Problémy s vyprazdňováním od začátku těhu

partyzanka91
2. lis 2015

ahoj maminky,
už od samého začátku těhotenství (5. tt) mám problémy s nadýmáním a i chozením na velkou. Konkrétně v tom 5. tt asi týden po tom co jsem měla // na testu jsem celou jednu noc proseděla na wc s bolestma břicha (od střev) a furt nic nešlo ven, věčný pocit plnosti. Navíc ty střevní bolesti bývají těžko odlišitelné od těch gynekologických takže jsem se i bála zda to není potratová bolest. Nebyla. Tak hrozné aby mě to trápilo celou noc už to sice není, ale břicho mě bolí často, když jdu na velkou trávím tam fakt dlouhou dobu, jde to ztuha a furt mám pocit že jsem ještě stále plná. Co se týče stravy tak tu moc nehlídám. Nikdy jsem nebyla zvyklá držet nějaké diety, hlídat složení jídla a řešit co má kalorie, co nadýmá a pod. (hlídám jenom co můžu a co ne v těhu (a to kromě alkoholu syrového masa a vajec a některých bylinek se může skoro vše). Vím jen že nadýmavé jsou luštěniny a to je to jediný. Jinak jím na co mám chuť. V práci jsem docela žasla když tam ženský řešili jestli si můžou dát ještě po obědě zákusek když si vzaly o knedlík navíc 😀, váhu jsem totiž neřešila nikdy, ba naopak potřebovala bych přibrat No a dokonce mi praktitk kde jsem byla před týdnem pro razítko doporučil ať si jídlo víc solím (kvůli nízkému tlaku co naměřil) a to asi doktor řekne málokomu - víc soli, sem myslela že spíš vždycky radí opak /manžel říkal že já vždycky musím mít něco výjímečného 😀). Gyndařovi jsem o nadýmání říkala a ten mě právě radil tu úpravu jídelníčku. Máte s tím taky problémy? Co je tedy vhodné jíst a co ne?

lucykal
2. lis 2015

aa co vyzkoušet espumisan?

anushka111
2. lis 2015

no prohání, švestkový kompot, hrušková šťáva to je tak první co mě napadá. Ještě jsou dobrá různá semínka a snad i ty tučnější ořechy. Pak je důlelité dostatečně pít, aby to šlo dobře ven. Někomu pomáhá olej - já bych ho samotný teda nedokázala spolknout, ale dá se nalít olivový olej na zeleninový salát. Případně se prodává rybí tuk v kapslích i to by mohlo být řešení.

malenka3
3. lis 2015

@partyzanka91 jsem na tom úplně stejně včetně toho, že jsem nikdy neřešila, co a jak jíst. Doporučuji ten Espumisan, těhu vůbec neškodí, protože se nevstřebává do těla, fakt se ti uleví (dávkuj podle příbalového letáku ). S vyprazdňováním je to krapet horší, já jím probiotika a snažím se víc jíst jogurty, ale to už teď v 26. týdnu moc nezabírá, stejně jako nezabírají různé typy potravin. Ale rady od Anuskhy111 jsou dobré tipy, minimálně to za pokus stojí.

vitoriova
3. lis 2015

lžíce lněného oleje denně, na mě zabírá skvěle 🙂

emtinka
3. lis 2015

Já si kupuji Lažanské mošty, třeba mrkev s jablkem, nesmí se to zase přehánět jinak to má opačný efekt, ale jinak mi to krásně pomáhá a pak taky různé oříšky, tak hodně sil, ať najdeš něco co ti pomůže.

yrsa
3. lis 2015

Já jsem tyhle problémy mela az kolem 10.týdne, ale me pomáhá dostat do sebe denně jogurt,nebo pul hrnku kefiru,jinak jim normálně,pečivo,šunka sýry,omáčka k obědu,maso,hranolky na co mám chuť, nadyma me zelenina,tak tu spis jen vařenou a trošku,jinak vše v poho. Tak at se to brzo upraví 😉

cheynee
4. lis 2015

Vynechat pečivo a celkově lepek, jíst hodně ovoce a zeleniny a nestravovat se po restauracích - to je ten základ co by mohl pomoct. Ještě bych zkusila chlorellu a zelený ječmen (to je zaručená věc), ale nevím, zda se může v těhu.

evka2011
4. lis 2015

Já s tím měla obrovský problém celé první čtyři měsíce. Ze začátku jsem měla pořád průjmy, pak přišly nevolnosti a nechutenství, takže jsem tři měsíce v podstatě jedla jen rýži a maso. Odedávna trpím na zácpy, takže to byl dost masakr, i včetně nadýmání a křečí, na to pomáhal espumisan. Když jsem byla na ultrazvuku, gyndař jen kroutil hlavou, že tohle v životě neviděl, že prostě přes to plné tlusté střevo není mimčo vůbec vidět... Pak se to upravilo, když nevolnosti přešly a zas jsem jedla všechno, jen to nadýmání zůstal. Švestky ani fíkové projímadlo nepomáhalo, v podstatě nic, takže asi nezbývá než to vydržet a doufat.

usvitka
21. lis 2015

@partyzanka91 nevím jak funguje Espumisan, ale mi lékař na problémy s vypradňováním doporučil Lactulose, který se dá koupit bez předpisu a jedná se v podstatě o čistou glukózu, které ve střevech působí tak, že na sebe naváže víc vody, čímž lehce zředí stolici a zbavuje zácpy. Jedná se o čistě fyzikální princip funkce a nic z toho nejde do těla, prostě se to zase vyloučí. Vyzkoušela jsem a mohu jen doporučit, dávkování si člověk upravuje sám, tak aby dosáhl nejlepšího výsledku, mi například stačí jedna kávová lžička v případě potřeby a do hodiny, maximálně dvou mám klid. Výhodou je, že narozdíl od různých gutalaxů a podobných věcí není návykový a nepůsobí na trávení samotné (neupravuje rychlsot funkce střev), prostě jen natáhne více vody tam, kde je potřeba 🙂

dubnacek
28. lis 2015

ja mam lactulosu a je po problemu,pokud ten sirup nedas jako ja tak je dobre ho dat spolecne do sklenicky s vodou a vypit,tak jsem nedala celou davku jako je napsany,ale jen pulku a pomaha to.V tehu klidne muzes mam to od sveho mudr.a i v lekarne to reknou, ze je to OK

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru