Utrogestan v druhém trimestru? Může se užívat?

doldol
4. pro 2010

Zdravím všechny,
chci se zeptat na Váš názor.Dnes jsem byla u své gynekoložky na kontrole, vše je v pořádku akorát mě trápí píchání na stydké kosti a někdy na pravé straně podbříšku a to jen při chůzi což je typický příznak, když se natahují vazy v těhotenství ( břicho mi začlo růst až teď a to dost rychle). Užívám magnesium 3x 2 tablety denně. Nechápu proč, ale gynekoložka mi napsala UTROGESTAN 1-0-1. Jsem v 25 tt a četla jsem v příb.letáku, že tyto léky se smí užívat pouze v prvním trimestru. Aplikace mikronizovaného progesteronu v druhém a třetím trimestru gravidity může vést k rozvoji cholestatického těhotenského ikteru nebo hepatocelulárního poškození. Poté, co jsem si přečetla toto se bojím ho užívat a to nekomentuji nežádoucí účinky, kterými trpěly jiné, co jsem si zde přečetla. Opravdu nevím z jakého důvodu mi ho předepsala. Hledala jsem všude možně a co jsem se dočetla, tak ho ženy braly MAXIMALNE do 16 tt. Jsem snad jediná v ČR,kdo ho bude brát skoro na konci druhého trimestru? Četla jsem k čemu se užívá a vůbec se s tím neztotožňuji. Od začátku mé těhotenství probíhá naprosto v pořádku. Své doktorce po urč.zkušenostech nedůvěřuji, proto jsem se obrátila na některé doktory online a zkusím můj dotaz hodit i sem, vždy mi tady bylo dobře poraděno.
Předem děkuji za jakýkoliv názor či zkušenost.

luciv
12. pro 2010

Ahoj me tvrdne hodne břícho a tvrdlo mi u prvního dítete, ted čekam druhé a jsem 27tyden pryč a dostala jsem taky utrogestan 1-0-1 takže jej beru ve třetím trimestru, v pozdejším stadiu pomaha at čípek se nezkracuje, četla jsem to i na poradnach porodnice.cz doporučují to je to v tuto chvíli IN jak řekl můj dr, používa se také ze začatku tehu aby žena díte udržela. Nečti nežadoucí učinky všude je neco a miminku hormony neuškodí. Ja mam magnezko 3x denne ale sama si jej zvyšuji kvuli toho že tvrdnutí přichazí čím dal časteji.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru