icon

Neštovice v rodině - 40tt

katherinka33
25. zář 2018

Ahoj, potrebovala bych od vas laskavou radu nebo aspon nejake zkusenosti. Jsem 40tt a pozitri mam termin. Mam skoro dvouletou dcerku a o vikendu jsme byli cela rodina v kontaktu (probehlo hrani, mazleni, pusy na uvitanou) se synovcem, kteremu se v pondeli vysypaly nestovice. Ja jsem je uz mela. Ale tim padem male bezi ta 3 tydenni lhuta, kdy je muze dostat a bude infekcni. Ja do te doby urcite porodim. Vubec nevim, jak se to resi...malou od miminka tezko oddelim. Nikoho na hlidani nemame, ani moznost ji poslat k babickam. Je tam velke riziko nakazy? Nekde jsem vycetla , ze ne...nekde ano...jako by tech starosti nebylo malo. Predem moc diK.

sticker
priefi
•
25. zář 2018

@katherinka33 zeptej se na to nejlepe detskeho lekare, nebo gynekologa. Slysela jsem nazor, ze v mm jsou protilatky, pokud je mas, coz bys mela mit, tak bys mela byt v klidu, ale jak to skutecne je, je tezko rici. Ale zase z druhe strany, tva dcerka to nemusela vubec chytit, drzim pesti, aby to nechytila, abys nemela zbytecne starosti.

katherinka33
autor
•
25. zář 2018

@priefi Moc Ti dekuji. Zitra to zminim v porodnici na kontrole a pak jeste zkusim pediatra, co on na to... mas naprostou pravdu, nemusela to chytit. Horsi je ta nejistota a dalsi starosti navic, protoze s tim ted musime tak jako tak ty 3 tydny pocitat. Mohla by to chytit i jinde, ale o tomhle vime...

mmaajjaa
•
25. zář 2018

Miminko by mělo mít protilátky od vás, tak se nemusíte bát. Také jsem to řešila, u syna ve školce se vyskytly nestovice a já měla doma dvě nedonosene holčičky. Nakonec je syn neměl, ale dětská doktorka mne uklidnila, že riziko přenosu je minimální.

klea81
•
25. zář 2018

Pokud budeš kojit, tak se nenakazi

hankaros
•
25. zář 2018

Resila jsem. Docetla jsem se, ze snad existuje ockovani pro miminka. Ale pokud jsi nestovice prodělala, protilatky mas a miminu je predas.v mliku.

vendelinka08
•
25. zář 2018

Kojila jsem syna a ve 4 mesicich je chytil od starsiho brasky...takze reci o tom..ze kdyz kojis je dite chraneno jsou kecy...to mi rikala i pediatra a presne za 14 dni mel prvni pupinek a prubeh celkem mazec..mel jich strasne moc a zustaly mu i jizvicky na tvarich i kdyz si to neskrabal. Podle me je to tak individualni..ze se to skatulkovat neda. Bud je chyti nebo ne...pokud ne tim lepe...pokud ano...snazila bych se kontakt s miminkem omezit a urcite se zeptat co a jak kdyby nahodou. Lepsi pocitat se vsim nez byt pak prekvapena.

vendelinka08
•
25. zář 2018

Jo a syn byl plne kojen..stale a ja nestovice prodelala...

katherinka33
autor
•
25. zář 2018

Dekuji moc za nazory. Verim, ze kdyby to bylo v prvnich mesicich, tak to nejak zvladneme. Ale tady jde zrovna o cas, kdy se vracime z porodnice a prvni tydny zivota. Takze mam velky strach. A separovani asi nebude mozne. Nebo to budu muset nejak vymyslet...uvidime, co na to doktori.

hojda
•
25. zář 2018

Mrkni na tohle, třeba tam nějaké info najdeš:
http://www.porodnice.cz/clanky/prvni-porod-onli...

bemo
•
25. zář 2018

já jsem tohle řešila, když jsem byla doma 3.den z porodnice a dvěma starším dětem se taky neštovice vysypaly. Podle naší tehdejší dětské dr musely děti okamžitě pryč od miminka. Já také neštovice měla jako dítě. Takže jsme dva týdny se s manželem různě prostřídavali u dětí a u miminka, dokonce jsem si odsávala mléko a manžel krmil z flašky abych mohla být s dětmi. A miminko ukazovali dětem jen přes okno. Děti brečeli, já brečela. A pak mi po několika letech řekla nová dětská dr, že to prý nebylo vůbec třeba. Že tím že jsem už neštovice měla tak mám v mléce protilátky a tudíž by to miminko nemohlo chytit. Ale vím, že se v tomto hodně různí názory.

pandabox
•
26. zář 2018

@katherinka33 neni to tak, ze pokud budete kojit, tak by miminko melo byt chranene vasimi protilatkami??

klea81
•
26. zář 2018

@vendelinka08 po 4-6 měsícich už se nakazit může, nikoliv však hned po porodu, pokud má matka protilátky

klea81
•
26. zář 2018

@bemo separace matky a mimina? to je na žalobu taková neodborna rada ☹️

j.a.n.i
•
26. zář 2018

@klea81 Nejdriv se nauc cist a pak kecej neco o zalobe.

jolal
•
26. zář 2018

@bemo udělali jste nejlíp. To, že je dítě kojene neznama, že je chráněno. V naší rodině chytlo 3 měsíční kojene miminko nestovice

klea81
•
26. zář 2018

@jolal no a zemřelo? Asi ne, ne?

priefi
•
26. zář 2018

@katherinka33 pro klid duse muzes pozadat o odber krve, zda mas dostatek protilak, ale nevim, jak dlouho trva, nez jsou vysledky. Cetla jsem nazor, ze mimi je chraneno cca do 3 mesicu, mozna to bude kratsi doba, urcite to bude hodne individualni. Nejen, ze miminko bude chranene diky mm, ale i diky Tve krvi, ktera v nem kolovala, ta se pak casem procisti a mimi uz nebude mit Tve protilatky, ale pouze sve a z mm. Takze z logiky veci, kdyz Ty to nemuzes dostat, protoze mas v krvi protilatky, nemuze to dostat ani novorozenec, protoze ma v krvi Tvoji krev a tudiz i Tvoje protilatky. Takze bych se nestresovala strasenim, ze 4m mimi to chytlo. Uvidis, co Ti reknou lekari, toho bych se drzela. Problem by byl, kdybys uz v sobe protilatky nemela, ale to snad nehrozi. Drzim pesti, at je vse v poradku 😊

le_ma
•
26. zář 2018

Zažila jsem něco podobného před porodem druhé dcery. Má starší dcera byla v kontaktu s chlapeckem, ktery měl neštovice. Já je jako dítě prodělala, ale z rodiny nikdo. Měla jsem cca 6 týdnu do porodu. Po domluvě s dr jsem nechala starší dcerku rychle naockovat vakcínou proti nestovicim. Nazývá se to postexpozicni profylaxe. Lhůta je cca 3, někdy až 5 dnů po expozici, tj. setkání s nakazenym. My očkovali cca po 74 hodinách. Vše dobré dopadlo, dcerka jimi neonemocnela.

le_ma
•
26. zář 2018

Jinak já jsem si ještě nechala odebrat krev, aby se zjistily mě protilátky proti planym nestovicim. V kartě jsem totiž neměla záznam, že jsem je prodělala, a ani mamka si nebyla jistá (měla jsem je u babičky).

j.a.n.i
•
26. zář 2018

@jolal No, nevím jestli udělali nejlíp, neštovice jsou nejvíc nakažlivé před tím, že se dítě osype, takže to s nima mimino stejně v kontaktu bylo, takže to bylo spíš zbytečné...

katherinka33
autor
•
18. říj 2018

Ahoj holky, tak dneska dcerka je 24 den po setkani s nakazenym bratrancem a nic. Takze jsme snad nic nechytli. Tuk tuk... nakonec jsem rodila 3 dny od setkani. Takze prvni tyden jsem stravila s miminkem v porodnici a pak si vzali k sobe dcerku prarodice. Ale nedalo se to vydrzet...bylo nam smutno a navic nas mrzelo, ze je takhle od zacatku separujeme. Starsi dcerka to zcela jiste vnimala. Ale sestricku miluje a porad ji hladi...no, uz ji zvladla predat rymu..ale bojeme statecne a ta rodici se sesterska laska je pro nas neco tak krasneho, ze tomu nemuzeme branit. Ale nakonec to vsechno dobre dopadlo. Tak vam dekuji za rady a jeste pridam aktualni "informace" od pediatru z porodnice a od naseho doktora k pobaveni. Nevim, kam nase zdravotnictvi speje, ale asi se brzo zvladneme lecit sami. Pani doktorka na oddeleni sestinedeli mi rekla, ze ma mala protilatky 3 mesice ode me a ze je nemusim separovat, i kdyz pry jeji vnucka je jako miminko chytila. A nas pediatr rekl, ze nestovice u novorozence nevidel a at to nechame konovi, ze ma vetsi hlavu. Takze super rady. Tleskam.

priefi
•
18. říj 2018

@katherinka33 gratuluji k holcicce! A jsem rada, ze vse dopadlo dobre 😊

katherinka33
autor
•
19. říj 2018

@priefi Moc dekujeme

sticker