Cestování v cca 11.tydnu těhotenství

kristjir
23. kvě 2019

Zdravím, měla bych dotaz. Máme s přítelem naplánovaný odlet do Španělska, v den odletu bych měla být přibližně v 11.tydnu těhotenství, což nevím, jestli už budu mít průkazku pro těhotné, nevíte, jak to je s lítáním a těhotenstvím? Děkuji za odpovědi a přeji krásný zbytek večera

julielim
23. kvě 2019

létání vůbec nevadí, pokud netrpíš třeba na špatnou srážlivost krve apod. pokud myslíš, že bude lepší mít s sebou těhotenskou průkazku, řekni svýmu doktorovi že letíte a jestli by ti jí nemohl vypsat dřív

zelenaesmolda
23. kvě 2019

@julielim
na co ji bude ve spanelsku ceska tehu prukazka?

kristjir
autor
23. kvě 2019

@julielim děkuji. Na první kontrolu jdu teď 4.6. a nevím kdy dávají průkazku pro těhotné.

zelenaesmolda
23. kvě 2019

@kristjir
doporucuju vyridit si cestovni pojisteni,nevis co se stane.ja na dovolene musela v tehu do nemocnice,mela jsem hematom.vysetreni stalo cca 400 euro,kdybych nemela pojistku tak to platim ze sveho.tehotenska prukazka je ti k nicemu,stejne ji ve spanelsku nebudou rozumet a jine staty ji ani nemaji.

julielim
23. kvě 2019

@zelenaesmolda to nevim, ale tak když píše, že neví, jestli už jí bude mít.. spoustu lidí má pak lepší pocit :D

makronka222
23. kvě 2019

K cemu ti je prukazka v letadle? Nikoho nezajima, ze jsi tehotna, kor takhle na zacatku... je tvoje vec jestli poletis nebo ne.

vineta
23. kvě 2019

@kristjir V prvním trimestru se létat moc nedoporučuje, kvůli častým potratům, v 11 tt by to už byl v cizině docela na nic zážitek (ne že by to jinde bylo hezké, ale shánět špitál v zahraničí by se mi teda tuplem nechtělo). Spousta lidí ti řekne, že to je v pohodě, a spoustě lidí se taky nic nestane. Já letěla v 10 tt, dva týdny po návratu jsem se rozkvácela kvůli hematomu, o tři týdny později potratila. Nevím, jestli to bylo letem, ale znovu bych už neletěla. Takže záleží na míře, s jakou by sis případný potrat vyčítala. Doktoři mi let nerozmlouvali.

radu98
23. kvě 2019

Za mě to radši odložte 🙂 nechceš toho pak litovat, to mi věř.
Je to nebezpečné kvůli tlaku, který je v letadle. Často to může způsobit potrat a nebo předčasný porod. Létat se doporučuje až od 16tt.
Ano, jistě jsou případy, kdy se nic nestalo, ale jsou i ty špatné. Teď už je to jen na vás, jestli chcete riskovat.

drep
23. kvě 2019

Jsem doktor, letěla jsem zhruba touhle dobou a ač mi moje gynekoložka naprosto nepochopitelně vnucovala neschopenku od prvního ultrazvuku ( nekomplikované těhotenství, ale pracuju na aro), tak proti lítání nic neměla. Tady se sice traduje cosi o potratech, ale faktem prostě je, že do druhého trimestru postoupí jen asi 80% gravidit a že příčinou potratu je nějaký imunogenetický problém plodu. Ještě mi tu nikdo neukázal studii, která by tu domněku o potratech jakkoliv potvrzovala.

vineta
23. kvě 2019

@drep Ono je to rozdíl ty postoupivší gravidity uvádět jako procenta a rozdíl si to prožít sama. Říkala jsem si před letem totéž co ty, že to je buď anebo, že let na to nemá vliv, že to prostě asi nedoporučují kvůli tomu, že už tak spousta gravidit konci potratem v prvním trimestru. Jen tohle si prostě musí vzít na triko každej sám. Já třeba potratila zřejmě kvůli odloučeným plodovým obalům. Což mi zrovna přijde jako něco, co tím klidně způsobeno být může. Prvotrimestrální screening dopadl dobře, hodinu před vypuknutím potratu jsem měla potvrzenou srdeční akci. Nikdo se však důvodem potratu nezabýval, takže nevím.
Mně už prostě nikdo těhotnou do letadla nedostane. Další věc je, že v 11 tt už úplně nechceš, když se něco podělá, řešit v cizí zemi. Prostě je to na zvážení, zda taková dovolená nezpůsobí víc stresu než odpočinku.

radu98
23. kvě 2019

@vineta a hlavně pak ty výčitky “co kdybych neletěla”...
Někomu to za to stojí, já jsem si radši na let počkala na konec 1. Trimestru. Dítě nebo dovolená, která se dá odložit? To už je na každého uvážení.

nazka
23. kvě 2019

@kristjir ja bych se uplne nestresovala. mluvim sama za sebe, tedy. letela jsem jednou v druhem trimestru (a to bylo reci kolem) a ted poletim znovu v prvnim. mame pul roku zaplacenou dovolenou a kdyz bude vse ok, proste poletim. s gynekologem jsem o tom tehdy hodne mluvila a rikal,ze je dulezite nezvedat si tlak v brise (abych nervala sedacky a abych nesla na velkou a netlacila), jinak co se ma stat. se stane i tady. tady je to samozrejme lepsi, ale za me si nemyslim, ze pokud je uplne vse ok,tak se potrati kvuli letadlu. navic Spanelsko je relativne kousek. kamaradka letela do Ameriky, tam bych se uz asi bala. takze az se to bude blizit, pujdu za gynekologem a pokud rekne,ze neni problem, poletim a nebudu se stresovat.

zuzineckah
23. kvě 2019

těhotenství není nemoc... stačí se s tím vypořádat v hlavě (pokud nejsou jiné neduhy) 👍 já létala u všech tří až do pozdních měsíců, vše bez problémů😎

evun4
24. kvě 2019

@kristjir ahoj, 8.8. Jsem zjistila, ze jsem tehotna, podstoupila jsem 3x krevni test, zda roste hcg, brala jsem utrogestan a 3.9. Jsme odlitali na dovcu, let 4 hodiny, brala jsem to tak, ze pokud je to prosperujici tehotenstvi, bude vse OK, na utvz jsem byla objednana 18.9. Tehotenstvi bylo potvrzeno, vcetne srdecni akce a dnes drzim v ruce 13 denniho syna.❤

drep
24. kvě 2019

@vineta kdo to nedoporučuje? Někteří gynekologové, jiní s tím nemají problém. Moje gynekoložka odmítá ženám s nerizikovým těhotenstvím potvrzovat, že nemají létat, pokud chtějí stornovat dovolenou, prptože k tomu není důvod. Znovu říkám, nečetla jsem relevantní studii, která by potvrdila, že létání zvýší riziko potratu. Takže furt jsou to jen názory, ale ničím nepodložené. Takže tohle citové vydírání, jak si to budou vyčítat až potratí, ačkoliv to s letem nejspíš nijak nebude souviset, mi prostě nepřijde fér.

journals
24. kvě 2019

Neletela bych, take nemam dobrou zkusenost s litanim v tehotenstvi. Ale kazdeho vec, kazdeho rozhodnuti. Ja souhlasim s @vineta protoze mam hodne podobnou zkusenost

journals
24. kvě 2019

Ale urcite doporucuju udelat hodne dobrou pojistku, kdyby jsi musela na dovolene resit neco neprijemneho

zelenaesmolda
24. kvě 2019

@vineta
kvuli letadlu to urcite nebylo,me zjistitli hematom prave na dovolene,letela jsem zpatky a vsechno dopadlo dobre,mam zdrave dite

vineta
24. kvě 2019

@drep To není citové vydírání, to je fakt, potratila jsem a vyčítám si to, a naopak si myslím, že je fér tu zkušenost sdílet.

vineta
24. kvě 2019

@drep Nedoporučuje se to “obecně”, nedoporučují to zejména cestovní lékaři, psala jsem, že moje doktorka (gynekoložka) s tím naopak neměla vůbec problém. Nepsala jsem, že to letem bylo, ale nevím, nakolik se dovedeš vcítit do duševního rozpoložení ženy, co potratila, věř tomu, že člověk si pak vyčítá leccos a tohle je jedna z těch věcí. Neříkám, že to tak mají všechny a píšu, že si to každý musí rozhodnout sám a že většině žen se nic nestane.
Upřímně, kdyby mi bylo 25, asi to tolik neřeším, kdyby to nebylo první dítě, taky ne, kdyby se povedlo na první dobrou, tak si taky řeknu, že co má být, bude.

drep
24. kvě 2019

@vineta promiň, ale nedoporučuje se obecně je tvrzení na úrovni jedna paní povídala. Pokud v medicíně chci něco doporučovat nebo nedoporučovat, tak k tomu potřebuju data. A ta získám na základě studií nebo aspoň doporučení odborníků. Já nerozporuju tvojí zkušenost, ale to prostě neni důkaz, že létání vadí, je to jen smutná zkušenost ženy s potratem, ne s létáním. To je asi jako kdybych tu nedoporučovala nošení v šátku, protože když jsem minule nesla dceru, tak jsem šlápla do díry a vymkla si kotník, míra kauzality je asi tak stejná.
Úplně obecně, to mě na těhotenství šíleně štvalo, že se skoro nedají sehnat nějaké relevantní informace ohledně výživy, sportu, létání a podobně a v podstatě na člověka vyskakují jen tyhle maminkovské diskuze plné “já si myslím na základě mé jediné zkušenosti”. Což teď vůbec nemyslím na tebe, je to jen takový obecný povzdech

vineta
24. kvě 2019

@drep Ano, to souhlasím, že dostupnost relevantních informací je problém.
Jenže jde o to, nakolik jsi ochotná si tu kauzalitu vyzkoušet na sobě, když ta data neexistují, a nést si za to rozhodnutí pak (emoční) odpovědnost. Vzhledem k tomu, že lékaři nad potratem v prvním trimestru nebo kousek za jeho hranou mávnou rukou, že se to stává, a důvody se neřeší, tak ani nejde moc očekávat, že se nějaký relevantní data někdy objeví. Takže jde prostě o to, jestli si to budeš vyčítat, když se něco podělá, nebo prostě v takovým případě dokážeš přijmout myšlenku, že by se to podělalo stejně- protože to už nikdy nezjistíš. Já si myslela, že se na to dokážu v případě potratu koukat racionálně, ale bohužel, člověk své emoce leckdy neodhadne.

radu98
24. kvě 2019

@drep jak by ty studie dělali? ———-ták těhotné ženy v 1. Trimestru, teď si hezky sedněte do letadla a počkáme kolik z vás potratí ....trošku logiky 😉 to samé se sportem a nebo výživou. Nikdo dobrovolně neohrozí svoje nenarozené miminko. Pokud někde existují pochybnosti v bezpečnosti, tak by se tomu každý normální člověk prostě vyhnul.
Je to buď na nebo, sama nemáte potvrzené, že je to úplně v pořádku a bezpečné, tak nevím, čím se tu oháníte 😉
Je známý fakt, že 1. Trimestr je nejrizikovější a nejnáchýnější a určuje další vývoj plodu. To je potvrzené a pokud se rozhodnete dělat cokoliv, co by ho mohlo ohrozit (né nutně muselo, jelikož znovu- nejsou studie, že to je nebezpečné, ale ani nejsou studie, že to bezpečné je), to už je jen na vaší zodpovědnost.
Neohánějte se tu, že jste lékařka apod., až tu sdudii provedete a prokážete, že to bezpečné je, tak pak klidně, ale teď tu do nikoho neryjte nepodloženými doměnkami! 😉

babanci
24. kvě 2019

Já byla v těhotenství asi nejrozlétanější. 🙂 Zrovna v 11. týdnu jsem letěla do Řecka a udělalo se mi tam dobře. Změna prostředí a stravy mi prospěla. Tady mi bylo špatně a tam ne. To mi vydrželo napořád, vždycky je mi u moře báječně. 🙂

drep
24. kvě 2019

@radu98 normálně, ideální by mi přišla kohortová, ale já nejsem statistik. Když vědci dokázali provést Framinghamskou studii, tak by mi tohle rozhodně nepřišlo neuskutečnitelné. Pokud vím, a podotýkám, že nejsem gynekolog, tudíž jsem vzdělanější laik, tak se příčiny potratů v prvním trimestru zkoumaly a je to prostě dané buď defektem embrya nebo imunitně. První trimestr je všechno nebo nic, takže na můj přímý dotaz mi moje gynekoložka řekla, ať funguju naprosto normálně (včetně jezdectví, služeb na res a lítání) a od druhého trmestru mi pak třeba ty služby nebo koně nedoporučila.
Vaše myšlenka je, že dokud se neprokáže, že je to bezpečné, tak je to nebezpečné? To snad platí tak pro nová farmaka, ale ne pro bězné aktivity. Protože není studie, že by bylo v těhotenství bezpečné jezdit autem, že by bylo bezpečné v těhotenství jíst melouny nebo žvýkat žvýkačky nebo třeba chodit do kina. Pokud se chcete vyhnout všemu, co není v těhotenství evidence-based bezpečné, tak držím palce.

kristjir
autor
24. kvě 2019

@evun4 tak to vám gratuluji, snad to dobře dopadne a bude takový i můj případ. My totiž máme zaplacenou dovolenou už taky nějaký čas.

evun4
24. kvě 2019

@kristjir my ju prave taky meli zaplacenou. Urcite bude vse ok, drzim pesti

kristjir
autor
25. kvě 2019

@evun4 děkuji, snad se nestane nic vážného a bude vše v pořádku. Děkuji za podporu.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru