Jak zvládnout přítomnost tchyně po porodu?
Dobrý deň,
Potrebujem sa vyrozprávať alebo aby mi niekto napísal že možna já to vidím úplne černe a není to tak hrozný. Dneska som v 34+2 týždni tehotenstva. Mam doma už 8 ročnu dcerku. Bývame v CZ tu v CZ mam iba známych a par kamaratiek. Manžel je tiež slovák a veškerá mamželová rodina žije na Slovensku. (Ja už bohužial nikoho z rodiču nemám ) Co ma “trápi” . Termín porodu mam 18 ledna . Riešili sme že manžel chce byť u porodu (ja to chcem tiež) ale kto se postara o dcerku. Kamarátka mi ponúkla pomoc že može býť dcerka u nej na ten jeden den nebo podle potreby. Lenže až sa mi začne porod v noci? Budit dcerku a vozit ju nekam to mi neprišlo mudre. Nejak slovo vzalo a tchýně povedala že pride k nám. Lenže ja som z toho špatná. Pride začiatkom ledna (už ma kupenú jízdenku)a dokedy sa plánuje zdržať to bohužial neviem… (je mi to blbé sa spýtať)najednu stranu som rada že mi odpadne starost že až to “namňa príde” može byť manžel semnou ale na druhú stranu mam z toho divne obavy . Ja som si predstatovala posledné dni pred porodom že prežijeme “v klidu “a návrat z porodnice taky. Že budeme doma iba naša rodinka . Potrebujeme sa po porodu vžiť a urobiť si systém predsa to je príchod nového člena rodiny a ja sa nemôžem zbaviť pocitu že tchýně tu bude “navíc”🫣v období šetonedelia mam byť v kľude a ne stresovat se že tu mam tchýni. A to pritom spolu nemáme špatný vztah normalne sa spolu bavíme i si skoro každý deň zavoláme .. moc často na SK nejezdíme a manžel ju videl naposled pred 4 rokmi. Preto on se teší lenže ja mam opačné pocity. Pridem si ako špatná že mi chce pomôcť a ja si toho nevažim.. lenže pre mňa by bolo ideálne keby prišla až sa vrátim z porodnice s malým a trocha si urobíme systém . Som z toho nejaká špatná.
Vzhledem k tomu, že se u vás zdrží déle (nekolik týdnů?), tak za mě hodně záleží, jak bude ubytovana - jestli třeba máte v domečku pokoj pro hosty ideálně s vlastní koupelnou, nebo naopak v malém bytě bude v kuchyni na gauči a budete o sebe pořád zakopavat. A jestli si sama zařídí nejaky program na volný čas (výlety, kulturu...) nebo ji budete muset "zabavovat".
Chapu stres, mela bych ho taky. Na druhou stranu, potrebujes vyresit co s dcerkou v dobe porodu, jestlize chces mit manzela u sebe. Reseni s kamaradkou neni moc stastne, muze to byt dost velky zavazek. Zacnes rodit v noci, staci to sebe dostat do porodnice a uprostred noci budit kamaradku at za vami jede? Nic moc, prevazet uprostred noci dceru jeste horsi. Rano se dcera musi vypravit do skoly - rozhodne lepsi z domova. Pak par dni v te porodnici zustanes a je fajn vedet, ze si tam muzes jenom uzivat miminko, manzel byt co nejvic s tebou a nemusis se obavat jak s dcerkou. Nebo ja to tak alespon mam, ze kamaradky nerada zatezuju "dlouhodobejsimi" ukoly - a to tohle je.
Treba se to vyresi trochu samo, ze se bude taky uz tesit domu a jak se vratis tak koukne na mimco a sama "dobrovolne" odjede..
1) Jakto, že má tchyně koupenou jízdenku? Vy jste jí to už odsouhlasili? Nebo si to koupila po domluvě jen s manželem? Nebo aniž byste jí to odsouhlasili, tak si koupila jízdenku?
2) Tvé pocity jsou absolutně relevantní a v pořádku. Úplně tě chápu a máme to s partnerem stejně = ty poslední týdny si užíváme, jsme hodně jen spolu, protože víme, že brzy se to změní. Nikoho bych tu nechtěla a i Vánoce budeme slavit jen ve dvou 🙂
Po porodu si neumím vůbec ale fakt vůbec představit, že by tu s námi kdokoliv další z rodiny bydlel. Je to tak strašně intimní období, že bych to nesnesla. My třeba začneme s domácími návštěvami až po šestinedělí a až se na to budeme cítit. Všichni to respektují
3) vy tam máte extra dítě, to my řešit nemusíme. Máme jen štěně a pro to jsme domluvili na dva dny hlídání. Víme ale přesně termín porodu ( císař ) takže v tomhle to bylo jednodušší. Ale i když jsme nevěděli termín, byla domluva s kamarádkou, že prostě pejska přivezeme kdykoliv ( třeba i o půlnoci).
Kamarádku máte jak daleko? Nešlo by se s ní přece jen domluvit na časové flexibilitě?
4) Tchyni bych moc poděkovala, ale její cestu bych slušně zrušila. Vysvětlila bych jí, že bys byla raději sama s miminkem. Že ji moc rádi uvidíte později, ale že se na to tak brzy necítíš.. Stačí stručně.
To strašně záleží, jaký máte s tchyní vztah a jaké máš priority. Jestli chceš naprosto všechno podřídit tomu, aby manžel byl u porodu a nikoho dalšího nezatížit. Všemu vyhovět nejde. Podle toho, že máš z tchýně stres už teď, tak myslím, že Ti vadit bude a hodně. U nás byla poprvé návštěva po týdnu a bylo to akorát. Nedokážu si představit mít doma někoho pořád a ještě se o něj starat jako o návštěvu. Samozřejmě pokud bydlíte v paláci s domem pro hosty, tak asi ok. Tchýni bych řekla, že se na to necítím, mít doma někoho dalšího a zařídila si to jinak. U nás to bylo jednodušší v tom, že jsem manžela u porodu nechtěla, tak byl s dcerou. Ale normálně mě vezl do porodnice, takže i dceru jsme budili v noci, když mi začaly bolesti a jela s námi a pak s manželem zase domů.
Vsak at prijede na tu nezbytne nutnou dobu, budes v porodnici a mezitim odjede dom. Nic co se neda vykomunikovat. Jako nevis co s dcerou, manzela chces u sebe. Tohle je super varianta.
Tchyně zřejmě má dojem, že vám takto pomůže a vyřeší problém co se starší dcerou když budeš rodit. Mas dvě možnosti,snést doma tchyni, nebo možná nemít manžela u porodu. Je to tvoje volba a předpokládám, že tchyně si nekoupila jízdenku a nepozvala se k vám sama, nebo ano?
Není špatné chtít mít klid a čas na adaptaci s miminkem. Možná by stálo za to upřímně si s tchýní promluvit o tom, kdy by bylo pro vás nejlepší, aby byla u vás – určitě to pochopí.🙂
Jestli ji muž viděl naposledy před 4 lety, bude jí mít dost i on, to tak na 2 noci (pokud nemáte tedy ten izolovaný pokoj pro hosty). I dcera na ní není zvyklá, ne?
My sme meli stejnou situaci 2x - taky jsme slovaci zijici v ČR. Popravde radeji bych ozelela manzela u porodu (nebo alespon na zacatku porodu byt sama, jestli by pak dcerku nekam udal a pak by prijel) jako mit doma nekolik tydnu tchyni. Ja bych to popravde nedala ani s moji mamkou.
U nas se to nastesti vyresilo dlouhym prenasenim a vyvolavanym porodem. Ale plan byl, jestli to na mne prijde v noci tak pujdu sama a manzel by pak mohol dite/deti dat do skolky/skoly a prijet. Nebo to na mne prijde pres den kdy by deti byly v institucich a kamaradka by mi je pak vzala odpoledne. Nebo na vecer by je taky udala sousedum/kamaradce.
Zkus jeste popremyslet jestli by nebylo vhodnejsi reseni. Jestli se vubec nevidate (4 roky ne dlouha doba) pak by prichod tchyne na nekolik tydnu u mne vubec nepripadal v uvahu.
Já bych to zase tak černě neviděla...zvlášť jestli se manžel těší. Před porodem přijdeš o soukromí, ale to máte přeci i teď...přijde mi, že v tomto už naše a nová další generace ,,přehání,,. A neumí slevit, podělit se o tu rodinnou radost s těmi nejbližšími (jsou-li vicemene normalni). Vykryje ti porod, péči o malou, když budeš v porodnici. Neocení to i manžel? Většina chlapů se postará, ale raději jsou, kdyz to převezmou maminky (z jakékoliv strany). Po návratu z porodnice se s ní domluv, že zůstane třeba ještě 2-3 dny a pak odjede. Ať máte klid se zzit, pokud to tak cítíš. Měla jsem to takto u druhého porodu, tchýně přijela po mém porodu a starala se o starší. Po mém návratu domů bylo uklizeno, navařeno a věnovala se starší. Já v den příjezdu z porodnice byla úplně KO, 4 hodiny jsem spala (mrne na rukou taky). Malá totiž měla obrácený režim asi 2 týdny, takže tchýně hodně vypomohla první dny i v noci. Kdy jsem mohla aspoň dvě hodiny spát (porodnice byl očistec), u malé jsme se ve trech (ještě s manželem) stridali. Mohla jsem si jit s malou lehnout i pres den. Postarala se o starší. Přes den jsem pak domácnost přebrala hned já, vařila jsem, uklízela, to už jsem pak po ní nechtěla, dělám si to ráda sama, na výpomoci jsme se vždy domluvili. V tomhle je zlatá, že ví, kdy ustoupit. Mohla jsem se věnovat i starší, po kojení tu mladší měla na rukou...Neumím si představit, kdyby tam nebyla, byl by to očistec i doma. Manžel musel do práce, otcovská dovolená tehdy nebyla. Odjela za cca týden po mém návratu z porodnice. To už se srovnalo i to spaní v noci.
Mam deti s 8 letým odstupem (oba rychle porody do 2 hodin). Měli jsme domluvené sousedy, ze k nim starší šoupneme, ale když se rozjel v noci porod, nepodařilo se nám je zkontaktovat. 8mi letá zůstala sama doma s kočkou a my pádili do porodnice, měli jsme strach, at neporodím nekde na ceste. Moji rodiče dojeli domu do 20minut. Naštěstí předloni v únoru nebyl sníh, tak se dalo k nám dojet. V den porodu starší nesla do školy a další dny zvládali úplně v pohodě s tatínkem a za mnou do porodnice jezdili na návštěvy společně. Z druhého porodu jsem se dávala dokupy o hodně hůř a byla bych raději za návštěvu tchyně již v porodnici a ne ve chvíli, kdy dorazím domů, kde to nebylo nachystané podle mých představ (3 měsíce před porodem jsem musela ležet), navíc s krvácením a bolesti při každém pohybu, potřebovala jsem intimitu a doma jen ty nejbližší. Osobně si dovedu představit návštěvu tchyně před porodem, potom v porodnici, ale v době šestinedělí jsem chtěla být sama.
A nejdůležitější věc je: nesnažit se vše dělat sama, ale všechny okolo sebe zaměstnat, co nejvíc to jde. Což je bohužel lehké vyslovit, ale málokterá z nás tohle dokáže a pak jedeme nadoraz. Takže, jestli tchyně dojede, ať klidně žehlí výbavičku, vaří, uklízí. Nemusíš se cítit provinile, že Ty bys neměla něco zvládat. Přivedeš na svět nový život a to stoji spousty energie a dává smysl ji právě na porod následnou starost o miminko koncentrovat.
Ďakujem moc všetkým za názory. Budem sa snažiť všetko zahrnúť do jednej správy. Ako som pisala , s tchýni mam dobrý vztah . Každy den si zavoláme niekedy aj dvakrát za deň. Hovorím si že možno to je aj tým , že býva na SK a nevidíme se osobne? Manžel svoji mamu nevidel 4 roky tak viem že aj on bude rád ak príde. Čo sa týka toho že príde začatkem ledna (presnejšie 7 ledna) to se nejak tento termín “vydedukoval sam” 🤷🏻♀️navrhla to sama že ak by som rodila trocha skôr nech sme v klidu čo s malou. Manžel si u porodu moc praje byť a ja mu to nedokážem odoprieť. Keby šlo len o mňa, tak by som z praktických dôvodou manžela u porodu nemusela mať , aj keby mi to bolo ľúto. Šlo hlavne o to , že bývame na Vesnici a malá ma školu ve meste . Do školy ju vozíme a autobusom sama zatim nešla. Preto sme riešili aj to , ako bude do tej školy dochádzať . Začali sme trénovat i jezdení autobusom do školy.. Manžel si chcel rodičovskú dovolenu nechať až ma prepustia s malým z porodnice aby bol s námi doma. Ako som pisala bývame na vesnici a topíme drevom. Šlo aj o to aby si tu rodičovsku dovolenu vzal až po prepustení z porodnice aby obstaral topení a tchýně až budem v porodnici se postará o malu a zvyšné veci. Tchýňe bude asi spát s malou v pokojíčku je tam postel navíc a hlavne malá si to praje aby babička bola s ňou v pokojíku a na babičku sa moc teší.Ako som písala z mojej strany žiadna rodina není takže babičku ma len jednu ktorú skoro vôbec nevidí. (Tchýňe mala zdravotné problémy ale už je to OK) Ešte by mohla spať v obyvačke na gauči. Moja ideálna predstava je že až sa vrátime z porodnice domu tak by za pár dní odišla preč . Lenže ona termín kedy by šla od nás preč nepovedala a mne je to blbé sa spýtať kedy pojde od nás preč🫣
Ďakujem moc všetkým za názory. Budem sa snažiť všetko zahrnúť do jednej správy. Ako som pisala , s tchýni mam dobrý vztah . Každy den si zavoláme niekedy aj dvakrát za deň. Hovorím si že možno to je aj tým , že býva na SK a nevidíme se osobne? Manžel svoji mamu nevidel 4 roky tak viem že aj on bude rád ak príde. Čo sa týka toho že príde začatkem ledna (presnejšie 7 ledna) to se nejak tento termín “vydedukoval sam” 🤷🏻♀️navrhla to sama že ak by som rodila trocha skôr nech sme v klidu čo s malou. Manžel si u porodu moc praje byť a ja mu to nedokážem odoprieť. Keby šlo len o mňa, tak by som z praktických dôvodou manžela u porodu nemusela mať , aj keby mi to bolo ľúto. Šlo hlavne o to , že bývame na Vesnici a malá ma školu ve meste . Do školy ju vozíme a autobusom sama zatim nešla. Preto sme riešili aj to , ako bude do tej školy dochádzať . Začali sme trénovat i jezdení autobusom do školy.. Manžel si chcel rodičovskú dovolenu nechať až ma prepustia s malým z porodnice aby bol s námi doma. Ako som pisala bývame na vesnici a topíme drevom. Šlo aj o to aby si tu rodičovsku dovolenu vzal až po prepustení z porodnice aby obstaral topení a tchýně až budem v porodnici se postará o malu a zvyšné veci. Tchýňe bude asi spát s malou v pokojíčku je tam postel navíc a hlavne malá si to praje aby babička bola s ňou v pokojíku a na babičku sa moc teší.Ako som písala z mojej strany žiadna rodina není takže babičku ma len jednu ktorú skoro vôbec nevidí. (Tchýňe mala zdravotné problémy ale už je to OK) Ešte by mohla spať v obyvačke na gauči. Moja ideálna predstava je že až sa vrátime z porodnice domu tak by za pár dní odišla preč . Lenže ona termín kedy by šla od nás preč nepovedala a mne je to blbé sa spýtať kedy pojde od nás preč🫣
@jarka993 Tchýně asi sama neví, kdy půjde, do kdy ji budeš potřebovat nebo do kdy ona bude potřebná. Jak jsi to posala, tak si myslím, že to bude nakonec dobré, že tam babičku budete mít. Jenom si musíš jasně vymezit, kdy potřebuješ klid, kdy potřebuješ být sama a tak. 🙂
Já bych to zase tak černě neviděla...zvlášť jestli se manžel těší. Před porodem přijdeš o soukromí, ale to máte přeci i teď...přijde mi, že v tomto už naše a nová další generace ,,přehání,,. A neumí slevit, podělit se o tu rodinnou radost s těmi nejbližšími (jsou-li vicemene normalni). Vykryje ti porod, péči o malou, když budeš v porodnici. Neocení to i manžel? Většina chlapů se postará, ale raději jsou, kdyz to převezmou maminky (z jakékoliv strany). Po návratu z porodnice se s ní domluv, že zůstane třeba ještě 2-3 dny a pak odjede. Ať máte klid se zzit, pokud to tak cítíš. Měla jsem to takto u druhého porodu, tchýně přijela po mém porodu a starala se o starší. Po mém návratu domů bylo uklizeno, navařeno a věnovala se starší. Já v den příjezdu z porodnice byla úplně KO, 4 hodiny jsem spala (mrne na rukou taky). Malá totiž měla obrácený režim asi 2 týdny, takže tchýně hodně vypomohla první dny i v noci. Kdy jsem mohla aspoň dvě hodiny spát (porodnice byl očistec), u malé jsme se ve trech (ještě s manželem) stridali. Mohla jsem si jit s malou lehnout i pres den. Postarala se o starší. Přes den jsem pak domácnost přebrala hned já, vařila jsem, uklízela, to už jsem pak po ní nechtěla, dělám si to ráda sama, na výpomoci jsme se vždy domluvili. V tomhle je zlatá, že ví, kdy ustoupit. Mohla jsem se věnovat i starší, po kojení tu mladší měla na rukou...Neumím si představit, kdyby tam nebyla, byl by to očistec i doma. Manžel musel do práce, otcovská dovolená tehdy nebyla. Odjela za cca týden po mém návratu z porodnice. To už se srovnalo i to spaní v noci.
@anonym_887cff moc vam ďakujem . Je dobre vedieť že je niekto kto to mal tak ako ja a zvládnul to🙂
@jarka993 Tchýně asi sama neví, kdy půjde, do kdy ji budeš potřebovat nebo do kdy ona bude potřebná. Jak jsi to posala, tak si myslím, že to bude nakonec dobré, že tam babičku budete mít. Jenom si musíš jasně vymezit, kdy potřebuješ klid, kdy potřebuješ být sama a tak. 🙂
@galatea_a ďakujem za vaš názor
Ve tvoji situaci bych v tom opravdu hledala to dobre. Chapu, ze preferujes, abyste byli sami, ale vy jste prece sami uplne porad. Naopak tech par dnu pred porodem uz s clovekem nic moc neni, mala bude urcite rada, ze tam ma babicku, ktera se ji bude venovat a hraz si s ni a to ocenis i v prave tech prvnich dnech, kdy se budes potrebovat szit s miminkem. A vy s manzelem budete mnohem volnejsi, nebudete se muset stresovat tim, ze bude manzel uprostred noci prevazet malou a potom spechat z porodnice, aby se o ni postaral.
Ve tvoji situaci bych v tom opravdu hledala to dobre. Chapu, ze preferujes, abyste byli sami, ale vy jste prece sami uplne porad. Naopak tech par dnu pred porodem uz s clovekem nic moc neni, mala bude urcite rada, ze tam ma babicku, ktera se ji bude venovat a hraz si s ni a to ocenis i v prave tech prvnich dnech, kdy se budes potrebovat szit s miminkem. A vy s manzelem budete mnohem volnejsi, nebudete se muset stresovat tim, ze bude manzel uprostred noci prevazet malou a potom spechat z porodnice, aby se o ni postaral.
@ai30 uplne ste to napisala podle toho jak to mame a jak to cítim teraz. Ďakujem zato
@jarka993 já bych pomoc uvítala, když si to vezmu zpětně. Jinak myslím, že tchýně sama čeká, až se domluvíte, kdy už má jet se domů. Člověk neví, jaký bude porod, co po tom. Mně by se líbilo, že by se postarala o kuchyň a trochu o úklid. Protože teda manžel byl doma, ale protože jsme dělali rekonstrukci domu, tak 10 h denně v rodičovské dovolené dělal fasádu na domě 🤣🫣 určitě bych teda nemohla mít tchýni v obýváku. Protože já mám ráda poklizeno a to by mi to narušovalo, zvlášť okolo porodu a po něm. Ale v pokojíčku by mi nevadila. Brala bych to jako pomoc, klidně bych se s ní domluvila sobecky, jak bych si to představovala, určitě dobře vaří a nemuset stát u plotny, dát si pořádné jídlo a ty se můžeš věnovat jen miminku spolu s manželem první týden bude fajn ❤️ také se bude moct věnovat starší dceři, když teď ze začátku plno času zabere miminko. Brala bych to opravdu jako výhodu a klidně bych jí třetí den, když se na to budeš cítit, řekla, že bude stačit týden, že je skvělá, že pomohla a že může jet domů ☺️
@jarka993 já bych pomoc uvítala, když si to vezmu zpětně. Jinak myslím, že tchýně sama čeká, až se domluvíte, kdy už má jet se domů. Člověk neví, jaký bude porod, co po tom. Mně by se líbilo, že by se postarala o kuchyň a trochu o úklid. Protože teda manžel byl doma, ale protože jsme dělali rekonstrukci domu, tak 10 h denně v rodičovské dovolené dělal fasádu na domě 🤣🫣 určitě bych teda nemohla mít tchýni v obýváku. Protože já mám ráda poklizeno a to by mi to narušovalo, zvlášť okolo porodu a po něm. Ale v pokojíčku by mi nevadila. Brala bych to jako pomoc, klidně bych se s ní domluvila sobecky, jak bych si to představovala, určitě dobře vaří a nemuset stát u plotny, dát si pořádné jídlo a ty se můžeš věnovat jen miminku spolu s manželem první týden bude fajn ❤️ také se bude moct věnovat starší dceři, když teď ze začátku plno času zabere miminko. Brala bych to opravdu jako výhodu a klidně bych jí třetí den, když se na to budeš cítit, řekla, že bude stačit týden, že je skvělá, že pomohla a že může jet domů ☺️
@lucieevita moc vam ďakujem za názor

@jarka993 Hodně záleží na tom, jaký spolu máte vztah no. Já bych tady tchyni po porodu nechtěla ani za zlaté prase 😄. A to relativně spolu vycházíme. Asi ti rozumím, ale tohle už asi zpátky nevezmeš. Nastav si rovnou nějaká svoje pravidla a nebo hele naopak to bude fajn a budeš ráda, že ti po porodu pomůže třeba uvařit, uklidit. Podívej se na to i z té druhé stránky.