Genetický ultrazvuk

marketa999
28. pro 2016

Ahoj všem nastávajícím maminkám 🙂
včera jsem byla poslána na genetický ultrazvuk kvůli zvýšené hCG (2,00 MoM), celkový výsledek testů je negativní. Gynekolog mi říkal, že důležitý je ten celkový výsledek, ale ta hCG je na hraně, proto mě raději posílá na genetiku na speciální pracoviště. Já se z toho začínám nervovat a na ten utz jdu až za týden...
Nemáte někdo podobné zkušenosti?

mercedesse
28. pro 2016

@marketa999 měla jsem taky vyšší hodnotu u holčičky a je naprosto zdravá, takže se neboj, nic to neznamená.

nuggett
28. pro 2016

Krev mi nevyšla úplně nejlíp ale utz byl naprosto v pořádku...říkal že nejhlavnejsi je jak dopadne utz 😉 všechno bude určitě v pořádku 🙌

brusinka_
28. pro 2016

Meli jsme to same, zvysene beta hcg, jonak vse v poradkua ted nam v postylce oddychuje uplne zdravy nadherny chlapecek 🙂

alcar
28. pro 2016

@marketa999 a to mas vysledek z tripple testu? Na prvotrimestralnim screeningu ve 12.tt jsi byla? Ten ti dopadl jak?

vercakolca
28. pro 2016

Měla jsem taky horší hodnoty z krve 🙂 a na ultrazvuku projasnění šíje 2,7 mm, což bylo taky hraniční. Šli jsme na genetiku, kde jsme se domluvili s paní doktorkou na kontrolních odběrech a už za sebou mám i 2. screening a čekáme zdravou holčičku 🙂 hodnoty krve může ovlivnit hodně faktorů: nachlazení, nepřesně uvedená váha atd. U mě to třeba udělalo nejvíc to, že jsme zjistili, že je holčička o týden starší než podle poslední MS a už jsem měla zkreslené výsledky. Určitě bych se ničeho nebála 🙂

marketa999
autor
28. pro 2016

Doteď bylo vše v pořádku, všechny výsledky a utz v normách... Ale tohle mě dost vyděsilo ☹

alcar
28. pro 2016

@marketa999 pokud to je vysledek z tripple testu, tak ty byvaji velmi casto falesne. Ta konzultace na genetice je asi vhodna, ale myslim, ze dokud nebude vysledek z utz, ktery by se v tom 20.tt delal tak jako tak, tak z toho zadne zavery delat nebudou.

absintka19
28. pro 2016

@alcar nejsou falesne, ale urcuji jen pravdepodobnost ze bude mit vadu. Takze si pockej na utz a uvidis.

alcar
28. pro 2016

@absintka19 byvaji zkreslene, velmi casto falesne pozitivni. Divim se, ze se jeste porad delaji a nekteri dr. je udelaji, aniz by se zeny vubec zeptali, zda-li je udelat chce. Pravdepodobnost vady urcuji velmi nesmerodatne, zkreslene a falesne. Stejne tak falesne urcuji i negativitu, protoze jedinym spolehlivym testem je vys.plodove vody nebo choriovych klku. Pro me by byl mnohem podstatnejsi vysledek z 12.tt.
http://www.maminka.cz/clanek/triple-test-je-min...

wejinka01
28. pro 2016

@alcar ahoj, já mám taky 1.screening negativní a chtějí me poslat na triple testy, protoze tam je úspěšnost 96-98%, že bude mimi v pořádku. Takže tam budu za týden volat a chci to zrušit, to odebrání plodovky je rizikové. Navíc proč se stresovat zbytečně.

absintka19
28. pro 2016

@wejinka01 a proc vas posilaji na plodovku? Ja mela take negat.a nikdo nikam neposilal. Mate i cisla jak vam to vyslo? Nemate nejakou diagnozu? Na plodovku se posilaji rizika.

soyevita
28. pro 2016

@wejinka01 Já jsem si nechala udělat tzv. integrovaný test ve 2.trimestru.A k tomu je potřeba Triple test.Úpěšnost odhalení DS je 94%.Ješte jsem si nechala udělat utz. na jiném pracovišti než v Jihlavě.Na plodovku bych nešla

wejinka01
28. pro 2016

@absintka19 posílají me na triple test, naše klinika to děla. Mam kamaradku co chodí tam, kde ja a taky ji posílají. No asi maji za to penize. Hodnoty jsem kontrolovala a vse ok. Jen jsem četla ze triple testy bývají často falešné negativní a pak posílají ja plodovku a nekde jsem četla te je to rizikové. Někteří doktoři to vyžadují, ale je to zbytečně kdyz NT screening je v pořádku. 😊

wejinka01
28. pro 2016

@soyevita já žádný problem nemám. Vse v pořádku - NT screening. Prý dnes doktoři na triple neposílají, protoze je to zastaralé. Chápu, když ma někdo problem nebo v rodině někoho nemocného, to se asi člověk boji a chce zdravé miminko. Ale přijde mi zbytečné jit na triple, když jsem v pořádku a zdravá.

alcar
28. pro 2016

@soyevita vetsi uspesnost na urceni miry rizika DS je pri prvotrimestralnim screeningu, kde se meri i NT, coz ve druhem trim. uz neni prukazne. Druhotrimestralni screening je primarne urcen na zjisteni vady na organech. Tripple testy se delaly drive jeste v dobach, kdy se nedelal prvotrimestralni screening nebo i ted, pokud si nekdo ten screening nezaplati nebo ho nevyzaduje. Delat NT screening a k tomu jeste tripple testy mi prijde na hlavu postavene. Ale nekdo proste chce mit vic jistot.

wejinka01
28. pro 2016

@alcar ahoj, mě ten NT screening vyšel negativně, proto chci triple testy odmítnout.

soyevita
29. pro 2016

@alcar
@wejinka01
Jedná se o nejdokonalejší screeningovou strategii vůbec. Integrovaný test má absolutně nejvyšší senzitivitu , tzn., že s nejvyšší možnou pravděpodobností nemůžeme promeškat reálně přítomnou vadu plodu. Na druhé straně má test nejnižší falešnou pozitivitu, což znamená, že u tohoto testu je velmi malé procento falešně pozitivních výsledků, které by zbytečně těhotné ženy stresovaly. Velmi důležitým aspektem nízké falešné pozitivity je, že jen velmi malé procento žen se musí podrobovat diagnostickým invazivním výkonům (CVS, amniocentéza).

Z praktického hlediska je integrovaný test prováděn spojením výsledků kombinovaného testu v 1. trimestru a výsledků triple testu ve trimestru druhém. Matematické vyjádření rizika se provádí pomocí speciálního počítačového programu, který využívá výsledků biochemie a ultrazvuku získaných v 1. a 2. trimestru těhotenství ( viz praktický postup).

soyevita
29. pro 2016

@wejinka01 Samozřejmě můžeš Triple test odmítnout,na to máš právo.Já jsem měla NT negativní,ale podstoupila jsem i integrovaný test,který mi vyšel ještě lépe než NT.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru