Hlídaly jste si váhu v těhotenství?
Zajimalo by me,jestli jste si nektera hlidala vahu i behem tehotenstvi,pokud ano,tak proc,jak,a jak jste byly uspesne.
Já si snažím váhu hlídat hodně pečlivě už několik let potom, co jsem rapidně zhubla. Před těhotenstvím jsem ale kvůli rozhozené štítné žláze dost přibrala (i přes poměrně přísný režim), takže teď se hlídám fakt hodně. Snažím se jíst pravidelně a vyváženě (sacharidy/ovoce dopoledne, odpoledne a večer spíše bílkoviny), v menších porcích, ke každému jídlu zeleninu, což teď v létě jde docela dobře. A hodně vynechávám sladké, což je pro mě tragédie. A přiznávám, že tohle je jediný aspekt, ve kterém si těhotenství fakt neužívám. Buď si vyčítám, že nejsem schopná nehlídat se alespoň teď, kdy bych si mohla tak trochu užívat, že můžu jíst na co mám chuť, nebo, když občas ujedu si vyčítám, že už jsem jako sud. Neříkám, že na mě nějak extra působí hormony, ale je to záběr na psychiku. Bohužel jsem extrémistka, už se nedokážu toho přehnaného strachu z přibírání zbavit, podvědomě mi vadí i rostoucí bříško, protože si zase přijdu stejně tlustá, jako před zhubnutím - upřímně tak radím, jíst víceméně zdravě, ale neodpírat si, na co má člověk chuť, protože to akorát zkazí ten parádní pocit z těhotenství.
@eorien nepisete kolik jste doposud pribrala, ale moje zkusenost s prvnim tehu byla s vahou v pohode. Pribrala jsem 12kg a do pul roka ditete jsem zhubla 20kg ani nevim jak. Kojeni a behani kolem ditete. Snazte si to trochu uzit a sem tam neco sladkeho se na vaze extra neprojevi.
@jinajana já s nadváhou bojoju od puberty, někdy úspěšně, někdy míň, tak jsem se snažila hlídat si váhu i během těhotenství. I když jsem se celkem omezovala - hodně ovoce a hlavne zeleniny, celozrnné pečivo, celkově se nepřežírat, vynechala jsem sladkosti, chipsy atd. - stejně jsem pribrala rovných 20 kilo. Ale jak říkám, sklony k tloustnutí jsem měla bohužel vždy. Teď, dva měsíce po porodu mám dole 13 kilo. Devět jsem nechala v porodnici, další čtyři zhubla doma, bez nějakého většího omezování... Teď jsem najela opět na lehčí stravu, abych shodila těch zbylých sedm kil plus ještě tak pět, které jsem měla navrch před otěhotněním.
@eorien to je krasny prirustek, v poslednim trimestru jde vaha sice nahoru rychleji, ale je to taky tim, ze plod sili a nabira vahu, ne jen vy 🙂. Ono to pujde samo, kojeni je strasne energeticky narocne pro telo a to pak spaluje samo 🙂. Teda kdyz se u toho clovek necpe jak nezavreny. Drzim vam palce a teste se z mininka. Ja ted po druhem tehu s vahou bojuju, ale je to tim, ze mam dve deti rychle za sebou a nedostatek spanku dotuju cukrem .
@jinajana Já jsem se rozhodla před tím, než podruhé otěhotním zhubnout. Neubrala jsem z jídelníčku vůbec nic, jen jsem zmenšila porce, dala jich 5-6 za den a snažila se každý den hýbat. Buď plavat, dlouhá procházka, projížďka na kole, práce na zahrádce. Prostě když to vypadalo, že dvě odpoledne po sobě budu muset sedět kvůli dešti, tak jsem si i práci vymyslela, jen abych splnila pohyb. Zhubla jsem 7 kilo za 3 měsíce a potom otěhotněla. V tomto režimu jsem setrvala celé těhotenství a do 20. týdne jsem vůbec nepřibrala, potom 8,5 kg. Dnes 8 týdnů po porodu a mám dole 12 kg. Jsem pořád ve stejném režimu, ale porce jsem musela zvětšit, protože jsem měla pořád hlad a hodně z energie šlo pro malou. Můžu si dovolit sladkosti, které jsem před těhotenstvím jedla jen jednou týdně a v těhotenství vůbec, kvůli kvasinkám. Ale tohle si musím hlídat, jak se začnu cpát čokoládou, těžko přestávám, to bych si zase podělala.
Tak to já před těhu díky hormonům přibrala asi 5kg na 110kg. V prvních 4měsících jsem díky nevolnosti spadla na 104kg. Teď jsem v 30tt a mám 108kg. Hlídám si hlavně takové to uždibování. Navíc mám gestační dia, takže se musím více hlídat. Ale nic extrémního, neberu tu dia dietu tak dramaticky. Hlavně žádné ospravedlnění typu přece jím za dva. Přírůstek nad 15kg už nemá nic společného s mimi ale se žravostí matky. Všechny tyto kg jsou navíc a zůstanou. Chci být dobrou matkou, ne funící nosorožec. 😉
@pavlakosec moc se mi nelíbí to tvrzení, že kdo pribere více jak patnáct kilo je nenažranec. Já pribrala 20 a to jsem se hlídala. Do konce sedmého měsíce jsem měla nahoře jen 7 kilo. Zbytek naskočil poslední dva měsíce ani jsem nevěděla jak. Taky jsem z toho byla celkem rozhozena, ale nakonec jsem si řekla, že se tím nehodlam stresovat a když jsem dokázala zhubnout před těhotenstvím, zvladnu to i po něm.
I když jsem hlídala váhu stejně jsem přibrala 20 kilo. A hned po ukončení šestinedělí jsem se vrhla na cvičení.
@aklin to znám, taky se hlídám a už mám nahoře 13 kg. Nevim teda, kam jsem je schovala, ale na váze jsou.
ono taky dost zalezi na kolika kilo zacinate. Mam kamaradku, ktera zacinala pokazde na 50kg a pak tech 25kg proste pribrala. A druha kamaradka s nadvahou pribrala jen 9kg. A ani jedna jidlo moc neresila, ono si to telo potrebuje udelat trochu zasoby na to kojeni, at chceme nebo ne.
@patrusa myslím že výchozí váhou to dáno není. Mám kamarádky, obě hodně hubené, jedna pribrala jen 6 kilo, druhá 25. Já sama měla měla trochu nadvahu a pribrala dost, zatímco hodně silná kamarádka nepribrala prakticky nic. Ale máš pravdu v tom, že tělo si prostě řekne samo, co potřebuje. Hlavní je se tím moc nenervovat.
@jinajana tak ja jsem schopna prvni tehotenstvi zvladat s jakztakz zdravou stravou a normalnim (12-14kg) prirustkem. ale dalsi tehotenstvi mi prislo do doby, kdy mam mrne, ktere jeste hodne kojim, naprosto se o nej staram a v tu chvili jim, abych mela sil to utahnout. takze ted mam skoro jedenactimesicni mrne, konecne jsem prestala blinkat zeleninu a uz ted mam 5kg nahore. no holt bude to jako ve druhem tehotenstvi, kdy jsem pribrala 20kg. ale s detma 16 mesicu po sobe to jde dolu hned... takze si z toho pokud mozno nic nedelam (me spis na me postave mrzi, ze mam velka stehna (jak v tehotenstvi necvicim), takze jsem takova kulata. ale co nadelam. zavidet stihlym jen s briskem nebudu... budu holt stihla az po porodu 🙂 aspon je se na co tesit 🙂
Nemyslím přímo nenažraná ale ze vzduchu se těch 20kg asi nepřibírá. http://www.babyweb.cz/kolik-muzeme-v-tehotenstv... Tady to dobře vysvětlují.
@pavlakosec jenže když má žena hlad tak co má dělat??? Já tohle moc neuznávam.....prostě v těhotenství ať kazda ji jak chce.....podle potřeby a pokud má chuť na sladké ať si dá pokud teda nemá cukrovku .....něco jinéhoje tltlustá ženská s tříletým deckem která se vymlouvá na dítě.....cvičit může každá po šestinedělí...... 😉
Váhu nehlídám,přibrala jsem zatím 15 kg,ale po zkušenostech z předchozích dvou těhu věřím,že kila zase půjdou dolů.Tehdy jsem přibrala 12 a 15 kg,ale díky dlouhému kojení jsem brzy zhubla víc,než jsem přibrala.Moje tělo nemělo zkrátka tukové zásoby.Při výšce 170 cm jsem měla 59 kg.
Já jsem se hlídala. Ne žádné diety, ale nejedla jsem "sajraty" sladké, bonbny, sušenky a pod. a nepřejídala jsem se. Jsem ráda, že mi to vydrželo a uplně se bez sladkostí obejdu. Dám si domácí buchtu, to jo, ale ne nic kupované. Já se bála velkého mimča a velkého břicha. Máme to v rodině. Přibrala jsem 11 kg. Mimčo bylo akorád 3,4 kg, ale břicho mi stejnak hrozně narostlo. Každý kdo mě viděl říkal, že takové břicho neviděl 😀 Já jinak huběňour a břicho jako blázen. Dala jsem ho jakžtak dohromady až ted po roce. Ale kůže mi stejnak zůstala trochu volná a popraskaná. Bojím se dalšího těhu, jestli mi zase břicho tak naroste, tak už nevím.
Vzhledem k tomu, ze nyni trpim nevolnostmi a nechutenstvim, jim vylozene jen to na co mam aktualne chut a je mi jedno jestli je to hrst lentilek nebo cerstve ovoce. Proste o co si "telo" rekne to vetsinou i dostane. Sladke se snazim omezovat protoze mam potize se snadnym pribiranim. Jsem skoro na konci prvniho trimestru a doufam ze nevolnosti mi uz konecne daji sbohem a mam dole skoro 2kg. Me ze bych vsechno vyzvracela, ale spis se posledni dobou bojim najist aby mi zase nebylo spatne. A taky se mi kvuli tomu zacal houpat cukr z extremu do extremu a mam rozhozene mineraly. A to je zacarovany kruh nevolnosti. Takze mam nakazano jist minimalne 6x denne a uplne vsechno. Doktorka mi rekla ze je uplne jedno na co mam chut ale dulezite je se najist. Pristi tyden jdu znovu na kontrolu a mam si psat denicek v kolik jsem co snedla, aby si udelala predstavu co a jak jim.
A je to legrace. Za dnesni den od rana od osmi muzu zaznamenat 1,5 jahodove presnidavky, 1 vanilkovy termix, ahrst zele bonbonu. Ale podotykam ze od 10 do 14.30 jsem spala. A to pry mam zaznamenavat taky.
Takze z me soucasne zkusenosti pokud je vam dobre jezte jako uplne normalni lide. A jestli jste na tom podobne jako ja, poslouchejte sve telo ono si rekne co chce. A na kila navic se vyprdnete.. vic jak pulka jich vetsinou zustane v porodnici a zbytek shodite behem prvnich mesicu. A kdyz ne tak bud se s nimi smirite a nebo se jich zbavite.
Ahoj,tak poprvé jsem přibrala přes 25 kg,ale páč jsem rodila na začátku léta,tak jsem se hodně nalévala vodou a z porodnice jsem šla s mínus 18kg a ten zbytek pak šel nějak sám.V druhém těh.to bylo asi "jen 23"kg🙂)),taky jsem rodila koncem června a váha šla dolů dobře,kojila jsem a taky cvičila i v těhot. a až téměř do konce jsem posilovala jen tak lehce břišní svaly,dr.proti tomu nic neměl,mimču to nevadilo a mě se pak po porodu zatáhlo břicho hned.Třetí těh.bylo fyzicky i psychicky nejnáročnejší.Přibrala jsem asi 10 kg a ještě před porodem zhubla 3.Trpěla jsem na bolesti hlavy a nakonec zjistili nezhoubný nádor hypofýzy.Při prvních dvou těh.jsem jedla normálně(samozřejmně víc) a všechno mě chutnalo a v tom posledním nic,byla jsem ráda,že přežívám☹.Starší syn měl 4,5 kg a mladší 4,1 kg,když se narodili a dcera 3,16 kg.Tak u mě se tak nějak potvrdilo,že když jsem se cpala a přibrala hodně,byli i kluci velcí a naopak u dcery.Každopádně si myslím,že je lepší,pokud to jde moc nepřibrat,už kvůli otokům,nebo bolesti zad a nohou,atd.
@pavlakosec no vidíš, já díky nízkému BMI před těhu můžu i těch 18 kg a bude mi to úplně šumák
Je taky veliký rozdíl jestli žena začina těhotenství s 60, 70, 80, 90 nebo 100 kilama. To se pak ty vahové přírustky trochu liší...
Ahoj , já jsem na začátku šestého měsíce a přibrala jsem skoro 5,5 kilo. Mám strach z toho že to nepůjde dolů , jelikož je mi teprve 18 let ,mám strach z toho jak pak budu vypadat , teď jsem začala znovu cvičit a jíst zdravě ,tak snad víc jak deset kilo nepriberu 🙂

Ze bych se nejak hodne omezovala to ne, ale rozhodne jsem hlidala co jim, abych nepribrala 20kg a taky abych diteti davala nejake rozumne ziviny. Ale kdyz obcas prevladly chute, tak jsem to brala s klidem. Pravidelne jist a neprejidat se. To je nejlepsi recept