Jsem ve 34 už stará na první dítě?

lamiaaa
15. zář 2021

Jak to vnímáte, ženy? Je tu některá, která měla první robátko takto pozdě a podařilo se to přirozeně? Jsem zdravá, cyklus pravidelný, ani HA jsem nikdy neužívala, ale začínám se dost bát, že to nepůjde. Anebo že se vyskytnou nějaké komplikace. Prosím, nedívejte se na mne skrz prsty, že začínám takto pozdě, ale bohužel jsem neměla štěstí na muže, takže dříve to zkoušet nešlo.

nanyh
15. zář 2021

Moje kamarádka čeká také první a je jí 36. A šlo to hladce. Vlastně první sex na ,,ostro” a za měsíc rodí🍀

andelka33
15. zář 2021

@lamiaaa mě bude 34 za 14 dní a mam 4 měsíčního chlapečka 🙂 pořídila jsem si mimi a chlapa taky nemám 🙂 vyšlo to téměř na první pokus 😉

95newmommy2020
15. zář 2021

Ne, je to ještě celkem brzo.

meronym
15. zář 2021

@lamiaaa Ja jsem mela prvni, kdyz mi bylo 33, ted druhe ve veku 37 - obe deti pocate prirozene, za par mesicu snazeni, tehotenstvi a vse kolem zcela bez problemu.

ivaze
15. zář 2021

@lamiaaa Nejsi stará a neni pozdě. První dítě jsem měla po třicítce a přišla jsem k "tomu" jak slepý k houslím. Kamaradka měla první dítě v 36 a druha v 35.

gorra21
15. zář 2021

@lamiaaa Já jsem ve 34 porodila prvního syna, taky do té doby nebyl vhodný partner a také nám trvalo cca 18 měsíců než se zadařilo, ale já jsem před tím brala 4 roky antikoncepci a můj cyklus nebyl úplně pravidelný nikdy a po vysazení HA to byl horor. Dle dr. jsem ale byla v pořádku ale cca po roce mi z toho už dost hrabalo(bazální teplota, vitamíny, bylinky, stres), bylo zrovna léto a tak jsem si řekla že na to do konce roku kašlu nic nebudu sledovat řešit(jen jsem si dál občas zobla kyselinu listovou), začala jsem cvičit, hubnout a bylo toho dost i v práci a že od nového roku to začneme znovu řešit s doktory, no a v polovině listopadu jsem zjistila že jsem těhotná. A teď v září cca měsíc před 37. narozeninám by se měla narodit dcera - počata přirozeně, cca po 6 měsících co jsme se přestali chránit.

olga_
15. zář 2021

Není to nějak brzo, ale lepší teď než nikdy 😉.

jako_mala_holka
15. zář 2021

Nepřijde mi to jako nějaká tragédie

me_druhe_ja
15. zář 2021

Těsně před 34 první, těsně po 35 druhé. Poprvé otěhotnění na první pokus, podruhé 6m po porodu, přes kondom na konci z jednoho sexu za měsíc, neplánovaně. 🙂 Nejsi stará. 🙂

mamikry
15. zář 2021

@lamiaaa No takhle, pozde to asi je (cimz se nechci nikoho dotknout, sama jsem ted rodila ve 33), ale lepsi pozde nez nikdy 😉. Spis uz clovek pak nema tolik energie jako ve dvaceti. Moje svagrova prvni mela ve 36 a dalsi pridala, kdyz ji bylo 40. O prvni se snazili pul roku, dalsi uz bylo hned. Manzelova sestrenka dokonce ve 42, tam teda bylo par neuspechu. Kamaradka cekala na praveho taky do 40, takze 34 je jeste pohoda. 😉 Hodne stesti pri snazeni.

merope
15. zář 2021

Já říkám holkám kolem, že začít do 35 čistě proto, aby byl čas řešit případné komplikace.

emillyhk
15. zář 2021

@lamiaaa Otěhotněla jsem přirozeně ve 34, v 35 porod. Cca od 20 mě několik doktorů připravovalo na to, že může být problém otěhotnět, případně dítě donosit a doporučovali snažit se co nejdřív. Ale já se na dítě necítila připravená, najít vhodného partnera taky chvíli trvalo. No a potom docela dlouho trvalo, než se na to cítil připravený manžel. Někdy před třicítkou jsem přestala používat HA (ne kvůli snaze otěhotnět, ale už mi nevyhovovala). Tak dva roky jsme to nějak neřešili - nechránili jsme se, ale ani jsme se nesnažili. Na jaře 2020 jsme si řekli, že do toho půjdeme "aktivně", že tomu dáme šest měsíců a pokud se nezadaří, začneme s kolečkem vyšetření. Otěhotněla jsem hned první měsíc. Sice jsem byla skoro celé těhotenství na rizikovém, ale malý se narodil v termínu a zdravý 😉🍀

zlatik1
15. zář 2021

@lamiaaa já měla první 34, první měsíc to nevyšlo, druhý už ano, druhý syn totálně neplánovaně 22 měsíců od prvního .oba přirozeně žádné umělé

lovemusicsun
15. zář 2021

Podle mě je to ideál.. Já měla první v 35ti a druhé v 37mi, obě více méně na první pokus, těhotenství totálně bez problemů, porody krásné a bez komplikací. Navíc v tomhle věku není člověk bláznivá dvacítka, má určité zkušenosti, je i finančně zajištěnější a ví co chce. Energie je teda míň, ale není to žádná tragédie.

eviicka
15. zář 2021

Já první ve 36, druhé ve 40 (obě přirozeně). Jako brzo to nebylo a určitě jsem ve 20 měla představu jinou, ale člověk míní... Zase to má i výhody, už mám něco zažito, odpracováno, nějakou únavu necítím. A lepší pozdě než nikdy.
(Jinak v okolí mám dost kamarádek, co začaly také později, i mnohem víc než já, a všechno v pohodě) 😉
Držím palce.

mimi1004
15. zář 2021

Mně se dcera narodila ve 33,5. Jako dříve nebylo s kým a chybělo i zázemí. V dnešní době je tento věk tak akorát 😊 Snažili jsme se 5 měsíců a HA jsem před tím brala 12 let.

aspie83
15. zář 2021

@lamiaaa prvního syna jsem měla ve 36 a druhého v 37 😁 takže neboj 😉

gracinka7
15. zář 2021

@lamiaaa v dnešní době mají ženy první dítě mnohdy až po čtyřicítce, takže fakt stará nejsi.

petrin11
15. zář 2021

@lamiaaa první dítě jsem měla ve 35 a druhé ve 40. Dřív nebylo s kým. Jinak se cítím dobře. V pohodě.

luhana
16. zář 2021

@lamiaaa
Urcite to pozde neni, navic pokud mas pravidelny cyklus, tak se muze zadarit rychle. Ja otehotnela ve 35 cca po 5 mesicich snazeni a ve 36 rodila a vse bylo o.k.

sherryel
16. zář 2021

@lamiaaa : mě bylo 33 první syn a teď je mi 35 a čekám dvojčata. Vše přirozeně a to mi řekl dr. že děti mít už nebudu. ( Mám hodně nízké číslo a můj muž taky nic moc ) Pul roku jsem jedla vitamíny na podporu početí, muž asi dva měsíce selen a zinek. Nevím jestli to bylo tím, ale po procedurách v kriokomoře ( má to celkově restartovat lidské tělo a naběhne revitalizace organismu ) jsem hned zapadla. Tedy já to chtěla kvůli nastartování metabolismus kvůli přibírání a proto že v rámci procedury se zahříváte po kriokomoře na strojích ve fitku, které je součástí. 😅😂😅

nikjean
16. zář 2021

@lamiaaa Vůbec nemám odvahu soudit někoho podle věku, protože jsou lidi, co se ve 40 cítí na 20 a naopak. Tedy věk je opravdu irelevantní, je to pouze číslo. Já osobně bych první dítě chtěla dříve, než ve Vašem věku - ale to jsou pouze moje preference a jak víme, člověk míní, pán bůh mění. Pokud jste s tím Vy v pohodě, směle do toho.
Vůbec nemyslete na potencionální problémy, je to pro vás zbytečný stres. Mám kamarádky, které bojovaly ve 25 s tím, že nemohou otěhotnět a naopak mám spoustu kamarádek ve Vašem věku, které do toho přišly, ani neví jak. 🙂

veroniqess
16. zář 2021

Rodila jsem ve 33, početí bez problémů, první nechráněný a bylo, nezkoumala jsem plodné dny, nic sem neměřila a nikde nečetla, a to jsem brala od 16 antikoncepci. Těhotenství bez problému, porod bez problémů.
Doporučuju to vůbec neřešit a nezamotat se do toho šílenýho kruhu holek, co si dělají před každou MS padesát testů a pak to konzultujou na internetu.
Plánujeme další dítě 🙂.

Co se týče věku, někdo si pořídí dítě ve 25, někdo dělá třeba doktorát a pak praxi, to byl můj případ. Vše je pro mě ideálně načasované a jsem moc spokojená. Pořídit si dítě ve 25, už bych s jeho otcem ani nebyla, a to by bylo smutný.

gracetheworld
16. zář 2021

Jsem na stejné lodi. Je mi 33 a doteď jsem neměla štěstí na chlapy. Teď mám báječného partnera a o díte se budeme pokoušet až budeme mít trochu vyřešené bydlení. Chceme příští rok stavět, tak miminko až asi napřesrok, kdy mi bude 35.
Taky mám hrozný strach že to potom nepůjde, ale s tím teď nic nenadělám.

janedv
16. zář 2021

@gracetheworld chapu, stat se muze cokoliv. Ja prvni 35,5 a druhe 39. Obe zdrave, donosene, na prvni ostrou. ALE mezitim 2 zamlkla tehorenstvi. Vek, proste. Nic to nexnamena, tech ZT je strasne moc, neni potreba se toho "bat" jak pises, jen je potreba to vnimat. Ale ZT neni prekazkou pozdejsiho zdraveho tehotenstvi (ja ZT 2x a napotreti krasna zdrava holka, ted 2.5 let).
Takze spis nez strach spis takovy racionalni oristup, ze vsechno bude, jen to nemusi vyjit napolrve (ani napodruhe). Ja, ac v te dobe 37, jsem problemy vubec necekala, nijak se o tom nemluvilo a bylo to jak naraz do zdi. Napodruhe uz jsem vedela, ze se to nemusi vydarit a ac tezke, bylo to snadnejsi prezit a prozit.
Drzim palce. 35 je vek akurat, kdyz jsem rodila, byla jsem tak v norme. Naopak, byla tam maminka 22 let a neomalene sestry se ji ptaly, jestli to bylo planovane (bylo, ale co jim je po tom).

leniczka23
16. zář 2021

Na první dítě není podle mě ženská stará nikdy, pokud to záměrně neodkladala i když měla partnera všechno. Záměrné odkládání rodiny ke 40 naprosto nechápu, ale je mi do toho hovno, každého věc, já sem šťastná že už mám ve 32 splněno 😁 Někdy ten pravý přijde prostě déle a tak se začne déle.

herminka
16. zář 2021

Mám v okolí spoustu žen, které měly první dítě okolo 35. roku, jedna dokonce ve 40. Většinou to nebyl záměr, ale spíš souhra okolností.

terka80
16. zář 2021

@lamiaaa taky sem se tak citila kdys sem mesic po mych 30 porodila sve prvni ale snazila sem se otehotnet od svych 27 a pul a neslo to (psychika) az kdyz sem to.vzdala a nasla si praci otehotnela sem a ver mi byla sem rada ze sem se miminka dockala a vek me pak uz nezajimal,ted je mi za dva mesice skoro 41 a uz pred dva roky opet se snazim o druhe a v hloubce duse.verim ze.se.ho dockam a vek mi je jedno chci aby mela dcera sourozence nezustala tady ve svete jednou sama

soda365
16. zář 2021

Vim, ze se ptas na pribehy bez problemu, ale ja mam v zasobe i jeden, ktery bez problemu nebyl. Konkretne nejde o me, ale o mou sestru. Se svym partnerem je od svych 17ti a do 30ti zaryte tvrdila, ze dite nikdy chtit nebude. Mezi 30. A 31.rokem zivota ji v hlave cvaklo a chtela dite okamzite. Hmmm... jaky div, ze to nahle nejde ze? Nakonec tesne pred 37 porodila holcicku po IVF a na druhe uz nedoslo, protoze nechtela mezi detmi maly rozestup a nechtela mit honicku.. Ja jsem na druhou stranu stastna, ze s detmi "koncim" v 31 a jeste si rikam, ze jsem mela zacit driv, ale nejdriv jsem chtela dodelat Vysokou.. takze vsem preju pribeh se stastnym koncem, ale je potreba slyset a pripustit si i to, ze vzdycky to proste tak jednoduche neni

xvitko13
16. zář 2021

@lamiaaa já myslím že je to v pohodě věk 😉 neboj se 🙂 já teda měla první tesne po ukončení VŠ ve 24, a pak dvojčata ve 26. Vdávala jsem se ve 23. Teď je mi 31 a moje kamarádky většinou teď rodí první děti. Tak buď v klidu 🥰