První vs. druhý těhotenství a doba poté. Jak jste to měly vy?

10. led 2021

Holky, padá na mě nějaká krize. Jsrm podruhé těhotná a mám strach, že to nedám. Minulý porod byl celkem ok, to ano, ale potom ten půl rok až téměř rok, to bylo strašný. Nemohla jsem se rozkojit, takže ten koloběh odsávání, vyvarování lahví, příprava mlika, krmení, pokušení se kojit, a miminko, které jsem musela pořád uspavat na rukách, akorát tak způsobil to, že jsrm byla tak dva měsíce v depresi, omdlevala nedostatkem spaknu a byla jsem k okolí dost agresivní a nepříjemná. Vůbec jsem si to období neužila a mám strach že se to bude zase opakovat. Jestli zase budu spát jen cca dvě hodiny denně a to ještě prerusovane, tak nevím jak to dám ☹️ taky potrebuju poradit jak uspavat mimino. Moje malá málokdy usnula bez houpání na rukách a při položení do postýlky se téměř pokazdy probrala.... Jak se tomu vyhnout? Kámoška položí dítě do postýlky a ono usne jako špalek. 😳 Nerozumím tomu☹️ ale prostě nejvíc se bojím toho nevyspani no☹️☹️ jak jste to měly vy?

me_druhe_ja
10. led 2021

Já měla super těhotenstvi bez problémů. Pak přišel strašnej porod zakončený oživováním. Na druhej den diagnóza genetické nemoci. A nekonečný návštěvy všech možných doktorů a vyšetření. První 4 měsíce jsem si sahla na dno. A jakoby syn chtěl "vykompenzovat" tyhle trable, tak je úplně vzorný dítě: až na první asi měsíc a půl az dva položím do postýlky a spí, nikdy nevyžadoval nošení, spaní se mnou (naopak ho rušíme), je veselej, nebrečí, bolení bříška měl 1x, samostatnej, společenskej, vydrží si hrát sám....Ale je prostě nemocnej na celej život. Teď mám za měsíc rodit, bude mu teprve 15m, a samozřejmě furt přemýšlím, jak to bude - strašně bych si přála naprosto odlišnej porod s naprosto jiným vyústěním. A co pak? Co když to bude přesně to ubreceny, nespokojený, nespavy a extrémně kontaktní dítě? Vůbec nevím, jak to zvládnu. 🤷 Já to neznám. 🤷 Jako asi nemá cenu se trápit dopředu. Někdo má děti úplně odlišné, někdo úplně stejne. Stejně hodně záleží na povaze dítěte - někdy to prostě nejde položit do postýlky a odejít, i kdyby ses na hlavu stavěla. Co jsem četla, tak je hlavně dobrý být během těhotenství v klidu a co nejmíň se stresovat - že prej pak často bývají děti podrazdene, nespokojené, ubrecene....Je fakt, ze já poprvé byla naprosto v klidu a vyrovnana.

atisak
10. led 2021

Zkoušela jsi šátek nebo nosítko? To mi pomáhalo. Na to kojení bych si už před porodem našla laktační poradkyni, aby ti s tím pomohla. To odsávání je fakt zahul ☹

autor
10. led 2021

@atisak Šátek na malou vůbec nefungoval, ale třeba na druhý mimčo bude.... Mám ho a určitě budu zkoušet. Laktační jsem měla dvě různý, u mne doma byly celkem cca pětkrát , prý jsrm vše dělala dobře. Správnou techniku jsem měla, dítě se prisavalo..... Jen prostě to mliko teklo tak minutu dvě a došlo. ☹️Ani jedna nechápala proč se mi. mliko prostě netvoří ☹️

syslounek
10. led 2021

Každé dítě je unikát. Mé dvě děti jsou jako oheň a led. To co bylo u dcery běžné, syn nedělá. Ten dělá problémy, kde dcera byla zlatíčko. Nemá cenu se dopředu nervovat, co bude.

aneta_v
10. led 2021

Byla jsem na tom podobně, první dcera narozená 34tt, neměla sílu sát, takže prvních 6 týdnů 8x denně - přebalit, zvážit, přiložit jedno prso, druhý prso, zvážit, odměřit MM z lednice, nakrmit, uložit (tehdy ještě usínala sama), sednout, odstříkat obě prsa a jít spát a v podstatě za hodinu znova 🤦🏽‍♀️ Masakr, nevyspalá, mrzutá, protivná. Pak se to začalo lepšit, když malá začala pít ode mě, tak už to netrvalo tak dlouho, ale pila třeba 45min. Postupem času to bylo lepší a lepší, pak se pro změnu přidalo malé přibírání, z příkrmů snědla kulový, já vynervovaná, že dítě nejí, jen se kojí. Do dvou let usínala u prsa, teď usíná tak, že mi hodí kravatu kolem krku.
A teď to druhé dítě 😁 Do 34tt jsem se v noci budila s hrůzou, že budu opět rodit předčasně a že ten maraton se starší dcerou prostě nedám. Od 34tt jsem se budila hrůzou, že nestihnu dojet do porodnice a porodim někde na cestě (první porod překotný), měla jsem zabalený pytel s dekou a ručníkem 😆 Rodila jsem skoro 39tt a tedy opět překotně, porodnici jsem stihla jen tak tak. Druhá dcera pila hned od začátku, přes den běžně neusne sama, i když občas se zadaří, večer uspávám opět na prsu, v noci nakojím a spí, vydrží aspoň chvíli ležet sama, to u starší neznám, prostě tabulkové dítě 🙏🙏 jsem se dvěma dětma vyspalá víc než s jedním, mladší jsou teď dva měsíce. Starší taky nebyla šátková a v kočáře standardně řvala půl hodiny než usnula, mladší je v šátku do 5 min tuhá a jakmile se rozjede kočár, je klid, ačkoliv hned nespí. Takže věř, že druhé dítě bude zlaté a bude to tak ☺️☺️

eva118
10. led 2021

Syn byl právě nespavé dítě, noci probrečel, já nevyspaná, špatně pil, uspávala jsem hodiny no utahaná jsem byla hrozně. Druhé jsem ale moc chtěla a dcerka se měla narodit, když měl syn tři roky. Taky jsem měla strach a byla úplný opak, dítě za odměnu. Usínala sama, kojení trvalo pět minut, hned si odříhla- syn neříhl nikdy, pak ho to tlačilo v bříšku, kojit se chtěl i hodinu. Neplakala, jenom v noci kvíkla, dala jsem prso, říhnutí, spalo se hned dál. Se dvěma jsem se vyspala víc než s jedním. Nestresuj se dopředu, je to zbytečné, povahu dítěte nezměníš.

cloo
10. led 2021

Ja nezazila problemy s kojenim,maly byl zlaty,ale nejake neduhy mel (doma mi nespal,jen v kocarku,v noci jsem ho taky musela uhoupavat na rukach, nocni desi, blil jak sakal). A ted druhy ten je milionovy. Vecer usina sam, necha me vyspat,coz strasne pomaha a ja to vse zvladam skvele. Pres den sice doma hur spi,ale jsem odpocata,tak mi to nevadi. V kocaru je uplny tuhon. Tak snad to bude tao ruzove i nadale.
Neprivolavej si to. Treba ti to vse vynahradi. A pokud ne, tak to taky zvladnes a casem bude lepe.

azanka
10. led 2021

Po prvním porodu trvalo snad čtyři měsíce, než jsem se srovnala. Kojení byl šílenej boj, který jsem po několika měsících oboustrannýho trápení vzdala. Byly dny, kdy jsem nevylezla z pyžama. Ve čtyři ráno odsávala mléko a vyvařovala flašky. Bolel mě celej člověk a pár měsíců jsem to nebyla já. Když jsem zjistila, že jsem podruhé těhotná (tentokrát naprosto plánovaně), přepadla mě totální panika a několik dnů jsem brečela. Není to snadný se dvěma pacholkama. Ale jde to. Nejvíc mi pomohlo, smířit se s tím, že prostě budu unavená. Že únava je normální stav. A taky to, že jsem se spoléhala hodně na intuici a míň na doktory. Tedy hlavně, co se týká kojení. Je nervózní, pláče, dám mu prso. A i přes menší problémy se to tentokrát povedlo. A uspávání se každou chvíli mění, určitě najdete svoje rituály. Drž se. Všechno půjde.

areh
11. led 2021

S každým mimčem je to opravdu jiné. S prvním synem jsem vstávala v 5:30, musel se pořád nosit a vyžadoval pozornost. Spal třeba 3x20 min. Děsila jsem se jak to bude s druhým a musím říct, že je to lepší než když jsem měla jedno 🙂 občas obě děti spí do 8mi (!!!). To jsem poslední tři roky nezažila. Druhý syn je pohodář a kliďas a neskutečně mibtu péči ulehčuje.
Chci říct, že to může být lepší než si myslíš 🙂

zoyee
11. led 2021

Malá mi spala celkem dobře, ale kojení bylo strašný, asi tak jak píšeš, přiložit, dokrmit, odsávačka, tulení a furt dokola. Laktační jsem tady taky měla a nakonec stejně nic, laktace nikde, akorát jsem z toho byla v depresi. Začátek byl strašnej, teď jsem 25tt a jsem připravena dát hned UM (pokud mi teda nepůjde kojit hned a mliko nebude stříkat až na chodbu). Možná mě někdo odsoudí, ale nehodlám se zbláznit.

anakolut
11. led 2021

@zoyee Ani nevíte, jak dobře tohle znám. Měla jsem přesně to samé u obou holčiček. U třetího dítěte jsem byla rozhodnutá naprosto stejně jako vy. Taky jsem říkala, že už to nenechám zajít tak daleko, abych se z kojení hroutila. A kupodivu syn se ukázkově přidával od začátku, ale mléka stejně nikdy nebyli dost. Takže prso bylo na uklidnění a na jídlo lahvička a taky to šlo. Rozhodně vás neodsuzuji a držím palce.

lucii10
19. led 2021

Promin,ale tohle nechapu. To,ze nemuzu kojit,neni konec sveta. Jak ja,tak muj syn, jsme byli na JIPce (kazdy samo na jine), kojeni nebylo mozne. Brala jsem to tak,ze je super,ze zijeme. Dostaval normalni vyzivu,na lahve jsem mela vyvarovaci "box", na ohrev vody ohrivacek atd. Take nespal v postylce,tak jsme si poradili jinak. Je tolik kolebek,prenosnych vecicek apod.,tim bych se ted v tehu nestresovala!

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru