Nejíst či jíst v těhotenství nivu a hermelín?

19. listopadu 2013 
Ahojky, teď mi říkala kamarádka, že by se v těhu neměla jíst niva a hermelín. Nevíte proč? Mě totiž hermelín hrozně chutná i při těch nevolnostech, co mám. Nivu nejím.
1. čer 2007 ve 12:45  • Odpověz  •  To se mi líbí
tak já hermelín první 2,5 měsíce zbožnovala...jedla jsem ho často...i obalovaný s bramborem když se šlo na oběd...nebylo mi dobře, ale na ten jsem měla chuť pořád...i na saláty...,nivu až tak ne, ale pokud někde byla, tak jsem to taky nekoumala...jím všechno jako dřív. Jen nekouřím,nepiju alkohol a piju kafe bez kofeinu.
Nic se nemá přehánět, ale každá na to máme asi jiný názor...tak jako na všechno
já Ti radím jez to, na co máš chuť...o co si tělo řekne
1. čer 2007 ve 12:49  • Odpověz  •  To se mi líbí
Myslím si že kamarádka to nejedla protože jsou to plísňové sýry, ale já bych si to taky dopřála
1. čer 2007 ve 12:50  • Odpověz  •  To se mi líbí
Holky vy nevíte nic o listerióze? ta se právě může ojevit v plísňových sýrech a v těhotenství bych toto vůbec nejedla
1. čer 2007 ve 12:53  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
Kachnik-těhotná by neměla jíst nepasterizované a plísňové sýry kvůli riziku listeriozy (viz medializace případů v prosinci 2006)

Já osobně jsem tyto sýry vyřadila ještě před tím,než se o tom začalo mluvit-pro můj klid duše..
Ale listerie tuším hyne při 70°C,tudíž smažený hermelín by problém být nemusel...
1. čer 2007 ve 12:54  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Myslela jsem, že listerióza je v nepasterizovaných sýrech, salátech z majonézy atd. Je smutné, že dr. na nic takového neupozorní...
1. čer 2007 ve 12:55  • Odpověz  •  To se mi líbí
Jak píšou holky, je to nebezpečné kvůli listerioze. Ale jen tedy, pokud tyto sýry nejsou tepelně upravené. Smažený hermelín nabo např. omáčka z nivi jsou bezpečné..
1. čer 2007 ve 12:56  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Hmm, hezký
Obecná doporučení:
- důkladně tepelně opracovat syrové potraviny z hovězího, vepřového a drůbežího masa
- důkladně omýt syrovou zeleninu před konzumací
- skladovat syrové maso odděleně od již připravených uvařených potravin
- nekonzumovat nepasteurizované mléko a potraviny z něj připravené
- důkladně si mýt ruce, důkladně omývat nože a nástroje používané k úpravě (naporcování) syrových potravin ( maso, zelenina...)

Doporučení pro osoby ve zvýšeném riziku:
- vyvarujte se měkkých sýrů ( typy Niva, Camembert, atd...). Tvrdé sýry a sýry, které prošly tepelnou úpravou většinou nepředstavují riziko
- důkladně tepelně opracovat syrové potraviny z hovězího, vepřového a drůbežího masa
- ačkoliv je riziko nákazy z potravin prodávaných v lahůdkářství obecně nízké, lze doporučit těhotným ženám a osobám se sníženou imunitou vyhýbat se těmto potravinám (různé saláty – hermelínový, pařížský, pochoutkový, atd...)
1. čer 2007 ve 12:58  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
ale myslím si, že to tady bylo i dřív, jen kolem toho nebyla taková panika.
1. čer 2007 ve 13:01  • Odpověz  •  To se mi líbí
Myslím, že v těhle sýrech jsou antibiotika, ale už nevím kde jsem to četla.Něco tam bude s těma plísněma, že jsou nějak nevhodné
1. čer 2007 ve 13:03  • Odpověz  •  To se mi líbí
kachniku, já jsem o těch sýrech věděla už před několika lety, když jsem si četla různé rady, co jíst a nejíst v těhu. Utkvěly mi právě tyto sýry a játra Až když jsem otěhotněla, tak jsem zjišťovala, že pozor by si člověk měl dávat i na maso a zeleninu a kvůli salmonele na vajíčka, majonézu..
1. čer 2007 ve 13:03  • Odpověz  •  To se mi líbí
kachniku....hm, si vem naše maminky...babičky...ale to je na další téma, jak říkám, každý má jiný názor, obecně i v létě si dávat lahůdkové saláty není dobré, ale ukrojit si večer klasický hermelín - král sýrů a ještě s bylinkama nebo pepřem z ledničky....na tom fakt nic nevidím.
jinak gratuluju k těhu
1. čer 2007 ve 13:06  • Odpověz  •  To se mi líbí
Já jím všechno-přiměřeně.Neřeším to.Akurát se ty majonézy raději snažím i vajíčka jíst doma.
1. čer 2007 ve 13:06  • Odpověz  •  To se mi líbí
Domi kde se touláš
jo přiměřeně, přiměřeně, jako v té pohádce...
1. čer 2007 ve 13:07  • Odpověz  •  To se mi líbí
Zdeniku opravdu bych to radši nedělala tyto věci jsou nenezpečné hlavně v těhotenství a hlavně tím můžeš ohrozit miminko
1. čer 2007 ve 13:10  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Já teda taky jím všechno, tedy kromě těch salátů, těm se vyhýbá,, v těch vedrech se tomu nedá věřit.
1. čer 2007 ve 13:10  • Odpověz  •  To se mi líbí
luciee....teď už jsem ho asi měsíc neměla...ale ty první dva kdy jsem měla šílený chutě tak jsem ho jedla docela často...no snad bude vše v pořádku...na rady zkušenějších ho radši trošku omezím
a nakládaný můžu?
1. čer 2007 ve 13:11  • Odpověz  •  To se mi líbí
já to mám dokonce i v knížce (Johnsons) z roku 2003 napsané: Jakým potravinám se vyhýbat: výrobky z nepasterizovaného mléka, zejména měkké zrající sýry a sýry s modrou plísní..je tam toho víc, něco podobného, jak píše Kachnik
1. čer 2007 ve 13:12  •  2 děti  • Odpověz  •  To se mi líbí
Zdeni nakládaný není tepelně upravený takže taky ne. Já mám hermelín i nivu hrozně ráda, ale pro miminko udělám cokoliv a na nějakou dobu se ho prostě vzdám
1. čer 2007 ve 13:13  • Odpověz  •  To se mi líbí
Já bych si na o dávala pozor hlavně v prvních týdnech, kdy se vyvíjí orgány miminka a je mnohem víc náchylnější na vnější vlivy, než později. A i kvůli tomu, že už tu bylo dost případů, kdy těhulky potratily, protože snědly něco, v čem byla listerioza. Takže zrajícím a plýsňovým sýrům bych se raději opravdu tak první 4 měsíce vyhýbala..
1. čer 2007 ve 13:13  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
Márinko úplně s tebou souhlasím jen já bych tyto věci z jídelníčku vyřadila opravdu po celé těhotenství
1. čer 2007 ve 13:15  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
taky znám jeden příběh, kdy těhulka ve druhém měsíci potratila kvůli listerioze
1. čer 2007 ve 13:15  •  2 děti  • Odpověz  •  To se mi líbí
kachniku ..tak ja nastesti jim jen hermelin ..ostatni zrajici syry jsou pro me blea ...a ten hermelin jsem si dala jen jednou vedome a smazenej. ...a pak neplanovane, kdyz mi teta nabidla chlebicek se syrovou pomazankou. ..a ona jaksi syrova byla hermelinova. ..takze to jsem se jen zakousla a zbytek dojedl manzel. ..takze hermelin a pomazanky z nej ozelim po celou dobu tehu. ..jistota je jistota.
..ale majolky bohuzel nezvladam ozelet. ..jako tatarku k hranolkum a nebo nekdy si dam humrovou nebo krabi pomazanku ...takze muze tam bejt nejakej bacil a nemusi. ..ale neprehanim to. ..treba si dam 10dkg jednou za 2 tejdny.
1. čer 2007 ve 13:15  • Odpověz  •  To se mi líbí
Já třeba hrozně zbožňuju i játra, ale až budu těhu taky je jíst nebudu jsou i jiné věci co mi moc chutnají a nejsou zdraví škodlivé v období těhu
1. čer 2007 ve 13:17  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahojky, jestli máte v těhu problémy s kvasinkama, jako jsem celou dobu měla já , tak plesnivé sýry rozhodně nejezte. Já jsem na sobě vypozorovala, že po jediném jídle s takovým sýrem se mi kvasinky vždycky rozběhly
1. čer 2007 ve 13:18  • Odpověz  •  To se mi líbí
Hanik hranolky bez tatarky si taky neumím představit ale dá se udělat i doma bez vajíčka a je k nepoznání od té upované ale bezpečná
1. čer 2007 ve 13:18  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahoj Zdeni, dyš asi nechodíš do JTSP.JJ přiměřeně.Jako dyš mám na to chuť tak si to dám a hotovo, co mi může uškodit jeden hermelín, já se spíš vyhýbám bylinkám některým a takovým těm instatním polívkám a nudlím, ty jsou podle mě větší zlo, než majolka, vejce apod.
1. čer 2007 ve 13:20  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Ach jo, to jste mě nepotěšily, ale taky to přestanu. Když on ten hermouš je tak dobrej, mňam. Zdenik, nakládanej je taky výbornej. Tak snad, ty co jsem už zbaštila, jim nic nebylo a těhu bude pokračovat dál. Ale jak říkám, proč třeba na tohle dr. neupozorní. Néé všechny těhulky mají pc s internetem a možností se o tomto dočíst.
1. čer 2007 ve 13:21  • Odpověz  •  To se mi líbí
JTSP? to je co? čaje piju taky jen ovocný...,jinak nic...a na zácpu švestky ... ale teď je období třešní, tak netrpím - hurá
ty jsi už 15.t - to to letí....
1. čer 2007 ve 13:22  • Odpověz  •  To se mi líbí
A v kupované majolce taky může být listerioza?V obchodě si tedy ty vážené a balené saláty a majolku v restauraci nedávám, ale doma si dělám různé saláty, vajíčkový, ovocný, zeleninový, bramborový atd.
1. čer 2007 ve 13:24  • Odpověz  •  To se mi líbí
Zdeni to je diskuze "jen tak si povídat" na beremese.cz
1. čer 2007 ve 13:25  • Odpověz  •  To se mi líbí
1 2 3 ... 6
Tvůj příspěvek