Psychika ke konci těhotenství s AD. Je to normální?

strasidelko
23. zář 2019

Ahojky holky, 5mesic beru antidepresiva citalec 10mg nejnižší dávka. Bylo mi po nich lépe a moje panika a úzkosti se strachem pominuly. Ale nyní týden se mi to zase docela rozjelo i přes A.D

Z ničeho nic se mi chce plakat za hodinu zase dobrý. Antakhle to skáče i s tou úzkosti a panikou.

Během dne se mi nálada změní snad pětkrát.
Myslíte ze je to normální? Jsem z toho zmatená a trochu se bojím o miminko. A nebo o sebe abych nebyla po porodu blázen. Zda paknpo porodu navýšit A.D a tak.

Děkuji všem kteří mají zkušenost.
Jsem 33+5 tt

lery92
23. zář 2019

@strasidelko Ahoj .Beru Zoloft na deprese .Jsem 31tt .Mám to samé co ty .Doktorka říkala že je to celkove hormonama a je to normální .Bez ošetřujícího lékaře nic nezvysuj ani nesnižuj...

Bude to dobrý až porodime 😉

strasidelko
autor
23. zář 2019

@lery92 Děkuji za uklidnění. 😊
Určitě nic měnit nebudu ohledně medikace.

Jsem rada ze v tom nejsem sama.
A budeš normálně kojit? Mě dr se ptal zda nechci pilulku na zstaveni laktace po porodu.

lery92
23. zář 2019

@strasidelko Budu kojit pokud to půjde .Když to nepůjde , nepůjde .
Když jsem se o vzniku laktační psychózy bavila s lékařkou , říkala že spíš nastane u zeny , která medikaci -psychiatrickou - neužívá , než li u ženy , která už se s psychikou léčí ...

...nesmí si to člověk připouštět .

merope
23. zář 2019

Má zkušenost - žádné léky jsem nebrala, ale měla jsem za sebou docela úspěšnou psychoterapii (mj. na stres a potíže kolem). Kolem toho 30tt se mi různé věci začaly sypat a já začala mít šílený strach o dítě. Byla jsem hospitalizovaná a tam to neskutečně vygradovalo (jako že jsem až nespala, brečela a tak). Doma se to trošku zlepšilo, ale ne o moc. Pozorování skončilo ve 33tt kdy jsem už rodila - a po porodu jsem skončila s něčím, co jsem zpětně diagnostikovala jako posttraumatická stresová porucha (či něco velmi příbuzného). Prostě mládě na neonatologii, já na oddělení vedle, pořád řešili můj tlak a já se nervovala z dítěte. Psychologa jsem chtěla, ale neposlali (možná proto, že "v papírech" žádné psychiatry, psychology ani léky nemám). Laktaci mi chtěli zastavovat kvůli jiným lékům, nechtěla jsem a jsem tomu moc ráda - protože kojení samo mě velmi uklidňuje. Takže za mě - kojení bych doporučila minimálně zkusit. Zastavit se to dá vždy.

ah1234
23. zář 2019

Ku koncu tehotenstva sa budia hormony, je prirodzene, ze potiaze sa ti "zhorsili" - skus to prebrat s doktorom.
Ja som inak po 2 mesiacoch laktaciu zastavila, mne osobne to stavy zhorsovalo o 1000% (ale u mna to mozno bolo skombinovane s tym, ze maly nechcel sat a musela som si mlieko odsavat, co ma stresovalo). Sestonedelie bolo pre mna ocistcom a nikdy viac. Oproti tomu som si tehotenstvo uzivala, po porode som plakala snad nonstop a mala pocit, ze k malemu ani nemam vztah, co to robilo len horsie. Hovorila som 10 mesiacov, ze keby nedajboze mam druhe dieta, tak by som ho samozrejme chcela kojit, ale nedavno som nazor prehodnotila. Ak by sa druhe dieta niekedy omylom prihodilo, tak zastavujem laktaciu este v porodnici, doteraz mam zo 600nedelia traumu.. ale u mna ma do kojenia nutili aj ked malemu neslo sat a asi to pre mna bolo najhorsie, nieco take ani zdaleko vobec nemusi byt po porode tvoj pripad a mozno to bude pre teba prave super 🙂

merope
23. zář 2019

@ah1234 Koukám, co dokáží způsobit všechno v porodnici - mě naopak tvrdili, že budu kojit stejně max šestinedělí (při mém věku), takže vlastně to nemá cenu pořádně rozjíždět, když mi chtějí dát léky s kojením neslučitelné. Zpočátku jsem nekojila (léky - vylívalo se to), malý se nepřisával (nedonošený) a jediné, co se ptali, zda jsem si pořídila nutrilon nulku, abychom měli doma, jen co přijdeme z porodnice. Takže celé mé kojení je o tom, že malý se přisaje, pomazlíme se - a pokud není, no stress, je tu nutrilon. Takže ve výsledku teď v půl roce má nutrilon tak obden trošku a jinak plně kojím.

Jako jo, taky jsem si prošla obdobím, kdy jsem byla ve stresu, že nejsem schopná ukrmit své dítě, kdy jsem zkoušela, jak ho ukrmit, aby se přisával. Ve výsledku nechtěl potom pít vůbec nic a přestal prospívat a od pediatričky jsem dostala "přednášku", že se mám vykašlat na experimenty a krmit, jak to fungovalo. Tím jsem se pak fakt dostala do absolutní pohody, že klíčové je, aby prospíval a jedno z jakého mlíka to bude - a do měsíce se pak sám naučil sát a je to fajn. V podstatě teď už každý den, kdy ještě kojím, beru jako dar seshora, že to ještě jde.

Takže já bych kojení nezatracovala - ale rozhodně se vykašlala na všechny, co by tvrdili, jak musím kojit, nesmím přikrmovat, musím to či ono.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru