Jak oznámit rodině, že chceme dítě z přímé adopce?

najmaaa77
29. říj 2021

Ahoj ,měla bych dotaz.Zijene a přítelovou mamkou v RD S tím že mamka nahoře a já s přítelem dole.My s přítelem bychom chtěli do přímé adopce adoptovat mimco.Otazka zní,jak to oznámit jeho rodičům?Jeho mamce ?Ona má pocit že jsme neschopní se postarat o sebe natož o mimco.Ikdyz je to jinak,nikdy nebudeme podle jejich představ.Mate nějaké rady ,či podobné zkušenosti ?. Děkuji

uzivatelkapetra
29. říj 2021

Otázka je jestli vůbec ví, že máte potíže počít.
Jinak to spolubydlení je peklo, kor když vztahy nejsou ideální. Připravte se tedy na verzi, že to prostě nevezmou a museli byste hledat bydlení jinde.

najmaaa77
autor
29. říj 2021

@uzivatelkapetra děkuji.No ona je učitelka ve školce a přítel jí řekl že pocit nemůžu.Ve všem musí mít poslední slovo .Tak právě že nevím jak ji to podat.Mela jsme v plánu ji dát do obálky podycko s dopisem.Ale nevím zda je to dobrý nápad.

zelenaesmolda
29. říj 2021

@najmaaa77
normalne,chceme adoptovat dite protoze nemuzeme mit vlastni.jak si poridite dite je vase vec,ne jeji.

najmaaa77
autor
29. říj 2021

@zelenaesmolda děkuji moc

martiina_k
29. říj 2021

tak jeslti se potřebuješ ptát na to, jak to oznámit, tak bych zauvažovala nad tou adopcí, zda je to opravdu dobrý nápad. Kolik vám s přítelem je?

najmaaa77
autor
29. říj 2021

@zelenaesmolda děkuji,spíše jen nechci aby přítel na to doplatil .Ona jeho mamka řeší vše jenom a ním ,mě svůj názor nikdy neřekne ,právě .

najmaaa77
autor
29. říj 2021

@martiina_k přítelovi 29,mě 24

rozitta
29. říj 2021

Chápu tvoje obavy. Četla jsem případy, že prarodiče nezkousli adoptované dítě. A od mladých se úplně odstřihli.

najmaaa77
autor
29. říj 2021

@martiina_k tak barák nepatří nám,ale jeho mamce,takže asi je na místě se ptát.Ikdyz ji platíme alespoň vodu a elektřinu každý měsíc a když něco nám koupí tak ji vrátíme peníze za nákup.Ale jak píšu ,je to její dům neee nás

korin
29. říj 2021

Tohle rozhodnutí je ale vaše, ne její! Přece se nebudete dovolovat... Když půjdou vztahy do háje, budete si muset najít vlastní bydlení. Každopádně zvažte, jestli jste finančně připraveni, dítě je zásah do rozpočtu, ať už vlastní krev či adoptované.

irmamala
29. říj 2021

A myslis, ze je na to ten pravy cas? Jste mladi, nemate vlastni zazemi, bojite se maminky…. Neznam Vas pribeh ale podle techto informaci mi to zatim nepripada jako nejlepsi napad. Ne ze bych mela vlastni zkusenost, ale troufam si rict, ze osvojit cizi dite by si mel jen maximalne vyzraly a rozhodny clovek.

werumka
29. říj 2021

@najmaaa77 Nevím, jak moc jste v oblasti adopce informování. Ale i u přímé adopce zkoumá soud a sociálka (OSPOD) vhodnost zadatelu (vas) a prostředí, kde bude dítě vyrůstat. Je lepší OSPOD kontaktovat před úmyslem osvojit dítě. Jednak vám řeknou co a jak, druhak byste měli podstoupit stejně jako jiní žadatelé školení a psychotesty. Na první dobrou proto říkám, že potíž může nastat jak s maminkou partnera (na to se budou ptát a na její stanovisko bude brán zřetel, pokud u ní bydlite) tak s tim, ze nejste manželé. Zkuste si nejdřív o adopci nastudovat víc a pak se rozhodnout.

najmaaa77
autor
29. říj 2021

@werumka já klasickou adopci jít nemůžu(ze svých důvodu) co vím tak u přímé adopce a to mám přes jinou paní z fb kde mi psala že ospod moc do toho nezasahuje.Jen jediný problém vidím u přítelovy mamky ,která z nás neustále dělá neschopné.Protoze já mám úklid hotový jinak (nedávám si věci do horních políček kde nedosáhnu třeba ale ona to tam dá) no a podle ní to není uklizené a to je furt dokola .

korin
29. říj 2021

Odstěhujte se a pak si budete moct všechno dělat podle sebe. Pokud nemáte na to, se odstěhovat (z jakýchkoli důvodů), tak si to ještě pořádně rozmyslete.

werumka
29. říj 2021

@najmaaa77 s tou intervenci od OSPODu je to velmi individuální, kraj od kraje. Stejne tak postup soudu. Ráda bych ale upozornila, že dítě z přímé i klasické adopce může mít určitě potíže, o kterých byste měli vědět a být na ně připraveni. Není to vyvonene miminko z laskyplneho prostředí. Takze pokud nechcete klasickou adopci, zjistěte si, jestli se přímou adopci vás problém vyřeší...

michaela_2
29. říj 2021

@najmaaa77 jste hodně mladí, v tomto případě, bych si nejdříve sehnala vlastní bydlení a postavila se na vlastní nohy 🙂 Také by bylo fajn, abyste se s přítelem vzali, z hlediska té adopce, je to docela relevantní krok.
S příchodem miminka vetsina problémů ze strany prarodičů teprve začíná a vy je řešíte už teď.
To společné soužití funguje málokdy a chce to hodně tolerance z obou stran.

zuzkasim
29. říj 2021

A máte už nalezené biologické rodiče? Netuším, jak moc je to snadné, ale přímá adopce má svá rizika, např. to, že nemáte nárok na mateřskou ani rodičovskou dovolenou, takže se zeptám možná blbě, ale máte slušný finanční polštář? Šetření OSPODu je samozřejmostí, jak moc do hloubky jde, to může být skutečně rozdílné nejen v krajích, ale z mé zkušenosti i v městských částech. Jinak máme naštěstá ještě stále mírně zvýhodněnou instituci manželství, na žádost o adopci "dvou přátel" se pohlíží méně důvěryhodně jako na žádost o adopci manželů.

najmaaa77
autor
29. říj 2021

@werumka tady nejde o finance že bychom neměli,ale já do klasické adopce nemůžu.A ano ikdyz jsme mladí já bych ráda už teď.Diky tomu že bych ráda viděla svého potomka ještě plnoletého než už tu sprominutim nebudu (s rakovinou je to složité,nádory se tvoří pořád ale teď je období kdy jsem sice sledována ale nemám je .Doktorka mi dala čas do 50ky víc ne,proto bych chtěla dítě teď už .)Sama finance mám ,jenže máme i psa a nechceme do panelaku ale do RD,navíc přítel furt má potřebu být s rodinou....takže od maminky nechce...

werumka
29. říj 2021

@najmaaa77 Mládí určitě nevadí, to je někdy naopak výhoda 🙂 ale vidím z Tvých příspěvků několik věcí, které považuju za velmi rizikové (a OSPOD je bude vidět též, protože ten v tomto případě stojí pouze za zajmy dítěte, ne za zájmy osvojitelů). A jako rodič adoptovaneho dítěte bych Tě před tím chtěla varovat, at si nezpůsobí víc bolesti než radosti.

najmaaa77
autor
29. říj 2021

@zuzkasim nebudu se kvůli klasické adopci brát.Biologickou maminku už možná bychom měli.A rozhodně ji nedáváme za to finance .Od jedné paní co mi psala na fb ,tak mi bylo řečeno že ospod je sice informován ,ale oni se do toho moc nepletou.Ano jsme sice mladí,ale já už kdysi své děti měla (bohužel už nikdy nebudou ) takže jsem rozhodnutá do přímé adopce jít.Dokumenty atd už máme stažené ,jen jediný problém je že přítel furt chce být s maminkou ....jakoby nechce se odstěhovat.A já mám financí celkem dost .

najmaaa77
autor
29. říj 2021

@werumka klidně mi je napište

werumka
29. říj 2021

@najmaaa77 napíšu soukromě 😉

zuzkasim
29. říj 2021

@najmaaa77 Ale i při přiklepnutí té přímé adopce je manželství výhodou. A pokud máš nějaké potíže, které brání žádosti i klasickou adopci, nejdpíš vyjdou najevo i při žádosti o přímou adopci. Až bude muset přítel volit mezi novou rodinou nebo matkou, těžko říct, jak to dopadne... no jsem trochu skeptická, přiznávám, ale život mě naučil.

najmaaa77
autor
29. říj 2021

@zuzkasim heledte já už co se týče jeho taky.Proto nechci s ním svatbu.A co jsem se dívala tak když může pestounatvim BYT PRIDELANA HOLCICKA která je autista a má ji v péči dívka která je na vozíku....tak my asi nebudeme mít problém s přímou.Jen problém vidím přítel versus rodina

najmaaa77
autor
29. říj 2021

@werumka dobře ,klidně můžete ;)

marimanta
29. říj 2021

@najmaaa77 chápu touhu po dítěti, ale tím poslednímu komentářem jste mě pobavila. No a co že paní na vozíku má v pp autistku. Jak to souvisí s vámi? Protože srovnávat adopci a pěstounskou péči je jako srovnávat jablka s hruškama 😉 A chtít přivést dítě do vztahu jaký popisujete... Mno, hodně štěstí všem zúčastněným...

zelenaesmolda
29. říj 2021

@najmaaa77
proc nemuzes do klasicke adopce?
Jinak nejdriv bych si poresila vztah.Pritel je mamanek a matinka se vam bude do vseho neustale motat,pocitej s tim,ze se taky muze stat,ze ona ho uplne otoci proti tobe.Opravdu tohle chces?

marimanta
29. říj 2021

Jinak k dotazu samotnému. My jsme rodině prostě oznámili, že budeme pěstouni a hotovo. Ale měli jsme jinou výchozí pozici.

najmaaa77
autor
29. říj 2021

@zelenaesmolda Jestli můžu,tak toto bych vám když tak napsala v mailu na koníkovi.Moc se mi to rozepisovat nechce veřejne

irmamala
29. říj 2021

Tak tohle mi teda připadá hodně divoký. Máš nějaké vážné zdravotní potíže, jak jsem pochopila, důvody, pro které nejsi vhodný kandidát na adopci a vlastně si nejsi jistá, že s chlapem zůstaneš, takže příjem budeš mít nulový, protože RP nebudeš pobírat? Člověk nikdy neví, jak ho život semele a co ho čeká, ale tak nějak se předpokládá, že u vlastního dítěte jsou ty mateřské pudy nadevšechno. Proto si myslím, že je důležité u adopce, ať už je jakákoli, aby měl člověk vyřešený život a hlavně jistoty, jak finanční, tak partnerské. Dle tvých příspěvků mi to připadá jakože chci dítě, teď hned okamžitě a dál se uvidí.