Zvýšené protilátky, Rh+. Jak dopadlo Vaše těhotenství?

kamste
3. čer 2016

Zdravíčko,
mám krevní skupinu B Rh+, zjistili mi zvýšené protilátky anti-K.
Byla jste na tom některá podobně? Jak dopadlo/probíhá Vaše těhotenství?

Co už vím (z netu):
Kromě protilátky anti-D (typické pro matky Rh- s plodem Rh+ což je dobře prozkoumaná problematika s řešením - preventivní podání imunoglobulinu na snížení protilátek anti-D) existují i poměrně vzácné protilátky (www.wikiskripta.eu/index.php/Krevní_skupiny).
Průběh těhotenství a vývoj mimča můžou ovlivnit anti-E, anti-c a anti-K. Tyto protilátky jsou spojovány s hemolytickým (hem=krev, lyze=rozklad) onemocněním plodu/novorozence a můžou způsobit úbytek krvinek mimča a následné potíže v růstu a po porodu silnou novorozeneckou žloutenku. Jelikož se jedná o poměrně málo prozkoumanou problematiku, prevence zatím neexistuje. Hlídají se hladiny protilátek, kontroluje se častěji vývoj pod UZ, lze určit krevní skupinu mimča a tedy i rozhodnout zda je ohrožené, při výrazných potížích mimča lze od 20.tt provést nitroděložní transfúzi, po porodu je při žloutence možné "solárko" a při výrazných potížích lze provést u mimča také transfúzi...

Je to moje 3. těhotenství a jsem v 13.týdnu. Předchozí těhotenství byly bez komplikací.
Další odběr krve mám příští týden, poradnu za 2 týdny.

Zajímá mě, jaké s tím máte zkušenosti a jak těhotenství dopadlo/probíhá.

Díky za odpověď
Kamila

vercik83
3. čer 2016

Radím se nestresovat🙂

saurian
3. čer 2016

@kamste je dobre ze to vedia uz teraz. ono nie nadarmo to sleduju kazdej zene, u niektorych to moze byt naozaj rizikove. vacsina zien kde sa tvoria protilatky (ci uz je rh- alebo rh+), nemaju vyrazne problemy.
neviem co ti povedal lekar, ake vysoke su tie hodnoty a ake riziko je pre teba. ja som sa o tuto temu zaujimala intenzivnejsie pri mladsom, kedze u nas doslo k rh-izoimunizacii, tiez mam rh+.
v podstate som tiez "surfovala" na forach, nenarazila som na ani jednu mamicku u ktorej bola situacia tak vazna, aby bola nutna transfuzia plodu, ani vyrazne predcasny porod.
co sa castejsie stalo, ze u dietata rychlo nastupila silna zltacka, neskor hemoliticka choroba novorodencov. (zltacka znamena ze babatko musi pod fialovu lampu, hemol.choroba ze bude transfuzia), len zriedkavo maju deti trvale problemy, vlastne som na ziadnu mamicku s trvalymi nasledkami u dietatka nenarazila.
napriek tomu, ak vies o takomto probleme, najdi si porodnicu tam, kde je najlepsie vybavena detska nemocnica pre kazdy pripad - radsej zbytocne byt pripraveny, riskovat co najmenej.
rovnako aj lekara, ale toho mas pravdepodobne dobreho, ked ti zistil protilatky aj pri rh+ faktore, pretoze "plosne" pri rh+ faktore mnohi ani nezistuju protilatky, dokonca ani netusia ze k ich tvorbe moze dojst u rh+ mamickach. drzim palce a zelam vela zdravicka.

kamste
autor
3. čer 2016

Jsem realistka. Nemám ráda "rány z čistého nebe". Věřím v lepší možnosti, ale raději si i pojistím zadní vrátka.
Titr jsem měla 1:2, ale u anti-K začíná být riziko už od 1:8 (u ostatních až od 1:16)
Doufám, že to jsou třeba jen protilátky vytvořené po předchozím porodu a vůbec nejsou namířené proti současnýmu těhotenství.
Jen mě zajímají zkušenosti, protože informace chybí (mnohdy i lékařům).
Dík všem za info.

kamste
autor
17. čer 2016

Budu popisovat průběh těhotenství - třeba se to někomu bude hodit.
Screening v 1. trimestru OK
Jsem bez zdravotních komplikací.
16.tt protilátky stabilní => kontrola krve za 4 týdny.
Přeji všem mnoho zdraví.

kamste
autor
22. črc 2016

20.tt protilátky stabilní => kontrola krve za 4 týdny.

nkacko
22. črc 2016

@saurian plošně se protilátky zjišťují u všech těhotných 😉 jenže protilátky, které má @kamste nejsou ty, které se váží k Rh faktoru 🙂 Je jeden typ protilátek, který vzniká u žen, které jsou Rh- a čekají Rh+ dítě (ty jsou známy a často se o nich mluví, skoro všichni jsme o nich slyšeli), a pak jsou jiné protilátky, např. ta anti-K, kterou má @kamste

@kamste ale nestresuj se, budou tě o to více hlídat a častěji brát krev, a kdyby náhodou titr stoupal, tak se to bude řešit určitě s hematologem, ale věřím, že to bude v pořádku 😉

saurian
22. črc 2016

@nkacko priznam sa neviem aky typ protilatok sa sleduje v tehotenstve. u mna v tehotenstve nikto ziadne protilatky nespominal, ci mi ich vysetrovali to neviem. v kazdom pripade u nas k rh-izoimunizacii doslo (urcite sa nikde nespominali anti-K, v ziadnej sprave to nemam), zistili az po porode ked mal drobec problemy, aj to az na kramaroch.

nkacko
22. črc 2016

@saurian na Slovensku nevím, jak je nastavená péče o těhotné, u nás sledují protilátky u všech těhotných 😉 K Rh imunizaci dochází celkem často, ale nijak to nesouvisí s anti-K 😉 anti-K je ve svý podstatě "vzácnější" než "klasická" Rh imunizace 🙂

saurian
22. črc 2016

@nkacko prosim ta ak tomu trosku rozumies - mozes/vies mi prosim vysvetli co znamena toto.."Diagnostikovali sme izoimunizáciu v Rh systéme erytrocytov, imunohematologické vyšetrenie potvrdilo prítomnosť anti- c voľných aj viazaných protilátok v sere dieťaťa". /tak to mam v prepustacej sprave/. dakujem.

kamste
autor
22. črc 2016

Odběr krve na protilátky se provádí normálně 2x za těhotenství - v 10. tt a po 30. tt (viz. http://www.mrnous.com/tehotenstvi/prohlidky-a-v... ) - u předchozích těhotenství jsem si to taky téměř neuvědomila - nebyl důvod....

S Rh faktorem souvisí protilátky anti-C, anti-D a anti-E
Pak je spousta dalších, které se mohou vyskytnout bez ohledu na Rh faktor (anti-K, anti-M, anti-N a další - některé můžou ohrozit těhotenství, jiné jsou nevýznamné)

Předpokládám, že ta zpráva je z porodnice a že to zjistili až po narození mimča. Zdá se, že se to týká mimča, že má v krvi protilátku anti-C. Měla by to tedy být informace pro lékaře ohledně případné transfůze (např. při operaci v budoucnu) - jinak by u něj mohlo dojít k potížím po transfůzi.

nkacko
22. črc 2016

@saurian je to tak, jak píše @kamste jen teda má protilátku anti-c, ne anti-C 🙂 jsou to dvě různé a znamená to pro něj, že pokud bude někdy v budoucnu potřebovat transfuzi, bude se mu vybírat taková krevní transfuze, aby na ni nemohl svoji anti-c zareagovat 🙂 U nás se před každou transfuzi provádí tzv. screening protilátek, když se zjistí přítomnost protilátky a identifikuje se, tak se vybírá taková krevní transfuze, která nezapříčiní reakci 🙂 Neboj, je to běžný 😉 Spíš doktoři vyplaší, protože to kromě hematologa snad nikdo neumí vysvětlit 😀

saurian
24. črc 2016

@nkacko dakujem. no to uz vieme ze musi dostat nejaku "otipovanu" transfuziu, lebo zopar ich dostal kvoli hemolytickej chorobe novorodencov.

kamste
autor
25. črc 2016

@saurian Tak toto je další důležitá informace, která mění a doplňuje význam předchozí - ukazuje na to, že ty volné a vázané protilátky si nevytvořilo mimčo, ale přešly do jeho krve během porodu (těhotenství) od Tebe. Tedy mimčo tvoří na krvinkách bílkovinu "c", proti které Tvoje tělo začalo vytvářet protilátky anti-c (Tvůj imunitní systém tuto bílkovinu vnímá jako cizí/nepřátelskou a bojuje s ní). Dítě tedy musí dostávat krev BEZ protilátek anti-c.
Pro Tebe z toho vyplívají možné komplikace při dalším těhotenství: protilátky anti-c z krve se už nezbavíš (jen se sníží její množství) a pokud budeš čekat mimčo, které bude na krvinkách mít bílkovinu "c", tak s nima Tvoje tělo začne bojovat (a množství protilátek zas zvýší).
Navíc pokud bys někdy potřebovala transfůzi, tak anti-c.
Konzultace s lékařem by Ti mohla objasnit podrobnosti.
PS: kromě případů těhotenství a krevní transfůze to v životě nijak neomezuje

nkacko
25. črc 2016

@kamste promiň, ale to co píšeš je blbost.
jestliže si @saurian tvoří anti-c, tak to neznamená, že její tělo proti tomu bojuje, ale znamená to to, že její anti-c ničí červené krvinky miminka, které mají antigen c. Tebe, jako nositele protilátky, se to kromě transfuze a hlídaného těhotenství, aby si "neútočila" na plod, nijak neovlivňuje.
a už vůbec není pravda, že dítě musí dostávat krev bez protilátek anti-c, jelikož dárcovství krve není umožněno těm, kteří protilátku ve svém těle mají, jsou prostě trvale vyřazení z dárcovství.

kamste
autor
25. črc 2016

@nkacko Asi jsem se vyjádřila špatně. Bylo to myšleno takto: protilátka anti-c je namířena proti bílkovině (antigenu) "c" na krvinkách mimča. Tyto krvinky v průběhu těhotenství přešly do krve matky (i když v malém množství) a tam si jich všiml imunitní systém matky a začal proti nim tvořit protilátky anti-c (s nimi bojovat). Tyto protilátky již bez obtíží prochází placentou do krve plodu a zde ničí krvinky plodu nesoucí antigen c.
Nejsem hematolog a neznám praxi a podmínky dárcovství krve. Jen vím, že kvůli "mojí" protilátce mám mít případnou transfůzi "Kell negativní" krví.

nkacko
25. črc 2016

@kamste ano, u tebe je to 100%, že musíš mít Kell negativní, třeba já bych ti dát krev nemohla 😀 Ale už je i obecně rozšířené, že ženy ve fertilním věku nesmí dostat krev, která by je právě na Kell mohla naimunizovat 😉 U tebe jak to vypadá, tak otec dětí má Kell antigen, při druhém porodu ses naimunizovala a už se to veze 🙂

Většinou ta imunizace proběhne při porodu, potratu, při smísení oběhu dítěte a matky.

kamste
autor
25. črc 2016

@nkacko jj - podle všeho je heterozygot - jinak by se to projevilo už po prvním těhotenství/porodu - a tedy si myslím, že současný těhotenství je ohrožený z 50%.

A pokud všichni a protilátkou v krvi jsou z dárcovství vyřazeni, pak tedy mimčo @saurian automaticky dostane krev bez anti-c (a dalších protilátek).

nkacko
25. črc 2016

@kamste že zdravím, taky jsem heterozygot 😀 mám Kk 🙂 KK už je dosti málo, už i heterozygot je v populaci v nějakých 8-9%. Právě je možný, že třetí miminko je taky Kk a potom mu to vůbec neublíží a anti-K u tebe bude v pohodě 🙂

Ano, všichni s protilátkou jsou z dárcovství vyřazeni, ty už taky nemůžeš darovat ani krev ani plazmu.
Chlapec od @saurian, kdyby náhodou potřeboval, tak dostane takovou krev, která bude mít stejné antigeny na červených krvinkách, jako má on 🙂. Spíš by mě zajímalo, zda to chlapci zjistili těsně po porodu, jelikož těsně po porodu to může znamenat, že anti-c, které našli je matky a ne vůbec toho dítěte. Řekla bych totiž, že jediný zádrhel bude v tom, že @saurian má svůj antigen CC, tudíž nemá svůj antigen c, a proto si na něj vytvořila protilátku anti-c. Vytvořila si ji proto, že její manžel c nese, tudíž ho předal na první dítě, po prvním porodu si ona vytvořila anti-c a ve druhém těhotenství, protože chlapec to c opět zdědil po otci, tak to dělalo neplechu. Snad je to trochu srozumitelný 😀

jhoki
25. črc 2016

@nkacko A co když ta žena je otypovaná a je Kell pozitivní? To nesmí dostat konzervu s Kell pozitivními krvinkami? 😵

nkacko
25. črc 2016

@jhoki jakože ty sama jsi Kell pozitivní? To znamená, že na svých krvinkách neseš antigen K, tudíž jsi v pohodě 😀 aby to byl pro tebe problém, tak musíš mít anti-K ve screeningu protilátek. Na transfuzi záleží, co máš za "druhé písmenko", to totiž můžeš mít opět K, pak budeš KK, nebo můžeš mít Kk. Když máš KK, tak nemůžeš dostat krev, která má jako antigen k. Když jsi Kk, tak můžeš dostat všecko, jak KK, tak Kk, tak kk 😀 Pak jsi taková "čůza" jako já, co snese vše 😀 😀 😀

saurian
25. črc 2016

@nkacko @kamste
diky baby, ale mam v tom este vacsi chaos 😀 😀 😀
no u nas mi prave vysvetlovali, ze matky s rh+ v tehotenstve netestuju, ci je to tak naozaj a ci mna testovali to neviem, dnes uz po tom nepatram. v kazdom pripade v tehotenstve som nemala ziadne problemy, na nic ma neupozornovali, takze zrejme o protilatkach nevedeli.
zistilo sa to az ked sa drobec narodil a nastupila silna zltacka, vlastne mal zvysene hodnoty bilirubinu uz v pupocniku, a nevedeli zistit preco ta zltacka a preco hned a taka silna, az ked nas previezli do inej nemocnice, tam teda zistili to co som napisala ten zaver.
co sa tyka transfuzie to viem ze musi dostat nejake "otypovane" neviem co, pretoze uz transfuzky nejake mal ked bol malicky (kvoli hemolytickej chorobe novorodencov).
ale dnes to uz az tak primarne neriesim, kedze sme sa rozhodli ze dalsie dieta uz nie.
toto bol moj druhy porod, starsi syncek nemal ziadne problemy.
mmch vsetci styria (manzel, ja, obe deti) mame krvnu skupinu A+.

jhoki
25. črc 2016

@nkacko 😀 😀 😀 Ne moje krvinky nesou všechny "k" v homozygotní formě. Já jsem čůza z transfuzky. 😀

nkacko
25. črc 2016

@jhoki tak ty seš jak zbytek populace nezáživná 😀

jhoki
25. črc 2016

@nkacko Přesně tak, ale radši si nechám svoje cellano, Kelláci jsou problémoví a složití. Jsi profesionál nebo po večerech čteš imunohematologické články? 😉

nkacko
25. črc 2016

@jhoki žádní problémoví, já si svůj Kk hýčkám 😀 jsme "potomci" Jindřicha VIII 😀 Zatím profesionál nejsem, ale časem bych snad mohla být, po atestaci 😀

jhoki
25. črc 2016

@nkacko Tak atestaci mám za sebou, ovšem nevím, zda ty stresy s "Peckovinama" za to stály.. 😖

nkacko
25. črc 2016

@jhoki já 2 roky za sebou a ještě tak dva roky před sebou, teď jak to vypadá, tak se to ještě protáhne, jestli vše klapne jak má 😀 takže já se tajně modlím, že "peckoviny" už mě minou 😀 😅

kamste
autor
31. črc 2016

21.tt "velký ultrazvuk" - vše OK

kamste
autor
11. srp 2016

24.tt protilátky se zvýšily (titr 1:4 - kritická hodnota) => rizikové těhotenství => předána na specializované pracoviště fakuktní nemocnice (Hradec Králové)

kamste
autor
22. srp 2016

26.tt poradna pro rizikové těhotenství - kontrola UZ (měření průtoku v cévách hlavičky, kontrola orgánů: srdce, játra, slezina...)
vše OK
další kontrola za 14 dní

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru