Dotaz na ukončení neschopenky a přechod na mateřskou

mlynkova85
9. dub 2018

Chtěla bych se zeptat když mi vychází termín porodu na pátek tak od kdy jste měly přechod z neschopenky na mateřskou? Na mateřské už budu od patka nebo až od soboty? Děkuji

kkaatte
9. dub 2018

Už je to pár let, co jsem byla ve stejné situaci. Ale myslím, že na mateřskou se přechází 6 - 8 týdnů před porodem, jako když jsi v zaměstnání.

newwi
9. dub 2018

Ahoj,je to presne tak... na materskou nastupujes nekolik tydnu pred porodem!

hanyas
9. dub 2018

Presne jak pise kkaatte 😉 taky me to ted ceka.

mlynkova85
autor
9. dub 2018

To mi je jasné jdu 8 týdnů před porodem ale jestli když datum porodu vychází na pátek tak už budu od patka na mateřské nebo až od soboty 8 týdnů před porodem. Možná jsem to špatně popsala, ale potřebovala bych jet v pátek večer pryč a nevím zda už budu na mateřské nebi ještě na neschopence?

milisent
9. dub 2018

@mlynkova85 nemas to napsane v tehotenske prukazce? Ja to tam mela. A ani jsem si to nemusela hlidat, dr sam vedel kdy mi dat papir na materskou pro zamestnavatele. Ale jinak mne to vychazelo tak, ze termin mam napsany 2.5. ve stredu a na materskou jsem nastupovala 21.4. taky ve stredu. Mozna taky zalezi na dnech v mesici, jestli ma 30 nebo 31. Nevim.

vercahb
9. dub 2018

Nemusi to byt presne sest nebo osm tydnu, ukoncit neschopenku muzes klidne ve ctvrtek a na materskou jit od patku, nebo kterykoliv jiny den 😉 jen to ma byt v rozmezi 6-8 tydnu, ale muzes jit treba sedm tydnu a dva dny 😉

priefi
9. dub 2018

@mlynkova85 Musi to byt 8 celych (nebo celych 6) tydnu od terminu porodu, takze od soboty. Ale teoreticky Ti to muze vyplnit mzdovka, kdyz ji reknes, ze nastup 8 tydnu pred 😉

mlynkova85
autor
9. dub 2018

@milisent ne a ani doktor mi nic neřekl, to že nastupuji na mateřskou jsem mu musela říct já asi i datum.

mlynkova85
autor
9. dub 2018

@vercahb já už tomu vůbec nerozumím a doktor se sestrou jsou ochotný jak něco všechno si musím hlídat sama.

alcar
9. dub 2018

Nastup 6 tydnu pred, kdyz nastoupis 8 tydnu pred, tak se zbytecne okrades o 2 tydny nemocenske.

newwi
9. dub 2018

@mlynkova85 tak se domluv s ucetni v praci... ta o tom ma taky prehled...

mlynkova85
autor
9. dub 2018

Děkuji všem počkám s čím přijde v pátek doktor. Já mám totiž i o 4 dny posunutý datum porodu takže bych už teoreticky mohla jít na mateřskou od zítřka, ale hádat se s nima nebudu. Protože když mám termín porodu 4.6 tak to vychází už na dnešek, ale doktor mi počítá týdny těhotenství k 8.6 i když podle MS a ultrazvuku to je toho 4.6. Už jsem z nich na prášky ale už to nějak vydržím.

mlynkova85
autor
9. dub 2018

@alcar to vím, ale jelikož jsem sama s 2 dětma a syn si v sobotu zlomil ruku tak bych potřebovala už dneska být na mateřské abych si pro něj mohla chodit. Už teď přemýšlím jak ty 4 dny vyřeším a stejně budu rodit dřív, protože jdu na císaře tak mě těch pár korun o které přijdu nezabiji, ale děkuji.

margrethe5656
9. dub 2018

Když půjdeš k lékaři v pátek, tak ti lékař k pátku ukončí nemocenskou a mateřská ti začíná až následující den. A termín porodu je snad v těhotenské průkazce, tak tím datem se řiď.

avital
9. dub 2018

Já byla na neschopence a mohla jsem nastoupit nejdřív 6 týdnů před termínem, tak s tím radši počítej.

mlynkova85
autor
9. dub 2018

@margrethe5656 děkuji to je, ale díky sestře o 4dny později než podle doktora. Ještě se v pátek domluvím s doktorem už mám tolikrát prelepovanou průkazku právě kvůli dohadování mezi doktorem a sestrou. Doktor napíše správně tt a sestra to prelepi o 4 dny min. Ale i podle kalkulacek na netu mi to vychází podle doktora. Asi se tam v pátek dohadam a bude i když jsem povaha která se normálně nehada a je radši ticho. 😂😂😂

vercahb
9. dub 2018

Me rekli datum tech osm tydnu pred porodem, ze od toho data muzu jit, ale je to o domluve, v rozmezi tech dvou tydnu si muzes vybrat kterykoliv datum. Driv nez tech osm ti to ale nevypise...

mlynkova85
autor
9. dub 2018

@avital a šla jsi na mateřskou nebo rovnou rodičák? Podle zákona je tohle rozhodnutí na tobě. Spíš doktor nutí jít na mateřskou 8tydnu před porodem když jsi na neschopence. Ale jestli půjdeš 6 nebo 8 týdnů je jen a jen na tobě. Do toho ti správně nesmí kecat ani zaměstnavatel ani lékař.

mlynkova85
autor
9. dub 2018

@vercahb děkuji to mi je jasné. Mě šlo jen o ten pátek, ale pokud to je tak že když vychází termín porodu na pátek a na mateřskou tedy nastupuji až v sobotu tak si budu muset promluvit s doktorem že mám díky sestře špatně napsané datum porodu.

j.a.n.i
9. dub 2018

@mlynkova85 Pokud je termín v pátek, tak můžeš na mateřskou nastoupit taky od pátku.

j.a.n.i
9. dub 2018

@priefi Rozhodně to nemusí být celých 8 nebo celých 6 týdnů před, může to být kdykoliv v tomhle rozmezí a doktor do toho nemá co kecat, ten pouze do žádanky vyplní termín porodu.

mlynkova85
autor
9. dub 2018

@j.a.n.i děkuji. Já si to už nepamatuji. Uvidím co mi řekne doktor v pátek. Někdo říká už v pátek někdo až v sobotu.

j.a.n.i
9. dub 2018

@mlynkova85 V zákoně je uvedeno tohle:

(1) Nárok na peněžitou pomoc v mateřství má

a) pojištěnka, která porodila dítě; před porodem má v době nejdříve od počátku osmého týdne před očekávaným dnem porodu nárok na peněžitou pomoc v mateřství těhotná pojištěnka,

a tedy pokud máš termín v pátek, tak týden PŘED je týden od předchozího pátku do čtvrtka před porodem, protože den porodu už není před porodem.

mlynkova85
autor
9. dub 2018

@j.a.n.i jee děkuji. Tak to je super zpráva.

priefi
9. dub 2018

@j.a.n.i ja nepsala, ze doktor ma do toho kecat 😉 ale ze mzdovka ji to vyplni dle terminu porodu 😉

j.a.n.i
9. dub 2018

@priefi Ale psala si, že to musí být celých 8 nebo 6 týdnů... ten zbytek už byla reakce na další příspěvky. A mzdovka do toho taky nemá co kecat a už vůbec se nedá spoléhat na to, že o tom bude něco vědět.

zlorenka
9. dub 2018

termin mi vychazi na pondeli, materska zacinala v pondeli, neschopenku ukoncili k nedeli 🙂

avital
9. dub 2018

@mlynkova85 šla jsem normálně na mateřskou, ale nijak jsem to nezkoumala, když řekla, že to nejde, mě to bylo celkem jedno...asi mystifikovala abych byla o dva týdny dýl v klidu😀

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru