icon

Co si myslíte o jméně Ondráš v Německu?

29. srp 2025

Ahoj, co si myslíte o jméně Ondráš? Žijeme v Německu, spoustu Ukrajinců.. a klasická verze jména Ondřej zní jako ukrajinské Andrej. Navíc obsahuje 'ř'. Děkuji za názory.

1pomnenka
29. srp 2025

Raději bych dala Ondra.

gruyerre
29. srp 2025

@anonym_autor já jsem tady vždycky i ty nejméně obvyklá jména chválila, nemám ráda takové ty kecy, že bude dítě chudák, když nebude mít běžné jméno, ale zrovna Ondráš mně přijde úplně strašně šílené a snad i doufám, že si děláš legraci 😀

jaja01k
29. srp 2025

Jestli žijete v Německu, tak bych volila jméno bez diakritiky.

kristyn86
29. srp 2025

Zvolila bych jine jmeno,ktere bude bez diakritiky a ktere budou umet v zahranici vyslovit. Pokud ti vadi Ř,tak by ti melo vadit i Š a dlouhe Á.

krisstina93
29. srp 2025

Když už, tak Ondra, ale asi bych vymyslela něco lepšího. Ondráš fakt ne, to mi evokuje akorát jídlo :D

prejeta_zaba
29. srp 2025

Přijde mi to jak nadávka: "Ondrášu, poď sem!". Jestli jste v Německu natrvalo, bude pořád všem vysvětlovat, jak se píše a vyslovuje ta koncovka, čili dejte neměnné jméno a pokud se chystáte zpět do Česka, budou se mu smát, jestli je pravej Valach nebo jídlo (maso v bramboráku je u nás ondráš)...prostě špatný nápad 😄

jiss
29. srp 2025

Andreas.

ai30
29. srp 2025
krtcice
29. srp 2025

A já půjdu proti davu, mě se verze Ondráš líbí 👍 i kvůli tomu Ř ve tvaru Ondřej.

krtcice
29. srp 2025
@kristyn86

Zvolila bych jine jmeno,ktere bude bez diakritiky a ktere budou umet v zahranici vyslovit. Pokud ti vadi Ř,tak by ti melo vadit i Š a dlouhe Á.

@kristyn86 mě osobně vždycky vadilo ve jméně R a Ř. Už proto, že v rodině máme vadu řeči u několika dospělých, kdy ráčkují a někdo zase neumí Ř ani v 60 letech... a při představě, že moje dítě bude třeba taky ráčkovat a představovat se tím jménem, to jsem nechtěla. Ostatní diakritika mi nevadí.

kristyn86
30. srp 2025
@krtcice

@kristyn86 mě osobně vždycky vadilo ve jméně R a Ř. Už proto, že v rodině máme vadu řeči u několika dospělých, kdy ráčkují a někdo zase neumí Ř ani v 60 letech... a při představě, že moje dítě bude třeba taky ráčkovat a představovat se tím jménem, to jsem nechtěla. Ostatní diakritika mi nevadí.

@krtcice Ja jsem posuzovala tu diakritiku vzhledem k tomu,ze ziji v Nemecku. Tam bych volila neco bez hacku,carek. At clovek nemusi vysvetlovat,jak se to pise,cte atd. Protoze jestli mas vysvetlovat Ř nebo Š je jedno.cNeznaji to pismenko. Jo,Ř oni vlastne ani neumí vyslovit,to je pravda.

macik84
30. srp 2025

Já jsem vždy říkala svému žáku Ondráši, když zlobil 🙂. Nešlo by dát v tom Německu třeba Ondrasch? Akorát to teda taky působí ukrajinský.....

alice180
30. srp 2025

Tak pokud to nevadí Španělé tak dej Andrés pakliže vadí a nevadí Francouzi vyhoď s André. Pokud ani to - anglické Andrew...