icon

Dilatace ledvinové pánvičky. Máte zkušenost?

klaudies
20. lis 2007

Ahoj, nezjistili některé z vás u mimča během těhotenství dilataci ledvinové pánvičky? Prosím o vaše zkušenosti...díky moc.

lucinka58
12. bře 2017

@vanilkacka jojo, v Prenatalu u Vlašína. No, já jsem hned neplašila - syn to měl na levé straně a v 18 měsících už je ultrazvuk negativní - prostě z toho vyrostl. Jen malá to má na obou stranách. A hlavně byla bych víc v klidu, kdyby mi k tomu nevytiskli ten canc papíru s tím, že kdyby tam bylo ještě něco, že je to soft marker Downa. Jinak jako Vlašín říkal, že je miminko naprosto v pořádku, takže na žádnou genetiku nemusíme ani na odběr plodovky - prostě to zkontrolovat ve 30 tt na ultrazvuku (no jdu až v 33tt). Ale fakt ten papír tisknout nemuseli - zbytečně mě to vystreslo......

barumat
12. bře 2017

@lucinka58 Malej ti z toho vyrostl? Ty jo, super, a můžu se zeptat, kdy se to začalo lámat a jaké měl hodnoty v apir? Díky!

jessuela
12. bře 2017

@lucinka58 Mam uplne to stejne, cekame holcicku a v 22t zjistili dilataci ledvin na obou stranach i se stejnymi hodnotami 4 a 6 mm .. Jinak vse v poradku - zdrava. Ted me ceka ultrazvuk na genetice 22.3. Jsem uplne nervozni z toho, jak to bude s miminkem dal..

jessuela
12. bře 2017

Jeste mi rekl, ze kdyby se to zhorsovalo, tak by asi vyvolavali porod hned nejak po 34t tehotenstvi

hanka987
12. bře 2017

@lucinka58
@jessuela Holky, měla jsem u malé ve 20.tt podobný nález. Dr. mě na to upozornil s tím, že to je stále ještě v normě, jen u horních hranic pro daný tt, že se z toho může něco vyvinout nebo nemusí. Zároveň mi řekl, že někteří jeho kolegové by toto ještě neřešili (měli jsme 4 a 5 něco). Kontrolní UTZ pro jistotu ve 24.tt s tím, že pokud se výrazně zhorší, předají nás do krajské nemocnice, aby se řešilo, jak se bude postupovat dál. Ve 24.tt zhoršení nepatrné, prý máme být v klidu - roste dítě, rostou pánvičky. Ve 30.tt nález v normě a už se nic neřešilo. Ťukám, malá v pořádku. Po porodu jsem se ptala pediatra a prý máme být úplně v klidu. Píšu to jen pro uklidnění. Ty 4 týdny mezi UTZ jsem to pořád řešila a příroda si pomohla sama 🙂.

lucinka58
12. bře 2017

@barumat Ahojky, ty jooo, moc si to teď nepamatuju. U malýho mi na to přišli ve 30tt. Když se narodil diletace furt byla. V roce ještě nález taky a v roce a půl už nic.... Ale asi jsme měli všechny ty nálezy na dolní hranici - ale fakt bych kecala - musela bych se podívat k pediatrovi do karty abych ti řekla.... Ale my kromě kontrolních ultrazvuků v 6 týdnech, ve 3 měsících, v 6 měsících, v roce a v roce a půl jinak na žádných vyšetřeních nebyli.....

jessuela
12. bře 2017

@hanka987 Tak se na vas usmalo stesti, doufam ze na tom budeme stejne.. 🙂 Uz jsme si dost uzili zdravotnich problemu se synem a ted miminko jeste v brisku a uz tohle.

vanilkacka
12. bře 2017

@lucinka58 Ten papír mě taky vystresoval,ale mám za sebou ty testy DNA, 1.NT scr.i triple negativní a velmi dobré hodnoty, tak snad je vše ok. Já jdu na kontrolní UTZ v tydnu,tak doufám,že to nebude větší. Dr.ten den nebyl vůbec mluvnej,takže mi ani neřekl,kolik malý váží,měří...,takže jsem z toho všeho dost nervózní.

lucinka58
12. bře 2017

@vanilkacka No mě teda řekl kolik malá váží a měří a že nic neviděl ani v rámci NT ani v rámci II. screeningu, takže mě nebude nikam honit. Ale ten papír byl pro mě fakt na hlavu.... Začala jsem o tom přemýšlet a rozebrala jsem to s kamarádkou doktorkou a ona mě ujišťovala, že se nemám stresovat. A byla jsi u Vlašína? A jakej máte nález vy? Držím pěsti ať se to nezvětšuje. Já jdu na kontrolu ke své gynekoložce až po jarních prázdninách (je na dovolené), tak ji taky poprosím ať to zkontroluje a přeměří jestli se to nerozjíždí. Ale jsem z toho taky hodně nervozní..... Snad malá bude v pořádku.....

vanilkacka
12. bře 2017

@lucinka58 Úplně stejný nález jako ty - 4 a 6 mm,jdu na kontrolní UTZ zase k Vlasinovi. Malyho taky komplet kontroloval,vše v poradku,ale miry a váhu mi nenapsal ani do zprávy. Kdybych se ho nezačala ptát,co ty panvicky vlastně znamenaji,tak to vypadalo,že mi k tomu ani nic neřekne.Pak teda pár informací rekl a dal mi ten papír.Byla jsem z toho přístupu dost zklamaná,jakoby řekl,ze ma 5 prstiku,takže není třeba vysvětlovat,co to znamená.Můj gynekolog mě uklidnoval,že po porodu je většina případů ok a panvicky jsou v normě,tak snad to bude dobrý i u nás.

lucinka58
12. bře 2017

@vanilkacka Ty jo vidíš - a mě řekl, že bude stačit kontrolo v 30tt na III.screeningu.... ☹ Ale jinak já mu plně důvěřuju - je to odborník, takže pokud on řekne, že je to jinak OK, tak to je v pořádku 🙂 Tak hlavně přeju ať se moc nezvětšují 🙂

vanilkacka
12. bře 2017

@lucinka58 Já mu taky plně duveruju. Ale myslím si,ze je normální,když je něco trošku jinak,aby to začal vysvětlovat a ne to jen tak říct a pokračovat,jakoby o nic nešlo. Každopádně ono je to úplně jedno,jestli půjdeš na kontrolu dřív nebo ne,stejně ten výsledek ani jedna
jedna nijak neovlivnime. Určitě dám po kontrole vědět,jak to vypadá.

lucinka58
18. bře 2017

@vanilkacka Tak jak jsi dopadla na kontrole? My dneska přijeli z hor a v úterý jdu ke své doktorce tak ji zkusím poprosit aby se taky koukla jak to vypadá.....

vanilkacka
18. bře 2017

@lucinka58 Ahojky, omlouvám se,ze reaguji az teď, měla jsem nějaký starosti ... Dopadlo to dobře, jedna už je zcela ok a druha se nezvetsuje, takže říkal,ze by se to mělo ztratit uplně. Jinak malýho kompletně znovu prohlidl a vše ok. Budu držet palce,at dopadnes taky dobře.

mm31
20. bře 2017

Ahoj holky, hlásím, že kontrola po reimplantaci močovodu dopadla dobře a předali nás z Olmíku zpět do Ostravy👏

jessuela
20. bře 2017

My dnes kontrola u dr. Jedna ledvina uz v poradku, druha stale rozsirena, ale nezvetsuje se.. Jsem zvedava, co nam povi ve stredu v Porube, snad ti nereknou uplne neco jineho..

lucinka58
28. bře 2017

@vanilkacka Tak dneska jsem byla u doktorky. Teda má takovej předpotopní ultrazvuk, ale říkala, že nález vypadá furt stejně a nehorší se. K Vlašínovi jdu až 15.5. v 33 týdnu. Ale jinak celkově vše prý v pořádku. Hlavně malá má prý 880g a krásně prospívá 🙂

rara12
4. kvě 2017

Prosím vás.da se hydronefroza ziskat behem 1.roku života nebo nám zanedbali prenatalni screening a nic nerekli uz v těhotenství?

piapia
4. kvě 2017

Ahoj. Nám to zjistili na druhém ultrazvuku, po zbytek těhotenství byl nález stejný. A jak se malý narodil, tak se při kontrole v porodnici zjistilo, že to zmizelo úplně 😉. Takže jsme nemuseli ani podstupovat žádné další kontroly.

jessuela
31. kvě 2017

Devcatka, neco noveho? Dnes jsem byla ve FN Ostrava zkontrolovat panvicky. Vpravo v poradku, vlevo 12mm. Mam se bat?

rara12
31. kvě 2017

My uz mame po operaci zuzeneho mocovodu

jessuela
31. kvě 2017

@rara12 muzu vedet jake byly hodnoty, kdyz rozhodli operovat.. jak jste to zvladli

rara12
31. kvě 2017

@jessuela malá při zjištění v 13měsících měla dobrou ledvinu 7cm a tu rozšířenou 12cm.

petaov
31. kvě 2017

U nás je teď stav takový, že na posledním vyšetření byly hodnoty stejné. Konečně to nerostlo (to zatím při každé návštěvě). Takže se vyplatilo počkat. Jsem ráda, že jsem s doktory nesouhlasila, co se týče té operace. Třeba se tomu v budoucnu nevyhne, ale už bude alespoň starší. Proto to oddaluju, jak se dá. (Na operaci nás ženou už od narození). Říkala jsem doktorce, že třeba se to časem zastaví a neporoste a ona říkala, že to nebude náš případ. Odeslala nás zase do Olomouce, ale odmítla jsem. Šla jsem to zkonzultovat ještě s jedním urologem a ten říkal, že ty hodnoty každý naměří jinak, jak se to na tom ultrazvuku chytí, on to vidí menší, než ta doktorka z nefrologie a navíc říkal, že velikost ještě není indikace k operaci, důležité je, že nemá potíže! To je to, co tvrdím pořád.

mm31
31. kvě 2017

My máme po reimplantaci močovodu na konci listopadu. Příští týden jdeme poprvé na UTZ do Ostravy. V Olomouci dopadl kotrolní UTZ dobře, takže nás předali zpět.

@petaov Nechci tě stresovat, ale nás taky poslali do Olomouce a syn neměl žádné potíže. Pro nás to bylo zdravé dítě. Být tebou tak do Olomouce jdu aspon na konzultaci. Z Ostravy do Olmíku neposílají jen tak.... Je tam skvělý a hlavně profesionální lékař Šmakal, který je opravdu kapacita. Určitě Vás nepožene do operace, pokud to nebude nutné.
Nám právě dr. Šmakal operaci bez přemýšlení doporučil, ale rozhodnutí nechal na nás. Bylo to nejtěžší rozhodnutí v životě a jsem ráda, že jsme operaci podstoupili. Většinou je to vevnitř horší než to vypadá na UTZ a nemoc se většinou zhoršuje - přijdou záněty, kameny, omezení funkčnosti ledviny (klidně až v dospělém věku).
Klidně se ptej, ráda poradím🙂 Já jsem se bála hrozně a nebylo to tak děsné🙂

petaov
1. čer 2017

@mm31 Ke Šmakalovi jsem nechtěla, protože je mi jasné, že by nám tu operaci taky doporučil. Nechci ho nechat operovat, když je teď zdraví, abych předešla nějakému zánětu za 20 let. Kdyby přišly záněty apod. až v dospělém věku, tak se to dá taky řešit (ATB apod.) Přece jen si dokážu lépe představit případnou operaci v dospělosti než teď u kojence. Dívám se na to trochu jinak, protože tyhle problémy máme v rodině. Je to většinou dědičné, Syn to podědil po mně a po švagrové. Tehdy UTZ nebyl, tak se to neřešilo. Obě jsme měly problémy až v dospělém věku, tak se na to přišlo, jsme teď jen ve sledování.

petaov
1. čer 2017

@mm31 kolik bylo synovi, když podstoupil operaci?

mm31
1. čer 2017

@petaov 2 a čtvrt roku

jessuela
1. čer 2017

No jsem zvedava jaky verdikt padne nam az porodim.. Fakultka v Ostrave me vcera premlouvala at rodim u nich, ja chtela v miste bydliste tudis v Karvine.

chilli009
1. čer 2017

Zdravím všechny maminky, chtěla poprosit o pár informací. Syn má oboustraně dilatované ledviny 2 - 3 st. , hydronefrózu. Mají děti nějak omezení pak v jídle, pití, fyzických aktivitách ? cca od 6m a výše ? Děkuji a hodně zdraví všem

Strana