Předporodní kurz - byl vám k něčemu?
Nebo vám asistentky přímo u porodu davaly kvalitní instrukce?
Předporodní kurz není jenom o porodu. Absolvovala jsem kurz jehož součástí byly věci kolem konce těhotenství, porodu, ALE i o kojení, výživě matky v době kojení, o péči o novorozence atd. Jako prvorodička jsem byla hodně uklidněná lekcemi předporodního kurzu. Nelituji a doporučuji 🙂 Porodní asistentku jsem měla báječnou.
Já chtěla jít, ale měla jsem obě těhotenství rizikové,takže jsem musela spíš polehávat.Porodila jsem levou zadní i bez kurzu 😉 .Ale já měla velmi rychlé porody bez komplikací.
U porodu jsem měla hodnou PA která mi říkala jak mám dýchat atd..
Nebyl
Spise nebyl, vetsinu veci jsem vedela, spise me vystresoval a ve finale bylo x
vsechno jinak nez jsem si naplanovala. Vice mi byla k uzitku lekce manipulace s miminkem a pece o nej
U prvního dítětě jsem byla na porodním kurzu v porodnici, abych se seznámila s prostředím, ale byla to ztráta času - kdy vyrazit do porodnice, kde zaparkovat auto, do jakého patra jít, jaké papíry vyplnit, ale jakmile měl někdo dotaz k samotnému porodu, k dýchání, k polohám, PA ho odbyla, že to nemá smysl předem řešit. U druhého dítěte jsme nikam nešli, měla jsem svou PA a vše jsem probírala s ní - k nezaplacení 🙂 A u třetího jsme byli na předporodním kurzu hypnoporodu 🙂
Já zase mohu říct, že v Kladenské porodnici byl kurz bezvadnej. Měl tři přednášky, první byla vyloženě dělaná pro oba rodiče, druhá pro maminku o samotném porodu a třetí o kojení a manipulaci s miminkem. Viděla jsem prostory porodního boxu a oddělení šestinedělí. Vím kam jet a co se se mnou a malým bude dít. Rozhodně jsem ráda, že jsem tam byla. Ale podle toho co tady čtu záleží na konkrétní porodnici. Skvělý dojem na mě také udělal personál porodnice, od lékaře, přes PA až po sestřičky z oddělení šestinedělí. Prostě bezva 🙂
Pomohl, věděla jsem lépe, co bude. Pak hlavně při šestinedělí a při kolikách. Asistentky dávaly rady, ale to je normální - každý porod je individuální.
Rozhodne. Byla jsem rada, ze vim co se bude dit, mela info ke kojeni apod.. I kdyz nektere rady byly mimo, napr. doporucovali v noci budit na kojeni, coz je pro dobre pribyvajici deti hloupost, ale ja to mela zafixovane z kurzu, tak jsem chudakovi zbytecne rozhazovala spanek. Takze hledat si i info sama.
pro mě naprosto k ničemu. ale jsem zdravotník tak o těchto věcech už něco vím. ale pokud rodíš poprvé, s dětmi nemáš zkušenost a třeba máš přílišné obavy z porodu tak je fajn že jseš tam mezi holkama co jsou na tom stejně a uděláš si představu jak to zhruba bude probíha,t, případně se rovnou můžeš ptát na cokoliv. ale to jak se máš během porodu chovat a co dělat si tam vyslechneš ale u porodu ti to bude na prd..to chce dobrou PA co ti bude pomáhat přímo během "akce".
Chodim na kurz na Fifejdy v Ove a super. PA velice ochotn cokoliv vysvetlit, zeptat se. Mam plny balicek, takze hodina teorie, cviceni a plavani. V teorii info k porodu, kojeni, prohlidka boxu. Hodne mi to dalo, o porodu a detech jsem doted nic nevedela, takze za me super. Ale popravde - pokud by mi to pojistovna neproplatila, nevim jestli bych sla.
Kdo cte Konika, tomu je podle me predporodni kurz k nicemu ☺
zalezi, kde se kona. ja ho mela v porodnici. a bylo to spis seznameni s porodnici a personalem, nez ze bych z toho nacerpala ruzna moudra
Ja chodila na kurzy od královéhradecké porodnice a super. Kurzy byly uzitecne. Součástí kurzu byla i navsteva porodnice. Na přednáškách pak byla fajn pece o novorozence, porod a co ocekavat a pripadne komplikace atd..za me doporucuju!
Absolvovala jsem předporodní kurz u Ivany Königsmarkové v Acentru v Praze. Dojížděly tam i ženy z okolí. Celý kurz byl naprosto výborný, naprosto mě připravil na to, co si obhájit a neobhájit u porodu. Stejně tak mě naprosto uklidnila v mém těhotenství. Můj muž dostal informace o tom, jak být užitečný u porodu. Věděla jsem, co s miminkem po porodu, že třetí den poklesá po porodu hormonální hladina a může přijít plačtivost maminky a tak podobně.. fakt jsem díky níc byla totálně nabriefovaná a i díky tomuto kurzu jsem si vhodně vybrala porodnici. Péče o dítě a kojení, super, věděla jsem zase, co kdy a kam mazat a na co dát pozor. Nakonec jsem třetí den po porodu volala kvůli bolesti v podpaží, kde mi naběhly uzliny.. do dvou hodin přijela a podívala se na mě, podívala se na techniku kojení a bylo to za hubičku. Fakt naprosto zlatá a věřím tomu, že je jedna z osob, na které jsem měla štěstí při přípravě na porod a mateřství, a proto to vše bylo tak v pohodě.
Předporodní kurz v porodnici jsem nezvolila právě proto, že tam jen řeknou, co oni dělají a nedělají, neřeknou jiné možnosti.. spíš si tak maminku jakože předpřipraví ;) nezávislá přeporodní příprava někde v mateřském centru nebo u duly/PA přípraví ženu komplexně a může požadovat něco, co třeba i není standard v dané porodnici, ale ona si to prosadí. ;)
Já hodně četla knihy a ptala se kamarádek, četla články na netu a z toho jsme si s mužem vzali co jsme potřebovali, nějaký kurzy pro nás vyhozené peníze, ktere potřebujeme k nutnejsim věcem 🙂
Byla jsem, užili jsme si ho já i manžel. Bylo to zábavné, informativní. Viděla jsem vybranou porodnici, poznala některé PA a sestry. Bylo to fajn. Ale po porodu jsem usoudila, že všechna informovanost z kurzu, knížek, internetu, od jiných maminek a dalších zdrojů byla k ničemu. Nikde se totiž předem nemluví o riziku akutního CS v takové míře, abych toho o stavu během a po CS věděla tolik jako o přirozeném porodu a po něm. Takže mi většina informací byla k ničemu. Těšila jsem se na ty opěvované minuty po porodu, na nával hormonů štěstí, byla připravená na nástřih hráze i šití, na to, že se pořádně neposadím atd. Místo toho jsem se pár hodin probírala z narkózy, nemohla jsem sedět, ležet a už vůbec ne chodit. Necítila jsem vůbec své tělo. A místo malé jizvy a pár štychů na hrázi mám pořádnou jizvu na břiše. S kojením jsem naštěstí tak jako jiné maminky po CS nebojovala. Ale za třiměsíce jsem měla útrum. Na sex jsem neměla pomyšlení ne šest týdnů, ale dva roky jsem s tím bojovala. Za pomoci a podpory neskutečně tolerantního manžela, chvilkového užívání ATD a návštěv psychologa se to začíná rovnat. Neslyšela jsem ten první pláč, zato jsem se bála usnout, protože se mi ve sni vracely chvíle ze sálu před narkózou a pocit kontrakcí. A o tomhle se na předporodním kurzu fakt nemluví ☹
Nebyl
Právě jsem začala první lekci ve porodnici, a mám z toho dobrý pocit. Samozřejmě je možnost si všechny informace přečíst na internetu, ale já chtěla nějaký kontakt s porodnicí, seznámit se s prostředím, a hlavně ne informace jenom o porodu, ale i o době poporodní, a hlavně o kojení. Protože problémů s kojením se obávám nejvíc. Takže doufám, že po kurzu půjdu k porodu s pozitivním myšlením 🙂

Bolo to nudné a o nicom.