icon

Jak otočit miminko v bříšku?

alenkara
7. únor 2018

Ahoj holky, jsem čerstvě po 3. screeningu (31. týden), miminko je otočené koncem pánevním a doktor mě docela vystrašil. Řekl doslova: no, má tak týden ještě, ale připravujte se na císaře... :((

Řešila jste to některá? Jaké cviky pomáhají (zkouším kočičí hřbet a podkládat si pánev)? Prý je dobré dělat ve vodě opatrně stojky, nebo třeba akupunktura - máte tip na někoho v Praze?

Děkuju!

evee24
•
7. únor 2018

Přesne v tomhle tydnu byla taky nahoru. Taky strasili na císaře. Mno a mala se pak do 2 týdnů otočila sama. Přes noc aniž bych si toho nějak všimla byla obracene. Takže misto tam prdous ještě má. Šance je. Někde sem četla, že se otočili i před porodem. Nevím proc porad strasi.

tara0305
•
7. únor 2018

Ahoj, ja jsem ve 38. tydnu a taky koncem panevnim :/. Pry je dobre cvicit ty kocici hrbety, ale na predlokti tak, aby byla panev vys nez hrudnik. Da se i kleknout napriklad na sedacku a predlokti dat na zem, ale ja v tehle pozici dlouho nevydrzim. Potom podkladat panev, bud aktivne zvedat nahoru nebo si na chvili lehnout treba na naklonene zehlici prkno🙂 zase tak aby panev byla vys nez hrudnik. Zkousela jsem i lakat mimco na svetlo z baterky, ale chce to vedet kde ma oblicejovou stranu hlavy...potom prejizdet zeshora dolu a cekat 🙂. Cetla jsem, ze se da take poustet hudba do sluchatek a prikladat dolu a mimco by se melo chtit otocit za zvukem. Zkousim i moxovani, jsem take z Prahy, ale byla jsem u doktorky ve Slanem. Dostala jsem dve pelynkove "tycinky" a pritel mi kazdy den nahriva akupunkturni body na vnejsi hrane malicku u nohou :D...pry se to ma delat tyden a kdyz se neotoci, ma svuj duvod. Ja jsem bohuzel zacala s moxovanim az v tom 36. tydnu...to je docela pozde. Potom existuje moznost nechat si miminko pretocit zevnimi hmaty v porodnici, do toho jsem jit nechtela, ale je to samozrejme na kazdem. Kazdopadne muze se otocit klidne i v den porodu, takze nadeje umira posledni, drzim palce, A kdybys chtela kontakt na tu doktorku, dej vedet 🙂

luca16
•
7. únor 2018

Mě se otočila po teplé vaně (ne horké) - svaly se asi teplem uvolnily. Ale někdy můžete zkusit cokoliv a dítě se prostě neotočí... Držím palce, ať si to ještě do porodu rozmyslí🙂

patmouse
•
7. únor 2018

Ja mela stejny problem. Mala byla bud koncem panevnim,nebo sikmo a stridala to, ale hlavou se nedotocila. Tak jsem rodila cisarem.

zdenkaell
•
7. únor 2018

Od 24.tt byla KP. Dělala jsem pro kusy, cviky, kočičí hřbety, podkladani pánve, světlo, hudba, dokonce moxovani. Ale nic nepomohlo. Zůstala zadeckem.

martinkkaa86
•
7. únor 2018

Já jsem měla malého KP od 30.tt, doktor povídal, že má ještě čas se otočit, na kontrole ve 34.tt byl stále KP a to už doktor naděje nedával, zkoušela jsem všechno možné a nakonec jsem rodila plánovaným císařem, protože malý prostě zůstal zadečkem

maxannie
•
7. únor 2018

Mně se syn otočil v 31tt hlavou dolů a za měsíc byl otočenej příčně. Týden jsem cvičila ty doporučené cviky a ve 36tt byl už zase hlavou dolů a naštěstí tak je pořád, za 13 dní mám TP.

absintka19
•
7. únor 2018

Dite se otici samo kdyz bude chtit. Nekdy i par minut pred porodem 🙂 ja mela narotivanou ok a po 36 hodinach akutni cisar, zasekla se 🙂 a ziju. Cisar neni nic hrozneho ceho by ses mela bat.

aviho
•
7. únor 2018

Mně se malý otočil ve 34. týdnu hlavou dolů a už tak zůstal. Těšila jsem se na císaře, ale sešlo z něj.
Když si vybereš dobrou porodnici, dá se rodit i KP bez problému, ale ne všude

patmouse
•
7. únor 2018

Presne jak rika absintka,neni se ceho bat. Ja taky zkousela nejake cviky,o kterych se doktorka zminila,ale rozhodne jsem nesilela a nehrotila to a bylo mi v podstate fuk,jestli se mala nakonec otoci,nebo ne. Hlavne,aby se “dostala ven” v pohode a byly jsme obe zdrave. 😉 o to prece jde,nebo ne?
“Porod” jsem si i tak uzila,malou hned slysela plakat a videla ji a bylo to krasny. (Mela jsem samozrejme jen spinlni anestezii) Jo,24 h na JIP byl vopruz,ale nosili mi malou kazde tri hodinky a pak uz bylo vse “sluncem zalite”. Vse se krasne hojilo,kojeni slo ok, Cisar byl v pondeli a v patek nas propustili. 👍

martiniquest
•
7. únor 2018

Muj syn se mezi 30.a 39.tydnem otocil 3x. Nakonec ve 39tt a zustal hlavou dolu. Vubec se tim nenechej znervoznit. Uklidni se a s miminkem si v klidu promluv. Muzes mu pomoci svicenim baterkou pres bricho. Ja to delala a dvakrat to zabralo.

clementina
•
7. únor 2018

Času na otočení má spoustu, jinak KP se dá v jistých případech rodit i přirozeně. Já KP rodila sekcí a žádná hrůza to nebyla, vážně. Analgetika jsem po 40 hodinách od porodu už vůbec nepotřebovala a týden po sekci jela tramvají nakoupit🙂)))

wendis
•
7. únor 2018

Na otoceni ma ještě čas,ja byla ve 36 tt a byl koncem panevnim, řekl mi, že maly rozhodl za nas a bude cs ale o týden pozdeji byl hlavou dolu a porád i když nechápu jak to zvlada se otací ted citím že je otočeny na přic ale zase skonci hlavou dolu,otočit se muže hlavou dolu i v den porodu,takže se nenech strašit,nevím proč pořád straší maminky,ja uz to neřeším,uvidím v den porodu jak na tom bude,mam za týden přesně termín.

ssandy
•
7. únor 2018

Urcite se nestresuj, casu je spousta.Kdyby nic nepokmohlo, muzou ho zkusit otocit doktori zevnimi hmaty a kdyztak i KP se da porodit, cisar neni povinnej preci.

ustohalka
•
8. únor 2018

Mě se malý otočil KP ve 38.tydnu, a ve 39.se otočil zase zpátky, a už zůstal až do porodu ve 40.tydnu. Byla jsem z toho hodně špatná, císařem jsem nechtěla, cvicila jsem a asi to pomohlo.

alenkara
autor
•
Autor odpověď smazal
•
alenkara
autor
•
8. únor 2018

@tara0305 Jestli můžeš, určitě pošli. Děkuju! 🙂

alenkara
autor
•
8. únor 2018

@patmouse Díky za podporu 🙂!!

marki00
•
8. únor 2018

Otočit se může, času dost. Mně malý zůstával většinou v poloze příčné, jednou byl hlavou dole a pak už nikdy, vždy byl příčné, jen měnil stranu, na které měl hlavu. Takto měnil strany až do porodu (39.tyden). V den plánovaného CS se mírně otočil hlavou směrem dole. Měla jsem hodně plodové vody, tak měl dost místa. A násilím bych polohu miminka neměnila, nemůžeš vědět, jestli ta jeho poloha není třeba kvůli krátké šňůře, zamotané atd.

tara0305
•
8. únor 2018

Je to doktorka Stehlikova, tel c. 724459590 a neboj, jeste mas vazne cas, spouste holkam se jeste otoci🙂

rorak
•
21. únor 2018

U nas podobne, 38 tt konec panevni, byla jsem odeslana do rizikove poradny- tam poloha sikma, den pred terminem cisare poloha pricna a v den planovaneho porodu hlavickou- takze huraaa- tesila jsem se na prirozeny porod- cisar odlozen, dalsi den opet sikma poloha- ty nervy a strach z omotani pupecniku byly strasne. Pokud bych se rozhodla rodit prirozene, tak pry jen pod kontrolou UZ- kdyby se mala jeste pred vstupem rozhodla otocit....sla jsem dobrovolne na cisare, nebudu preci ohrozovat zdrave dite hypoxii a jinymi komplikacemi, jen proto, ze prirozene je to nej pro dite i matku. Myslim, ze maminky jsou zbytecne masirovany alternativami s cilem PP za kazdou cenu.....ale neni zdravi ditete to nej? Nekdy je proste cisar nutny a neni to nic neprirozeneho- je jina doba, porodni baby, duly atd.jsou fajn, ale diky.....hypoxie plodu poznamena zivot nejen mimca, ale cele rodiny a ten zivot s vami zadna fanaticka do prirozenych porodu uz zit nebude....ale rozhodnuti je na kazde z nas

petule_mizzbee
•
22. únor 2018

Kde se dá slyšet srdíčko v závislosti na poloze miminka? Je to tak, že pokud je hlavičkou nahoru, tak nad pupíkem a když je hlavou dole, tak pod pupíkem?

terkakerka
•
22. únor 2018

Ve 37tt mi ho šikovnej doktor v Motole otočil hlavičkou dolu a už tak naštěstí zustal. Já mu skoro líbala ruce a k tomu se tam z toho rozbrečela. Ve 32tt mi dr. na gyndě říkal, že je to macek a sám už se neotočí. Tak jsem taky byla dost vynervovaná a ono ejhle. Zajímalo by mě, jak to dopadlo u zakladatelky? 🙂

sabousek7
•
17. dub 2018

@tara0305 ahoj mohla bys mi poslat kontakt na tu doktorku? Dekuji.

sabousek7
•
17. dub 2018

@tara0305 aha tak on uz tu kontakt je. Tak diky. 🙂