Ahoj holky,chtěla bych tady poradit všem holkám,které se chtějí vyhnout nástřihu hráze.6-8 týdnů před porodem jsem procvičovala hráz a pánevní dno metodou EPI-NO.Pujčila jsem si to v agentuře porodních asistentek POMAD v Olomouci.Je to takový balonek,který si zavedete do pochvy a postupně pumpičkou nafukujete,nejdřív míň,pak se objem v pochvě zvyšuje,samy poznáte,jak to ještě zvládnete.Výsledkem před porodem je,že zvládnete vytlačit balonek o objemu jako dětská hlavička.Zvyšuje to elasticitu hráze a já zůstala bez nástřihu či natržení,Malej vážil 3,50,což zas není tak málo,jsem přesvědčená,že to zabralo.Pila jsem taky maliník a celkově se na to připravovala,protože si myslím,že když je to bez nástřihu,je vše pak daleko pohodovější a snažší,nejen co se šestinedělí týče,proto to tady zveřejňuji.Proto,vy,co jste ještě těhu,zeptejte se na to svých PA,nebo na netu je to ve vyhledavači pod EPI-NO.Všem moc štěstí při porodu!!!
Ahoj holky ja mam na prodej Epino co jsem dostala od kamarádky co děla PA nevyužila jsem ho, nakonec jsem rodila císařem, vzhledem k tomu, ze jsem ho nekupovala tak nevím jaká byla původní cena, ale rada bych ho prodala podle toho jak se ceny pohybují. Takže zalezi na tom s kým a jak se domluvím. Kdyby měl někdo zájem tak mi napište a domluvime se co a jak dal 😉
Epi-no mi asi zafungovalo, cvičila jsem až poslední dva týdny, centimetry přibývaly krásně a poranění žádně (u prvního porodu 13 stehů). Při odchodu z porodnice bych nevěřila že jsem rodila, kdybych neměla miminko v náručí 🙂. Takže se vyplatilo. Teď Epi-no leží v šuplíku. Chcete ho někdo? Cena dobrovolná. Posíláme se starším synkem peníze na Dobrého anděla, tak je rovnou pošlem dál. Napište kdyžtak do SZ.
Ahoj holky, jako další lehce zmatená začátečnice prosím o radu ohledně používání Epi-na.
Jsem v 37. týdnu a mám 3 cvičení za sebou, avšak si připadám trošku blbě - mám totiž pocit, že to dělám nějak špatně a zcela neefektivně. Prvně jsem do sebe narvala bez problému pomalu celý balónek, pořádně ho nafoukla a v klidu vydržela 15 min (mohla jsem i déle) než jsem ho vytlačila (cca 20 cm), aniž bych ho musela v průběhu přidržovat (naopak - udělala jsem pár kegels a spíš jsem balónek stahovala dovnitř). Pak jsem si řekla, že prostě něco musím dělat špatně, když až na to vytlačení, které lehce pálilo, mi cvičení žádný diskomfort nezpůsobilo a znovu si prošla návody. Samozřejmě jsem zjistila, že jsem balónek měla zavést tak do půlky, což jsem udělala (včera a dnes) a cvičila dle tohoto vysvětlení
... Nicméně, i když na balónek dávám jenom malinkou kapičku lubrikantu (akorát na snadnější zavedení), po celou dobu cvičení hráze se dere ven a to ani nemám pocit, že bych ho nafoukla nějak příliš (spíš naopak - mám pocit že bych mohla nafouknout víc, ale to by asi rovnou letěl ven). Přidržovala jsem ho, ale občas jsem ho musela doslova zatlačit zpátky dovnitř a v závěru jsem změřila "vytlačeních" 16 cm (ty uvozovky jsou protože jsem nemusela nijak tlačit, pokaždé vylezl sám bez pocitu diskomfortu). Čtu tady, že se prý má vytlačit v rámci cvičení i vícekrát, což v návodu není a jsem z toho zmatená ... Poradíte mi jak správně cvičit, prosím?
Předem Vám moc děkuji!
P.S. Od 34. týdne mi manžel dělá denně i masáž hráze olejíčkem Weleda (vždy večer, takže s časovým odstupem od cvičení s Epi-nem) a do jídelníčku jsem zařadila i lněné semínko - nevím jestli má souvislost s používáním Epi-na, ale udávám pro úplnost.
@petja Omlovám se, že reaguji až teď, ale 7. února mi narodila dcera a od té doby jsem nebyla moc u PC. Ano - u cvičení jsem vydržela a do porodu (takže jsem všehovšudy cvičila asi 16 dní). Přerušení mě ani nenapadlo, i když jsem si nebyla jistá postupem.
Při posledním sezení s porodní asistentkou jsem se poradila i s ní - o zavedení balónku mi moc konkrétně neporadila (nebo jsem jí nepochopila), ale říkala, že i když je doporučení nechat balónek "volně vystoupit" a vůbec netlačit , podle ní je vzhledem k tomu, že při porodu se tlačit musí (resp. miminko jen tak "volně nevystoupí") vhodné natrénovat i samotné vytlačení ... tudíž jsem cvičila tak, že na posílení pánevního dna jsem zaváděla jenom půlku (cvičila kegels tak 10-15 min) a poté cvičila hráz zavedením větší části (nebo i celého Epi-na), lehce ho vytlačovala, abych cítila tlak na hráz, nechávala tak 3 min (musela jsem ho přidržovat) a poté nechávala zbytek samovolně vystoupit... Opakovala jsem cca 4-5x ... Za týden jsem se dostala na 27cm bez krvácení, či poranění.... Asi 2 dny před porodem jsem dvakrát vytlačila i 28cm.
Malá se narodila s obvodem hlavičky 33 cm. Rodila jsem zcela přirozeně (v nemocnici, ale bez jakékoliv medikace či lékařských intervencí ... jedině mi při závěrečné fázi vytlačování porodní asistentka dělala masáž hráze a horké obklady) a bez nástřihu či poranění. Po přemístění na pokoj (3 hodiny po porodu) jsem si v pohodě došla na záchod a pár hodin na to jsem o porodu v podstatě ani nevěděla - žádný zvláštní či snad větší diskomfort (než třeba při měsíčkách) jsem nepociťovala. Nevím čemu to přikládat více - případě, masáží manžela, pojídaní lněného semínka, maliníku (týden před porodem jsem začala pít 1 hrneček čaje denně) nebo tréninkem s Epi-nem ... nebo asi kombinací všeho ... ale jsem moc ráda a vděčná za průběh porodu a věřím, že kdybych se nepřipravovala, určitě bych se malého nástřihu nevyhnula 🙂
Dobrý den,
v rámci mé závěrečné práce zpracovávám výzkum v oblasti používání vaginálního dilatátoru u vaginálních prvorodiček.
Obracím se na Vás s prosbou o vyplnění následujícího dotazníku.
http://www.click4survey.cz/s/12599/bd014fb9
Dotazník je určen pouze prvorodičkám, tedy ženám po prvním vaginálním porodu ukončeným v termínu těhotenství. Do šetření se dále mohou zapojit i ženy, které měly předchozí těhotenství ukončené císařským řezem, ale nynější porod byl vaginální.
Dotazník je anonymní a bude sloužit pouze pro účely výzkumné části. Jeho vyplnění Vám zabere asi 10 minut.
Děkuji Vám za Vaši spolupráci a čas, který věnujete tomuto dotazníku.
Ahoj holky, mám dotaz 🙂 Jsem 36.týden a začala jsem cvičit s epinem a nějak si nevím rady. V návodu je, že se má zavést do 2/3, když se o to pokouším, tak nejen že mi vyjíždí, ale taky to při nafukování hodně bolí a nafouknu ho na maličko 15-17 cm. Dneska jsem ho zavedla celý, ne jen 2/3 a při nafukování se dostala v pohodě na 22 cm, ale pak při vytlačovaní ho musela trošku upustit, ale vytlačení šlo rychle (přímo vylítl v určité pozici). Moje otázka zní, jestli bude cvičení efektivní, když ho budu mít celý vevnitř a ten tlak na hráz bude jenom krátký při vytlačovaní?? Nebo to mám zkoušet při těch 2/3?? Promiňte za román, ale už jsem zoufalá 🙂
@amaliekvidova Dávej ho jen do těch 2/3, ať je tam ten tlak celou dobu, já to tak dělala. Je to nepříjemné, ale ať si to zvyká. 🙂 Radši postupně a po malých krůčkách. Celou dobu jsem si ho taky přidržovala, hlavně při vytlačování, aby nevyklouzl rychle - zaprvé aby se po celou dobu trénovala ta hráz a taky aby to vyklouznutí nezpůsobilo bolest. Nejhorších bylo vždycky několik posledních vteřin - právě když ten nejširší průměr šel ven :D ale docela pomáhalo to hodně zhluboka prodýchat jakoby dolů do těch míst (u porodu jsem nebyla schopná vůbec dýchání ovládat, ale porodila jsem naprosto bez škrábnutí, takže účinek to mělo 😀 ). Snad jsem ti pomohla. 🙂
Dobrý deň, chcela som sa spýtať či niektorá z vás pri cvičení s aniballom začala krvácať....teraz posledné 3razy sa na baloniku objavila krv.... =( asi mám docvičené =( čo ma mrzí lebo mam nacvičených len 25cm ....
Ahoj, jaké kondomy se můžou pouzivat na epino? Musí být na vodni bazi ale kde jaké to jsou?
@amaliekvidova Když ho budeš mít vevnitř celý, tak nebude celá šířka pomalu roztahovat hráz, ale roztáhne ji najednou a rychle při vypuzování, takže hrozí, že se poraníš. Raději jet po kouskách, než se zraníš. V jaké poloze cvičíš? Zkus ji změnit. Já když se poprvé z polohy v pololeže přesunula na všechny čtyři, bez sebemenší bolesti jsem najednou dala o 5 cm víc. Pomáhá ale i jen otočit se na bok. Možná ti to pomůže ujasnit si, v jaké poloze bys chtěla rodit.
@rebe Už mám deset měsíců od porodu..ale děkuji 😀 Nakonec jsem nacvičila málo, protože jsem krvácela ze sliznice oslabené zánětem na začátku těhotenství. K porodu mi pomohla masáž hráze, kterou jsem poctivě dělala dva měsíce. Malá 4,2 kg byla hned venku😀😉
@amaliekvidova Haha 😀 To tak je vždycky, když nový dotaz aktivuje starou diskusi 😀 Každopádně, gratuluji k hladkému porodu i "malé" 😀
Ahoj holky, mam epi no od r. 2014, dalsi porod me bude čekat v únoru 2019, myslite, ze ho muzu pouzivat znovu? Viditelně mu nic neni, nevidim žádné poškození ani ztenceni, nechce se mi moc teda kupovat nove..... A kdyby mi uvnitr prasklo, je to nebezpecne?
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Neprodavate někdo epi-no ? Stačí začátek listopadu