Dítě tří rodičů - "špatná" DNA matky
Ahoj,nemám vlastní zkušenost jen mě toto téma zajímá.Máte k tomu někdo něco?U nás zatím není povolená ale budoucnost je prý taková že už se pomocí IVF budou rodit jen zdravé děti 🙂.
@trolik odepisuji se zpozdenim, promin🙂 ja uprimne nejsem ani pro toto... s muzskym, kdyz jsme se jeste jako bezdetni bavili, co bychom delali, kdybychom nemohli mit deti, oba jsme se shodli pro adopci, na podstoupeni ivf bych ani psychicky nemela, co tu obcas ctu, je fakt sila... (desi me prave i ta predstava mrazeni "potencionalnich" deti, jejich likvidace a nebo experimentalni vyzkum na nich) a jak uz tu nekde vyse zaznelo... dite je dar ne pravo...
@fallingstars Je to absolutně odlišný. IVF = oplodnění mimo tělo, ale pořád oplodnění JEDNOHO vajíčka JEDNOU spermií. Nikdo při něm nehazarduje na poli genetiky a nemění věci dané - totiž DNA. To mi přijde jako dost zásadní odlišnost. Jak jsem řekla, já sama bych nešla ani na IVF, protože si myslím, že to, že někdo nemůže mít děti, má svůj důvod, ale je to prostě jen asistence, stejně jako třeba náhradní matka, která není přírodní cesta, jak mít dítě, ale držíme se pořád toho základního přírodního principu dvou biologických rodičů a nehrabeme se v buněčný DNA, abysme tvořili hybridy.
Genetika sama o sobě je věda v plenkách, víme prdlačky, něco se jednou povede a hned to budeme aplikovat v praxi, ale nikdo vlastně neví, kam to povede do budoucna a co to s sebou přinese. Pro mě je jakýkoliv takovýhle experimentování mimo.
@ivular Jak jsem řekla, přenašeči mají možnost darovaných vajíček nebo spermií. Není to tak, že jsou bez možnosti. Tak to v životě chodí, prostě se lidi rodí a umírají, jsou zdraví a jsou nemocní, jsou bohatí a jsou chudí, jsou hloupí a jsou chytří. Dokonalost neexistuje a je to tak správné.
Screening se dělá až v těhotenství, já myslela testy před otěhotněním.
Jsou to civilizační choroby dané tím jak žijeme. Dřív to byl mor, pak tubera a dnes je to HIV, není proti přírodě hledat na tyto nemoci lék. Lidé s genetickými vadami tady byly a jsou a ačkoli je to smutné, jak už jsem psala na začátku, přenašeči mají na výběr a můžou se stát rodiči zdravého dítěte.
@terezapetrova Ano je to vážné.Chtěla jsem to trochu odlehčit.Nerada bych aby došlo k utlačování jednoho názoru.
Jeste by se mohla udelat databaze DNA a vedci by nam rovnou prikazovali, kdo s kym ano, kdo s kym ne a kdo vubec nikdy. 😉 Co se tyce chorob, jednu zlikvidujeme a objevi se nova. Planeta nepobere nekonecne mnozstvi lidi. Jsou to prirozene, regulacni mechanismy.
Jako srovnávat proti přírodě léky nebo dokonce make-up se zásahem do DNA je fakt síla.Já jsem třeba i proti dárcovství vajíček i spermií.
Ono vždycky záleží na tom, jak je ten daný postup a technika zneužitelná. A zrovna tohle mi připadá zneužitelné velmi. Pokud máme na mysli jednu konkrétní věc, kdy rodiče jsou přenašeči svalové atrofie a jejich dítě jí mít nebude, je to dobrý úmysl. Ale tenhle dobrý úmysl je na začátku a během chvíle se z toho může stát (a stane) něco úplně jiného.
Ve smyslu křížení genů není dnes dořešené ani dárcovství vajíček a spermií. Protože z hlediska anamnézy by dítě mělo znát zátěže k nemocem. U adopcí se řeší, aby dítě mohlo dohledat své biologické kořeny a neprocházelo krizí identity a vědělo, že někde může potkat členy své biologické rodiny. U dárcovství ne. A ruku na srdce, kolik žen řekne svému dítěti, že pochází například z darovaného vajíčka?
Já jsem proti a myslím, že naše přelidněná planeta taky. Kam se jako pak všichni vejdeme? Spoléhá se na kolonizaci Marsu? Příroda si vždycky dokázala poradit s přelidněním a nejinak by tomu bylo v případě, kdy by byl svět plný dokonalých zdravých jedinců. Zacházíme, kam nemáme, a nemyslím si, že by to zůstalo bez odezvy. Člověk si stále ve své bláhovosti myslí, že je pánem tvorstva, ale to se šeredně plete. Bohužel.
@werumka "vždycky záleží na tom, jak je ten daný postup a technika zneužitelná" - míra zneužitelnosti je naopak velmi špatným rádcem. Dle této logiky by totiž musel být zastaven veškerý pokrok. Zneužitelné je totiž prakticky všechno - počínaje kuchyňským nožem..
@hatsepsut123 Holky, to jsou sice krásný proklamace, ale zajímalo by mě, jestli byste se k tomu stavěly stejně, kdyby právě vaše dítě mělo v řádu několika měsíců či let zemřít na nevyléčitelnou chorobu. Opradu bych chtěla vidět, jak byste si říkaly "aspoň nebude přelidněná planeta".
@ivular Já ale nemluvím o přelidněné planetě 🙂 Já jsem se rozhodla mít dítě i s rizikem, že bude mít stejnou nemoc jako já. I s tímhle rizikem. A ze stejného důvodu už jsem znovu "štěstí" nepokoušela a šla do adopce. Ale kdyby syn onemocněl, tak se s tím prostě bude muset naučit žít.
Já jsem ve svém okolí třeba nežila lidi, kterým by přineslo štěstí to, že jsou jen zdraví. Naopak jsem měla spíš dojem, že teprve když jim do života přišla nemoc, dokázali ten život prožít s větší chutí a radostí, dokázali pracovat na vztazích v rodině. Je to jen o tom, jestli ta nemoc toho člověka zničí, nebo ho nakopne. Ale samozřejmě nechci srovnávat a ani se povyšovat nad bolest lidí, kteří mají nevyléčitelně nemocné dítě. To je prostě věc, která se nedá přenést, aniž by jí člověk nezažil.
@ivular ale tato metoda, o které je diskuze, neřeší nemocné děti, které by se mohly vyléčit, ta řeší páry, které by kvůli nějaké vadě, o které vědí, nemohli mít děti. Takže tvůj argument je úplně mimo mísu. A pokud bych byla v takové situaci, tak opravdu nemusím mít vlastní dítě za takovou cenu, tedy dítě s trojí DNA.
Holky jestli to bude prvnich par let jen u paru ktere kvuli nektery z ruzdynch syndromu potratily nebo jim dite po porodu umrelo ci behem kratke doby tak bych to neresila jde oto jestli to nebude jen byznys pro hotni 10 tis svet populace no porad lepsi nez zavedeni tech umelich deloch nedovedu si prectavit prit do centra vechat si odebrat vajicka paktner sperma a za 9 mes si dojit pro dite .
@demetritis a čím by je v té umělé děloze krmili?Kapačkama?To je fakt divný i když bych to představit dokázala...mám asi moc bujnou fantazii a miluju sci-fi.Kdyby to šlo tak klidně porodní bolesti,šití apod.klidně oželím 😎 Berte mě s rezervou a pokud vás to snad nějak uráží tak se omlouvám viz.příspěvek o makeupu
Za me ne, umely oplodnění ještě chápu, ale příroda je příroda. Proste kdyz nekdo nemůže mit deti, tak je pro to nejakej důvod..
@trolik je to na internetu z animovane nedostanu se na ten clanek z mobilu.
@trolik jaky názor myslis? muzes byt prosim konkretni? dekuji 🙂
@terezapetrova neměla jsem na mysli žádný názor.Prostě bych nerada aby byl kdokoli odsuzován za svůj názor.
tak ted nahodou sem narazila tu animaci k te umělé děloze tak vkláda https://www.facebook.com/ScienceNaturePage/vide...
@demetritis Koukám na to.Ani mi to nepřijde nechutný.Je to jen trochu sci-fi a jestli to má takhle jednou být tak ať.Jestli to někomu pomůže...
A nmáme tu novinky.Skvělé zprávy 🙂... mělo by to být umožněno všude...
Británie jako první země světa povolila plození dětí s DNA tří rodičů
Etická komise Spojeného království povolila plození dětí s genetickou informací tří rodičů. Kombinací DNA dvou žen a jednoho muže, kterou využívá ve čtvrtek…
M.NOVINKY.CZ
Kamaradkana syna se svalovou atrofii. Je mu 12 , je ve fazi, kdy na voziku sedi uz jen pripoutany, jedna ruka se zacina krivit a eposloucha vubec, druha ruka jeste jakz takz funguje. Chteli bybysme druhe dite, ale ma to hacek. Kamaradka ma strach, ze by peci o mimco se synkem nezvladla, tak se ceka na konec.. hrozne, co ? Druhe dite bude dle nazoru lekaru metodou IVF, pry se necha uz u embrya zjistit ,zda je v nem gen zpusobujici atrofii. Kamaradla je 100% prenasecem. Druzi znami , tam je zase manzel prenasec ledvinoveho onemocneni, tak take podstoupili IVF se vsemi testy, aby bylo prte zdrave a nemuselo na transplantaci jako jeho babicka i tatinek.. myslim, ze v techto pripadech veda usetri spoustu bolesti. Ano, vse se da zvladnout, ale osobne, ja jdu take radeji po ceste a ne krovim... 1+1+1 je sice o level vys, ano, muze byt zneuzitelne, ale pokud se bzde pouzivat jen k ucelu eliminace genetickych onamocneni, proc ne... kdyz to jednodusim, ale je mi jasne, ze ted se do mne pusti mraky maminek, tak nas pes ma vysetreni na geneticke vady, aby mohl plodit. Aby se zamezilo rozeni nemocnych stenat. Pokud je moznost volby, zda napr 50% ci i 100% riziko nemocneho ditete a zdraveho, volim moznost zdrave..
@kamino Kamarádce právě kvůli této nemoci zemřel asi ve 2letech chlapeček.Bylo mi to moc líto.Do té doby jsem nevěděla že nějaká taková nemoc vůbec existuje.I vaší kamarádky je mi moc líto-musí to být strašné čekat na smrt vlastího dítěte,vidět jak moc trpí a nemoci nic dělat!!😢
Já jsem jednoznačně pro zdravé děti a pro to,že každý by měl dostat šanci mít zdravé dítě.Vím,že lidi si možná najdou způsob jak této metody zneužít,ale doufám že etika zvítězí a bude se takto pomáhat jen těm,co to opravdu potřebují❤
Súhlasím s tým, že genetika je v plienkach, nie som genetik, vedec, ani lekár. (Absolvovala som len dva-tri premety týkajúce sa genetiky.) Na VŠ sme mali predmet, ktorý sa zoberal biologickou bezpečnosťou. Po teoretickej stránke nám boli vysvetľované plusy a mínusy prenosu génov, rastlina-rastlina, živočích (hmyz) -rastlina. Ako vieme a štandardne sa to prezentuje laickej verejnosti, plusom je napr. výťažnosť, odolnosť, a pod. Mínusy a následky a dopady prenosu génov sa verejnosti neprezentujú. (Pán profesor, ktorý nám prednášal bol názoru, že riziko a globálne následky sú vyššie ako prínos, ktorý momentálne vidíme. A keď sa nad tým zamyslíme, jedná sa "len" o rastliny . Vezmite si, že ich genóm, je pomerne jednoduchý v porovnaní s človekom). Netušíme, aké následky môže mať 1+1+1 pre jedinca a na ľudstvo ako také.-Ale desím sa toho.

@nikinnna "Odepřela bych jim to" - zdá se, že naše podstata se diametrálně liší.
" to má dospět k tomu, že se všichni budou plošně testovat, aby se vyhnulo dalším nemocným novorozencům? " - rovněž jsem tu už psala, že např. u novorozenců se plošný screening na určité vady dělá. Není to technicky ani finančně až tak náročné - a zejména do budoucna nelze předpokládat, že zrovna screening by měl být nějakým problémem.
" Vědci by raději měli najít lék na nevyléčitelné nemoci" - 😅 Ono se zdá být v mnoha případech paradoxně snazší hned na úrovni DNA eliminovat predispozice k těmto chorobám. A i když se samozřejmě neustále pracuje na hledání nových a nových léků (zcela proti přírodě!), nic to nepomůže lidem s genetickými vadami..