icon

Jak najít gynekologem doporučeného zubaře v těhotenství?

23. črc 2025

Krásný večer, posílal některou z vás gynekolog k zubařovi?. Můj bývalý zubař skončil a nikdo místo něj není. Jak to mám vysvětlit doktorce, nedaří se mi najít žádného co nabírá nové lidi. Budu mít z toho zle? Nebo ne. Díky za odpovědi.

kakba
23. črc 2025

Prusvih to neni, to je tvuj boj, jestli chodis nebo ne. Je to doporucovano, protoze v tehotenstvi se zuby muzoi kazit vic nez normalne a proto je lepsi si je nechat zkontrolovat a pokud si jeste pamatuju. Ja treb v teh.karte mela kolonku s razitkem od zubare. Takze bych to nezanedbavala.

jaja01k
23. črc 2025

@anonym_autor Ne, není to povinné.

linducha90
23. črc 2025

@anonym_autor není to povinné, u prvního těhotenství jsem u zubaře vůbec nebyla...pokud nemáš zubaře, tak bych to normálně doktorce řekla a víc neřešila

martulka88
23. črc 2025

@anonym_autor Není to povinné. To samé např.screening. Je to jen doporučení. Já zubaře mám, takže jsem byla vždy. Ale nemít, tak aspoň dent.hygiena.

autor
23. črc 2025
@kakba

Prusvih to neni, to je tvuj boj, jestli chodis nebo ne. Je to doporucovano, protoze v tehotenstvi se zuby muzoi kazit vic nez normalne a proto je lepsi si je nechat zkontrolovat a pokud si jeste pamatuju. Ja treb v teh.karte mela kolonku s razitkem od zubare. Takze bych to nezanedbavala.

@kakba můj bývalý zubař skončil…
Nikdo místo něho není, volala jsem dost zubařům a dost jich nově lidi nenabírá 🤷🏻‍♀️. Vím Pojištovna může pomoc najít zubaře, ale opravdu se mi nechce jezdit bůh ví kam.

kakba
24. črc 2025
@anonym_autor

Nikdo místo něho není, volala jsem dost zubařům a dost jich nově lidi nenabírá 🤷🏻‍♀️. Vím Pojištovna může pomoc najít zubaře, ale opravdu se mi nechce jezdit bůh ví kam.

@anonym_autor stejne te ceka si nejakeho najit. A lepsi ted bez mimina nez pak obvolavat s miminem a hlavne co je dulezite. Dite by melo taky mit sveho zubare. Od 1.roku by si mela navstebovat zubare s ditetem. A jako argument, nebudu jezdit buhvi kam neberu. Spousta lidi jezdi za zubarem kilometry daleko.

lti
24. črc 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Když člověk chce zubaře, tak musí něco obětovat, tzn. jezdit i bůhvíkam.

patypresdevaty
24. črc 2025

Jestli máš problém hledat teď, s malým miminkem to půjde ještě hůř... Nebo to chceš být rok, dva, tři bez zubaře..?
Vůbec bych to neřešila skrz nějaké povinnosti v těhotenství, ale proto, že později se Ti to bude řešit ještě hůř

martulka88
24. črc 2025
@lti

@anonym_autor Když člověk chce zubaře, tak musí něco obětovat, tzn. jezdit i bůhvíkam.

@lti V dnešní době určitě.
Manžel se starším jezdí 70km. Já 60km, ale má končí za rok. Půjdu k ní i s mladším, už to máme domluvené. Prostě dnes, aby byl zubař, musí pro to člověk něco udělat.

levandule_k
24. črc 2025

Buď budeš dojíždět, což je trochu opruz, nebo pokud nemáš excelentní techniku čištění zubů, tak si nějaký rok počkáme a počteme si diskuzi, že nemáš zubaře, ale moc tě bolí zuby, co máš dělat.

Pak si nějakého najdeš a budeš si stěžovat, že ošetření je drahé a čeká tě trhání.

To samé pro dítě, už jsem tady viděla i foto dost zanedbaných zubů u dítěte...

erchia
24. črc 2025

Mně se stalo, že jsem na zubaře zapomněla, respektive o něm možná mluvili na gynekologii při předání průkazky, ale já to nějak zapomněla. Měla jsem za to, že ty fajfky v průkazce znamenají, že ok, když jsem byla na preventivce těsně před otěhotněním 🙂

Pak jsem necelý měsíc před porodem zjistila, že to má být, tak jsem narychlo řešila, co s tím, když zubaře mám v místě původního bydliště a už jsem tam neplánovala jet.
A to jsem tam pár dní předtím byla u našich... 🙂

No nakonec jsem se ptala v porodnici a tam řekli, že jde o to, kdyby byl zánět v zubu, aby to při porodu nebyla komplikace. To jsem naštěstí dle všeho neměla.
Ono to dřív i mělo dle dostupných informací vliv na získání porodného, ale to dneska asi už neplatí.

A tedy jsem takhle málem prošvihla i kontrolu u praktika, ale to jsem stihla, toho mám už v novém bydlišti. A tam jsem taky byla na preventivce těsně před otěhotněním, tak to byla rychlovka. Ale jeho zpráva tedy byla pro porodnici důležitá, kdybych třeba měla kardio potíže a tak.

A hledání nového zubaře je kapitola sama pro sebe. My máme štěstí, syna vzala manželova zubařka, ale třeba švagrová v krajském městě v podstatě nenašla. Ale za to měla jedinečnou nabídku, že vezmou ji i neteř, když si nechají udělat zubní plán každá za 1500, což bylo vtipný, vzhledem k tomu, že neteř tehdy ještě neměla ani zuby 🙂
Nakonec je neteř u její zubařky, kam ale moc nechtěla... Ani výměna "dítě za dítě" nešla. Mám zubaře ve stejném městě jako brácha s rodinou bydlí, syna by mi vzali, ale my už máme v novém bydlišti, ale neteř ne.

lenerka1
24. črc 2025

Neměla jsem ani kontrolu u praktika a k zubaři chodím pravidelně, takže i v těhotenstvích, ale do průkazky mi to nezaznamenávali...nikdo nic neřešil ani gyndař ani v porodnici.

klpoiu
24. črc 2025

Ne neni to ze zakona povinné a dokonce ani samotna gynekologie neni povinna.

drtatko4
24. črc 2025

Povinné to není, ale tak jako tak bych si toho nového zubaře hledala. Dřív nebo později ho určitě budeš potřebovat. Je to dneska těžké s některými lékaři, zubaři...

marsul
24. črc 2025

Kontaktuj zdravotní pojišťovnu, kde ti mohou pomoci najít zubaře, který bere nové pacienty. Je jen potřeba trochu trpělivosti při hledání.

autor
24. črc 2025

Už jsem zubaře našla, teď jen záleží jestli nové lidi stále bere.

adelalll
24. črc 2025

Já jsem taky byla poslaná, ale spíš jen doporučeno než povinné. Pokud zubaře neseženeš, tak to gynekoložce prostě řekni, určitě tě kvůli tomu nikdo kárat nebude 😉

nimomo
24. črc 2025
@marsul

Kontaktuj zdravotní pojišťovnu, kde ti mohou pomoci najít zubaře, který bere nové pacienty. Je jen potřeba trochu trpělivosti při hledání.

@marsul no ono to s tim hledáním přes pojišťovnu taky není žádný zázrak..... Možná ti dají nějaký seznam lékařů ale ani jeden tě nevezme, takže asi tak.... Ja si ted takhle hledám nového očního, doktorka odešla do důchodu a pacienty si rozdelili dva doktoři. No a ten muj nový doktor před půl rokem umřel a ordinaci po něm nikdo nepřevzal a ja jsem ted v háji.

marsul
28. črc 2025

@nimomo No jo, to je bohužel častý problém, seznamy od pojišťovny jsou, ale reálně je pak těžké najít doktora, který má ještě volné místo 🙄 Takhle to znám i s praktickými lékaři, často je to o štěstí nebo doporučení od známých.

veru181
28. črc 2025

Vše už asi bylo řečeno. Jen doplním, že při druhém těhotenství jsem byla, zubař mi koukl do pusy a řekl, že bez rentgenu toho stejně moc nezjistí, ale takhle dobrý 😀. Ale velký problém by snad poznal. Hlavní je ale kontrola na EKG, aby se vědělo, jestli tvé srdce porod zvládne.

lvl16
28. črc 2025

Nebyla jsem u zubaře ani v jednom těhotenství a vůbec nikdo to neřešil a neptal se mě na to. Ale zubaře by sis měla samozřejmě najít i bez ohledu na to 🙂