Cvičení pilates v těhotenství. Je to bezpečné v prvním trimestru?
Dobrý den přeji, chci se Vás zeptat, zda jste cvičily v těhotenství. Nemyslím těhotenské cvičení, ale normální, třeba pilates, kde se zapojují břišáky. První trimestr, co myslíte?
@anonym_autor jediné povolené a v těhotenství i žádoucí je zapojování šikmých břišních svalů, ale přímé břišní svaly rozhodně vynechat úplně. Já cvičila jógu až do porodu. Cvičila jsem jen to, co mi bylo příjemné, jakmile jsem u čehokoli cítila i malý nekomfort, vynechala jsem to. Stejně tak jsem jezdila na koni do půlky těhotenství, dokud mi bylo dobře, jezdila jsem, jakmile jsem se přestala cítit jistě, přestala jsem. Gynekolog mi všechno zakázal hned v úvodu těhotenství, gynekologická fyzio mi naopak doporučila udržovat se celé těhotenství. Udržovat, ne přetěžovat, hlavně ne se snažit podávat nějaké výkony!
Pokud jsi byla takhle aktivní i před těhotenstvím, nemělo by to plodu vůbec ublížit. Možná bych přímo břišáky necvičila, ale jinak je to v pohodě. Ideální je to konzultovat s gynekologem.
Na přímé břišní svaly fakt bacha, ty cvičit nesmíš - jak ti začne růst břicho, je důležité i z lehu vstávat překulením na bok. Ať si neuženeš diastázu (rozestup) břišních svalů.

@anonym_autor Cvicila jsem skoro az do konce. Pilates neznam, ale brisaky bych nezapojovala radsi. Jinak cokoliv krome bricha, hopsani a behani mi prijde vpoho 🙂