Syrová vejce v nepečeném cukroví, uškodí v těhotenství?

Dobrý den, od kámošky jsme dostala perfektní vánoční recept na Nepečený sladký Salám... vždy mi u ní moc chutnal, tak jsem se rozhodla že ho udělám. Ale při přečtení receptu jsem znejistěla 😞 obsahuje totiž 2 syrová vejce ... Tak nevím jestli to můžu risknout A salámek si udělat??? Vajíčka mám domácí od mamky ... Co myslíte?? 😕
kay
20. pro 2012
Tak jestli Ti od ní vždycky chutnal a nic Ti pak nebylo.. Tak to bude asi stejné ne?
ladida.l
20. pro 2012
já osobně bych si to v těhotenství odpustila. Může se stát, že vejce bude obsahovat nějakou bakterii.
sendoskaautor
20. pro 2012
@key No nic mi nebylo, ale to jsem nebyla těhotná.... asi se na to vykašlu letos 😞 a počkám až mimčo bude venku
llluckaaa
20. pro 2012
Neriskovala bych to. Přeci jen v syrových vajíčkách může být kdejaká potvora a proč to pokoušet zrovna v těhotenství 😉
eloana
20. pro 2012
@sendoska bohuzel nekdy domaci vejce jsou horsi nez kupovane...... domaci chov neni hlidany na salmonelu..
milmic
20. pro 2012
@sendoska Já bych si syrový vejce odpustila, netěhotná nebo těhotná.
Můžu z vlastní zkušenosti potvrdit ze salmonela v těhotenství je fakt hnusná věc. :-S A kamarádka si dala jakýsi syrový vajíčka v tvarohu a taky si užila zvracení a průjmy. :-|
alamo
20. pro 2012
Zbytecny risk, lepsi si nic nevycitat.
sendoskaautor
20. pro 2012
Tak vidím, že Salám nebude ... ale pro miminko udělám cokoli 🙂
milmic
20. pro 2012
@sendoska A nejdou nahradit? Nevím, jak ten recept vypadá, ale já je bud zkusím vynechat úplně anebo třebas do úlků dávám žloutku vařený. 🙂
abcdef22
20. pro 2012
já jsem dělala na mikrobiologii a syrový vejce nedoporučuji, ani z hlídaného chovu ani domácí, ale je to věc každého, spousta lidí dělá různá jídla ze syrových vajec, já ne 🙂
slundo
20. pro 2012
Ono v těhotenství je imunita oslabená , takže když Ti nikdy nic nebylo, tak by teď klidně být mohlo.... Salmonela snad není nebezpečná pro mimčo, ale raději bych si Vánoce ani těhotenství touhle nemocí nezpestřovala 🙂 A salmonela bývá častěji v domácích vajíčkách než kupovaných .
ssassi
20. pro 2012
@sendoska syrová vejce v těhotenství nejez. tuplem né domací. ušoulíte si ho i s prckem příští rok 😉
maladama
20. pro 2012
Taky bych se syrovým vajíčkám vyhnula - lépeřečeno vyhnu se, s frfláním, ale vyhnu, protože samozřejmě čokoládový salám u nás na vánoce nesmí chybět, manžel ho miluje. Letos holt bude akorát pro něj, protože mrňous je na takové věci ještě moc malý (ten dostane tak akorát linecké a rohlíčky), a já jsem 3v1.
janicka1984
20. pro 2012
@sendoska zkuste tento recept http://ekucharka.net/salam-nepeceny/ místo syrových vajíček a cukru se dává kondenzované mléko (Piknik)
romcovaklarka
20. pro 2012
Pokud jsou to vajíčka z obchodu, tak je strašně malá pravděpodobnost, že by v nich byla salmonela, pač se na ni pravidelně testují. Ale samozřejmě vyloučit se to nedá. Já to beru pořád nějak s klidem, syrovýma vajíčkama se necpu, ale sem tam je do něčeho používám anebo i při pečení si třeba automaticky oblíznu těsto z prstu apod. =-)
sendoskaautor
20. pro 2012
@janicka1984 děkuji za tip 🙂 zkusím i v tom svém receptu dát kondenzované mléko místo vajec 🙂
schnek
20. pro 2012
Pokud použiješ čerstvá vejce, tak podle mě by to neměl být problém. Ne že bych byla za to, aby do sebe těhotný cpali horem dolem syrový vejce, ale zase ze sebe nemusí dělat skleníkový kytky. Já jsem jedla všechno, přiměřeně, měla jsem i tatarák, nivu, hermelín a další pochutiny, ze kterých tu asi většině vstanou hrůzou vlasy, ale nervala jsem toho do sebe kila. Nikdy mi nic nebylo. Naopak jsem si uhnala solidní zažívací obtíže z mletýho masa a z párku.
marecek4
20. pro 2012
já jsem ho zrovna dodělala a mám v receptu jen bílky-tak pokud chceš zkusit-přece jen už poloviční uklidnění 🙂
maladama
20. pro 2012
@schnek problém je v tom, že tyhle salámy se dělají dopředu (potřebují minimálně den rozležet) a pak se samozřejmě nesežerou celé najednou, takže to "čerstvé vejce" je třeba 3, 4 dny už rozklepnuté (jestli sendoska dělá ten sám, co já, což podle dvou syrových vajec asi jo, tak se tam dává i rum, takže se to nekazí tak rychle, ale stejně) - takže riziko je větší.
ale dobrý je to teda moc, to zas jo 🙂
schnek
20. pro 2012
@maladama já dělám takovou roládu ze sunaru s čokoládovým krémem, jsou v tom taky dvě vejce, a samozřejmě pokud se nesprávně skladuje, tak se zkazí. Ale může být v lednici, dokonce i v mrazáku, rum v ní je taky a taky halda cukru. Vzhledem k tomu, jak velikej kus se z toho těsta udělá, tak koncentrace toho syrovýho vejce v jednom kousku je nula nula nic. Podle mě je to v pohodě. Ale je to můj názor, zde menšinovej. Já bych si to v klidu dala, někdo jinej ne. Každej ať dělá, co uzná za vhodný 😉
veverka.terka
20. pro 2012
@sendoska jéé, tak tohle cukroví já miluju a nedovedla bych mu odolat 😃 už toho máme asi půlku s manželem snězenýho a nic mi není, takže pokud máš domácí vajíčka, my máme, tak bych se toho tolik nebála 😉 🙂 přece jenom toho nesníš tunu a 2 vajíčka se v té várce rozptýlí 🙂
mafeska
21. pro 2012
@sendoska já bych si to raději odpustila, syrových vajec se docela bojim i v netěhotnym stavu.
mataharyy
21. pro 2012
já se všeobecně vyhýbám těmto receptům, jsem srab :-N
@sendoska ale pokusím se vyhrabat recept na sladký salám a tam vejce nejsou 😉 ale neslibuji že ho najdu :-N
mataharyy
21. pro 2012
100 g moučkového cukru, 100 g mletých ořechů, 2 lžíce piškotových drobečků, 50 g rozinek, 1 sáček pokrájeného kandovaného ovoce, 1-2 lžíce rumu. Vypracujeme těsto a vyválíme do válečku. Zabalíme do alobalu a necháme ztuhnout asi 2 dny. Pak krájíme na šikmé řezy.
mataharyy
21. pro 2012
250 g mletých sušenek, 80 g moučkového cukru, 100 g másla, 100 g sekaných oloupaných mandlí, 30 g kakaa, 1/2 dl rumu. Vypracujeme mandlovou hmotu, vyválíme váleček, zabalíme do alobalu a necháme v chladu ztuhnout. Krájíme na plátky.
mataharyy
21. pro 2012
4 dortové oplatky polámeme na drobné kousky, přidáme 50 g rozinek, 2 balíčky kandovaného ovoce na drobno pokrájené, 50 g jemně posekaných lískových ořechů a 50 g mandlí. Promícháme. Vyšleháme 3 vejce, 200 g ml. cukru, 2 lžíce kakaa. Dáme nad páru a za stálého míchání přidáváme 250 g másla po kouskách. Směs nesmí vřít. Vlijete na ostatní suroviny, promícháme a vyklopíme na pocukrovaný alobal. Vytvarujele válec a necháme vychladit. Před podáváním nakrájíme na plátky.
mataharyy
21. pro 2012
Veselé vánoce 🙂
sendoskaautor
21. pro 2012
@mataharyy U toho prvního receptu, nechybí tam tuk nebo něco 🙂 ?? Dívám se , že bych ho zkusila, ale myslim , že takhle by to asi nedrželo po kupě ... možná se pletu ...
sendoskaautor
21. pro 2012
@schnek Hermelín, Nivu a dokonce i játra...to už jsem si dala taky v malém množství, ale je pravda, že jsem pak měla výčitky.... Taky tomu sice moc nevěřím, že by konzumace nějakého malého množství potravin Nevhodných pro těhotné ublížila.. ale říkám si, člověk nikdy neví 😞 a když by se fakt něco stalo s miminkem.. tak asi bych si to pak v životě neodpustila !!
mataharyy
21. pro 2012
@sendoska oni ty ořechy pustí "šťávu" i ty rozinky a celkem pokupě to drží ten rum, takže se to nerozpadne, ale kdyby náhodou, zkus přidat trochu tuku a lžíci kakaa a máš to 😉 Ale jak říkám, mělo by to bez problémů držet i bez toho 😎

Začni psát odpověď...

Odešli