icon

Co znamená 4. percentil u váhy nenarozeného dítěte?

baratynka
2. bře 2023

Zdravím asi budu za blbou ,čekám třetí mimi u prvních dvou vše v pořadku 🙂 ale tohle třetí mi davá zabrat.....ale k věci mám 30tt mála važí 1203g a 4 percentil vůbec sem se stím nikdy nesetkala...co to znamená ? děkuji

radecka1
2. bře 2023

@baratynka že je miminko menší. Průměrná váha je cca 1800g (podle Googlu). 4% mimin jsou ve 30tt menší a 96% větší.

merope
2. bře 2023

Jak to vypadalo na začátku těhotenství? Pokud to bylo vše ok a teď je mimi menší, sledují tě nějak víc? Může tam být nějaký problém s vyživováním placentou. Mě malý pak už v podstatě přestal v děloze růst a nakonec císař 32+6tt. Teď je to zdravej (ač drobnej) čtyřletej kluk.

konidana
2. bře 2023

@radecka1 plus ty odhady jsou fakt jen hodně přibližné odhady, takže to podle mne může být třeba až +- 20% u tohoto odhadu klidně 1200g ale i 1500g

muhehehe
2. bře 2023

@baratynka radecka1 to správně vysvětluje a já bych k tomu doplnila, ať zbytečně nestresuješ, pokud je jinak všechno v pořádku. Když budeš mít nějakou skupinu dětí, třeba třídu, vždycky bude někdo největší a někdo nejmenší. Ale to přece neznamená, že je ten nejmenší nemocný. Kdyby bylo pohromadě 100 miminek ve 30. týdnu, tvoje bude patřit mezi ta nejmenší, jen 4 budou menší než to tvoje, zbytek bude vážit stejně, nebo víc. Ale samo o sobě to přece vůbec nic neznamená ;) Drobnějším dětem je na prohlídkách dopřávána vždycky větší pozornost, kdyby nějaký reálný problém byl, určitě bys o něm věděla. Lepší než lámat rekordy a rodit petikiláče, no ne? Hodně štěstí ;)

ada22
2. bře 2023

Malá vážila podobně, ale řešilo se až kolem 34 TT, kdy mi Dr poslal do rizikové poradny, že mu přijde, že malá moc neroste. Nakonec měla malou placentu a ke konci ji to jíž nestačilo. Z důvodu její váhy jsem měla i vyvolávaný porod kolem 39 TT. Trochu za pět minut dvanáct. Malá měla 2,5 kg, byl to takový stažený králík. Po narození vše dohnala a předehnala. Tím ti nechci desit jen je dobré to nepodcenit. Taky záleží jak jste velcí s manželem.

radecka1
2. bře 2023

@baratynka souhlasím s názory výše. Odhadovaná váha se může dost lišit. Je možné, že budeš více sledována, ale věřím, že pokud by to byl nějaký problém, tak by tě doktor upozornil.

baratynka
autor
2. bře 2023

@ada22 Také mně DR posila do rizikové poradny . A já měřím 165cm a přítel má 180cm . A předchozí děti měli právě krásnou váhu dcera 3420g a syn 3720g ,,tak doufám že tohle třetí to dožene 🙂

ada22
2. bře 2023

@baratynka jo tak to je dobře. Budou ti častěji měřit cca po 14 dnech a kontrolovat průtoky.

kiluau
2. bře 2023

Vyloženě špatně by byl až 10 percentil, dnes mi to říkal doktor. Podle mě je to ještě v normě.

mia_von_prag
2. bře 2023

@kiluau 10 percentil je lepší než 4.

muhehehe
2. bře 2023

@kiluau to je slušná kravina co jsi teď napsala. 10. percentil = 10% dětí stejného stáří je menších. U autorky dotazu jsou pouze 4% dětí menší než její, takže naopak ,,horší" výsledek. Ale tohle nemá nic společného s nějakou pravděpodobností čehokoliv. Dítě je menší. Někdo je vždycky nejmenší. Jistě, může to být i ukazatel toho, že dítě neprospívá dobře. A tedy děti pod desátým
percentilem se raději více a podrobněji sledují, asi chtěl říct doktor... Do průseru to má ovšem daleko.

ada22
3. bře 2023

Průšvih to není, miminko se víc kontroluje a když se jim něco nezdá, tak ho nechají narodit se dřív. Další věc , že miminko může být jen menší po mamince a taky to je stále jen odhad, kdy miminko může mít třeba o 0,300 g víc. Druhá dcera ke konci, také již moc neprospívala, takže jsme se dohodli na vyvolání již v 38 TT a odhad byl 2,500 až 2,800 a ona měla 2,8 kg

baratynka
autor
3. bře 2023

Moc vám všem ženský děkuju ! aspon jsem trošku v klidu ❤

martina_slama
3. bře 2023

Nás malý byl taky percentilem blízko nule. Potom se mu me přestalo líbit v 35.týdnu se rozhodl jít ven. Měl 2 kg. Fakt takový malý uzlicek. Dohnal to, v 1,5 roce je na tom podobně s vrstevníky a je to pěkný divocak, co chvíli neposedi. Takže i kdyby byly průtoky horší, neznamená to vždy nějakou tragédii. Sledovali me co čtrnáct dni, potom co týden. Bude to asi drobeček, ale ty se lip rodí 🙂 držím Vám palce. Určitě bude vse v pořádku.

tereza0111
3. bře 2023

Budou te vice hlidat, budes chodit casteji na "velke" utz. Budou pokazde mimco premerovat a sledovat, zda roste a je jen mensi nebo zda se zastavil rust. Pokud vyhodnoti, ze je to druha varianta, pravdepodobne vyvolaji porod drive. Pusobi to paradoxne - proc mensi miminko hnat ven jeste drive - ale ono se to bere tak, ze pokud neroste a nevedi proc, tak si to lepe pohlidaji, kdyz uz je venku nez kdyz ho jeste "nevidi". I tak by ale urcite jeste pockali, niceho se neboj. Mela jsem takove 2 deti ze 3, vsechny jsou v poradku. Jedna nemela pri porodu ani 2 kg a dodnes je zizala, ale naprosto zdrava 🙂 Ty to nemuzes naprosto nijak ovlivnit, urcite nedelas nic spatne 🙂

veruuu_kubesovic
3. bře 2023

@baratynka
dcera měla v 30tt odhad 1250g nikdo mě nikam neposílal, ale je to 9let...
jinak porod 2týdny před TP, porodní váha 2745g a míra 46cm
a já si nemyslím, že bys udělala něco špatně, hold jsou děti větší a děti menší 😉

amazonkajanik
3. bře 2023

Mě také nikdo nikam neposílal, měříme s mužem stejně jako vy se svým. Já jako mimino měla skoro 4kg a on 3,5...
Syn se narodil 38+6 a měl 2,66kg a 46cm. Týden před porodem mi na dotaz,jak velký je, doktor řekl " je akorát" 😔
Teď mu budou 4 roky, má cca 105 cm (se hrozně vrtí, takže těžko přesně změřit) a 17kg...