icon

Ve 3. trimestru jsem snědla kousek sýru Brie

avatar
anetka_1
1. led 2017

Dobrý den.
Omlouvám se možná za hloupý dotaz, ale během oslav Silvestra jsem snedla asi tři malé kousky sýru Brie. Až poté jsem si uvědomila, že nevím, jestli je vyroben z pasterizovaného mléka, nebo ne. Nikde jsem informaci nenalezla. Nevíte, jak tomu je? Bojím se, abych neublížila miminku. Jsem ve třetím trimestru, prvorodička. Děkuji předem moc za odpovědi.

avatar
fallingstars
1. led 2017

@anetka_1 Já jsem toho včera poplácala dost, mimojiné sýrovou roládu od známých, těžko říct, co v ní bylo, a nějaký pomazánky - taky nevím přesné složení. Myslím, že se nemůže nic stát. Můj gyndař mi řekl, že to byla z velké části zveličená fáma, že by si tedy nedal nakládaný hermelín v zaflusané "čtyřce", ale jinak by to neřešil. Já jsem pak i dohledala nějakou studii a tam byl rozbor toho, kde se tehdy ta listerie našla, a nejčastěji to bylo v lahůdkových výrobcích typu saláty, apod., v sýrech jen okrajově...takže bych byla v klidu 😉

avatar
lv
1. led 2017

Nic se nestane, neboj. Mléko je pasterizované.

avatar
yipee
1. led 2017

@anetka_1 předpokládám, že to nebyla domácí výroba, ale koupila jsi to normálně v obchodě ne? V tom případě je mléko pasterizované a nemusíš se bát

avatar
trilien
1. led 2017

@anetka_1 brie sa vyrába aj z pasterizovaného, aj z nepasterizovaného mlieka, záleží od výrobcu. Nákaza listeriózou a je v súčastnosti veľmi zriedkavá, nebála by som sa 😉

avatar
odula
1. led 2017

@anetka_1 v naprostý většině případů jsou mléčný vyrobky který jdou do velky distribuce z pasterovanyho mlika. Pokud nejsou, musí to byt hodně výrazně značeno a většinou to bývá v regálech se specialitami. Jestli někdo nešel speciálně po brie z nepasterovaneho mleka, tak to byl z 99,9 procent z pasterovaneho mléka. I kdyby byl z nepasterovaneho mleka, tak pokud jste ho koupili normálně v obchodě, tak taky není důvod k obávám, pže výrobci, kteří takhke distribuuji ve velkém, jsou neustále kontrolovani. Neboj se, určitě je to v poho 🙂

avatar
odula
1. led 2017

@fallingstars v zaflusane čtyřce bych si nedala nic 😉

avatar
fallingstars
1. led 2017

@odula Já taky ne, on to uvedl jako ilustraci, že pokud bude ten původ a zpracování trochu standardní, není se čeho bát 😉

avatar
odula
1. led 2017

@fallingstars ja vim, ale jsem si to představila a bleh... tam ta listerie bude všude 😀

avatar
marcetta_k
1. led 2017

v takovémhle malém množství bych se toho nebála.
Jinak můj tchán pracuje v mlékárenském průmyslu už x let a sám mi říkal, že v těhotenství a teď dokud kojím bych plísňové sýry jíst neměla. V tomhle ohledu mu opravdu věřím a plísňovým sýrům se teď vyhýbám. Ale jak říkám - 3 kousíčky nejsou žádná tragédie 😉

avatar
odula
1. led 2017

@marcetta_k koukala jsem na rozhovor s gynekologem a ten říkal že plisnove sýry se nemají jist ve velkém kvůli toxinům z plísní. A ze normální konzumace nevadí. Prý pro představu - buraky maj vic plísní a toxinů nez porce brie 😉

avatar
marcetta_k
1. led 2017

@odula jo, je to možné - neříkám, že ne 🙂
Já to nicméně nebudu zbytečně pokoušet a budu raději pořád jíst klasické tvrdé sýry místo těch plísňových.

avatar
monikaa_p
1. led 2017

Holky podle mě bychom si dneska vážně nevybraly co muzeme a nemůžeme jist. V dnešní době je ve všem neco a škodliviny jsou proste všude. Asi je opravdu nejlepsi řídit se pravidlem ,,všeho s mírou,, a snažit se jist od kvalitních výrobců.

avatar
odula
1. led 2017

@marcetta_k já jsem jedla plísňáky v těhotenství určitě tak jednou za týden pár kousků a v poho.

avatar
odula
1. led 2017

@monikaa_p i když na suši a tatrák jsem hysterická i od kvalitních výrobců... to bych fakt nedala. Ale to už je fakt off topic. ;)

avatar
ojo
1. led 2017

@anetka_1 já jsem tohle těhu ujížděla na hermelínu docela dost...hlavně nakladáný v létě 🙂 nebylo to samo každý den, ale třeba v létě jsem si ho dala tak 3x, pak když někde na oslavě byl na talíři, tak jsem si vzala....i v předešlých těhu jsem si občas dala, vše v poho, dala jsem si i tatarák od známého, tam vím, že tam si dává pozor na kvalitu masa 🙂

avatar
marcetta_k
1. led 2017

@monikaa_p @odula však jo, holky. Je to na každém co si dá 🙂 Opravdu bychom nemohly jíst během těhotenství plno věcí, kdyby se všechno mělo hlídat.
Ať si každý jí co chce 🙂

avatar
anetka_1
autor
1. led 2017

@fallingstars Dekuji moc za odpoved. Take jsem cetla, ze syry hlavnim zdrojem listerie nejsou - spise syrove maso nebo maso nedostatecne tepelne upravene. Tak snad to bude v poradku.

avatar
anetka_1
autor
1. led 2017

@yipee koupeno to bylo v obchode Globus. Takze supermarket.

avatar
anetka_1
autor
1. led 2017

@lv dekuji za odpoved. Mleko v techto syrech je vzdy pasterizovane? Tedy pokud neni kupovane od domacich vyrobcu? Vubec se v tim nevyznam... Dekuji ;)

avatar
anetka_1
autor
1. led 2017

@trilien dekuji za odpoved. Syr byl koupen v suoermarketu, takze tam je snad z mleka pasterizovaneho...

avatar
anetka_1
autor
1. led 2017

@odula dekuji moc za odpoved. Psala jsem i dotaz primo do supermarketu, kde byl syr koupen - uz mi z toho asi hrabe ;) Mela jsem hodne velke zdravotni problemy a o male mam tak jeste vetsi strach. Moc si vazim vasi pomoci!

avatar
anetka_1
autor
1. led 2017

@monikaa_p to mate naprostou pravdu! Dulezita je kvalita, ne kvantita ;)

avatar
koulekulata
1. led 2017

@lv tak to sice nemuzete vedet, ale stat by se nic nemelo. V cizine delaji mnohem vice syru z nepasterizovaneho mleka nez je povoleno u nas. Nase legislativa chape eu normy trosku spatne.

avatar
lv
1. led 2017

@anetka_1
@koulekulata předpokládám, že to byl sýr z běžné výroby, tam to pasterizované je.

avatar
koulekulata
1. led 2017

@lv to nemelo byt jen na vas. Ale zatim tu s odpovedma plavu.

avatar
koulekulata
1. led 2017

@lv pokud byl český tak na 90% ano, pokud byl dovozový, tak v některých zemích je velmi vysoké procento provozoven, které vyrábí z nepasterizovaného mléka. Vyrábíme sýry, oficiálně. Máme faremní mlékárnu, a i u nás je dost provozoven kde se smí vyrábět z nepasterizovaného mléka.

@anetka_1 strach mít určitě nemusíte, v dnešní době se používají na zrající sýry kultury, které nemají nic společného s klasickou plísní, která by nějak poškodila zdraví a hlavně, jste ve 3 trimestru což je už úplně v pohodě. Jsem stejně těhotná jako vy, fakt se nemusíte bát.

avatar
monikaa_p
1. led 2017

@odula Já si dávám i sushi občas. Jen aby tam byla hotová ryba.