Chováte v těhu zakrslé králíčky? Co encefalitozonoza?

partyzanka91
19. bře 2014

ahojky, už na začátku těhu jsem se ve své poradně ptala zda si mohu ponechat zakrslé králíčky které chováme doma, zda nijak těhu neohrozí. Bylo mi od doktora řečeno že ne že domácího chovu by se vůbec nebál. Ptala jsem se ještě také v poradně u Apolináře kde budu rodit a i tam mi bylo řečeno že rizikem jsou pouze kočičky a jiná zvířátka ne. NIcméně ta starší králičice Mína už jednou prodalala nemoc zvanou encefalitiozoonoza - tato nemoc je u králíčků poměrně častá i u těch domácích, vím to od chovatelů, projevuje se zvýšenou potřebou pít a nebo vůbec a pozná se až v rozhsáhlejším stadiu kdy králíček kloní hlavu ke straně, m ánemotorné pohyby a nebo zčásti ochrne. Před rokem a půl měla Mínka to zvýšené pití tak jsem jí odvezla na vet. na odběry a potvrdili se vysoké hodnoty encefaly, tak jsem jí přeléčila Panacurem a bylo vše v pohodě. Teď kon nám zase začíná nějak víc pít a já se obávám aby se to nevrátilo aby nemoc nemohla případně mé miminko ohrozit. Od začátku těhu jí čistí záchod manžel a já jsem s ní v kontaktu jen minimálně - občas to pohlazení, nakrmení - pak si vždycky myju ruce. Encefalka je přenosná z králíčka na králíčka ale zatím nebylo moc případů že by se nakazil člověk, vlastně téměř žádný, ale u těhotných se nemůže nic testovat.
Tak se chci zeptat jestli také chováte v těhu králíčky případně jiná zvířátka a jaké máte zkušenosti. Díky moc

ange_de_la_morte
19. bře 2014

Ahojky, myslím že pokud dodržuje hygienu tak si nedělej starost. My chowáme koně, owce, kozy, wekšerou drůbež, králíky normální i zakrslé, psa, kočky ( během swého těhotenstwí jsme donesli další 2) . Ptala jsem se na to i našeho weterináře, říkal že úplně wpohodě, ať to wůbec neřeším 🙂 Přece nebudeš dáwat zwířata pryč proto že jsi otěhotněla 🙂 Omlouwám se za ,w,

mafeska
19. bře 2014

@partyzanka91 nemůže, encefalkou se může nakazit člověk jen s fatálně oslabenou imunitou.
Pokud se u ušáka encefalka projevuje, vezmi ho k veterináře a pro svůj klid se ho na tvoje obavy zeptej 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru