39. tt a náhlé otoky nohou

sim007
12. dub 2015

Ahojte. Jsem 39.tt a náhle se mi objevily otoky nohou (kotníky jako baně), přes noc skoro vůbec nesplaskly, nějak nebolí, jen jsem to do teď neměla, tak mě to překvapuje a nevím jestli se mám nějak znepokojovat.
Tlak vysoký nemám a cukr je taky v normě.
Mám to přisuzovat jen pokročilému stavu těhotenství?

mysonek
12. dub 2015

@sim007 pokud máš tlak v normě a nemáš v moči bílkovinu tak by to neměl být problém. Jak otok vypadá? Je měkký (dá se do něj udělat důlek, který chvilku vydrží), nebo je spíž tužší? A v jaké poloze v noci spíš, že ty otoky nemizí? Pokud spíš na zádech, tak změn polohu, na zádech děloha tlačí na cévy a může zhoršovat odtok krve a lymfy z končetin. V každém případě pokud se budou otoky zhoršovat, tak je lepší se nechat vyšetřit lékařem, i když pravděpodobně to bude souviset s tím pokročilým těhotenstvím. Já jsem lékařka, ale radit po netu se moc nedá, když nevidím jak to vypadá.

sim007
autor
12. dub 2015

@mysonek da se udelat dulek (bile misto ktere chvili vydrzi).
V patek jsem byla na pravidelne kontrole a vsechno bylo ok, az vcera prave otoky.
V noci spim na levem boku s polstarem mezi kolenama.
oblicej otekly neni (to jsem cetla ze to uz by bylo horsi a melo by se jet ukazat lekari) a ruce jsou taky celkem ok.

mysonek
12. dub 2015

@sim007 tak to by mohly být otoky z nedostatku bílkoviny v krvi, přece jen miminko hodně přibírá, takže ti jí mohlo spotřebovat 🙂 . Mě takhle podobně otekly nohy pár dní po porodu, někde jsem pak četla, že to může být tím jak se bílkovina z krve rychle dostane do mléka. Pomohlo nosit kompresní punčochy a zvýšit příjem bílkovin (tvaroh, vaječný bílek, maso). Pokud se to nebude zhoršovat tak to neřeš, jinak k doktorovi. Určitě jdeš příští týden zas na kontrolu. Pokud je otok bledý, měkký, tak se určitě nejedná o např. trombosu, nebo otok z útlaku žil. A pokud v pátek byl tlak v normě a neměla jsi bílkovinu v moči, tak se nebude jednat o preeklampsii, ta se takhle rychle nerozvine.

espada
12. dub 2015

Otoky jsou v těhotenství normální. Ale já jsem taková, že bych šla k lékaři, ať mo zkontrolují bílkoviny kvůli preeklampsii. To není žádná sranda a je lepší absolvovat jednu kontrolu, než aby byly problémy.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru