2 císaře a potřetí těhotná
Ahoj holky,
jdu si k vám pro radu. Včera se mi objevily na testu /pro jistotu dva) dvě čárky, takže je situace jasná. Bylo to neplánované, ale stalo se. Potíž je v tom, že mám jen 15 měsíců od druhého porodu císařem a jsem maximálně vystrašená. Nevím jestli to těhotenství vůbec zvládnu, jestli je to zdravotně únosné, takže kdo má zkušenosti s více císaři šup sem. Straší dcera je od mladšího 3,5 roku, nevím jestli děti 2 roky od sebe nebude moc velká řež, manžel je aktuálně taky v šoku, takže moc podpory nemám. ☹ Tak trochu doufá, že to není pravda a padl už i návrh potratu, což je prostě pro mě hrozný....
Ja bych se tedy bala,aby mi nepraskla jizva po cisari,nez jestli to zvladnu s detma. Mym snem bylo mit deti blizko u sebe.
Ahoj. Mám dvě holky, jsou od sebe 2r4měsíce a obě císařem. Víceméně od roka a půl mladší se snažíme o třetí, mám do povolené od gyndaře i porodníka (ptala jsem se na třetí už na sále při druhém císaři). Bude to OK, neboj se :o)
Tak moje stanovisko je jasný... Jít do toho po hlavě! 🙂 Mám toho za sebou víc než dost (bohužel jsem svůj příběh kvůli věcem, které se tu na jaře děly, smazala). Zdravotně to únosné rozhodně je. Ve stručnosti - mám za sebou jeden císař, pak obrovskou resekci dělohy, při které mi jí zmenšili o třetinu, jizva na rozdíl od běžného císaře byla přes polovinu dělohy a zakázali mi jakékoliv další těhotenství. Po patnácti měsících jsem neplánovaně otěhotněla přes ujištění, že jsem naprosto neplodná a že přirozeně nikdy neotěhotním. Přes tlačení doktorů do potratu jsem miminko donosila do termínu, porod císařem, sterilizaci jsem odmítla. Po roce jsem otěhotněla zase, to už doktoři neměli slov. Miminko jsem zase donosila do termínu. Věkově je mám hodně podobně, jako bys to měla ty. Zvládnout se to dá bez problému, vždyť nejstarší už je prakticky soběstačné. Věci po sobě podědí. V tomhle nesouhlasím s radapokec, že je potřeba paní na výpomoc a hlídání. To opravdu není, já se kromě dětí a domácnosti snažím ještě pracovat, dělám po večerech na cca půl úvazku doma na počítači. Znám hodně rodin, kde mají tři nebo čtyři děti, vyjdou s průměrným příjmem a jejich jsou šťastné, umí se rozdělit, umí se podpořit a podržet. A jejich hodnoty nejsou v drahých mobilech a dovolených u moře. My jsme s dětmi ještě nebyli v zahraničí, natož u moře. A nikdo tím nestrádá, i na nejobyčejnější dovolené se dá vymyslet super program, když se rodiče snaží (hry, šipkovaná, hledání pokladů). Já bych za nic na světě neměnila, když mi doktoři řekli, že jedináček a dost, nemohla jsem to vydýchat. Teď jsem šťastná, když se mi ta drobotina motá v obýváku... Starosti a obavy hoď za hlavu a jdi do toho! Uvidíš, ono to pak půjde samo a přirozeně. Podívej se jako na příklad třeba na @rybkamyska! 😉 S jakou bravurou to zvládá... 🙂
Mám za sebou druhou sekci s komplikacemi - kvůli srustum šití trvalo přes dvě hodiny, udělal se mi krevni hematom, takže týden po SC jsem absolvovala revizi. Kvůli stresu a oběma operacím jsem málem nekojila. Fyzicky si pripadam o dvacet let starší. Operující lékař mi další těhotenství důrazně nedoporučil a to jsme s manželem třetí dítě zvažovali. Nesla bych do toho a udělám všechno proto, aby se to nestalo - chci tu zůstat pro ty dva, co už mám..
taky jsem potreti po 2 cisarich tehotna. Riziko tam nemusi byt zadne, s druhou dcerou jsem otehotnela 6 mesicu po cisari a vse bez problemu. Dr zkontroluje jizvu, zda je v poradku a neni v ni dirka nebo se nekde neodchlipuje a jeji silu, az se miminko zahnizdi tak jeho polohu, pokud by se zahnizdilo v dolnim segmentu ci jizve, byl by to prusvih jinak pohoda. U me se nastesti uhnuzdilo nahore v deloze, takze problemy s placenou nebudou, mam ale blbe srostlou jizvu po urcitych komplikacich, tak jsem hodne sledovana, tehu se ale diky vyse zminenym faktorum ukoncit nemuselo, vetsinou maji ale zensky jizvu v poradku, u me je to vyjimecny pripad protoze sem mela po cisari kontrakce a hodne krvacela, dokonce me chteli zvovu otvirat pro podezreni na rupturu, ale byly to jenom ty kontrakce, tak se mi to pothalo, vy to jiste budete mit v poradku. Drzim palce, at vse probehne hladce
@radapokec kazdy to ma jak si to zaridi a tak narocne jakou latku si nastavi. Ja sem u dvou batolat musela ze dne na den delat na plny uvazek a k tomu na cca 20hodin tydne podnikat, manzel prisel o praci a byl ve stavu kdy se o deti byl schopen postarat jen tak tak a o nic dalsiho uz proste ne v danou dobu, na chuvu nebo uklizecku nebylo a zvladlo se to. Trvalo to jen jened blby rok, co to je v zivote... Ted si dopravam pohodu s chuvou na vyzvedavani deti a chodim uz jen doprace k tem detem a to jsem se letos v breznu teprve mela prvne do prace vracet... Zvazuju pani na uklizeni, protoze mam to tehu rizikovejsi a mam se za ukol setrit, ale to uz po porodu nebude treba. Jak to bude psychicky narocne nikdy nikdo neodhadne, mam dve hyperaktivni deti a nejnarocnejsi bylo to prvni jako mimino prvnich pul roku, nic horsiho jsem od te doby nezazila, ani kdyz jsem musela tolik pracovat a skoro nespala abych se mohla venovat detem, takze tim bych rozhodne nestrasila... Navic predpokladam, ze zde uz bude minimalne jedno dite chodit do skolky, po porodu dost mozna obe, takze byt doma s jednim a odpoledne mit 2 neni zas takovy zahul, ja se ted uz na to zacinam docela tesit, holky budou ve skolce, doma jenom jedno mimino, opet sance na nejake podnikani a osobni rozvoj, tentokrat to pro me bude konecne ta dovolena v pravem slova smyslu 🙂
@dadushe Mám taky 3 císaře dost po sobě...potřetí jsem otěhotněla rok po druhém. Zdravotně v pohodě, nikdo mě nehlídal, nikdo jizvu nekontroloval, dělala jsem všechno, zvedala i nosila starší děti....Dle Dr. je jedno, zdali máte za sebou císaře jeden nebo dva, když je to uvnitř nějak blbě zahojené nikdo nepozná, do břicha nikdo nevidí.
Kromě vnitřních srůstů (které už po 3 sekcích jsou), nebyl problém
@dadushe ja sice nemam zadny cisar, ale je spousta zen co maji 3 cisare a dopadlo to dobre, tak drzim palce at to zvladnes i ty. Urcite bych to probrala co nejdrive s gyndarem zda je po zdravotni strance vse ok. Jinak tri deti se urcite daji zvladnout. Ale je oravda, ze ja ikdyz mam deti 6 tak jsou vsichni hodny. Neznam vyraz hyperaktivni, obcas si nechteji uklidit, nebo delaji binec po celem byte, ale jeste nikdy jsem nepotrebovala nikoho na vypomoc. Manzel mi tedy pomaha, vari kdyz prijde z prace, a rano a vecer myje nadobi aby jsem se mohla vic venovat detem. Dokonce jsem do nedavna 10let pracovala po vecerech a nocich, cast byla mimo domov a pak poslednich par let z domova na PC. Znam duverne nevyspalost, nespavost, kruhy ood ocima ale take radost a pocit stesti s tisici usmevu ktere se mi za odmenu vraci. Ja jsem ve stredu te me bandy max.spokojena a nemenila bych nikdy za nic jineho. Preji ti at ti to dobre dopadne. Hodne stesti na vsech frontach 🙂
Já mám 1 sekci a 2.porod se zdařil normálně,nicméně - mě mudr. řekl,že jizva se zahojí během půl roku a pak už je jedno,kdy je další těhu,takže v tomto směru buď bez obav 😉 Slyšela jsem i o mamince,co má za sebou 4 sekce. Neměj strach- tělo to zvládne😉 Zkusím dohledat diskuzi o vícerých císařovnách ...
@dadushe mám dva císaře po 14mesicich a úplně v pohodě....(ano otěhotněla jsem cca 5mes po porodu) a teď čekám třetí a to bude o 3 roky.....vůbec bych se toho nebála, dala si pouze pozor na zvedání těžkých věci ale to musíš stejně i jak těhotná a možné na nějaké prudké pohyby s těžkým a vecma ale to j stejně jak kdyby jsi byla těhotná i poprvé.....
Jednak budes chodit na kontroly, pohliaji si té.....a dva roky od druhé sekce...podle mě v pohodě.
Já dokonce měla pozitivní test opět 5 mes po druhém porodu taky sekci tudíž bych byla během 3let na 3sekcich, a doktor nic nerikal,nehuboval atd. Jen se smál,že jsem teda číslo....ale bohužel mi šlo pomalu hCG nahoru a začala jsem krvácet....ale mimi bych si nechala.....
Drz se a hodně štěstí a určité neuvazuj o potratu.... 😉 zbytečně.....opravdu se to zvládnout dá.....
@dadushe tak jsem dohledala - tady - pročti si to - pomůže Ti to😉
https://www.modrykonik.cz/forum/porod/vba2c-prirozeny-porod-po-2-sekcich-kdy-kde-jak-s-kym/
@rybkamyska Máš můj obdiv 🙂
@dadushe Já jsem otěhotněla po plánovaném císaři ( dcera byla zadečkem napřed a už po termínu), když jí bylo 13 měsíců. Syn se narodil přirozeně a celé těhotenství i porod byly na 1.
Nevím, jak je to u 2 císařů, ale určitě bych to neviděla jako překážku u těhotenství, jizva už by měla být po 2 letech dobře zahojená.
Co se zápřahu týče, tak ten se vyvrátit nedá 🙂 ale to se určitě brzy srovná a zajede.
@shine2015 racionalita se ne vzdy vyplaci kdyz jde o prirodu a lekari nejsou bozi, maji k dispozici jen sve doporucene postupy ktere ale neumi pokryt 100% vsech moznych pripadu, jenom vetsinu, tak pozor na to... Ja sem velky zastance prirozenych porodu a nakonec byl cisar nejlepsim resenim, u obou deti byl nejaky problem, ale kdybych nechtela rodit za kazdou cenu prirozene KP, tak by to tu prvni stalo zivot nebo prinejmensim zdravi, protoze KP mi chteli sekci brat az v 40+0 a UZ mi v 38+0 delali jenom proto, ze jsem se rozhodla KP rodit prirozene, tak chtel videt, jak je tam srovnana a podle toho se domluvit jestli rodit jo nebo ne a na tom UZ se zjistil ze je problem a za par hodin sem sla pod kudlu. Monitor byl v poradku a pritom dite ve me uz stihlo pul kila zhubnout a nemelo zadny podkozni tuk, ani na blbych patickach, dalsi tyden dva hladoveni by neprezilo a postupne selhavani prutoku monitor proste neukaze aneb doktori by vedeli prd i kdyz bych dostala veskerou peci lege artis. Pediatr u porodu nam daval nehezke prognozy kdyz se mala ten den narodila a byla jak z koncentraku aneb matka se vzdycky umi rozhodnout co je nejlepsi pro jeji dite kdyz bere v potaz i tu intuici. Kdybych brala v potaz okoli vcetne manzela, ze jsem blazen a chci KP rodit normalne, tak mi ten UZ nedelali a moje holcicka s nami pravdepodobne neni pripadne by byla mentalne postizena vzhl;edem k nedostatku zivin a uz i kysliku, takze pokud se ted pri tretim budu takto citit opet, tak si budu stat za svym at uz je to lege artis nebo ne, ono tu intuici nemame pro legraci...
@akankeo
Mě miminko měřili ultrazvukem ob týden kolik váží atd..taky bylo kp....ono je to i o tom,jak zkušeného a schopného mas lékaře. Můj mi dělá ultrazvuk na každé kontrole sam a nic neplatim. Dělá to všem pro jistotu i pro klid,že je miminko OK. K jinému bych nesla,aby mi udělali dle pojišťovny 2 max 3ultrazvuky to je v dnešní době pro mě úplně mimo. A plus teda jsme domluvili známého co dela genetiku.....
Rodit po 2sekcich prirozene je hazard podle mě.....ale každý na to může mít jiný názor 😉
@shine2015 Kdybysme chtely byt bezpecne, tak ty deti ani nemuzeme mit, cisar necisar, ono se i dnes da umrit i na blbe tehotenstvi, deloha muze prasknout bez predchozich operativnich zakroku. tohle si clovek proste nemuze pripoustet. Jinak tolik ultrazvuku bych si udelat nenechala,zbytecne zahrivani ditete, me ty 3 nevadi a verim, ze ma smysl mit jich vic jenom kdyz je k tomu indikace a prave na tu slavnou intuici, kdyz je neco blbe vycitis to. Po druhem porodu jsem rvala na operatera ze me podruhe otevirat nebudou a ze mi musi vytahnout ten dren a jen pokud dal budu krvacet a dal mi bude padat tlak, tak teprve pak jim to podepisu a voala, byl to dren a mela sem kontrakce, at uz se jim to zdalo mozne nebo ne jen hold ted mam blbou jizvu, ruptura tam ale nebyla
byla jsem před dvěma lety ve stejné situaci jako ty - po dvou císařích jsem čekala neplánovaně třetí. No a dopadlo to dobře, bez komplikací, třetí SC jsem měla spinál a užila si malou hned od narození (předtím jsem měla vždy narkózu). Navíc je to holčička po dvou klucích, za což jsem taky moc ráda. Neboj se zvládneš to, třetí těhu nebylo o nic horší, jak ty předchozí 😵 Akorát je fakt, že klidu si člověk už moc neužije 😀
@akankeo pouze jsem napsala jak to vidím já, co prozivam v sobě já. Pani může mít jinou psychiku než já. Já jsem citlivejsi, labilnejsi,za což se nestydim. Člověk ma skryté rezervy, proto jsem psala ze nevím jisté jestli bych dokázala jít na potrat. Momentálně ale po tom všem co jsem si se synem za ten rok kdy nechodil do školky prošla, říkám NE. Potřebuju vydychat 🙂 možná je to i o věku.
Ale aby to neznělou jako těžké stezovani- své děti milují a jsou pozehnani 🙂
Holky moc děkuju za vlídná slova, odkazy, životní zkušenosti...před některými doslova smekám. Mám hlavně obavu o to, abych byla dostatečně dobrou mámou všem třem. Je to docela záhul na psychiku, protože prakticky všichni kolem mě tlačí do potratu. Manžel to vidí jako snazší cestu, má strach o mě a o děti. Kéž bych měla někoho, kdo mě podpoří a poplácá po zádech, že to bude dobrý. Žiju v zahraničí a jsem tu na to prakticky sama. Máma mi spřádá hororové scénáře, protože malému by byly 2 roky, starší bude mít 5,5, tam. Straší mě, jak budou trpět nezájmem, hysterickou matkou....Co vám budu povídat, mám živě v paměti to noční vstávání, s kojením jsem měla problémy u obou, ale přes to všechno kdo jiný má toho drobka chránit než já. Dneska třetí den nemůžu pořádně jíst, jak jsem z toho hotová. Zavolali jsme mému porodníkovi a příští týden jdeme na kontrolu a debatu, co mi k tomu řekne. Pokud by tam byly nějaké zdravotní komplikace, které by představovali velké riziko, zase nechci ohrozit své dvě starší děti tím, že by neměly mámu. Snad bude všechno v pořádku a porodník to rozštípne ať už v dobrém nebo zlém. Letos mi bude 30, tak snad by to tělo zvládlo v pohodě. Každopádně se to musí rozhodnout, protože tohle váhání mě ničí.
@dadushe ja mam dceru 4.5, druhe jsou 3 a ted bude treti, mas zvlastni rodinu, strasi te spousty zbytecnostmi. Predpokladam, ze tam budes mit moznost dat deti do nejakeho skolkovskeho zarizeni, to uz takovy zahul neni, navic mas uz dve, i kdyz budou doma vyhraji si spolu a miminko bude spis jen korunka na dortu. Ja mam fakt blbou jizvu, na zacatku mi hrozili potratem, pokud se nektere faktory budou blbe vyvijet a dneska v poradne doktorka nevyloucila ani normalni porod. Vsechny hodnoty se mi srovnaly, vcetne metabolickych nedostatku co mam danych geneticky, dokonce i taji zva se lepsi, coz je naprosto nelogicke, ale dle UZ je to tak, takze odhod stres, a uzivej si tehotenstvi. Beztak je to uz posledni, mam kolem sebe inekolik velkych rodin a nezvladatelne to rozhodne neni, kolegyne ma 3 deti po roce, 2 cisarem a zadne problemy nemela a takovych pripadu je spousta. Dr mi prave dneska rikala, at to vubec neresim a hlavne at se neupinam na porod, ze mi stejne nikdo nepovi jak to dopadne a ze klidne muzu porodit i normalne, ze ma nekolik takovych pacientek, kteym se to povedlo aniz by o to staly, proste si myslely, ze maji poslicky a do porodnice prijely az kdyz rodily, hlavne me varovala se nestresovat a neupinat se ani k cisari ani k normalnimu, ze az to prijde, tak ten stres muze hodne uskodit me i miminku a muze napriklad spustit prekotny porod coz uz by vzhledem k jizve byt problem mohl nebo ovlivnit pritoky miminku, takze hlavne klid, uzivat si to, i kdyz ty zacatky jsou hold horsi, ale to za par tydnu prejde a uklidnit manzela a rodinu, pokud se na to citis ty, tak vsechno bude vporarku a 3 deit neni zadna nezvladatelna tragedie, mam 2 hyperaktvivni ale jak rostou,taktam uz prostor na dalsi je a hlavne kdyz ta narocnejsi situace prijde, tak ji v dnaou chvili nehodnotis, proste zaradis automat a jedes. Drzim palce
Mám za sebou jen jednoho císaře, ale v porodnici mi řekli, že po císaři může být další porod za 2 roky. Takže to bude v pohodě 🙂
ahojky. snad tě trochu uklidním. já otěhotněla po druhém císaři za 6m. tudíž 15m po něm jsem rodila opět sekci- 3 sekce se dělá už automaticky. normálně ti nikdo rodit nenechá, jen porod bude cca na 38tt.musím podotknout ,že toto třetí těhu i porod bylo ze všech nejlepší a vše v pohodě ,ani jizvu jsem necítila.......ted jsem těhu znovu ,po zdravotní stránce vše ok jen ty těhu příznaky jsou šílený a to už jdsem v 5 měsíci. rodit budu opět +- 38tt. mezi porody mám 5 let,15měsíců,10 let.
Tak jsem byla dneska u doktora. Těhotenství potvrzeno. Doktor mi mluvil o velkém riziku prasknutí dělohy a těhotenství mi nedoporučuje. Na jizvu se nekoukal, říkal, že jizva na děloze může vypadat úžasně nebo být skoro průsvitná, ale vůbec to nevypovídá o tom, jestli praskne nebo ne. Prý bych podstupovala přibližně od poloviny těhotenství velké riziko, navíc znásobené o to, že mám dvě malé předškolní děti, které budou chtít být nošené a tím pádem by se komplikace daly očekávat.
Nejhorší na tom je, že manžel s tím souhlasí, sestra, moje máma...prostě jsem tu jako v sevření. Oči bych si vyplakala. ☹
Mam dve holciny : 5 a 2,5 roku. Obe cisarem. A ted jsem v 8.mesici. Take me dr.strasil prasknutim jizvy. Zatim vsechno dobre. Hlidani nemame, na vse jsem de facto sama. Manzel chodi az v 16hodin z prace. O vikendech zase chodime na vylety nbeo podobne, takze cas na odpocinek moc neni. Babicku mame, daleko a stejne nefunguje, ze by prijela treba pomoci. Ted je to v tom vedru nejhorsi, byva mi spatne, otekaji mi nohy. Obcas me boli jizva.Ale ja mela podporu manzela. Rodice a sestry se na to moc vesele netvarily, ale urcize me neodrazovaly.

Nevím jak bych se zachovala, opravdu netusim. Mám děti s rozdílem 2 roky 2 měsíce. Také jsem byla 2x na císaři. Mužů říct, ze díky staršímu, který vyžaduje dost pozornosti byl ten první rok maličké hooodne psychicky náročný. Ještě ze byla a je takové zlaticko. Neumím si vůbec představit ze bych ted znovu otěhotněla. Už bych to zřejmě psychicky nedala. Člověk vydrží hodně, ale u me už tedy toho hodně bylo dost. Já jsem říkala manželovi ze bych šla na potrat. Ale kdyby to přišlo tak nevím jak bych nakonec reagovala. Možná jediné bych sháněla paní na hlídání a výpomoc. Ale kdo by to platil? 😠 moc jsem ti asi nepomohla, ale ten kdo říká ze kdysi bylo děti jako smetí a zvládali se..... No bylo ale byla jiná doba, ženy zůstávaly doma,nepracovaly, děti dnes vyrůstají bohužel v jiném kolektivu,nároky jsou na ne jínaci.....