icon

Těhotenství ve 42 letech. Zvážit interrupci nebo druhé dítě?

18. črc 2024

Jsem samozivitelka s šestiletým dítětem. Je mi skoro 43. Ex téměř neplatí a dítě vůbec nevida. Jsem na vše sama, nemám tady rodinu, mám jen matku která žije 170 km daleko. Jednou za tri týdny tam dítě vezu na víkend. Mám kamaráda s vyhodama, už asi 5 let. Nechce se angažovat, občas jedeme na výlet třeba, hraje si s mým dítětem a někam ho veme, ale nikomu mě v okolí neukazal, natož rodině. Myslím ze mi dost lze a mám pocit ze nejsem jediná koho má. Občas je na mě dost hnusny. Říká mi ze jsem stará atd- je mladší. Zjistila jsem, ze jsem s nim těhotná. Nechápu to, protože proběhl jeden sex tento cyklus a ještě jsem měla ms. O dítě které uz mám jsem se s ex musela hodně snažit. Navíc je mi skoro 43. Když “kamarádovi” volám, nezvedne to a prý určitě těhotná nejsem. Ale udělala jsem několik testu a všechny jsou pozitivni.. prý nemá náladu se mnou mluvit a žádné dítě nechce. Co se týká financí; mám občas problém vše sama Utáhnout i s jedním dítětem, ačkoliv byt je můj. Pracuji z domova a to jedine mi umožňuje zvládat peci o dítě. Je mi hrozne - zvažují interrupci. Od “kamaráda” se podpory asi nedockam a ani s nim už vlastně být nechci. On se mnou doopravdy vlastně být nikdy nechtěl. Co byste prosím dělaly na mem místě.. je to poslední sance mít druhé dítě, ale mám pocit ze bez pomoci rodiny a podpory partnera to nezvládnu. Už teď jsem často vycerpana a často nemocná..

Strana
z9
kamino
25. črc 2024

@mimco A vzhledem k věku, v případě nějakého postižení se udělá sbírka a bude se doufat, že se vybere dost...

glimmer
25. črc 2024

já osobně bych šla na potrat ... je mi 43 a neumím si představit mít v tomto věku dítě, i když jsme úplná rodina ... natož samoživitelka, když nemáš dostatek financí ani teď a nemáš ani podporu rodiny ...

enoli
25. črc 2024

@andrea97 ale taky psala, že finance už teď vychází jen tak tak. A už jeden otec dítěte neplatí.

ruzovyjednorozec77
25. črc 2024

@mimco ten shluk buněk je už ten daný Lojza nebo Karolína. Už má v sobě informací jakého bude pohlaví, vše. To že se ještě nedovyvinul neznamená že "to nic není" 🙂 jen si to lidi tímto argumentují, aby nemuseli mít pocit viny.

ruzovyjednorozec77
25. črc 2024

@enoli mimochodem kolem 8 týdne se vytváří nervová zakončení a diskutuje se o tom,zda už cítí bolest. Ve 12tt už ji cítí naprosto zaručeně. Co na to říct 🙂 zhluk buněk....

enoli
25. črc 2024

@ruzovyjednorozec77 já jsem ti o shluky buněk nic nepsala, byť také zastávám názor, že o dítě se jedná až ve chvíli, kdy je schopno života. Ale když už jsi mě oslovila, tak přece nemůžeš brát dítě jako trest. Navíc na něj mají být dva - resp. podle tvé logiky si "to nadrobili" oba, ale on se jaksi angažovat nechce a má to tedy odnes zakladatelka a její starší syn. Nesmysl.

mimco
25. črc 2024

@ruzovyjednorozec77 já jsem 4x o dítě přišla, přesto trvám na tom, že porodit za každou cenu je p.čovina. Život je dlouhý a zakladatelka nebude schopná pár let plnohodnotně zabezpečovat rodinu, taky to může zdravotně odnést ona i to dítě. Zodpovědné, pro jejich budoucnost, je podstoupit interrupci. A samozřejmě si pořešit antikoncepci…

ruzovyjednorozec77
25. črc 2024

@enoli promiň tebe jsem nechtěla označit 🙂
@mimco
Souhlasím že teď je to nešťastné. Říkám celou dobu, že by se měla zachovat zodpovědně a ten život přizpůsobit dvěma dětem. Zvýšit příjmy. To je celé 🙂 prostě být zodpovědná a nezabijet byť "shluk buněk" kvůli vlastní blbosti.

bonavoxa
25. črc 2024

Ten ,,shluk" buněk žije. Potom vás zákon také může označit za příliš starý, vadný,...shluk buněk. Nemusíme chodit daleko do historie, kdy Norimberské zákony zcela legálně určovaly, kdo je člověk a nadčlověk. Život má jen jednu cenu. Jednu možnost. Sex není tak důležitý, aby musel byt, třeba i s nějakým hej počkej.

mimco
25. črc 2024

@bonavoxa žijeme v civilizaci a 21. století, kde má, naštěstí to tak v ČR je, žena možnost se rozhodnout

bonavoxa
25. črc 2024

@mimco To nikdo nezpochybňuje. Má možnost se svobodně rozhodnout a nést následky svých rozhodnutí. S tou civilizovaností...jak v čem....nedá se upřít velký vědecký a technický pokrok. Co se týká lidstva, opakuje pořád ty stejné chyby.

andelka
25. črc 2024

@ruzovyjednorozec77 pocit viny..spíš někteří prostě ten rozdíl vidí. Přišli jsme o miminko v 19 TT a vím nabeton,že kdyby zemřelo později nebo po porodu nebo kdykoli potom, nesla bych to hůř. V těhotenství je člověk pořád v naději. Nic nemá jisté. V prvním trimestru tím tuplem. Chceš mi říct, že když těhotenství skončí v 1.trimestru , ať přirozeně nebo na žádost, je to stejné,jako když musíš porodit mrtvé dítě třeba ve 30 TT, nebo ti zemře dítko ve 2 letech..a když se to člověku stane víckrát? Má se z toho zhroutit? Komu tím prospěje?

andelka
25. črc 2024

Nést následky bude v každém případě. Je jen na ní, které pro ni ( osobně i v širším kontextu) budou snesitelnější, na co bude mít dost sil, odvahy, víry. Hlavně doufám,že s chlapama bude mít víc štěstí než doteď.

mimco
25. črc 2024

@andelka upřímně? Kdybych byla v situaci jako je ona, vůbec bych se nerozmýšlela a výčitky bych, ve smyslu, zabila jsem dítě, neměla. Sobě bych nadávala, že jsem debilní kráva a poučila se z toho a o to víc bych se snažila být ta nejlepší matka pro dítě, co mám doma a co taky žije bez otce, to ti říkám jako někdo, kdo podstupoval ivf, zažil několik potratů, byl na dně….
Nedopustila bych, aby díky mé debilitě, trpělo dítě, které už mám. Vyřešila bych to sama, nikdo by se to nikdy nedozvěděl.

andelka
25. črc 2024

@mimco asi tak no. Není potřeba to někomu říkat. Já teda při představě těhotenství, dítěte a všeho co to přináší mám úplně osypky. Akorát,že by to bylo čtvrté dítě ( ale někdo si nechá i to, i když je neplánované), po 40, v 3+1, nejsme žádní milionáři..zdraví mám jen jedno, už jsem celkem unavená, těším se, až budou děti samostatné, s nejmladším mě ZŠ teprve čeká,stejně jako zakladatelku..ty jo, úplně mě bere panika a doufám,že HA nezklame ( neberu ji jen kvůli ochraně, řeší mi i zdravotní potíže).. a to mám funkční rodinu, schopného chlapa ( který má ale taky své limity). No už abych byla po přechodu, bude klid.

bonavoxa
25. črc 2024

@andělka Mně je líto, co se ti stalo. Nechci se tě dotknout, ale musím ti otázku položit: Kdybys mohla tomu potratu zabránit, udělala bys to? Není to úplně stejné, při samovolném potratu ta tíha svědomí není jako při plánovaném rozhodnutí. Vždy jde o vědomí a dobrovolnost, které určují tu závažnost viny. Taky jsem měla z dalšího dítěte osypky, ale těšila jsem se hned od začátku. Prostě jsem tak nastavená...jako máma, A to mě ta realita semlela víc, než jsem doufala. Jsem unavená, hodně nadávám, rok jsem denně brečela, ale jsem si jistá, že budu žnout s jásotem.

xeniaborok
25. črc 2024

Ahoj, můj otec odešel z rodiny, když matka byla na začátku těhotenství mou druhou sestrou. Matce bylo 42, mě bylo 22, střední sestře bylo 12. Měly jsme s mámou hypotéku, kterou spolu platily. Otec neplatil ani alimenty na střední sestru. Mama pracovala jako makléřka do posledního týdne těhotenství. Porodila zdravé dítě, je ji teď 10 let. Matka nikdy tomu nelitovala, užívá si čas až do teď. Bylo to těžké období na začátku, ale zároveň moc hezké. Já bych udělala stejně rozhodnutí.

ruzovyjednorozec77
25. črc 2024

@andelka stejné to nejspíš / určitě není. Ale rozhodně to není mávnutím proutku, jako si ostříhat nechty a zbavit se "to" 🙈.

A tak strašně málo se mluví o těch nekonečných depresích, které žena může mít po CHTENEM potratu. Ta žena často potřebuje terapie, složená je jako domeček z karet, protože prostě zabít své dítě je proti přírodě, ať už si to okecava kdo chce čím chce 🙏 ale ty debaty se vážně zvrtly. Autorka by měla mít na paměti oboje. Nesoudim ji, jen si přeji aby spíš kopla do vrtule, holt se překonala, aby měly obě děti vše 🙂 a ikdyby. 18 let by možná živořilo, ale následných 60 prožilo třeba krásný zodpovědný život 🙂🙏♥️

ruzovyjednorozec77
25. črc 2024

Ty vole 😂😂 nehty... Co jsem to napsala...

andelka
25. črc 2024

@bonavoxa kdybych tomu mohla zabránit tak samozřejmě, ale to bylo dítě chtěné, plánované, milované a už jsme měli nějakou historii za sebou, měli jsme k němu citový vztah. Opravdu to je něco naprosto jiného, to nemůžeš srovnávat ani omylem.
A teda jestli je člověk unavený, denně nadává a rok brečí..tak si říkám,jestli není docela ok i rozhodnutí,si tohle odpustit.

andelka
25. črc 2024

@ruzovyjednorozec77 ne, to není a rozhodně to tady ani jednou nepadlo. Každý normální člověk to vezme jako prostě možnost, kterou má, nemusí se nikomu zpovídat ani zodpovídat, natož čelit představám ,že to vzal jako ostříhání nehtů. Není třeba to podceňovat,ani přeceňovat. To jak to žena bere, prožívá, zvládne a v sobě uzavře je naprosto individuální.

andelka
25. črc 2024

Vážně si někdo " pořídí" dítě s tím, že bude x let živořit ( a teda nejen ono, ale i ostatní členové rodiny)? A potom se to možná změní? Anebo taky ne,že, při takovém dětství a mládí. Já teda chci,aby se děti měly dobře,od narození, ne až za 20 let, možná.

enoli
25. črc 2024

@ruzovyjednorozec77 osobně znám asi 4 ženy, dvě po potratove pilulce, dvě po klasické interupci a žádná z nich žádné terapie nepotřebovala. Všechno ženy, které už mají děti, je mi 38-45.

andelka
25. črc 2024

@enoli já znám jen tři, rozumím důvodům, žádné trauma nebylo.
Ale je to takové ošemetné. Každý je jiný a někoho to semlít může. Zvlášť,když většina důvodů je vnějších a je to spíš o zklamání, nepodpoře okolí, nebo dokonce vyhrožování, manipulace..

enoli
25. črc 2024

@andelka já to chápu, jen jsem tím chtěla říct, že nelze smahem říci, že každá nebo většina žen má po chtenem potratu potřebu intenzivní terapie. Ano, není to jednoduché, taky se s tím musely srovnat. Dvě z nich mi řekly, že nejhorší to bylo, než potratily- že pak citily neskutečnou úlevu a pocit svobody. Já si naopak myslím, že žena, která potrat podstoupí, to už v sobě má srovnané a terapie nepotřebuje. Ano, srovnat se s tím musí vždy, ale těmi terapiemi bych moc nevyhrozovala. To mi přijde jako manipulace.

eviicka
25. črc 2024

@ruzovyjednorozec77 upřímně... nejsem si jistá, jestli je "zabití" plodu VŽDY proti přírodě, spousta samic bude spíše chránit za každou cenu už narozená mláďata... než ta nenarozená...

bonavoxa
25. črc 2024

@andelka Není, dítě není omyl. Prostě zatnu zuby, prohrabu se tím těžkým. Tomu se nelze vyhnout. Život takhle funguje. Neustále dokola. Všichni šťastní pořád nebudou. Ani nemohu všechny šťastnými učinit....nejsem pizza, Nutella,...

te_reza
25. črc 2024

Nečetla jsem všechno. Ale sestřenice má dceru, je jí 13. Otec sedí nebo smaží. Neposílá nic nebo jednou za čas třeba tři stovky. Je to bráno jakože "se snaží". To toliko k tomu, že má otec povinnosti a musí platit. Podle úvodního popisu by na tom zakladatelka byla dost obdobně.
@anonym mě bude 37 a mám jedno dítě, do dalšího bych už nešla, své důvody k tomu mám a to jsem v trvalém vztahu, po 40 už by to pro mě bylo vůbec tabu. Nikdo v tvých botách nechodí, z koníka ti taky účty nikdo nezaplatí a na státu a pomoci jiných bych to taky nestavěla. Musíš si sama sobě položit otázku, zda jsi schopná to případně zvládnout sama.

ai30
25. črc 2024

@ruzovyjednorozec77 O dite jde. Ale o to, ktere uz 6 let beha po svete a potrebuje zdravou a vyrovnanou mamu, ne o to, ktere ma zatim formu 8mm krevety.

ai30
25. črc 2024

@ruzovyjednorozec77 Ony ty 'nekonecne deprese' jsou spis primo umerne tomu, nakolik se clovek pohybuje v prostredi, ktere o interrupci mluvi zasadne jako o 'zabiti ditete'. 🤷‍♀️

Strana
z9