Vztek a rozčilování v těhotenství

janalov
25. říj 2016

Ahojte holky, trápí mě problém, který nemám s kým probrat, snad mi poradíte nebo přispějete svou zkušeností. Jsem poprvé těhotná, 21. týden, dvojčata. Od začátku je to těhotenství velmi náročné fyzicky i psychicky. Nevím, jestli je to tím a navíc velkou izolací od lidí, ale bývám dost vzteklá a rozčiluju se, i když vím, že bych neměla. Vždycky si to pak strašně vyčítám, strašně se bojím, jestli to nějak neublížilo miminkám a ze vzteku a rozčilení se stávají obavy a pláč. Vždycky si řeknu, že se to nesmí stávat, ale nahromadí se to znovu ani nevím jak 😢 máte nějakou radu? Myslíte, že můžou být děti v pořádku a zbytečně se pak tak bičuju?

veruzou
25. říj 2016

@janalov ahoj, já jsem taky těhotná poprvé a asi stres a rozčilování neprospívají ani nám, ani dětem, ale znám to taky... hlavně mám hodně stresů v práci, snažím se to "rozdýchávat", ale párkrát vybuchnu.. Člověk si to nemůže moc brát, snažím se nerozčilovat a když už, tak se nechci tím trápit, protože to podle mě taky není dobrý, se pak litovat... Musíme se snažit, nerozčilovat a netrápit se pak možnými následky 🙂

luci138
25. říj 2016

Já jsem taky vzteklá, ale co jsem doma je to lepší

diva_ziva
25. říj 2016

@janalov Urcite by som sa aspon potom netrapila, pretoze to je zbytocny stres a hnev navrch. Ja ked sa zacnem nejak rozculovat alebo stresovat, tak sa to snazim miminku vysvetlit, ze co sa deje a ze jeho sa to netyka, ze sa nema bat. 🙂 Samozrejme, je lepsie byt v klude, ale hold ked sa nepodari, tak sa tym uz urcite nebicuj. Na tvojom mieste by som skor popremyslala, co mozem v zivote zmenit, aby som bola menej nastvana. A skusit si viac dopriavat veci, co mas rada - relax, knizka, dobry film, cokolvek - to uz vies najlepsie sama, co ta ukludnuje.

janalov
autor
25. říj 2016

Holky díky, je to těžké, ale opravdu se snažím :( aktuálně mě často rozčiluje náš nový pes, dělá naschvály, zkouší naši trpělivost... měl být venku (a taky bude), ale kvůli selhání dodavatele plotu musí být dočasně doma, kde demoluje náš nový pracně vytvořený domov :( věřím, že až bude venku, tak snad budu klidnější...

drakenn
25. říj 2016

Já měla první těhotenství hodně hektické, bylo plné stresu a hádek. Odnesl to můj syn. První tři měsíce byl plačtivý, neukonejšitelný, mrzutý. Dodnes si to vyčítám.
Tak si zkus rozmyslet, jestli ti to tvé rozčilování stojí za to. Ubližuješ tím totiž nejen sobě, ale i svému děťátku.
Napravovala jsem to dlouho - mazlením, společným spaním, nošením v šátku a dnes je mu 9 a je to báječný veselý sebevědomý kluk.

78marcela
26. říj 2016

Ja byla behem tehotenstvi taky psychicky uplne mimo. Dcerka byla vymodlena, po sestem IVF se teprve povedlo,ale tehotenstvi bylo velmi komplikovane a ja to proste nezvladala. Ac jsem bezne klidna a vyrovnana,v tehotenstvi ze me byla furie..a doslo to az tak daleko,ze jsemkricela,at to dite ze mne nekdo vynda, ze uz proste nemuzu..
Mela jsem po zdravotni strance problemy, male vychazely spatne vysledky...mam clanky v blogu, kdyz si budes chtit pocist.
Dnes myslim, ze to byl tak velky strach,ze se neco stane, ze se proste musel nekde ventilovat. Zklidnila jsem se vpodstate az po dosazeni 30.tydne, to uz jsem vedela, ze kdyby se narodila, uz by s nejvetsi pravdepodobnosti byla v poradku a zachranili by ji.
Do tedoby to bylo peklo. Pro me bylo tehotenstvi nejhorsim obdobim v zivote,poprve jsem uvazovala o odborne pomoci psychiatra..mela jsem strach, ze se ty moje stavy mohou po porodu zmenit v laktacni psychozu..ale nastesti to po tom 30.tydnu preslo.
Byla jsem si jista, ze mala bude vynervovane brecici dite..ale vubec. Byla klidne miminko, spala krasne, od 3.mesice celou noc, ted je to vesela uzasna holcicka.
Drzim pesti at to zvladnes lepe nez ja..ony ty hormony jsou proste zly a s clovekem delaji divy.

nuggett
26. říj 2016

Já se vztekam taky. Hormony do toho nervy v práci, všude slyším ať se nerozciluju že to škodí mě i mimcu a to mě štve ještě víc 😂 já jsem člověk který není schopný ten vztek a nastvanost držet v sobě pak to odnasim fyzicky na zdraví a jsem ještě víc a víc nakrknuta. Takže já to mám jednoduché... Vzteknu se zanadavam si jací jsou všichni neschopní Id*oti 😁 a za pět minutjsem zase v pohodě a jako milius 😂 a pak je mi faaajn 😂

lebakaj
16. lis 2016

Připojuji se, první těhotenství, první trimestr. Nervy na pochodu, hnusná, zlá vzteklá, v práci i doma na partnera. Čím víc na něj chci být milá, tím víc se mi to nedaří a divím se, že mě ještě nezabil. Vážně by na to měl nárok, já na jeho místě bych si už dala pár facek 😀 Za chvíli mě to přejde, ale to už to v něm bublá a není kroku zpět.
A pak se nervuju, že ubližuju miminku a že kvůli mě bude neurotické a nemocné, je mi do pláče a nesnáším se za to, jaká jsem.
V práci to samozřejmě ještě neví, i když si myslím, že jim to brzy dojde, protože ty změny v chování to křičí do celého světa.
Zavedla jsem si novou metodu. Ráno se probudím a řeknu si, že budu mít hezký den, podívám se do zrdcadla a povím si - ideálně nahlas, že jsem hodná, milá, zdravá a že se mám ráda. I když se přítel každé ráno tváří jako kakabus, protože nemá ráno rád, sám vnímá tu změnu ve mně.
Důležité je nemyslet na to, co nechci, ale na to, co chci, zní to jako kecy, ale fakt to pomáhá 🙂

pet359
30. lis 2016

@lebakaj jak to tak čtu...jsem na tom úplně stejně...až je mi někdy ze mě špatně a dala bych si pár facek 😢 😂

lebakaj
2. pro 2016

@pet359 u mě se to pak docela začalo lepšit, tak lepší být hnusná hodně a chvilku, než málo, ale pořád 🙂 bude to lepší, uvidíš 🙂

tinaprofi
2. pro 2016

Asi nikdy jsem nebyla vetsi flegmous nez v tomhle tehotenstvi s dvojcaty 🙂))) ja jsem teda flegmatik i normalne, ale umim byt dost impulzivni / bouchnu a za 5 minut o tom nevim/ ...ted uz ani neboucham 🙂)))) modlim se, aby mi to vydrzelo 😂😂 to jsou proste hormony, na kazdeho pusobi jinak...vydrz, nic netrva vecne 😉))

veruzou
18. led 2017

Tak ja si myslela, že je po vzteku, ale dnes jsem se tak nastvala, ze uz hodinu vzteky brečím a ne a ne se uklidnit... Snad to brzo přejde, protože jinak z toho asi porodíme ☹

diva_ziva
18. led 2017

@veruzou Tak ten hnev vybi! Trieskak do vankusov, kric, nadavaj, vyklepaj nohy, ruky, tras sa. Akykolvek fyzicky pohyb je dobry na vypustenie emocii. Bude ti lepsie a nezostane to v tebe sediet. Miminku mozes vysvetlit, ze sa potrebujes poriadne vyvztekat a potom ti bude lepsie. ;)

veruzou
19. led 2017

@diva_ziva já jsem se pěkně "vybrečela a vyřvala" do polštáře, manžel už spal a nemám moc možnost se zavřít jinde, ale bylo to teda peklo..dneska se snažím malou uklidňovat, že o nic nešlo, jen že je máma hysterka 😀

balrozka
30. led 2017

Jsem rada, ze tenhle problem nemam sama. Manzel je ze mne hotovej. Ten se skoro nevzteka, ja naopak. Jemu to pripada neadekvatni, tak mi to rekne, ze se rozciluju zbytecne. To uz jsem pak dobela. Kdo rozhoduje o tom, co je normalni nebo hodne vzteku? Podle koho se to ridi? Podle toho, kdo se vzteka mene? 😖 Neskutecne mne rozciluje nas 17 lety kocour. Rano rve na cely byt, ze chce pustit na chodbu, tam hulaka deset minut jak muezzin, aby se pak zase nechal pustit zpatky, pripadne se nam msti za to ci ono tim, ze se vykadi mimo zachod. Varit v klidu se neda, i kdyz se nazere, otravuje a plete se pod nohy a rve, aby neco dostal - ode mne nic, manzel se obcas smiluje. Uz jsem na nej alergicka. Mame jeste mainskou kocku, o te clovek skoro nevi. Takze resim, jestli nedat kocky pryc, nez se prte narodi. Bojim se, aby ho nezalehly a nebo neskrably pote, co pouziji zachod. Jsou sice odblesene, odcervene a toxoplazmozu urcite nemaji, ale i tak... Nechali byste si je nebo byste je dali do dobrych rukou?

janalov
autor
30. led 2017

@balrozka ahojky 🙂 jestli platí, že jsi v 21tt, tak pro tebe mám vcelku pozitivní zprávu - po pár týdnech se to uklidní, alespoň u mě to tak bylo... jsem ráda, protože nejhorší pro mě byly ty výčitky po tom, co jsem se zklidnila. Jsem opravdu překvapená, co ty hormony dovedou. Co se týče koček - dát je pryč je až to nejkrajnější řešení, na které je vždycky času dost. Uvidíš, jak se budou k miminku chovat a jak ho budou brát. Samotné bych ho s nimi ale určitě, zvlášť v začátcích, nenechávala. Samozřejmě, že miminko je na prvním místě... Doufám, že i tobě se zanedlouho trochu uleví a myslím, že i na tu situaci s kočkami se pak budeš koukat trochu s klidnějším pocitem 🍀

balrozka
30. led 2017

@janalov ahoj, ano, platí. 🙂 Děkuju moc za povzbuzení - zní to fakt dobře, že by to mělo po pár týdnech postupně odeznít. Myslím, že přestanu taky vyšilovat, až se dostanu na hranici, kdy by děcko přežilo i předčasný porod (myslím 28. týden aspoň). Hormony jsou fakt neuvěřitelná věc. 🙂 Moc držím palce na březen!!! 😉

amabilis
30. led 2017

Ahoj holky, mám tři děti a při všech těhotenstvích jsem byla "vzteklá". Ono je to tím hormonálním rozpoložením, člověk je přecitlivělý a raguje celkově jinak, než by měl a chtěl. Nijak si to nevyčítejte, ono se to zas srovná. Nejhorší jsou ty začátky, kdy je člověk unavený, nevrlý, je mu špatně a tak. Před porodem je pak ztahaný taky, ale už je mu všechno jedno 😂

janalov
autor
30. led 2017

@balrozka děkuju a držím palce ať je brzo líp 🙂 my už budeme nejdéle za 2 týdny mít dvojky u sebe 🙂

balrozka
11. bře 2017

@janalov Tak doufám, že všechno dobře dopadlo a máte "dvojky u sebe". :D Nálady se fakt upravily, už je to lepší. Ve středu začnu 28. tt, malá dělá vždycky na UZ psí kusy, takže jsme měli "veselou příhodu z natáčení", když mi doktorka kontrolovala děložní hrdlo a najednou se tam z druhé strany objevila ručička... Malá zkoušela, kam to vede. :D

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru