icon

Jak vychovat syna a udržet s ním blízký vztah?

11. črc 2025

Ahoj holky, před pár dny jsem zjistila, že čekáme druhé - syna. A jsem z toho trochu zaskočená, abych dokázala být dobrou maminkou synovi. Protože v rodině kluky zatím nemáme, tak nemám zkušenost. Mám sestry, ty mají samé dcery. A já nad tím musím pořád přemýšlet a trochu se toho obávám. Jednak nezdědí všechno naše nastřádané oblečení, co už 😊 Ale spíš celkově, jaké to bude si s ním navázat vztah. Umím takové ty holčičí hry, o autech, bagrech a stavění z písku toho moc nevím. I když dcera je docela akční, má panenky a občas chce šaty, ale taky ráda všude leze a běhá a radost ji udělá na ulici bagr 😊 Je možné mít se synem stejně blízky vztah jako s dcerou? Mazlit ho, když je malý? Probírat s ním věci, až bude větší? Kde je ta hranice, aby nebyl “mamánek”, až bude dospívat a v dospělosti, ale zároveň jsme si byli blízcí? Protože mám pocit, že v dospělosti matky o synech moc neví a nejvíc se dozví od jejich partnerek. Nebo jsou synové blízko matkám, ale ten vztah často není zdravý 🤷🏼‍♀️ Budu ráda za vaše postřehy a životní zkušenosti 🙏🏻

Strana
z2
ladyjigsaw
12. črc 2025

Kluky mam 4, holky 2 a čekáme třetí slečnu.... No a moje zkušenost je taková, že s klukama je to snadnější. Jsou víc mazlici(i když nejmladší dcera je hodně kontaktní taky). Je s nima lepší domluva. Pubertu mají klidnější.... Ale asi to bude taky kus od kusu🤷

amenophus
14. črc 2025

Zda se mi, ze tu tazatelce zatim nikdo neodpovedel na otazku. Resi se tu genderove stereotypy, na ktere se neptala. Ptala se jak ve vychove vybalancovat to, aby spolu meli blizky vztah a pritom to nebyl mamanek. Protoze ja asi neznam chlapa, ktery by mel krasny zdravy vztah se svoji matkou. Budto jsou si cizi, nebo naopak toxicky zavisli a nici jim to manzelstvi.

dashyyy
14. črc 2025
@amenophus

Zda se mi, ze tu tazatelce zatim nikdo neodpovedel na otazku. Resi se tu genderove stereotypy, na ktere se neptala. Ptala se jak ve vychove vybalancovat to, aby spolu meli blizky vztah a pritom to nebyl mamanek. Protoze ja asi neznam chlapa, ktery by mel krasny zdravy vztah se svoji matkou. Budto jsou si cizi, nebo naopak toxicky zavisli a nici jim to manzelstvi.

@amenophus ona ta otázka je tak složitá, že na ni podle mě neexistuje jednoznačná odpověď, která by fungovala všude, to je vidět na odpovědích.. za mě je základ bez rozdílu pohlaví bezpodmínečná láska, přijetí a pocit bezpečí, pak se nebudou bát vracet se, říct si o pomoc a podporu.. uzurpovat je, nepřijmout a tlačit je do svých snů a pocitů je cesta k nezdravému vztahu

sabatko
14. črc 2025

Mám doma zastoupeno oboje, chlapec je starší a protože už je mu 15, troufnu si říci, že máme moc fajn vztah, nejsem tedy typ mamky, která má ambice být skrz na skrz kámoška, měla jsem ho ve 31, takže by to i divně vypadalo. V odpovědích jsem našla spíš genderové rozdíly, tak já to vezmu kapku jinak.
Od mala oba beru jako sice malé, ale 'lidi', takže s nimi i tak hovoříme, narovinu, přímo a s maximální podporou, přesto s hláškou, že jsme všichni odpovědní za své činy. Stále si opakuji heslo své již bohužel nežijící maminky, že náš úkol je nasadit dětem křídla, nechat je letět a být tady pro ně vždy, když budou mít pocit, že nás potřebují. Ale taky, že je fajn vracet se do hnízda i jen tak, protože potřebujeme i my je. Vzala jsem si za cíl, aby hlavně měli co nejlepší vztah mezi sebou a to se nám snad podařilo. Syn sestru zbožňuje, nikdy nezapomenu na slzy v jeho očích, když měla poprvé vystoupení s baletem, byly jí 3 roky a on se otočil na nás a řekl, že je tak krásná, ze všech nejkrásnější. Dojal i okolo sedící rodiče. A dcerka, ta k němu vzhlíží, je to její hrdina, prostě velký brácha, který ji ve škole pustí před sebe v jídelně, všechny holčičky ze třídy jí ho závidí a jeho spolužačky se s ní chodí obejmout před vyučováním. Myslím, že právě tím, že se mají navzájem a mají možnost poznat ten druhý svět, budou mít v životě velkou výhodu. Syn už ví, že to, že ségra nemá nic na sebe, neznamená, že jí někdo vykradl skříň a taky nemá cenu jí cokoliv z té skříně nabízet🙂 a dcerka běžně hledá bráchovi máslo v ledničce (které tam údajně není) a ztracená peněženka bývá často v kapse včerejší mikiny🙂)).

izz76
14. črc 2025
@cherie24

@reeeza podle mě to není manipulace dětí. Já třeba miluju lego a dost často se snažím holky přimět k tomu, ale ani jednu to vůbec nebaví. Fakt vůbec a já jim nakoupila mrak takových těch malých pytlíků a krabiček, ale nezájem. Stavebnici dostaly a taky nezájem. 😃 A když vidím kluky od kamarádek, tak ti si sednou k legu nebo vláčkodráze a 2 hodiny o nich nevíme. A když si jdou vybrat oblečení samy, tak je to samotné láká tyhle výstřední holčičí barvy, přitom já je od malá oblékala neutrálně, ale zvrhlo se to samo z jejich strany. S mladší dcerou se hádám každý den. Fakt každý den se s ní hádám o tom, že se má obléct normálně, protože nemůže stále chodit v šatech a ona pak trucuje klidně půl hodiny v pokoji, že bez šatů nikam nejde. 🤦 Já třeba nenávidím šaty. Oblékám se sportovně. Mamka naopak chtěla a já to odmítala nosit už od malinka, takže ani své děti k tomu vážně nemanipuluji. Má to tak prostě v sobě už.

@cherie24 Proc by nemohla chodit v šatech? Moje dcera šla bobovat v tylové sukni navlečené přes oteplovacky, všechno jde kdyz se chce,😃 obdobi sukně za každého počasí, všechno růžové a třpytivé bylo u obou dcer. Ted uz je jedna dospěla,druhé bude 11 a obě jsou to modelky,rady se hezky, moderně oblékají. Me se to líbí 👍🏻

cherie24
14. črc 2025
@izz76

@cherie24 Proc by nemohla chodit v šatech? Moje dcera šla bobovat v tylové sukni navlečené přes oteplovacky, všechno jde kdyz se chce,😃 obdobi sukně za každého počasí, všechno růžové a třpytivé bylo u obou dcer. Ted uz je jedna dospěla,druhé bude 11 a obě jsou to modelky,rady se hezky, moderně oblékají. Me se to líbí 👍🏻

@izz76 ona chodí stále v šatech. 🤦Jenže krade šaty ségře, protože se jí líbí, že je má pak skoro až na zem a když chce v takových šatech jít na hřiště, tak pak dochází k tomu, že zároveň chce být za princeznu, ale taky chce stačit i těm starším dětem, ale to se jaksi špatně zvládá, když si u toho na každé prolézačce šlape na šaty. 😃 A když chtěla jet v týlových šatech do lanového centra, tak to byla hodinová diskuze. Nakonec teda jela v tylové krátké sukni. Ale lepší než ty dlouhé šaty. 😄 A top je teda i kombinace nepromokavé kalhoty a holínky a k tomu tylové šaty pod kolena celé od bláta. Běžný úbor do deštivého počasí u nás. 🫣

Strana
z2