Svatba na neschopence, mám jít na OSSZ a řešit výjimku?

biedronka10
19. dub 2017

Dobry den,

Mam dotaz, nevim jak se zachovat.
Jsem na neschopence a budu se vdavat. Dr mi odmita ukoncit neschopenku, resp. Kvuli ochrane lhute ktera nastane je to i lepsi. Mam jit na OSSZ a resit s nimi nejakou vyjimku? Pokud ano, co to bude obnaset, popripade co budu muset zaridit. Mam to jen na jeden den.

Diky moc za informaci.

sluninko23
19. dub 2017

Ahoj ja jsem se taky vdavala na neschopence a proste jsem to riskla.Vdavala jsem se v sobotu a kontrola mi neprisla.

bbubble
19. dub 2017

ja som bola ted na sviatky u rodiny na slovensku, a sestricka len poslala na socialku hlaseni, ze sa budem 3 dni zdrzovat inde - napisala tam len adresu a rodinne dovody. Pochybujem ze by sa za mnou trepala nejaka kontrola, mozno by to tiez slo vyriesit podobne - ze by ti to napisala na adresu hotelu/restauracie kde to budes mat 🙂

j.a.n.i
19. dub 2017

@bbubble No, pokud to chápu správně a jela jsi z ČR na Slovensko, tak pochybuju, že sestřička cokoliv na OSSZ posílala, jen ti to tvrdila a kdyby ti přišla kontrola, tak by to byl tvůj problém (a nedodržení vycházek), protože pro cestu do zahraničí potřebuješ souhlas OSSZ a to předem.

bbubble
19. dub 2017

@j.a.n.i ano jela som z CR na SK, bola som to zaniest na podatelni osobne lebo som tam stejne mala cestu, tak mi to sestricka dala so sebou 🙂 tam to otvorili, kukli na to a povedali ze ok..

mrazulkav
19. dub 2017

Pravděpodobně se nebudeš vdávat doma... takže je řešení těsně před svatbou u doktora nahlásit změnu pobytu (do 3 dnů stačí sociálce oznámení od lékaře, na víc dní už musí schvalovat oni) a prostě to risknout. Jednak než se jim v systému objeví změna není to úplně hned (obzvlášť pokud změnu doktor nahlásí v pátek odpoledne), jednak pokud je to jiný kraj (nebo prostě působnost úřadu), museli by si to ještě předat mezi sebou...
Kdyby přišla kontrola do bydliště, jsi krytá nahlášenou změnou. Na druhou stranu i na novém místě by jsi měla dodržovat léčebný program, takže vycházky...

biedronka10
autor
19. dub 2017

Tak cela svatba bude na jednom miste, takze vychazky resit nemusim. Ja zkusim znova zavolat lekari. Ale dvakrat jsem mu rikala ze to bude potreba a co se vhysta. Vzdy se tvaril, ze jina moznost nez bud ukoncit PN nebo to risknout neni. A pn mi ukoncit nechce. Je fakt ze na konci dubna mi konci prac. Smlouva tak by to byla i skoda. Nastup na MD mam az v kvetnu.

lv
19. dub 2017

@biedronka10 je to jak píše
@mrazulkav já dávala písemnou žádost o změnu pobytu při pn, mudr to hlásila na čssz. A vycházky dodržet musíš (nebo risknout, to je na tobě), na adrese, kterou uvedeš. Např. já to měla na chalupu známých, nejít na vycházku atd.

pikl
19. dub 2017

@mrazulkav více než 3 dny musí schvalovat sociálka? Několikrát jsem si měnila adresu pobytu během nemocenské, vždy na více dní a sestřička to jen odeslala den předem na ossz

pikl
19. dub 2017

@biedronka10 pokud si na ten jeden den změníš adresu pobytu do restaurace/hotelu, kde máš svatbu, bude riziko kontroly menší a navíc tam asi většinu času mimo vycházky budeš, tak by to mělo být v pohodě 😉

ajja87
19. dub 2017

A co požádat na jeden den o neomezené vycházky?!takhle to měla mamka, když jsem se vdávala já.Normalne ji na gynekologii vystavili papir,kde ji potvrdili pro sociálku na jeden den neomezené vycházky

lv
19. dub 2017

Ono taky záleží na co pn je vystavena, u některých diagnóz kde je nutný klidový režim to prý ani nejde. A změny delší než 3dny musí potvrdit posudkový lékař, ne každý lékař to chce, že když může někdo z domu, postele, nemusí být nemocný..

mrazulkav
19. dub 2017

@pikl někde jsem to tak četla, když jsem si hledala co je změně pobytu potřebuju...

biedronka10
autor
20. dub 2017

@ajja87 super zkusim. Diky

j.a.n.i
20. dub 2017

@ajja87 Jelikož neomezené vycházky doktor vystavit nesmí, tak kdyby přišla kontrola, tak se to bere tak, jako že žádné vycházky nemá...

lv
20. dub 2017

@j.a.n.i to jsou rozdíly v informacích, viď - doktor mi říkal, že dříve se mohlo, teď je max 6h a to pro psychiatrické pacienty, kteří nemusí ležet doma a neomezené jsou pouze pro onkologicky nemocné.

1miska
20. dub 2017

ono hodne věci jde, když se lekari chce 🙂 ja jako tehu neomezene vycházky mela a není to tak davno, po te zmene kdy se všude uvadi ze je to jen pro psychiatricke a onkologicke ... ano musela to schválit nejaka komise, doktor s tim mel vic papirovani, asi jim není prijemne vystavovat to, protože presne jak někdo psal, když ma někdo neomezene vycházky, tak se to trochu bije s tim, proc nechodi do práce... ale pochybuju ze kvůli jednomu dni se to mu to bude chtit resit :( ja bych to riskla 🙂

petruuushkaaa
20. dub 2017

@biedronka10 ahoj, mela jsem svatbu pred 14 dny, jsem na neschopence. Gynekolog to resil jako mimoradne hlaseni zmeny vychazek na vikend, nepsal od kdy do kdy, jen datum a duvodem svatba 🙂

j.a.n.i
20. dub 2017

@lv No, neomezené nejsou pro nikoho, ofiko se musí vždy dodržovat těch 6 hodin, ale pro pacienty "s náročnou léčbou" (ta formulace je tak nějak, ještě tedy rozvedená) nemusí bt po schválení OSSZ přesné časy určeny. Tedy to může být i u jiné diagnozy, pokud to schválí.

j.a.n.i
20. dub 2017

@petruuushkaaa Opět, kdyby přišla kontrola, tak pokud nemáš psáno od kdy do kdy = nemáš žádné vycházky a byl by to tvůj problém, nikoliv toho doktora.

biedronka10
autor
20. dub 2017

@lv tak to nechapu? Ja mam normalne 6 hodinove vychazky od doktora :-/ a nejsem ani jedno ani druhe. Mam fyzicke problemy, lita mi tlak a uz nezvladam delsi chuzi nez tu po baraku, strasne me chytaji krece do bricha a kycli. Tak ja uz jsem z toho zmetena. Dr. mel dnes volno tak uvidim zitra.

lv
20. dub 2017

@j.a.n.i
@biedronka10 takhle mi to říkal doktor, fakt. A netvrdím, že měl pravdu 🙂

j.a.n.i
20. dub 2017

@lv No, má pravdu částečně, dříve opravdu neomezené byly a dnes jsou max 6 hodin - to mohou mít všichni (komu je schválí doktor) a pak ti těžce nemocní (tedy nejčastěji onko, ale není to podmínkou) mohou mít po schválení OSSZ vycházky bez určení času, takže reálně neomezené.

petruuushkaaa
21. dub 2017

@j.a.n.i doktor mi rekl, ze kdyby prisla kontrola, stejne by to resila prvni s nima, takze ja byla naprosto kryta.

ajja87
21. dub 2017

@j.a.n.i ono to jako neomezené vycházky určitě nazváno není,nevím, jak tý to má přesně název,ale každopádně vím,že mamka se na to ptala doktora, když jsem se vdávala a vím,že jí to na ten jeden den vystavoval,protože jsem byla u toho, jelikož jí zrovna pouštěli z nemocnice a já pro ní jela a čekali jsme až právě příjde doktor, aby jí potvrdil ten papír na ten jeden den na sociálku.Taky si pamatuju, že to v tom papíře nebylo jako neomezené vycházky,ale myslím jako nějaké uvolnění nebo tak něco.Ono už je to rok a pul zpátky,takže jak se to jmenovalo ti fakt neřeknu.

absintka19
21. dub 2017

Holky, @j.a.n.i vi o cem mluvi a ma pravdu.

ragdolllegend
5. led 2020

Ahoj, jsem na rizikovce na neschopence a 25.1. se vdávám. Stačí nahlásit lékaři a změnit ten den místo pobytu? do 11 budu doma, potom úřad a přesun na místo svatby kde budeme i spát, dopoledne presun zpet domů. Díky

katkagabinka
5. led 2020

Mně teda na ten jeden den neschopenku dr s gyn ukončila a po svatbě napsala novou, stejně by jí musela přepsat na nové jméno. Ale už je to pár let zpátky.

lenoulinkaa
5. led 2020

ukončit neschopenku, jit na svatbu a pak vystavit další den mi přijde jako krajní řešení. Pokud tam je den, kdy jsi "zdrava", tak se to chová jako nová neschopenka a je to nevýhodné. Navíc mi to přijde jako ujeté řešení.

ragdolllegend
7. led 2020

dřív to určitě bylo tak, že pokud se nastupovalo znovu na neschopenku do tří dnů, považuje se to za pokračování původní neschopenky. Jde o to že jsem na začátku neschopenky nedostávám ještě žádné peníze, jestli se vůbec stresovat s tím na ni být kvůli vycházkám nebo si ji hned zrušit a napsat novou až po svatbě.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru