1. screening, co mě tam čeká?
ahoj všem 🙂
jsem poprvé těhu, dnes zrovna začínám 11.týden 🙂 o mimčo jsme se začali snažit zhruba v červnu a tak se nám zadařilo docela i rychle bych řekla (zaplať pán bůh)..zatím je vše v pohohě, až se těším k dr., abych věděla, že jsem vůbec těhotná 🙂 no a za týden mě čeká screening...a tak bych se vás ráda zeptala, co mě tam vůbec čeká...jak dlouho to trvá....doktor mi vůbec nic nevysvětlil a jak se to blíží, tak mě najednou napadá spoustu otázek a strachů....
Ahoj holky, lze toto vyšetření odmítnout?
brali mi krev, když jsem byla na UTZ v 8.týdnu-vlastně v 9.týdnu (jak jsme zjistili dle UTZ 🙂 ) a vše prý úplně parádní...srdíčko mi pouštěl už dvakrát i můj doktor...jak v tom 5. t., tak i v tom 8. t. .... jj, šlo mi o to právě, jestli to trvá 20 minut nebo hodinu...absolutně nemám tucha, jak a co 🙂
ano, lze...i mi doktor právě říkal, že by se mi ani nedivil, že se mu to stává docela často, že budoucí maminy říkají, že to je pro ně zbytečný stres....nevím no....co jsem se já ptala kamarádek, tak se spoustě z nich nebo dalším jejich kamarádkám stalo, že neměly ty výsledky úplně jako že super a dokonce se stalo, že poradili, aby šla na potrat, tak šla a pak se přiznali, že se spletli....další to samé, ta ale na potrat nešla a dnes má krásnýho kluka a hlavně zdravýho....a to jen kvůli tomu, že tam nějaká sestra nebo kdo přehodil prý ampule s krví...nevím, jestli je to možný, ale mě to teda dost děsí ☹
\Mojí mamce se to právě stalo, málem šla na potrat a pak se zjistilo, že přehodili výsledky s někým jiným. Nechci se tím absolutně zatěžovat a stejně i kdybych se něco dozvěděla, neuměla bych se rozhodnout. Chci to radši nechat být a nepřipouštět si žádné komplikace.
já taky jak nad tím přemýšlím, tak nevím, zda bych se uměla rozhodnout, kdyby nedej bože, něco nebylo v pořádku....dokonce mi řekl, že až bude volat kvůli výsledkům a náhodou mi řekl, že jsou pozitivní, ať se vůbec neděsím, protože je positivní i maličkost, která vůbec nevadí vývoji....tak to prostě nepochopím....protože jak uslyším, že je to pozitivní, tak jak se znám, bude ohromná panika...a dřív že se chodilo v 16t., a že se tedy chodí teď dřív, abychom mohli řešit když tak ty pozitivní výsledky....
Ja na screeningu byla 3 hodiny, 3 krat jsem se vracela na UZV, mezitim schody, drepy atd. Malej proste nespolupracoval 😀
ježíííííš 😀 tak doufám, že budu mít hladší průběh 😀
taky doufám, no co, musíme věřit, že je vše v pořádku !
přesně tak, musíme věřit 🙂 a ještě se zeptám,.....není blbé si tam s sebou vzít přítele? chtěl by už taky něco vidět 😀
Zalezi asi na zvyklostech zarizeni, kam chodis k doktorovi, ale urcite bych se aspon zeptala 😉 Se mnou manzel chodi na vsechny ultrazvuky, vcetne screeningu a je to pro nej vzdycky zazitek, ktery si nikdy nenecha ujit 🙂 U nas na soukrome klinice, kam dochazime, je to bezne, ze partneri chodi se zenou na kontroly.
ano, u mého doktora je to běžné taky, ale jelikož jsem byla na kontrole v 8.t, tak jsem přítele s sebou nebrala...ale na tom screeningu toho bude vidět o hodně více, že?... jenže na screening jdu do nemocnice, jdu tam poprvé...takže o nějakých zvyklostech zařízení nemám sebemenší potuchu.
U mě to trvalo asi půl hodiny, podívá se na ruce, nohy, mozek, páteř a břicho (ale vnitřní orgány - funkce a tak - se podrobněji zkoumají až v tom velkém ultrazvuku ve 20. týdnu, co jsem pochopila), pustil mi srdíčko, přepočítali jsme prsty 😉 A hlavně změřil šíjové projasnění a zkontroloval nosní kůstku. A pak asi deset minut hledal nejlepší záběr pro pěknou fotku 😉
Jinak mi říkal, že si myslí, že je to nejhezčí ultrazvuk za celé těhotenství, protože je tam prcek vidět celý a přitom už to prostě fakt vypadá jako miminko, tak že doporučuje vzít právě tatínka. Tak jestli partner může jít, tak neváhejte 😉
fallingstars děkuju 🙂 to jsem chtěla slyšet 😉 věděla jsem o té nosní kůstce a to je vše 😀 no a s tím 20.týdnem...to jsem taky vcelku zmatená, protože mi vlastně minule brali krev na protilátky a když jsem si volala na výsledky, tak mi sestra říká: všechny testy jsou úplně v pořádku, takže to znamená, že na screening v 20.týdnu nemusíte.....??? no, ale to je ještě daleko, to se ještě uvidí, hlavně, aby teď dopadl v pořádku 🙂

Neni to nic extra, jenom podrobny ultrazvuk. Doktor zkontroluje vnitrni organy ditete, zda ma uz vyvynuty zaludek, mocovy mechyr apod. Nam poustel i srdicko nahlas. Hlavne premeri nosni kustku, zda nejevi dite znamky downova syndromu. Brali ti uz krev? Meli by porovnat vysledky z krve a ultrazvuk a spocitat pravdepodobnost vyvojivych vad. U nas ten ult trval asi dvacet minut. Zalezi na tom, jak dite spolupracuje. Nase se zrovna predvadelo, tak to slo celkem rychle.