icon

Čekankový kořen v těhotenství. Je nebezpečný?

24. únor 2025

Ahoj. Holky asi budu za blbku. Jsem v 11tt a dnes jsem snědla jogur a pak jsme zjistila, že obsahoval kořen čekanky. Jsem riziková, beru utrogestan a mam ted strach abych nepotratila, podle toho co jsem četla, může čekanka vyvolat potrat. Na jogurtu nebylo napsáno kolik toho kořene obsahuje. Uklidněte mně, že to je v pohodě, ted tady sedím, pozoruji se a nejradši bych si nafackovala. Také jste některá v těhotenství konzumovala jídlo nebo pití s čekankovým kořenem a bylo vše v pořádku?

felis
24. únor 2025

Ahoj, ja myslím, že tu cekanku to vidělo hodne z rychlíku. Něco jiného je, když by sis dopravala odvar 3x denně, ale takto je to opravdu stopové množství. Udělej pro sebe to, ze jdi na procházku nebo dej nohy nahoru u pěkného filmu. Stres Ti podle mě teď ubližuje vic.
Já teda nekonzumovala cekanku, ale namazala jsem si akné pripravkem s vitamínem A, ktery se nesmi v těhotenství ve velkem množství. Nutno podotknout, že akné bylo na dost choulostivém miste a bolelo mě i sedět 🙈 doktor mě uklidnil, ze jsem miminku neublížila.

cilkat
24. únor 2025

Jedla jsem přímo sirup... Se nesmí? (jo, mám 6 let a 9 let od porodu... zjevně nijak neublížil)

miryp
24. únor 2025

Já pila obě těhotenství čekankovou kávu, vůbec jsem netušila, že je to problém. Jeden porod vyvolávaný, druhý o dva týdny dříve.

levandule_k
24. únor 2025

Mám ráda bylinky, zajímám se o jejich účinky. Tohle jsem nikdy neslyšela, že by čekanka mohla vyvolat potrat.

krisstina93
24. únor 2025

Nestresuj, já třeba v těhotenství normálně čekankou sladila, ani sem nevedela, ze by se to nemelo. Ono tyhle rizikové konzumace čehokoliv plati spíš ve větším množství, po nějakém stopovém množství něčeho v jogurtu se ti fakt nic nestane.

mia_von_prag
24. únor 2025

Ja jsem si dávala čekankovy sirup místo cukru, mám 2 děti

mysh_me
24. únor 2025

Tyhle informace typu “muze vyvolat potrat” je treba brat s rezervou. Ne ze by to byla vyslovene lez, ale treba jako priklad: cekanka obsahuje latku xy o ktere vime ze muze mit ucinek zpusobeni potratu, a to pri poziti urciteho (spise vetsiho) mnozstvi te latky. A tehle latky je treba v cele cekance 1% (to si vymyslim, jen pro ilustraci), ale proste velmi male procento. A z te cekanky vzali koren a zpracovali ho do sirupu, cimz se zase ta koncentrace latky xy snizila, no a pak malym mnozstvim toho sirupu osladili tvuj jogurt.
Takze, je v cekance ta latka, ktera muze zpusobit potrat? Je. Obsahoval tvuj jogurt neco z cekanky? Obsahoval. Mohlo ti tohle zkonzumovane mnozstvi nejakym zpusobem prispet k potratu? Nemohlo.
Zrejme horsi pro plod v tehle situaci je tvuj stres nez cela cekanka 😉 takze hlavne klid a rozum do hrsti.