Těhotenství s ascitem: Máte podobnou zkušenost a radu?
ahoj holky jsem 27+3 , jelikož se ted nedávno u mimca objevil ascites v bříšku tak ležím už nějakou dobu v nemocnici ted po týdnu mi řekl dětský kardiolog co mě každý den kontroluje minco že je možný že je špatně průchozí placenta a ze me pošlou ve středu na kontrolu ještě do motolu k nějakému nejlepšímu gynekologovi ale že pokud se prokáže že ty neplechy jsou skrz placentu že bude nutný porod , už dneska mi dali Kortikoidy , mam strach ale vím že miminka i narozená v dřívějších týdnech přežili v pořádku ale hledám tu spíš útěchu u někoho komu se stalo něco podobného, takto se tu sama uziram stresem a bojím se toho co bude. jinak do ted než se přišlo minulý tyden na ascites bylo všechno v pořádku od testů az screening a všechny ty okolní vyšetření 🙏🙄
@baby03 Na Koníku je skupinka Nedonošené děti - https://www.modrykonik.cz/group/1843/ - tam je nás spousta, co mají děti rozené před termínem. Jinak Motol je špička ČR v dětské kardiologii. Pokud ti dali kortikoidy, tak porod 28+6tt není sice žádná sláva, ale zase to není taková krizovka. Největší krizovka je 24-26tt bez kortikoidů. Já mám syna rozeného 32+6 a tak od 30tt nejspíše placenta už moc nefungovala (odhady váhy na 30tt a na 32tt se neměnily). Pak je mimču líp v inkubátoru. A klidně choď psát do Nedonošených dětí, doufám, že maminky, co tam píšou, cítí i podporu od nás, co už jsme tam déle. Já tuto skupinku před porodem neznala, byla jsem na tom psychicky hrozně - strach o malého a vše kolem a až když už jsem pak byla hospitalizovaní s ním, tak jsem se dostala k různým knížkám, Nedoklubku a podobným místům, kde se dá čerpat mnoho informací i inspirace. Hodně mi pomohla tato https://www.megaknihy.cz/medicina/299347-malick..., pak jsme si doma kupovali i druhý díl od ní (Máme doma miminko do dlaně) a vím, že nám pak i doma v mnoha věcech pomohlo. Já už tak od 30tt věděla, že budu rodit předčasně, jen jsem netušila, kdy (otoky cca 0,5-1 kg denně, bylo jasné, že to půjde jen krátce), ale stejně jsem se doma k ničemu moc nedostala, protože psychicky jsem to moc nedávala.
Držím palce, ať vše dopadne co nejlíp, ale i kdybys rodila dřív nebo byly problémy se srdíčkem (dětské kardio), tak ten Motol je opravdu super.
@baby03 Já měla nejspíše nějakou formu preeklampsie. Moc jsem se v tom nezorientovala, někdo říkal preeklampsie, někdo že to není preeklampsie. Nevím, co je příčinou toho ascitesu, ale co jsem pochopila, tak preeklampsie je v podstatě "nefunkční" placenta (ona nějak funguje, ale postupně hůř a hůř). Projevuje se to mimo jiné i těmi otoky - tělo zadržuje hrozně vodu (úplně všude - takový "Michelin"), já pila odvodňovací čaje, jedla vše doporučené na odvodnění a stejně jsem nabírala toho 0,5 kg denně. Takže bylo jasné, že to nepůjde moc dlouho, tělo má nějaké limity. V porodnici jsem "nechala" tuším 20 kilo (když to pak trošku splasklo).
@merope tak u mě vůbec netuší co se děje ale také mluvili právě o možnosti té placenty , mam papírech riziko preklapsiie beru na to léky každý večer, ale s tou vahou to mám podobně nohy jako kontiky nateklé nemám ale přijde mi ze jsem hrozně přibrala taky jsem za 6 měsíců přibrala 20 kg a to jim stejně jako před otěhotněním nevim ❣️🙄
@baby03 Tak pokud jsi sledovaná v nemocnici, oni už pohlídají, aby dítě případně "vytáhli", kdyby byl nějaký průšvih. U mě pak už přemýšleli i jestli ve čtvrtek nebo v pátek. Ale ve středu večer už malého pořádně ani nemohli probudit na monitory, tak bylo jasné, že neprospívá dobře a šel ven už ve čtvrtek. Doporučuji zajistit, aby u toho byl chlap, je to super. Mně řekli, že by ho pořádně ani neviděl, tak nedorazil a až potom mi řekli, že mohl být u celého ošetření miminka (pupečník a podobně). Mně ho ukázali na chviličku hned po porodu a už s ním utíkali do inkubátoru, chlap pak byl u něj a všichni mi ukázali fotky. Druhý den s dopomocí už jsem šla za ním a pak pravidelně.

https://www.modrykonik.cz/forum/zdravotni-komplikace-v-tehotenstvi/ascites-plodu-ve-27-tydnu-tehotenstvi/