Budu brát mateřskou? Mám odmakaný rok a z práce mě vyhodili
Záleží, ke kterému dni ti zanikne zaměstnanecký poměr. Jestli už zanikl, tak nárok mít nebudeš. Pokud jsi teprve ve výpovědní lhůtě a po celý ten rok za tebe bylo odváděno pojistné, tak ano, nárok mít budeš. Těch 180 dnů ode dne ukončení smlouvy je rozhodujících.
Podminky zde: http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davk...
Jestli je to nedávno, tak ano 🙂 projistotu si ale prostuduj, co píše absintka19
@teriakilada takže budu mít nárok na mateřskou když mě vyhodili z práce a jsem za evidována na úřadu práce?
@janiceek záleží jak dlouho jsi byla zaměstnaná a kolik dní od konce zaměstnaní máš do nástupu na mateřskou ( 8 týdnů před termínem porodu)
@bassetlady rok a dva měsíce jsem byla zaměstnaná
@janiceek znovu, kdy máš jít na mateřskou a kdy skončil pracovní poměr? Je tam max 180 dní rozdíl?
@bassetlady nechápu?
@janiceek takže abys měla nárok musíš na mateřskou nastoupit nejpozději 30.6. 2018 tzn. termím porodu musí být max 25.8. a to nemůžeš stihnout
Njn ale když si najdu jinou práci a pak nastoupím na mateřskou? A termín mám 6.9.2018. Ale to te doby bych mohla pracovat
@bassetlady to ne, pokud by měla TP koncem srpna,musela by být aspoň v 9 tt.
@janiceek no když si najdes novou práci, a nevyhodí Tě, tak nárok mít budeš.
@andelka no vždyť píšu, že to nemůže stihnout ( opravovala jsem to, první výpočet mi trochu ujel) 😉
@bassetlady takže když si najdu práci a vyhodeji mě tak na mateřskou budu mít nárok teda
@janiceek co? V kolikátém týdnu bys musela být.
Tady
http://tehotenstvi.academy.sk
Když jsem teprve 6+9tt a porod mám až 6.9.2018
@janiceek no to záleží, jestli budeš zaměstnaná tak dlouho, aby Ti vznikla dost dlouhá ochranna lhuta. TP máš 6.9. tzn. Odchod na mateřskou cca 12.7. takže kdybys začala makat 1.2. tak musiš být zaměstnaná minimálně do půlky dubna ( plus mínus). Protože ochranna lhůta bude stejně dlouhá jako trvalo to nové zaměstnání.

Jestli stihneš nastoupit na mateřskou do 180dnů od skončení smlouvy, tak na mateřskou nárok máš.