Tehotenská cukrovka, hodnoty sú stále vyššie

kejtrin6
4. kvě 2018

ahojte..som v 25tt a od zaciatku tehotenstva mi uz diagnostikovali teh. cukrovku, takze chodim k diabetologicke, meram si cukor glukometrom 4x denne 3x v tyzdni a ketolatky v moci 2x tyzdenne.Zo zaciatku boli hodnoty dobre, su aj teraz, aj ked obcas nieco vyskoci, no su uz vyssie pri rovnakych jedlach ako predtym. Je to tym tyzdnom teh.? Zvysuje sa to postupne kvoli teh. hormonom? No najhorsie je, ze som dnes trochu makala-uklizela, varila, takze som sa dost spotila a normalne som citila zo seba aceton...priatel ma vystrasil,ze moze ist o zacinajucu ketozu ci moze ist o to,ze mam malo inzulinu...som na rizikovom, mam sa setrit, cize zase az tak sa neprepinam,nieco urobim a sadnem si, len proste je mi teplo a potim sa.....len som sa zlakla...mate s tym, prosim, niektora skusenost? aj by som zavolala dnes diabetologicke, ale dnes tam nie je a ide vikend :( dakujem

werumka
4. kvě 2018

@kejtrin6 Nedělej si starost, určitá hladina ketonů v těhotenství může být. U těhotenské cukrovky se sledují proto, že mohou zhoršovat glykémii (při nedostatečném příjmu sacharidů mohou játra produkovat přemíru glykogenu a z toho jsou odpadním produktem ketony). Při nedostatku inzulínu, který máš zřejmě na mysli, se jedná o jiný stav, který se jmenuje ketoacidóza a ten je nebezpečný. Ale ten se vyskytuje hlavně u diabetiků 1. typu, nikoli u klasické těhotenské cukrovky, takže se bát nemusíš.
Glykémie jinak opravdu stoupají s přibývajícími týdny těhotenství, vrchol je pak mezi 30. a 35. týdnem. Po něm se pak glykémie často stabilizují, nebo klesají.

kejtrin6
autor
4. kvě 2018

@werumka ďakujem krásne za odpoveď 🙂 ukľudnila si ma 🙂

werumka
4. kvě 2018

@kejtrin6 Není zač 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru