Tvrdne mi břicho. Může to znamenat předčasný porod?

pavlanatlinka
3. lis 2011

ahojky jsem skoro ve 34tt a od rána mě nějak tvrde břicho vždy takový velký tlak po celým břichu a hned mám tvrdý břicho může to znamenat předčasný porod?

hojda
3. lis 2011

Tvrdnutí nemusí být porod. Opakuje se to v intervalech? Dej si horčík a odpočívej, pokud se ti něco nezdá, tak raději k dr.

klarka1
3. lis 2011

může a nemusí!
mně tvrdlo břicho od 20 tt a 29+0 mě s bolestmi hospitalizovali, Hořčík nezabíral, tak jsem byla na lékách. Rozhodně co nejdřív probrat s doktorem 😉 přeji ať miminko vydrží do termínu a vše je v pořádku 😀

ladybugie
3. lis 2011

pokud to nebolí a nemá to pravidelné intervaly, tak to nic být nemusí. Já to mám od 17tt u obou těhotenství. Hoď nohy nahoru, vezmi si dobrou knížku nebo si pust pěkný film a vydrž takhle dva tři dny odpočívat. Uvidíš, že to přestane. Nebo zkus vanu, pokud to zesílí, začnou bolesti a pravidelné intervaly, tak je to porod.
Pokud ti břicho tvrdne, tak je dobrý, aby přes něj nevedly třeba okraj kalhot, nebo kalhotek, prostě cokoli, co by tlačilo, byť malinko. Taky se během ztvrdnutí nesmí bříško hladit nebo na něj šahat či masírovat, pak tvrdne ještě víc.
Já tohle tvrdnutí beru jako signál zklidni se mamino 🙂 takže dva dny klídek a je pohoda 🙂

brisalek
3. lis 2011

me tvrdlo bricho asi od 17-19tt. Ze zacatku jen obcas, v aute, kdyz me manza nastval🙂...pak uz v tvem tydnu mi tvrdlo asi kazdy den , nekdy i vickrat. Rodila jsem 39+6tt planovanym cisarem kuli polozo male a na porod se jeste vubec nic nechystalo. Zadne magnezium jsme nebrala. Moje dr. rikala, ze je to normalni rakce delohy, ktera se zacina trenovat na porod...nekdo ma vic nekdo mene. Kdyz nejsou jine dalsi problemy, nic neni potreba a cetla jsem i ze magnezium je takove spis placebo🙂.

steffi23
3. lis 2011

No tvrdnutí břicha je docela "normální", ale mě se k tomu přidal tlak v podbřišku a jsem 32+5 a u druhý den ležím u Milosrdných. Malý sestoupil, tlačí v pánvi a to tvrdnutí břicha jsou vlastně kontrakce....takže bych byla opatrná, víc se pozorovala a odpočívala. Dala trošku na intuici a popř. zašla ma kontrolu...nemusí to znamenat nic a může to být stejné jako to mám já - chystající se porod.

lukza
3. lis 2011

mě břicho tvrdlo od 30týdne malej je hodně nízko hrozilo že porodím dřív a koukej jsem 39týden a stále celá mimi stále nizko břucho tvrdne stále ale spodek prostě drží ale pokud se ti to nezdá radči zajed k doktorovy at máš jistotu pošle tě na monitor a uvidíš.držím moc pěstičky at se mimi drží stále v bříšku no a baští magnésko

karafiatek
4. lis 2011

Jestli máš tvrdnutí břicha, tak je to v této době asi normální. Ale nemělo by to být dost často. Asi tak, jestli ti to tvrdne třeba 4x za hodinu, tak utíkej k doktorovi, ať na tebe mrkne okem a prohlédne tě. Rodit ve 34. týdnu je dost brzy. Ale jestli ti to břicho tvrdne třebas tak desekrát za den, tak to je fakt normální, prostě děloha trénuje na porod. Většinou pomůže braní magnézia, případně hospitalizace v nemocnici, pokud by to bylo vážnější a tam by ti pouštěli magnézium přímo do žíly skrze kapačky. Rozhodně bych to ale nepodceňovala.

dukie
4. lis 2011

Tvrdnutí bříška je opravdu normální, děloha trénuje. Nicméně jak už holky zmiňovaly, nesmí to být příliš často - pak je určitě lepší zajít k lékaři. Já si to teď hezky užila v pondělí, hodně jsem "pobíhala", ráno na monitor, pak k paní doktorce, pak nějaké vyřizování ve městě - bříško mi začalo tvrdnout víc než obvykle, večer jsem se dostala na pravidelných 6 minut... ale teplá sprcha na bříško pomohla. Prodloužilo se to na dvě kontrakce po 10 minutách... pak snad až po půl hodině... a než jsem šla spát, byl klid. Takže jsem si v úterý naordinovala domácí klid (byť to je teda s tříletým prckem náročný úkol 😀 ) a od té doby jsem, musím zaťukat, zase na svých obvyklých několika tvrdnutích za den. 🙂

Tož tak. Pokud se těhulce ale něco nezdá, je určitě lepší se u gynekologa otočit, vždy lépe než něco zanedbat. 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru