvičeném tlačení jsem si mohla nechat zdát. Tlačila jsem tak, abych si ulevovala zádům. Syn byl naštěstí rychle venku jen s malinkým nástřihem

martinau5
5. lis 2019

@petranaty já jsem chodila a bylo to super. Měli jsme kurz rozdělen na přednášky, cvičení, plavání a hypnoporod. A bylo to za mě super. Některé přednášky byly o ničem, ale zase některé byly velmi užitečné. Hlavně o zacházení s miminkem z pohledu fyzioterapeutky.

1leny
5. lis 2019

Jsem plašan a zároveň dost pohodlná, tím pádem je pro mě predporodni kurz ideální. Teď zrovna chodím - informace o příjmu, samotném porodu, prohlídka porodnice a neonatologie, informace o kojení, látkových plenach,..... Jsem prostě líná číst a shánět si informace (tomu se teda spíš i po zkušenosti se zdejšími diskuzemi vyhýbám, protože spousta informací, příběhů a zkušeností mě spíš vystrašila než obohatila). Ale jak říká moje mamina i ségra - to za nich nebylo a taky to šlo.. Takže každého věc 😉😊

petulejan
5. lis 2019

Ahoj,já hodila jen na kurz laktace a musím říct,že nelituji. Nemusela jsem řešit nic v porodnici a jela jsem si svoje. Sestry moc času ani trpělivosti na to neměly. Aniball jsem používala ale zbytečně,malá šla císařem nakonec. Takže za mě určitě ano s kurzem.

amazonkajanik
5. lis 2019

@1leny jo o latkovkach jsem si taky zjišťovala a jsme ten případ - silnoproudar a navíc lokalita s tvrdou vodou,takže pleny nepobiraly. Takže jedeme jednorazky a snad až se přestěhujeme, budu moct přejít na látku

martiniquest
5. lis 2019

Na kurz jsem nechodila, mela jsem blizkou kamaradku, ktera ma syna o 8m starsiho, a od te jsem cerpala. A k tomu jsem mela dulu, coz jsou podle me lepe investovane penize. Zdaleka ne kazdy kurz je kvalitni a dozvis se zajimave a uzitecne informace a ne jen bludy, ktere potkas kdekoli na internetu.

astyna88
5. lis 2019

Neni. Ja tam sla.vicemene na cumendu, zeptat se na to,co jsem na webu nenasla atd.

astyna88
5. lis 2019

@martiniquest

Ale aspon poznas,jak to chodi v te nemocnici. A nedivis se pak,ze nevysvetluji kojeni, ze maji ta a ta pravidla. Ja jsem sla vzdy do te porodky,kde budu rodit a aspon jsem vedela,ze kdyz napr.rodim predcasne,mam jit tam a tam, a nemusela jsem zmatkovat u kartoteky. Ono je pak jednodussi,kdyz v kontrakcich nehledas presne patro, nezvonis ledabyle, ale hned vse vis. Ja to mam treba tak,ze nazivo si to zapamatuju lepe, nez kdyz si to jen prectu na webu.

martaskaaa
5. lis 2019

Já bych to obecně shrnula tak, že porod je přirozená věc, na kterou se nelze nějak dopředu připravit. Teorie je fajn, praxe už je horší. Na kurzu jsem nebyla, nepoužívala vymoženost jako je aniball, žádná masáž hráze apod... A porodila jsem taky 😁

gruyerre
5. lis 2019

@petranaty ahoj, já jsem nikdy na žádném kurzu nebyla a nelituji, vše jsem zvládla dobře i tak. Aniball jsem používala od začátku 36.tt, vřele ho každému doporučuji, nebála jsem se jít rodit, měla jsem hodně velké děti, hlavičky skoro 37 cm a bylo to bez poranění.

martiniquest
5. lis 2019

@astyna88 Ale poznat nemocnici nerovna se chodit tam na predporodni kurz. Moje porodnice ma pravidelne terminy prohlidek, kde dostanes i zakladni info. A ne kazdy kurz je vazany na porodnici. Takze tam nevidim zadnou spojitost.

astyna88
5. lis 2019

@martiniquest

Ja teda obrovskou,mluvim o kurzu primo v porodce,kde se rodi😀 to potom na ten predporodni muzes jit pak kamkoliv, prohlidky jsou taky,ale me tam nerekli,kam jit,kdyz prijdu do porodky pred terminem nebo na beznou prohlidku. Jen a tady mame to a to, tady je to a to. To se muzu na fotky kouknout na netu a usetrim par stovek 😀 na predporodnim byli vic detailni a o to mi slo, tam ti odkryji poklicku, kde se dozvis, co je rutinni a co je prirozene, nasajes atmosku a kdyz uz nic,tak aspon vis,kam mas jit a co cekat. Ne do ciziho nemocnicniho prostredi,hledat zvonek apod. 😀 ale kazda to ma jinak,nektera si zaplati radsi laktacni kurz, to uz pro me smysl nema, pa, to uz jde mimo me taky.

martiniquest
5. lis 2019

@astyna88 Jedna o koze, druha o voze, ze

sonikv
6. lis 2019

@petranaty předporodní kurz není vůbec důležitý.....

barchen
8. lis 2019

@petranaty V prvním těhotenství jsem se na jeden přihlásila. Vedla ho bývalá porodní asistentka. Musím říct, že to povídání bylo fajn. Nejsem typ, který hltá ezo kecy, ale dozvědět se, že jsou různé fáze porodu, jak to probíhá, jak může vypadat ta bolest, jak si od ní ulevit, bylo dobré. Pomohlo mi to, odrodila jsem dvě děti přirozeně, bez epidurálu a jiných oblbováků, bez vyvolávání i když jsem přenášela obě. V porodnici jsem pak byla zkouknout porodní sál a pokoj, ať vím, do čeho půjdu ale popravdě, u porodu jsem okolí moc nevnímala, takže i kdyby mne odvezli do sklepa, tak mi je to jedno. Někdo říká, že jsme ženy a rodit umíme od přírody, ale když na netu se člověk dočte buď jenom hrůzostrašné příběhy o porodech nebo pak vysoce alternativní příběhy o porodech v lůně přírody nebo v lepším případě o vysněném domácím porodu, tak si říká, že asi neexistuje nic mezi tím. Já jsem šla do porodnice odrodit, nečekala jsem služby jako v Hiltonu, po fyzické stránce porod není žádné terno ale snažila jsem se být v klidu i hlavě a mít taky nějakou tělesnou fyzičku. T. j. nepřežírat se, hýbat se i ty poslední týdny alespoň v domácnosti a nějaké procházky k tomu, brát železo když mi ho doktorka předepsala a hodit se do klidu.

texetka
21. lis 2019

Byla jsem u prvni dcery na Hypnoporodu. Uzasne. Mnoho informací.
Ted u druhe dcery nepůjdu, ale budu mit konecne svou vysnenou dulu ( u prvni nemohla).
Obecne je dobre mit vsechny informace a pak se rozhodnout jaky porod chci. Zkonzultovat to nasledne s zdravotníky ve vybrane porodnici a tesit se.

jituli84
21. lis 2019

@texetka Jak to je vubec s dulou? četla jsem, že třeba u porodu bejt může , ale zasahovat stejně nijak nemůže a musí se to stejně nechat na doktorech

blbajulca
21. lis 2019

Na žádném jsem nebyla a nemám pocit, že bych o něco přišla😉👍 jinak Aniball mi přijde fajn, ale vzhledem k tomu, že jsem rodila o tři týdny dřív, tak jsem moc natrênovat nestihla😅

texetka
21. lis 2019

@jituli84 dula je pro tebe. Muze ti delat masaze, pomahat s polohou, aromaterapie, davat pit, podporivat te... atd atd... Ale ne, neni to zdravotník, tedy nemuze delat zasahy ani vest porod.
A pokud si najmes soukromou PA, tak ani ta nemuze delat zákroky a vést porod, pokud nema smlouvu s danou porodnici.

texetka
21. lis 2019

@jituli84 jinak se doporučuje udelat si bud pp anebo idelane dvp a to probrat s porodniky, primarem, dane porodnice.
Take se vi kam jet kdyz zena chce přirozený porod, nebo kam nejezdit. A samo, byt smirena s tim, ze porod je proces a muze dopadnout ruzne.

jituli84
21. lis 2019

@texetka jj já si stejně beru manžela k porodu

Strana
z2