Tři děti - pořád se s tím nemůžu srovnat

8. čer 2021

Dobrý den,
mám dvě děti - 2 roky a 4,5 roku a za tři měsíce se mi narodí třetí. Ale pořád se s tím třetím nemůžu nějak srovnat. Mám pocit, že je to komplikace všeho, našich životů, životu našich dětí, každý se diví, že tři děti v téhle době a tak. Je mi to hrozně líto kvůli tomu miminku a věřím, že se to změní a chci, ale nedokážu se těch pocitů zbavit. Vždycky se cítím lépe a pak někdo pronese nějakou poznámku, jak mě lituje nebo podobné a jsem zase tam, kde jsem byla. Pořád všem říkám, že to zvládneme, že jsme si vždy přáli tři děti a je to tak, ale vnitřně se přiznám, že s tím takhle srovnaná nejsem. Ikdyz před rokem jsem si to třetí dokázala představit, teď se bojím. Chápete mě nebo byl na tom někdo podobně? Manžel se těší, děti také, finančně jsme taky zajištění, dětské pokoje máme dva, takže budou v jednom po dvou, což snad taky zvládnou, ale já prostě jsem se nějak přestala těšit. Moc mě to mrzí a chci to změnit.
Dekuju, pomáhá mi i jen to, že jsem se mohla vypsat.

zmrzlinka
8. čer 2021

To bude dobrý 💙💙💙

anakolut
8. čer 2021

Nebo se. Taky mám tři. To nejstarší bude už velký pomocník a to mladší skvělý parťák. To víš, že začátek je náročný, ale to je u každého

apemi
8. čer 2021

Já jsem třetí porodila před 3m, mám 3,5 letou dcerku a 6 letého syna autistu. Během těhotenství jsem měla taky pochyby, jestli jsem se s manželem nááhodou nezbláznili. Manžel je ze 4 sourozenců, já jsem jedináček - navíc rodiče už nemám. No k jádru pudla.... s narozením syna si to tak všechno krásně sedlo, až se dívím.❤

anakolut
8. čer 2021

Děťátka.

sigyn
8. čer 2021

To přejde, já měla podobné pocity, a to se mi mělo narodit 1. dítě. Když pak odezněly i poporodní deprese, tak tyhle pocity přešly také.

odula
8. čer 2021

Twe... Me by zajímalo jakej s odpuštěním pitomec pronese že tě lituje kvůli tomu že čekáš třetí dítě?? 🤦 Neboj hele, my máme taky tři. Někdy je to trochu mazec páč ty starší už jdou do puberty, ale třetí je naprostý zlato. Tvoje starší jsou zatím malý, zas taková komplikace to nebude - nebo proč myslíš že vám to zkomplikuje život? Auto? My jsme díky tomu objevili Toyotu ;) ale ne, vážně, proč myslíš že vám to zkomplikuje život?

levandule_k
8. čer 2021

Díky covidu je ta doba zvláštní, nejistá, tak chápu, že máš strach, ale pokud jsou finance ok, neviděla bych to jako problém. A lidi, co tě litují, pošli k šípku, stejně nechtějí slyšet tvé argumenty a jsou přesvědčeni o své pravdě.

Já osobně nemám ráda, když mě někdo lituje, protože litování bere energii.

To zvládneš a bude to dobré.

jarla
8. čer 2021

Prostě ses nechala otrávit a nahlodat těmi lidmi, kteří se diví, že budete mít třetí mimčo. Hlavu vzhůru, přestaň pochybovat a začni se těšit. Pomysli na ty, které nemají štěstí a nemůžou mít ani to jedno jediné, ty by s tebou měnily z fleku. Kolik z těch lidí, kteří se tak diví opravdu 3 děti maj? Lidi se pletou do všeho, prostě do všeho, dělaj závěry a soudy, které jim nepřísluší a řeší věci, do kterých jim nic není, tak to prostě je, pomáhá,když takové eliminuješ a pokud to nejde, tak jedním uchem tam, druhým ven a nebo narovinu a asertivně řekni, že jim nic do toho není, že je to tvůj život.

antoinet
8. čer 2021

Připrav si nějakou obdobně stírací hlášku jakože "je mi vás opravdu líto, že máte jen dvě děti, to vám to nejhezčí období v životě strašně brzo skončilo, ne?" a třeba lidi trkne, jak byli nezdvořilí.

emamaira
8. čer 2021

Nevím, čemu se kdo diví, že budete mít 3 děti. V mém okolí má naopak hodně rodin 3 děti, všechno rodiny fungující, sociálně a finančně v pohodě. Vrať se k důvodům, proč jste miminko chtěli, bude to dobré 🙂

darkwitch
8. čer 2021

Nějaké pochyby jsou normální, taky,si říkám jak to se třemi zvládneme a jak to zvládne budoucí prostředni, ale člověk se tím nemůže nechat moc deptat. Na miminko se určitě těším. Je pravda, ze v okolí jedine pochybnosti vyjádřil tchán a jinak nikdo řeči nemá i když v mém okolí jsou tři děti celkem běžně. Občas se někdo podivi, ale spíš, ze si nevšiml, ze čekáme a teď najednou s odlozenyma bundama je ten pupek vidět...

janina228
8. čer 2021

Už to teda nestíhám, ale mít tři děti takhle blízko sebe bych si přála 🙂.. vidím v tom jen výhody!!! Takže opravdu upřímně nechápu, proč někdo v tom vidí problém..

orisek56
8. čer 2021

A oni ti ty děti budou živit? Promiň, jsem na tom mnohem hůř než ty. Narozdíl od vás naše děti nemají ani pokojíček a spí v kuchyni na patrové posteli, jinam nemají kde, hračky v úložným boxu postele, to je celé jejich království, tlačíme se v mini prostoru, bez zahrady, na oblečení každého z nás mám jednu poličku ve skříni, takže hadry automaticky zmackané. Najít jinou nemovitost je nadlidský problém už skoro dva roky. Chtěla jsem jít do práce, abych pomohla dosáhnout na ještě větší hypotéku, prodělala jsem těžší covid z kterého si nesu následky a stejně jsem hned po něm nečekaně otěhotněla. Byla jsem z toho totálně v prdeli, kdyby nebyl muž takový jaký je a neřekl mi že na sebe vezme větší břímě, jen ať se uklidnim tento dame, tak nevím teda. Jsme sami, zadne hlídání nemám a to vůbec, protože rodiny mají zrazu rádi své pohodlí a lenost ve svém bohatém svete, nezastavim se od rána do noci, protože muž je od rána do noci v práci. A stejně když jsem ve čtvrtek skončila na pohotovosti, měla jsem o male strach a představa, že bychom o něho přišli se mi nelíbila a desila. Co na to říká okolí nebo rodina je mi s úsměvem u prdele. Oni si všichni žijí pohodlný život a jen kafraji jak by, se mohli mít lépe chudáci sobecky, ale nikdo nám nikdy nepodal pomocnou ruku, takže mě kecy okolí nezajímají, spíše vytáčí doběla. Živit děti budete sami, satit taky sami a vychovávat taky, vy máte to břímě na bedrech, ne pokrytecké okolí.

orisek56
8. čer 2021

Jo a děti mám hodně malý věkový rozdíl

treasurka
Autor odpověď smazal
Zobraz
potaplice
8. čer 2021

Taky jsem měla podobné myšlenky, když jsem čekala druhé a třetí. V těhotenství je to normální.

marselina
8. čer 2021

Také teď čekáme treti, ale je vysněné, vytouzene, vymodlene a i my pojedeme úplně úplně od začátku. Jeden syn ma 15 druhy 12.
Lidi kolem neposlouchej a tes se na miminko jak nejlíp umíš.

verusak87
8. čer 2021

Máme děti 6, 4 a 2 roky. Chtěli jsme je brzo po sobě a jsem ráda, že je máme. Nikdo se nikdy nedivil, že jsou tři. Kolem nás mají lidi hodně tři děti. Už si spolu všichni krásně vyhrají. Samozřejmě je to i náročné a i se všichni tři hádají, ale to dělají i dvě děti 🙂

vikinkav
8. čer 2021

Cekam treti, detem je ted 2 a 3,5, takze budou pekne po sobe. V prvnim trimestru mi nejak jely silene hormony, bylo mi zle a opravdu jsem byla presvedcena, ze jsme se s manzelem zblaznili! Ale uz bylo zadelano 😄 Ted jsem ve druhem trimestru, mimco se ma narodit v zari a ja se moc tesim. A kdyz nekdo reaguje prekvapene nebo by me litoval, tak me to jeste posiluje a pripadam si jako machr, jako supermatka, superzena ze jsem se tak rozhodla, a ze to s manzelem takhle chceme 😄 U nas v okoli maji vsichni teprve prvni ditko, max dve a nikdo o tretim nemluvi, tak uvidime 😊 Kdyz jsem mela krizi, koukala jsem treba na youtube na videa zen, ktere maji vice deti, objednala jsem si Bachovy kapky na uklidneni, hodne odpocivala nebo naopak mluvila s kamaradkama, abych se rozptylila 😉

hankaros
8. čer 2021

Mám tři po dvou letech, třetí je neplanovany bonus. Srovnat se s tím bylo v těhotenství náročnější, ale jakmile se narodil, vše bylo, jak má být. Málo rukou budeš mít pořád, ale to máš i se dvěma. Já furt říkám, že dát dítěti do života dva partaky, o které se může opřít, až my tu nebudem, je nejvíc. Pro tebe bude náročný první rok, možná dva, ale oni mají sourozence na celý život. Řeknu ti, od půl roku je to v pohodě, zabavi se všichni spolu.

malanoha
8. čer 2021

Tri deti jsou krasne pozehnani❤️

autor
8. čer 2021

Moc děkuju za odpovědi a povzbuzení! Opravdu, pomáhá mi to. Pravda je taková, že já jsem prostě asi srabík a dost mě ovlivňuje to, co mi kdo řekne. A když mi někdo řekne, že si nedokáže představit, jak budu zvládat s miminkem a dvouletým vozit nejstarší do školky nebo když mi moje mamka říká, jak vidí v práci ty ženský se třema a více dětma, jak mají zničené zdraví a proto se o mě bojí, apod. a já vím, že já to tak nemám a i oponuju, ale stejně to ve mě nechává ty pochybnosti a pak je mi z toho smutno. Nebo že jsme dobrý, že v tyhle době budeme mít tři děti, že jsme mohli ještě pár let počkat, atd. A já bych si právě přála, jak píšete, si připadat, že jsem dobrá, že se toho nebojím a vím, že to zvládnu, ale je to naopak. Nebo jako vím, že to zvládnu a nemám pocit, že dětem něco obětuju nebo tak, ale někdy si říkám, že by to bylo jednodušší, kdybych nečekala třetí miminko. My právě v okolí ani nemáme rodiny se třemi dětmi.
A když se mě pak ptáte, v čem si vlastně myslím, že to třetí dítě bude komplikace, tak já sama za sebe ani moc nevím, asi to mám z těch jiných hlav. Vím, že to nebude lehký, naopak, ale považuji se za dobrou mámu, která to zvládá dobře ty dvě děti, co už mám, ikdyz mě někdy doženou ke křiku, který nechci, ale stejně, mě být s nimi naplňuje úplně nejvíc. Proto jsem se i možná zalekla toho, že třetí bude komplikace v tom, jak moc se jim budu věnovat, že tohle léto bude s těhotnou mámou s velkým břichem spíš takový línější a ne žádný velký výlety a akční dovolený a tak. Moc si všechno beru.
Každopádně děkuju, já to vnitřně cítím, že až tu bude s námi a bude nás pět, že budeme kompletní rodina a já se budu muset naučit, že ikdyz dám najevo před někým, že jsem třeba unavená, tak ať si myslí, co chce, protože já budu unavená z toho, že si tvořím vzpomínky se svoji velkou rodinou.
No ale bude to těžký, být nad věcí, znám se 🙂

guliii
8. čer 2021

Hele lidi vždycky budou něco mít. Když bys měla jedno dítě budou ho litovat že nemá sourozence, když bys měla dvě stejného pohlaví budou tě litovat že nemáš páreček, když jsou tři je to taky špatně. Vždycky se něco najde. Takový lidi si myslí že oni jsou nejlepší a budou si to myslet i kdyby ses stavěla na hlavu. Takže se na ně vykašli. Klidne jim řekni že je taky litujes že mají jen jedno, nebo že bydlí v bytě a ne domě, nebo nevím co. Třeba pochopí. A k miminku pracují ti hormony a neumíš si představit jak to potom bude. Neboj nic se nejí tak horké jak se uvaří. Uklidni se a dychej. Vzpomeň si jaká jsou ta miminka roztomilá, voňavá, na první úsměv. I když to bude náročné, bude to také krásné. Vše co za něco stojí není jednoduché.

guliii
8. čer 2021

Jinak já mám kolem sebe rodiny se 3,4,5 i 6 dětma. A opravdu to nesou žádní chudinky. Vše jsou děti plánované. A mají se velice dobře. A matky nemají zdravotní problémy z péče o svoje děti. Doufám že i my budeme šťastlivci se 3 dětmi.

panihk
8. čer 2021

Tři děti jsou super. Ano, je to náročné, ale nelituju vůbec. Mají jeden druhého (a třetího) a to je nejvíc. 🙂

felixfelicis
8. čer 2021

Neumějí si představit, jak budeš vodit do skolky - tak ať si nepředstavují, když nemusí🙂 Bylo to někdy zajímavý, když jsem měla nespici mimino na ruce a do toho do schodů postrkovala osmnactimesicniho, ale přežili jsme, holt nejstarsi už se musel komplet obstarat sam. Vsichni na mě byli milí, pouštěli mě do dveří...ted kdyz trojka chodi, už je to pohoda. Další maminka ze třídy má nejmladsi děťátko o rok mladší než moje a zvládá krásne. Pak je tam jedna s detmi hodně blízko u sebe, nechává malose ve dvojkocaru venku a oni na ni čekají, ani nemuknou 🙂 To víš, že se to zvládne. Fakt to poustej jedním uchem tam, druhým ven.

rebe
8. čer 2021

Naše třetí bylo vytoužené a celá rodina jsme se na něj těšili, ale obav jsem měla taky plnou hlavu a občas mě napadlo, jestli to nebyla strašná chyba a o co všechno děti připravíme. A opravdu o něco přišly, v zimě jsme kvůli miminku mohli na sjezdovku jen na pár hodin, v létě jsme museli oželet výlety na kolech. Nevadilo jim to ani na vteřinu. Nevadil jim dělit se o mě, nevadilo jim přepustit malé postýlku, nevadilo jim dát jí své miminkovské hračky, nevadí jim dělit se, starat se, hlídat a pečovat. Naše třetí je největší dar, jaký jsme mohli dostat, až díky ní je naše rodina kompletní. A upřímně, trochu je mi líto každého, kdo takovouhle sourozeneckou trojku nemá. Já si nedovedu představit nic dokonalejšího.
Takže se za své obavy nestyď a klidně se jim poddej. Poplakej si a neboj se přiznat, že se bojíš. Jako jo, je čeho, bude to náročné. Ale dovolím si předpovídat, že za rok touhle dobou už se tomu budeš smát.

inkheart
8. čer 2021

Já mám zatím jedno, ale doufáme v 4 - takže pokud jste blázni vy, fakt nevím, co jsme my 😂 ale názory jiných mě nezajímají, pokud jim něco vadí, řekla bych jim, že mě nezajímá jejich negativismus a materialismus a ať si mají tolik dětí, kolik chtějí, stejně jako my 🤔😘

fifinka2020
8. čer 2021

@odula Hehe, muzu se pripichnout a mimo tema se zeptat, jakou Toyotu mate?🙂 My mame malickou, ale jsme s ni strasne spokojeni, tak se rozhlizime dal (cekame prirustek 🙂

autor
8. čer 2021

Já vám všem děkuju, fakt se hned cítím líp! Ani jsem tomu nevěřila, pořád jsem přemýšlela, jestli sem napsat, ale teď jsem ráda. Bojuju s tím cely život, nebrat si tolik k srdci to, co mi kdo říká nebo co si myslí a i když jsem měla pocit, že s dětmi se to teprve začínám učit, tak tohle třetí těhotenství mi v tomhle směru dává zabrat. Asi i proto to třetí miminko přišlo, pořád se mám ještě co učit 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru