Co to znamená ambulantní porod?

melek5
2. srp 2019

Holky co to je vlastně ambulantní porod jdu rodit po šestý a vůbec nemám ponětí co to vlastně je myslíte že bych to mohla mít taky 😂😂🙊🙊

aurelie34
2. srp 2019

Je to porod po kterém nezustavate v porodnici s dítětem 3 až 4 dny, ale jdete po 12 hodinach domu. Můžete si o něj zažádat a pokud budete po porodu vy i dítě v pořádku tak vám vyhoví. Jste pak doma jen s kontrolami dětské doktorky.

https://sites.google.com/view/ambulantni-porody...

hezz17
2. srp 2019

Tak po šesté bych si to opravdu nelajzla.

betelgeuzz
2. srp 2019

Ambulantní porod znamená odejít z porodnice dříve, než je doporučených 72 h po porodu.
@aurelie34 klidně i dřív, než po 12 h, záleži na matce, jak se cítí. A nejde o to, jestli personál vyhoví, porodnice není vězení a pokud není dítě, nebo matka v ohrožení života, nemůžou v odchodu bránit.

korneliusa
2. srp 2019

Neznamená to, že jdete domů po dvanácti hodinách, ale kdykoliv před uplynutím 72 hodin. Takže ať jdete domů rovnou ze sálu, nebo třeba 68 hodin po porodu, je to označováno jako ambulantní porod.

ange_de_la_morte
2. srp 2019

přesně jak píše @korneliusa ... já jsem třeba šla domů po nějakých 55 hodinách - neplánovala jsem ambulantní porod, ale malá krásně začla nabírat, já měla mlíko, vše bylo vpořádku tak pan doktor sám navrhnul, že jestli chceme jít domů tak můžeme ( bylo to už mé druhé dítě)

aurelie34
2. srp 2019

@betelgeuzz ano ale v tomto připadě se musí podepsat revers. U nás v porodnici to funguje tak že už před příchodem do porodnice vyplní rodička papír že chce ambulantní porod a pokud je vše v pořádku tak jde po porodu domu. Pokud ale papír nemá, tak jedině podepsat revers.

denisa3101
2. srp 2019

@hezz17 je nějaké větší riziko po tolika porodech mít ambulantní porod ? Já budu mít pátý porod za měsíc a kousek a trošku jsem nad tímto uvažovala ale ne přímo rozhodnutá 🙂 jen ta myšlenka bejt prostě doma ve svým v klidu s mimčem ... Všechny 4 porody do 6 hodin bez zásahu dr vše bez komplikací ale pořád je tam ta myšlenka co kdyby náhodou se něco zrovna stalo 🤷

melek5
autor
2. srp 2019

@hezz17 jak to myslíte🤔🤔je to jen myšlenka

melek5
autor
2. srp 2019

@denisa3101 no právě je to je myšlenka ale co kdyby pořád tam je to Ale🤭

melek5
autor
2. srp 2019

Děkuji všem za vyrozumění 😘

hezz17
2. srp 2019

@melek5 no už po 3.porodu je vyšší riziko poporodniho krvaceni. A s každým dalším se jen zvětšuje. A to nemusí být krvácení jen bezprostředně po porodu ale i x hodin.

zelenaesmolda
2. srp 2019

@melek5
ty jsi z Turecka nebo mas turecke predky?

pavca1982
3. srp 2019

Šla jsem po 4. porodu domů po 20 hodinách a bylo to úžasný být doma👌👌👌

melek5
autor
3. srp 2019

@zelenaesmolda neee proč z Turecka 😂😂😂😂

melek5
autor
3. srp 2019

@pavca1982 taky bych to asi chtěla skusit pokud porod proběhne dobře a bude vše v pořádku tak bych to asi skusila ještě nevím no pokud se rozkojim a mě bude fajn tak uvidíme 🤭🤭🤭

pavca1982
3. srp 2019

@melek5 Já jsem si právě nikdy takové žádné pokud tohle a pokud támto nepřipouštěla. 😉

melek5
autor
3. srp 2019

@pavca1982 snažím si taky nic takového nepripoustet jenže když máte v okolí takové lidi co vám přejou smrt při porodu a říkají že si manžel odnese z porodnice jen dítě a váš tam necha protože šestý porod po roce je prý nenormální nevím co na tom nenormálního sice tak přemýšlíte úplně jinak a to těhotenství si vůbec neuzivate protože si člověk začne uvědomovat jiné věci nevím no je to složité a jinak těhotenství vše v pohodě dnes sem začala 30tt a fajn nemůžu si na nic stěžovat 😊😊😊

penelopaw
3. srp 2019

Vše je hrozně individuální, takže bych se dopředu nestresovala hororovými scénáři. Kamarádka, která o ambulantním porodu u 2. dítěte uvažovala, mi posílala nějaký odkaz, kde jsou reference u jednotlivých porodnic. Lze se tam podívat, zda už někdo ambulantního porodu využil, a jsou tam tuším i hodnocení rodiček. Co jsem si tam tehdy četla (ten odkaz nemohu zaboha najít,posílala mi ho asi přes sms, ale možná to půjde nějak vyhledat přes google), většina porodnic to umožňuje, ale jak to tu padlo - na revers. Maminky to volí hodně kvůli domácí pohodě, aby i rodina byla spolu a nebyly odloučeny od dříve narozených dětí apod. Osobně jsem setrvala v porodnici ty tři dny, protože jsem si naopak od zbytku rodiny chtěla odpočinout :D. Pokud ale máte doma nějak dostupnou nemocnici a lékařskou péči, kdyby se doma nedejbože něco stalo, pokud budete víc v pohodě a v klidu s novorozencem doma a ne v prostřední nemocnice, tak si osobně říkám, proč ne. Ale za sebe bych si to nějak jistila, kdyby došlo ke komplikacím, ať už se mnou nebo s dítětem - tzn. dostupnost zdravotní péče, mít odvoz apod. A samozřejmě si dopředu zjistit, jaké úkony dítě musí pak absolvovat (tuším, že na tom webu psali i to, že pak domů došla nějaká zdravotní sestra, která provedla vyšetření, jež se jinak provádí v porodnici), aby něco nebylo zanedbáno.

pavca1982
3. srp 2019

@melek5 Na lidi bych se vykašlala. Já to dobře znám.😉

kulihrasekzeleny
6. srp 2019

Jsem jedina, kdo byl rad v porodnici? :D rodila jsem sice 1x cisarem. Ale domu jsem se nehrnula. Uzivala jsem si klid. Zadne uklizeni, vareni, venceni psu 🤣 proste jen lezet a starat se o mimco 🙂

aurelie34
6. srp 2019

@kulihrasekzeleny jo u prvního možná. Ale teď když čekám druhé a doma pak budu mít 2,5 letého syna tak taky přemýšlím o možnosti ambulantního porodu. Syn je velký mamánek a bojím se jak to 3 dny zvládne s tatínkem. Nikdy takhle dlouho beze mě nebyl. Maximálně 4 hodiny.

elwe
6. srp 2019

@korneliusa a není to dřív než 48 hodin? Alespoň v porodnici, kde jsem rodila, zavedli běžné propouštění po 48 hodinách, a jako ambulantní porod to neberou.

myjusiatko
6. srp 2019

@aurelie34 reverz se podepisuje vetsinou vzdy, kdyz zena odchazi drive a je jedno zda podepisovala neco pred porodem.

lennus
6. srp 2019

Někde bohužel vyhrožují, že nepustí či ať si jde matka a dítě tam nechají, ale nemají na to právo. Já ambulantní porod neplánovala, ale odcházela jsem nakonec po 52 hodinách, čekala jsem na vyšetření z patičky, abych nemusela řešit, neměla jsem nikoho dopředu, bylo vše v nejlepším pořádku, navíc jsem si tam neodpočinula, spolubydlící byla prvorodička po sekci, já měla už doma starší dítě - kluka, krom dotazu na mytí holčičky, mě nic nezajímalo, vždy se jen zeptali - vše v pořádku? Rodit příště, jdu ještě dříve, dokonce jsem odcházela po předchozí sekci minor ve 23. týdnu z psychických důvodů hned druhý den, přišli jsme o miminko a nezvládala jsem to tam, problém to nebyl. Porodnici máme deset minut autem. V zahraničí je to zcela běžné. Stačí si vyžádat negativní reverz, resp. ten je hlavně kvůli nim, aby se chránili, ale maminka prostě odejít může, pokud není dítě ohroženo na životě.

korneliusa
6. srp 2019

@elwe Kde jsi rodila? Klasika je těch 72.

chiara1990
6. srp 2019

Klobouk dolu...ve 30letech a uz 6 deti....me bude 30let a nedavno jsem porodila 3 dite a vim ze to je posledni vytouzena dcera

elwe
7. srp 2019

@korneliusa Brno-Bohunice

melek5
autor
7. srp 2019

@chiara1990 jj 6 tou dcerku čekám a už končím 🤭🤭

betelgeuzz
7. srp 2019

@kulihrasekzeleny jediná nejsi, kdybys byla jediná, tak jsou v porodnicích a u dětských lékařů na tuto variantu připravení 🙂 akorát ti, kterým se v porodnici líbí, asi nelezou do diskuze o ambulantním porodu.

pavca1982
7. srp 2019

Já šla domů po 20hodinách a odběr z patičky jsem si nabrala doma ssma😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru